Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nunțile și petrecerile de botez, interzise în toată țara. Unde devine obligatorie masca

Nuntă - Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

Evenimentele private, precum nunțile, botezurile și mesele festive, vor fi interzise în toată țara, a declarat marți seară Raed Arafat, după o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Este foarte greu să se respecte regulile, nu se poartă masca, pentru că asta e natura evenimentului, oamenii mai dansează. Soluția cea mai bună de protecție este oprirea evenimentelor pentru că sunt sursă de transmitere”, a spus Arafat.

Acesta a subliniat că interdicția nu se referă la oficierea ceremoniilor religioase. „Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face şi se face cu un număr limitat de oameni. Dacă nu mă înşel este de 16 persoane. Vorbim aici de festivităţi, de mese festive, de botezuri, dar în afara lăcaşelor de cult", a subliniat Raed Arafat.

În ceea ce privește restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele, acestea vor funcționa la o capacitate de 50% când incidența cazurilor este de sub 1,5 la mie, de 30%, dacă incidența cazurilor este între 1,5 și 3 la mie, în timp ce la o incidență mai mare de cazuri vor fi închise.

Mască de protecție în aer liber

În campania electorală, la evenimentele pot participa maximum 20 de persoane, dacă sunt organizate în spații interioare, și maximum 50, dacă sunt organizate în spații exterioare.

O creștere peste 3 la mie a incidenței impune și obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, a afirmat Arafat.

„Acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare. Când incidenţa depăşeşte 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la plecarea de acasă până la revenirea acasă”, a spus el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună seara!

    Când lupți cu moartea, știi că, ursit, va învinge. Pe considerentul acesta, cu atât mai mult. necapitulare!

    Cele bune,
    purice
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult