Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O aducere aminte după amenințarea covidă a Patriarhului. Vă place sau nu, Revoluția română a pornit de la un pastor protestant

patriar

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Cred că între oficialități/sistemul sanitar și biserici/Biserică (mai ales cea majoritară în România) – mai exact între exponenții, în special cei oficiali, ai acestor instituții fundamentale în momentul de față –, nu ar trebui să existe opoziție, ci, cu precădere în situația prezentă, conlucrare și solidaritate, bazate pe deplină bună-credință de ambele părți.

Or, aceasta pare a fi deficitară mai ales în unul din sensuri.

Oficialitățile sanitare și ale statului s-au pronunțat acum în favoarea limitării desfășurării evenimentelor religioase până la limita evitării favorizării difuzării pandemiei, prevăzută prin lege. Unele oficialități din cealaltă parte au interpretat aceste declarații, în mod evident abuziv și cu vădită rea-credință, drept un atac la adresa libertății religioase, unii mergând până la a acuza un atentat la esența ființei naționale. 

Realitatea a infirmat asemenea interpretări. La recentul pelerinaj de la București, lăsat la latitudinea deciziei Bisericii, s-a dovedit (spre deosebire de situația celui precedent de la Iași) că o mai bună organizare, inclusiv cu sprijinul forțelor de ordine, a dus la o limitare, pe cât posibil, a riscului unei transmisii comunitare extinse a noului (de pe acum deja vechi) coronavirus. Și cum trebuia găsit un criteriu obiectiv de limitare a numărului de participați, s-a recurs la criteriul, justificat obiectiv, al domiciliului, care a fost însă interpretat în mod tendențios de către unii ca o discriminare.

Cu acest prilej s-a adus în discuție și perspectiva „sărbătorilor de iarnăˮ, cu referire explicită la Crăciun și implicită la revelion – de fapt mult mai periculos decât Crăciunul dacă s-ar petrece în maniera obișnuită la români.

Ignorând faptul că și majoritatea celorlalte țările creștine și-au pus din vreme problema a ceea ce ar urma să se petreacă de Crăciun, unele fețe bisericești de la noi au văzut aceasta ca o negare a importanței și a semnificației acestui eveniment religios extrem de important. Exagerările și răstălmăcirile au mers până acolo încât oficialități ale statului să fie aproape „afurisiteˮ de la cel mai înalt nivel, pronosticându-li-se un sfârșit asemănător celui pe care l-a avut Ceaușescu de Crăciunul 1989* (deși nici vorbă ca revoluția să fi fost aprinsă de interzicerea de către comuniști a pelerinajului ortodox de Sf. Dimitrie din acel an, cum se pretinde acum, ci de situația pastorului... protestant din Timișoara).

Libertatea religioasă și, în general, de opinie nu o contestă de fapt nimeni, nici măcar necredincioșii, ateii. Dar, independent de opinie, respectarea legii, care îi apără pe ceilalți și, în ciuda opiniei lor, și pe contestatari, inclusiv pe cei ultrareligioși, este obligatorie și pentru cei care neagă existența virusului și oportunitatea măsurilor legale.

Între timp, Vaticanul a anunțat de pe acum că renunță în acest an la oficierea tradițională, de către Papă, a slujbei de Crăciun cu participarea fizică a credincioșilor, înlocuind-o cu transmiterea ei online.

Ceea ce s-ar putea realiza desigur și la noi, chiar în paralel cu oficierea slujbei pe viu și cu sărbătorirea în familie, într-un cadru redus în condiții foarte stricte.

____

* Notă: Patriarhul Daniel a transmis în această săptămână un mesaj în care arată că regimul comunist a căzut, după ce în anul 1989 au interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou. „În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște (...) Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, la Palatul Patriarhiei, a fost înființat centru de radio al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din diaspora. Prin aceasta vedem că Dumnezeu nu se lasă batjocorit! Fraților, nu vă lăsați păcăliți, Dumnezeu nu se lasă batjocorit, iar dreptatea sa se arată atunci când el dorește îndreptarea oamenilor", a spus Patriarhul Daniel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • - popii au incuiat usile catedralei din Timisoara, unde manifestantii voiau sa se adaposteasca de gloante.
  - scarile catedralei n-aveau usi, asa ca manifestantii sa poata deveni "mucenici".
  - apoi, toti popii tarii au fost rasplatiti din plin.
  - "dixit et proliferatus".
  • Like 0
 • Clanul/gasca/hoarda/haita BOR nu e altceva decat o adunatura de scursori lingusitoare, parvenite, fatarnice, viclene, subversive, hraparete, cameleonice, perverse, imorale, ipocrite, cu fete schimonosite de ura (privindu-l pe Extra-Nemaipomenitul-De toate curvasaritul Daniel, impreuna cu fata subordonatului lui din Dobrogea, Super-Giga-Evazionistul-Multifacatorul de smenuri-Prea spagarul-Teodosie, cu usurinta se poate vedea asta). Drept pentru care, ca orice adunatura de acest fel, nu face si nu gandeste altceva, decat cum sa ii prosteasca, fraiereasca, extorcheze si insele pe cei de pe urma carora isi obtin foloasele materiale ilicite, mobile si imobile.
  Acum incearca sa modifice si istoria, cu astfel de conexiuni stupide si total neadevarate.
  Probabil ca nu peste mult timp vor incepe sa modifice si pasaje din cartea lor de capatai, Biblia, pentru a da o intelegere "new wave" a celor scrise acolo, in folosul lor. Daca stam si ne uitam ca anul asta Iisus a fost pus sa invie de doua ori, dupa vrerea si ordinul prea-intunericitului din Dobrogea (probabil ca nu era multumit sefu' al mare de argintii adunati la prima inviere), se pare ca deja au inceput la lucreze la astfel de modificari.
  Impozitarea tuturor veniturilor bor, plus controale ANAF, scoaterea bor in afara bugetului statului (adica sa se autosubventioneze ca toate celelalte culte din Romania), impreuna cu pastrarea permanenta sub lupa mass-mediei a activitatii acestor gasti de impostori, ar fi printre primele masuri care ar trebui luate pentru a incepe eradicarea acestui flagel cu acronimul "bor" (intentionat cu litere mici).
  • Like 5
  • @ Leonard Sirbu
   Felicitari Stimate Domn ,Leonard Sarbu ,
   • Like 3
 • Acest ins , Daniel nu are cunostinte elementare de istorie . Amice Daniel , regimul comunist a colapsat ( exista ? ) si cazut din variate motive : esecul utopiei comuniste , al dezastrul economic , caderea Zidului Berlinului , esecul URSS din Afganistan , diferentele fantastice - economice , culturale , stiintifice , etice , etc , dintre lumea occidentala si lumea estica , forta tumultoasa a noilor generatii nascute la sfarsitul anilor 60 - la noi decreteii , in contrar cu parintii lor , boomersii postbelici . Comunismul din Romania , moncher Danny , a cazut datorita Revolutiei din Decembrie 1989 , tinerilor ucisi de represiunea comunista , ale sutelor de mii de protestatari , iesiti pe strada si nu datorita anatemei numitului ,, sfant ,, Dimitrie cel nou , Priviti mutra acestui individ , Daniel , va rog : cat de incordat , incruntat si vindicativ , arata ! Imaginati-va ca ar aparea , in vesmintele astea de carnaval , intr-o noapte cetoasa , la un colt de ulita , in fata unui copil , femeie nevricoasa sau ins mai emotiv ! Sau il percep eu eronat si ilustreaza misericordia , iubirea si compasiune crestina ? ... Cred ca i-am mai umaniza pe acesti paraziti , daca le-am mai taia din stipendii , daca am impozita patrimoniul acestei gastii, numite biserica ortodoxa romana ! Invatati o meserie si la munca , parazitilor si inutililor social !
  • Like 5
  • @ Luigi Cosma
   E de dorit, dar cine sa o faca? Guvernantii sunt fatarnici si vorba unei definitorii zicale neaose: "fa-te frate cu dracu pana ......." castigi alegerile in cazu nostru. Vorbele aruncate de popi, contra cost evident, in special la sate influenteaza votul babelor.
   • Like 3
  • @ Luigi Cosma
   Felicitari Stimate Domn ,,, Luigi Cosma , ,regret ca pot oferi mai multe lik-uri Foarte bine prezentat Adevarul Popii ortodoxi si in general ortodoxii iubesc foarte mult ,,MINCIUNA ,,!!! Drept dovada este si faptul ca in tarile ortodoxe ,si politicienii sunt ,foarte corupti ! Nivelul de trai ,este unul scazut , Pentru ca asa ,s-au nascut, sau asa au fost educati !!
   • Like 1
 • Căca m-aș în mintea lui de prelat bosoldit
  • Like 4
 • Popa sătanei-ban, dacă tot amintește revoluția, să povesteasCĂ Cum ușile catedralei timișorene au fost închise pentru demonstranții ce încercau să se refugieze acolo de tirul armatei care trăgea în ei, in ordinul BORului-părtaș la crimele revoluției.
  https://timpolis.ro/din-ordinul-cui-au-fost-inchise-usile-catedralei/?fbclid=IwAR0_P-4AGRClcyE7PdHzhF7NmddVWGTPNXz3q5u28EkOL-9Mzz7Xw3Fyokk
  • Like 7
  • @ Tibi Popescu
   like & felicitari .
   • Like 1
  • @ Tibi Popescu
   Si adeziunea fata de ceausescu nu trebuie uitata. Niste ipocriti, niste bestii.
   • Like 0
 • Cu tot respectul, dar "Revoluţia" română a început în laboratoarele Securităţii Statului având ca personaj principal un pastor protestant. Cam aşa e varianta corectă istorică.
  • Like 3
  • @ Andrei Oroban
   - tot ce se poate, mai stii ???
   • Like 0
 • Adica, pelerinajul interzis la Bucuresti (26.10.1989) a declansat revolta tocmai la Timisoara (16.12.1989). S-apai regimul comunist n-a prea cazut atunci ci mult mai tarziu. I.Iliescu Ranjet,Teoctist si destui altii, perindati la conducrea tarii, erau tot comunisti,doar ca era altii. Si acum in majoritatea parlamentara se afla destui ,,urmasi ai marilor victorii comuniste
  '
  • Like 6
 • Patriarhul Daniel sa-si vada de ale lui, ca Revolutia nu a pornit de la chestia cu moastele nici unui Dimitrie, nou sau vechi.... Problemele mocneau oricum in Romania, toata lumea era la capatul puterilor, iar in jur toata lumea se trezea si toate regimurile comuniste se zguduiau.... alea se zguduiau tot din pricina moastelor lui Dimitrie, pe bune, serios??? Uite ca asa, din pricina unora ca Popa Daniel, prost ca noaptea si leit poleit cu enoriasii care ii canta in struna, ajunge omul ateu.... ca e mai decent decat sa crezi in vreun dumnezeu care sustine astfel de popime.
  • Like 4
  • @ andreea dragusin
   Like . Acesti banditi , bor . l-ar incarcera pe Isus la spitalul de boli nervoase , cat ai bate din palme - ia mai lasa-ne musiu cu invataturille tale , au 2000 de ani , sunt desuete , agenda noastra , este cu totul alta... !
   • Like 1
  • @ andreea dragusin
   Dumnezeu nu sustine nicio popime. Dumnezeu este ceva spiritua nu material. Popimea, ori de care o fi e,a este o "institutie" parazitara, fudamentata pe prostia si prostirea maselor. De aia a fost intotdeauna sluga statului, contra beneficii. Religia si biserica sunt creatii ale unor jmecheri care au vazut ca se poate trai in lux pe spinarea celor multi fara sa le dai ceva in afara de vorbe goale.
   • Like 1
  • @ andreea dragusin
   Oare ,stie cineva ,?
   -- Unde se afla , popa danila in dec, 89 ????
   -- Din cate stiu , se afla ,,in Misiune secreta , ca un colaborator foarte serios ,, in Elvetia !!! Apoi s-a intors la mitropolia Moldovei , functie primita ca o raplata , a rezultatelor obtinute in Elvetia
   --Parerea mea ,este ca ;; Urgent trebuie pusi sa plaateasca ,impozite catre Staul roma n,,acum ,mai mult ca oricand ,in vremuri de criza financiara, Apoi anultata finantarea de catre stat , sa se gospodareasca singuri , Da ,,am ramas ,stupefiat, cand am intalnit ,,langa Kaufland ,,o instalatie automat ptr distribuirea laptelui cu 4lei /litrul ,, intamplator erau acolo ,,deserventii automatului ,Am intrebat din curiozitate ,
   --De unde aduceti laptele ?
   --De la ,maanstirea ,,cutare ( nu-i dau numele )
   --Deci ,concluzia ,este ca au afaceri imense ,, Si nu vor sa plateasca impozite ,
   --Acum , si Domnul CTPopescu ,,le-a dat ,cu Adevarul peste ochi ,,sa se trezeasca la ,realitate ,caci prea mult sfideaza ,bunul simt, si regulele de conduita normala ,Adica , ei nu vor sa stie de nimic , numai de ce stiu ei ,este bine !!! Cum adica, ei nu respecta ,nimic in lumea asta ?? Spagoveanul de la Constanta , a mai facut o smecherie financiara pe la Vatra Dornei ,, Dar pana cand ?? Daca fostul ,, Oltean , de la camera deputatilor ,a fost condamnat ,, !! Spagoveanul , dovedit foarte clar ,ca ,a falsificat dosare APIA,, de ce nu ,se judeca normal ???
   • Like 1
  • @ andreea dragusin
   Oare ,stie cineva ,?
   -- Unde se afla , popa danila in dec, 89 ????
   -- Din cate stiu , se afla ,,in Misiune secreta , ca un colaborator foarte serios ,, in Elvetia !!! Apoi s-a intors la mitropolia Moldovei , functie primita ca o raplata , a rezultatelor obtinute in Elvetia
   --Parerea mea ,este ca ;; Urgent trebuie pusi sa plaateasca ,impozite catre Staul roma n,,acum ,mai mult ca oricand ,in vremuri de criza financiara, Apoi anultata finantarea de catre stat , sa se gospodareasca singuri , Da ,,am ramas ,stupefiat, cand am intalnit ,,langa Kaufland ,,o instalatie automat ptr distribuirea laptelui cu 4lei /litrul ,, intamplator erau acolo ,,deserventii automatului ,Am intrebat din curiozitate ,
   --De unde aduceti laptele ?
   --De la ,maanstirea ,,cutare ( nu-i dau numele )
   --Deci ,concluzia ,este ca au afaceri imense ,, Si nu vor sa plateasca impozite ,
   --Acum , si Domnul CTPopescu ,,le-a dat ,cu Adevarul peste ochi ,,sa se trezeasca la ,realitate ,caci prea mult sfideaza ,bunul simt, si regulele de conduita normala ,Adica , ei nu vor sa stie de nimic , numai de ce stiu ei ,este bine !!! Cum adica, ei nu respecta ,nimic in lumea asta ?? Spagoveanul de la Constanta , a mai facut o smecherie financiara pe la Vatra Dornei ,, Dar pana cand ?? Daca fostul ,, Oltean , de la camera deputatilor ,a fost condamnat ,, !! Spagoveanul , dovedit foarte clar ,ca ,a falsificat dosare APIA,, de ce nu ,se judeca normal ???
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Oare ,de ce ,,Marele Eminescu ,, prezenta ,atat de realista povestea popilor ,a religiei in general ,in celebra poezie ,,Imparat si proletar ????
   -- Am inteles ,ca ( sper sa nu fie si adevarat ) ,,ca nu se mai preda in la L,Romana ,acesta poezie !Pe vremea Marelui poet ,contemporan cu Marele A.I. Cuza ,care a facut multa Dreptate , prin Secularizarea averilor manastiresti si improprietarirea taranilor muncitori cu pamant , a fost un act de foartemare Dreptate sociala !!! Atunci ,ca si acum ,,popii traiau in mare obedienta iar poporul traia foarte rau !
   • Like 0
  • @ andreea dragusin
   - "Patriarhul Daniel sa-si vada de ale lui" - fii sigura, o sa-si tot vada, ca asta se face de cand a aparut primul popa, ortodox sau catolic, sa nu omitem.
   • Like 0
 • Pe langa faptul ca sunt total rupti de realitate mai au si tupeul sa incerce sa rescrie istoria. bor-ul n-a contribuit cu nimic la evenimentele din '89 si majoritatea clerului era deservit puterii comuniste.

  Dar cel mai mult ma scarbeste faptul ca mizerabilii astia sunt de partea cealalta a unei atitudini "de om bun" (as spune crestineasca dar termenul e pervertit ireparabil de ceea ce reprezinta biserica). Sau ma rog, poate amenintarile din topor si amestecul in politica sunt invataminte direct extrase din biblie.

  Oare sunt chiar atat de orbi la faptul ca pe drumul ales vor ramane doar cu analfabetii, cu cei prea indobitociti de "traditie" (pe cale de disparitie) si bigotii ce nu ies din cuvantul popii pe pozitii antagoniste fata de societate?
  • Like 6
 • topala check icon
  Cine nu intelege stiinta incearca religie,este simplu.
  • Like 2


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult