Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Nu vrem să fim sclavi la alții, vrem să fim numai la noi în țară

Aeroport muncitori sezonieri

Foto: Raul Ștef/ Inquam Photos

De la începutul carantinei apar tot mai des comentarii și opinii la relatările din presă despre români care pleacă să muncească sezonier în agricultură.

Decizia lor îi face pe mulți să aprobe sever faptul că „România a devenit o colonie”. Câțiva chiar murmură nostalgic la „suveranitatea” pierdută odată cu venirea democrației și a liberei circulații.

Pe alții îi deranjează faptul că români de ai noștri se duc să facă munci „pe care cetățenii țărilor respective nu le fac” și prin asta „strică imaginea țării” în timp ce tabloidele din țările respective au păreri exact diferite – „străinii vin și ne fură joburile”.

Chiar ministrul muncii s-a deplasat în Germania să verifice condițiile de muncă de acolo. O decizie salutară și necesară, care ar trebui urmată și cu inspecția condițiilor de muncă din România.

Problema acestor oameni, din ce reiese din comentarii, nu este că au ales să lucreze acum (lucrătorii din domeniul agricol sunt considerați oricum lucrători esențiali, deci pot lucra pe perioada carantinei), ci că au plecat să lucreze în străinătate. Nu am auzit pe nimeni să discute condițiile de lucru grele în agricultură din România. Nimeni nu se întreabă dacă compatrioți de-ai noștri sunt exploatați la noi acasă. Daca sunt plătiți pentru orele suplimentare sau dacă primesc salariul la timp? Dacă au contracte de muncă sau dacă sunt plătiți decent pentru munca pe care o fac. În scurta mea aventură pe piața muncii din România nu am auzit de ore suplimentare plătite. Poate a fost prea scurtă experiența și lucrurile s-au mai schimbat de atunci, cu toate astea nu prea există dezbateri în Romania despre condițiile de muncă în diferite domenii. 

Faptul că majoritatea celor care pleacă fac asta an de an ar trebui să ne spună ceva despre condițiile în care muncesc și poate și despre motivele pentru care aleg să plece.

În ceea ce privește „ne strică imaginea țării” – sintagmă auzită încă din copilărie, de când primii români au început să plece în Italia și Spania, ne arată că am acumulat o frustrare națională care poate se trage din propriile noastre preconcepții. Din faptul că munca vocațională, munca necalificată, în general munca ce nu se petrece la birou – nu este apreciată. Faptul că acești oameni devin vizibili numai dacă prestează aceste munci în străinătate ne spune ceva despre statutul lor în țară.

De asemenea, discrepanța dintre percepția noastră față de cum suntem văzuți de străini și de cum suntem văzuți în realitate este semnificativă.

Ca proaspăt imigrant în una din țările din vest ai de multe ori reticența să menționezi țara de unde vii de frică să nu fii discriminat. Ca apoi să descoperi că în cele mai multe cazuri străinii nu au preconcepții legate de țara de origine a persoanelor cu care interacționează, lucrează etc.

Suntem un popor paradoxal. Suntem gata sa atacăm pe oricine din afară care ar exploata pe unul de-al nostru (perfect de acord), dar suntem inactivi la exploatările de sub nasul nostru.

Articol publicat pe blogul autoarei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fake news! In alte tari suntem "sclavi" pe 2000 de euro si totul in conditii inalte de civilizatie, iar acasa suntem "boieri" pe 300 de euro, in conditii precare de civilizatie. De fapt unde ar putea sa munceasca acasa 4 milioane de romani? Locurile de munca s-au pierdut demult!
  • Like 5
 • Total de acord cu ideea dar, dar ceea ce s-a „construit„ în 30 de ani nu se poate „dărâma„ în câteva luni mai ales când ești pus la zid de o pandemie care mănâncă „ficații„ și o bună parte din buget guvernanților. Cred că asta înseamnă să stăm drepți și să judecăm drept. Cu cât românii vor înțelege mai bine complexitatea situației, cu atât se va putea face ceva în timpi mai scurți.
  • Like 3
 • Dorin check icon
  Ăia cu , Strică imaginea țări, vine din comunismul Iui Ceașcă și a naționalismului de doi bani.Nasol că unii mai cred și susțin așa ceva.
  • Like 8
  • @ Dorin
   Dan check icon
   A munci ,onest si cinstit ,nu strica imaginea tarii ,,ci doar in capul unora,!! Dar a fi lenes si asistat social pana la 50 de ani si peste ,! Cum este ?? Pe la noi ,, este valabil un concept prost gandit ,,, Ca daca muncesti ,, esti prost iar daca ,stii sa faci banii din smecherii afaceri necurate ,esti ,,,dastept !!! Foarte prost gandit si asta dauneaza grav, societatii , ar trebui facut totul ptr ca acest ,,concept sa nu mai fie valabil ,La straini functioneaza bine ..La noi ,patronii (unii ) vor sa se imbogateasca ,peste noapte ,Dar ar trebui gandit altfel ,daca pretul unui apart. in Germania este de 60-70 000 euro la rosu ==ca in Romania ,aprox. iar un meserias de acolo ,zidar,dulgher, etc primeste un salar de 3-4 mii de auro ,iar preturile la mat. de constr, sunt cam aceleasi si la ei , ca si la noi Atunci ,vin si intreb ,;
   --- De ce salariul unui muncitor roman nu este egal cu cel din Germania ,Franta ,etc ,ptr ca si ptreul ,,produsului finit ,,este la fel al apartam. etc , Acei lucratori de sparanghel ,s-au dus de buna voie si nesiliti de nimeni , Iar munca care o fac ,este lejera si mult f. mult mecanizata,, Iar conditiile de cazare la fel sunt ,f. bune ,Iar ,,ei nu respecta curatenia si ordinea si dau vina pe nemti ca-i ,,mizerie ,! Asta tine de nivelul de educatie al individului ,,Pe vremea lui Ceausescu ,cand se muncea 10-12 ore pe santiere incl,sambata si dumineca de multe ori , si nu a murit nimeni de munca onesta ,Cred ca cei care nu le place ,munca se plang de ,,,sclavie ,,,
   • Like 5
 • Pe bune, oamenii care muncesc fac imagine proasta Romaniei!!!! Dar madam Dancila, cu Pristina si Podgorita si cu "make a photo"a facut o imagine buna, nu? Cu brosele ei de pavian cocotat in scaunul de prim ministru.... Aia care muncesc la sparanghel si capsuni si care chiar fac treaba fac imagine proasta - dar faptul ca avem atatia politicieni dubiosi, inculti, hoti sau spagari nu, asa-i? Cine era ala care a pus lautarii sa-i cante "sa vine diaspora, ca sa ne p... pe ea? Badalau parca, oricum era din PSD. Asta a facut imagine grozava, nu? Eu personal i-as da urmatoarea sentinta: sa i se sparga timpanele - astfel, omul devine surd si nu mai are nevoie de lautari.
  • Like 8
 • AlexisZ check icon
  "Țara asta e o poveste-n care
  Făt Frumos e un pic prea timid,
  Iar Zmeul nu poate să facă nicio flotare...
  Umblă vorba că Ileana Cosânzeana
  S-a-ncurcat c-un fermecător bunic
  Și-acum face plajă doar la Copacabana...

  S-avem pardon,
  Am avut și ghinion,
  Ereditar
  Avem o gaură în buzunar,
  Dar progresăm,
  Încet încet toți emigrăm,
  Mai bine venetici
  Decât argați la bolșevici...

  Țara asta e o comedie neagră,
  Pinocchio jură că în viața lui n-a mințit,
  Dar nasu-i dă o tură de glob și-n fund îl înțeapă...
  Hamsterul e rege peste animale,
  Zâmbetul său provoacă fiori,
  Iar leul nu spune nici miau în fața măriei sale...

  Țara asta e o tragedie greacă,
  Nimeni nu scapă viu la final,
  Dar încă suntem naivi și credem c-o să ne treacă.

  Să fim sănătoși,
  Ce nevoie-avem de Feți Frumoși?
  Dar ce mă fac eu
  Dacă nu vreau să
  Plec teleleu
  Departe de casă?
  Învăț să zâmbesc
  Iar diseară mă duc la protest…"

  Si ascultati si melodia. Eventualele like-uri sunt bineinteles pentru Dan Byron...

  • Like 4
 • Cei care pleaca la munci peste hotare, o fac pentru ca in tara sunt prea prost platiti sau sunt sicanati aiurea de tot felul de birouri si de indivizi(individe) dubioasi, care si-au cumparat functiile la stat.
  Daca acuza, sa acuze situatia din tara, care generaza aceasta situatie. Nu mai vorbim de cei cu inalta calificare, care nu mai au unde sa munceasca, in urma distrugerii industriei si cercetarii.
  Oricum, critica o fac numai stingisti si nationalisti, care pupa-n ..... pardon, Rusia si China. Pai de ce nu pleaca -la munci- in Rusia si China, nimeni?
  (Agricultura noastra? Care agricultura?
  Marile latifundii sunt tot ale strainilor. Au reaparut arendasii, ce sunt mai rai ca lacustele. Fermele mici abia suravietuiesc si nu-si permit sa angajeze muncitori agricoli... Deci? Cum e cu locurile de munca in "agricultura noastra"?)
  • Like 4
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Ionel check icon
   Pe bune ! Parca plecau din cauza PSD -ului si a lui Dragnea !!!??
   • Like 0
  • @ Ionel
   Dan check icon
   Cei ,care ,,pleaca acum , la lucru afara ,sunt ,cei plecati de ani de zile si au vechime acolo ,Au venit din cauza pandemiei ,si pleaca ,inapoi dupa relaxare, ,Caci aici ,au ce a lasat ,,,drecnea !!!!
   • Like 3
  • @ Ionel
   Exact! Cine face si desface in tara asta de 30 de ani, daca nu PSD? Dragnea afost "liderul providential" care a pus borfasii in drepturi si slugile proaste in posturi inalte. Dragnea a fost cireasa cu viermi de pe tortul de rahat al PSD. Care e nedumerirea? SI nu va ganditi prea mult la guverne. Guvernele nesustinute de Parlament nu au decat foarte putine sanse de a rezolva ceva, cu foarte mari compromisuri, care al naibii mai jeneaza pe unii fara cap.
   • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult