Foto: Raul Ștef/ Inquam Photos
De la începutul carantinei apar tot mai des comentarii și opinii la relatările din presă despre români care pleacă să muncească sezonier în agricultură.
Decizia lor îi face pe mulți să aprobe sever faptul că „România a devenit o colonie”. Câțiva chiar murmură nostalgic la „suveranitatea” pierdută odată cu venirea democrației și a liberei circulații.
Pe alții îi deranjează faptul că români de ai noștri se duc să facă munci „pe care cetățenii țărilor respective nu le fac” și prin asta „strică imaginea țării” în timp ce tabloidele din țările respective au păreri exact diferite – „străinii vin și ne fură joburile”.
Chiar ministrul muncii s-a deplasat în Germania să verifice condițiile de muncă de acolo. O decizie salutară și necesară, care ar trebui urmată și cu inspecția condițiilor de muncă din România.
Problema acestor oameni, din ce reiese din comentarii, nu este că au ales să lucreze acum (lucrătorii din domeniul agricol sunt considerați oricum lucrători esențiali, deci pot lucra pe perioada carantinei), ci că au plecat să lucreze în străinătate. Nu am auzit pe nimeni să discute condițiile de lucru grele în agricultură din România. Nimeni nu se întreabă dacă compatrioți de-ai noștri sunt exploatați la noi acasă. Daca sunt plătiți pentru orele suplimentare sau dacă primesc salariul la timp? Dacă au contracte de muncă sau dacă sunt plătiți decent pentru munca pe care o fac. În scurta mea aventură pe piața muncii din România nu am auzit de ore suplimentare plătite. Poate a fost prea scurtă experiența și lucrurile s-au mai schimbat de atunci, cu toate astea nu prea există dezbateri în Romania despre condițiile de muncă în diferite domenii.
Faptul că majoritatea celor care pleacă fac asta an de an ar trebui să ne spună ceva despre condițiile în care muncesc și poate și despre motivele pentru care aleg să plece.
În ceea ce privește „ne strică imaginea țării” – sintagmă auzită încă din copilărie, de când primii români au început să plece în Italia și Spania, ne arată că am acumulat o frustrare națională care poate se trage din propriile noastre preconcepții. Din faptul că munca vocațională, munca necalificată, în general munca ce nu se petrece la birou – nu este apreciată. Faptul că acești oameni devin vizibili numai dacă prestează aceste munci în străinătate ne spune ceva despre statutul lor în țară.
De asemenea, discrepanța dintre percepția noastră față de cum suntem văzuți de străini și de cum suntem văzuți în realitate este semnificativă.
Ca proaspăt imigrant în una din țările din vest ai de multe ori reticența să menționezi țara de unde vii de frică să nu fii discriminat. Ca apoi să descoperi că în cele mai multe cazuri străinii nu au preconcepții legate de țara de origine a persoanelor cu care interacționează, lucrează etc.
Suntem un popor paradoxal. Suntem gata sa atacăm pe oricine din afară care ar exploata pe unul de-al nostru (perfect de acord), dar suntem inactivi la exploatările de sub nasul nostru.
Articol publicat pe blogul autoarei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
--- De ce salariul unui muncitor roman nu este egal cu cel din Germania ,Franta ,etc ,ptr ca si ptreul ,,produsului finit ,,este la fel al apartam. etc , Acei lucratori de sparanghel ,s-au dus de buna voie si nesiliti de nimeni , Iar munca care o fac ,este lejera si mult f. mult mecanizata,, Iar conditiile de cazare la fel sunt ,f. bune ,Iar ,,ei nu respecta curatenia si ordinea si dau vina pe nemti ca-i ,,mizerie ,! Asta tine de nivelul de educatie al individului ,,Pe vremea lui Ceausescu ,cand se muncea 10-12 ore pe santiere incl,sambata si dumineca de multe ori , si nu a murit nimeni de munca onesta ,Cred ca cei care nu le place ,munca se plang de ,,,sclavie ,,,
Făt Frumos e un pic prea timid,
Iar Zmeul nu poate să facă nicio flotare...
Umblă vorba că Ileana Cosânzeana
S-a-ncurcat c-un fermecător bunic
Și-acum face plajă doar la Copacabana...
S-avem pardon,
Am avut și ghinion,
Ereditar
Avem o gaură în buzunar,
Dar progresăm,
Încet încet toți emigrăm,
Mai bine venetici
Decât argați la bolșevici...
Țara asta e o comedie neagră,
Pinocchio jură că în viața lui n-a mințit,
Dar nasu-i dă o tură de glob și-n fund îl înțeapă...
Hamsterul e rege peste animale,
Zâmbetul său provoacă fiori,
Iar leul nu spune nici miau în fața măriei sale...
Țara asta e o tragedie greacă,
Nimeni nu scapă viu la final,
Dar încă suntem naivi și credem c-o să ne treacă.
Să fim sănătoși,
Ce nevoie-avem de Feți Frumoși?
Dar ce mă fac eu
Dacă nu vreau să
Plec teleleu
Departe de casă?
Învăț să zâmbesc
Iar diseară mă duc la protest…"
Si ascultati si melodia. Eventualele like-uri sunt bineinteles pentru Dan Byron...
Daca acuza, sa acuze situatia din tara, care generaza aceasta situatie. Nu mai vorbim de cei cu inalta calificare, care nu mai au unde sa munceasca, in urma distrugerii industriei si cercetarii.
Oricum, critica o fac numai stingisti si nationalisti, care pupa-n ..... pardon, Rusia si China. Pai de ce nu pleaca -la munci- in Rusia si China, nimeni?
(Agricultura noastra? Care agricultura?
Marile latifundii sunt tot ale strainilor. Au reaparut arendasii, ce sunt mai rai ca lacustele. Fermele mici abia suravietuiesc si nu-si permit sa angajeze muncitori agricoli... Deci? Cum e cu locurile de munca in "agricultura noastra"?)