Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu trece săptămână fără scumpiri la motorină sau benzină. Dacă Guvernul insistă cu plafonarea prețurilor produselor alimentare, faliment scrie pe mulți

Benzină

Foto: Getty Images

Combustibilul se scumpește tot mai mult. Nu trece săptămână fără câțiva bani adăugați la litrul de motorină sau benzină. Problema e la motorină, unde ar trebui de urgență să facem ce fac grecii, italienii și alții: au un sistem de accize mai redus pentru motorină. Prețul la motorină e mult sub cel de la benzină, diferențele de preț sunt semnificative.

În prezent, la noi, prețul la motorina standard e între 6,95 lei / litru și 7,13 lei / litru (am luat din Monitorul Prețurilor prețurile pe o rază de 5 km). La motorina premium, prețul a trecut de mult timp de 7 lei: e între 7,31 lei / litru și 7,62 lei / litru. Se îndreaptă spre 8 lei / litru. Din acest preț, 60% sunt taxe, care intră în bugetul de stat (TVA, accize și altele).

Nici nu vreau să mă gândesc ce e în mintea agricultorilor din România, cu prețurile astea în creștere exponențială la motorină, cu prețuri la electricitate triplate și cu prețuri la îngrășăminte dublate. Dacă ne mai lovește și un an secetos sau ploios, am pus pe butuci agricultura pentru ani buni. Dacă Guvernul ăsta chiar insistă până la capăt cu plafonarea produselor alimentare (bazate pe agricultura care gâfâie), faliment scrie pe mulți. Mai ales pe consumatori. Criză alimentară de-a dreptul. Taman ce începeam să scoatem capul și să mai rezolvăm din importuri...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Este clar ca pare o acțiune foarte bine gândită sau foarte bine exploatata la nivel global de problemele create de debalansarea lanțurile de furnizare din timpul pandemiei de către anumit tari sau companii.
    Problema noastră ca țară este ca noi nu avem politicieni și guvernanți destul de pricepuți sa înțeleagă și sa lupte cu astfel de profesiotsiti, pe lansa contactele mai mult decât dezavantajoase - încheiate de statul roman - practic la orice.
    Chiar nu știu ce o sa se întâmple. Dacă nu se intervine cu ceva vor fi probleme sociale destul de grave, dar și dacă se intervine nu cred ca vor fi diferențe prea mari pentru ca nu avem cu cine sa rezolvam astfel de situații. Chiar suntem pe cont propriu. Singur speranță este sa se mai liniștească pandemia. Și cam atât.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult