Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

O bătrână mi-a spus că ea ar fi de acord să nu primească pensie o lună de zile, doar să se „repare” țara

Proteste bugetari 2025

Foto: Denis Grosu/Inquam Photos

În ultima lună de zile, o bătrână mi-a spus de vreo trei ori, când am avut ocazia să vorbim, că ea ar fi de acord să nu primească pensie o lună de zile, doar să se „repare” țara, să ne revenim. Am râs când am auzit-o. Are pensie un pic mai mult de 1200 de lei, ceva mai puțin decât sporul de praf, de ecran, de epuizare, de lucru cu publicul, de stat pe scaun, de hemoroizi și alte sporuri aiuristice ale unora. I-am explicat că nu se poate și oricum nu ar rezolva nimic. 

Fără reforme peste câteva luni am fi în aceeași situație. I-am mai spus că prin așa o măsură ar fi condamnați la foame foarte mulți pensionari, care trăiesc de pe o lună pe alta. Ea are câteva găini, ouă, rezerve de hrană în beci, porumb în pod, făină de grâu în sac și ar supraviețui o lună de zile, dar cei de la orașe ce ar face!? Niciun guvernant, indiferent de timpuri grele, nu poate să condamne oameni nevinovați la foame. E și nedrept ca unii să jefuiască bugetul țări ca pe o moștenire de la părinți și cei mai necăjiți dintre oameni să fie sacrificați.

Cumva a înțeles ce i-am spus.

Nici nu mă gândeam să scriu despre ideea ei năstrușnică, dar am văzut furia celor care li se taie din sporuri, neclintirea nerușinată a judecătorilor, care așteaptă prima de pensionare de 35000 de euro și am pus față în față atitudinea lor cu inocența și iubirea de țară a bătrânei, care în naivitatea ei credea că, dacă renunță la pensie pe o lună, își „repară” țara. 

Mai văd furia oarbă împotriva lui Nicușor Dan și a lui Ilie Bolojan, pentru că iau măsuri drastice și probabil că unele și nedrepte. Nu aș vrea să fiu în pielea lor. Doi oameni care trebuie să scoată castanele din foc aruncate de alții, doi oameni care au venit după generații întregi de oameni politici, care s-au comportat cu țara și avuția ei cum i-a tăiat capul.

Înjurați-i pe Ilie Bolojan și pe Nicușor Dan, dar înainte de asta nu uitați de zborurile cu avion privat și traiul de Midas ale lui Iohannis, de zborurile Nordis ale lui Ciolacu și Grindeanu, dar mai ales nu uitați de jefuirea rezervei de stat de 65 de miliarde de lei și cam tot atâția bani împrumutați cu dobânzi exorbitante de către amărâtul de gonaci al lui Hayssam, vâslaș al lui Dragnea și fals revoluționar ajuns printr-o anomalie a vremurilor în fruntea guvernului și stăpân peste destinul unei țări.

Cereți-le lor socoteală mai întâi pentru că s-a ajuns aici! Lor le-aș aminti că au depus un jurământ de credință față de țară și i-aș acuza de trădare!

Eu, personal, aș fi vrut ca Ilie Bolojan să facă o plângere penală împotriva fostului prim-ministru pentru deturnare de fonduri de la rezerva de stat. Probabil că nu are timp și nu le poate face pe toate. Are sula în coaste legat de scăderea ratingului de țară și face și el ce poate și cât poate. Tot cu sula în coaste îl împung partenerii de coaliție, care ieri erau mari jefuitori din banul țării și astăzi sunt alături de el la masa guvernului și vorbesc despre măsuri salvatoare, sacrificii și reforme. Sinceră să fiu, cel mai greu de suportat în acest teatru absurd e Grindeanu. Ieri era alături de Ciolacu la jaf de buget și a banilor din rezerva de stat, azi e alături de Ilie Bolojan și vorbește de reforme. Nu îi poți cere unui singur om să repare în câteva zile ceea ce s-a stricat în zeci de ani. 

Eu consider că sunt și niște greșeli în lista lui de tăieri. Nu poți lăsa mii de oameni care au ieșit la pensie la patruzeci și cinci de ani să se reangajeze tot la stat și să cumuleze pensie plus venit de zeci de mii de euro pe lună și să tai asigurarea medicală a mamelor aflate în concediu de maternitate. Suntem țara cu cea mai mică natalitate din Europa. O asemenea măsură poate să o scadă și mai mult. Nu poți lăsa în consilii de administrație a unor firme de stat oameni care iau pentru două trei ședințe pe lună de câte jumătate de oră cât iau pensie vreo cincizeci de pensionari tot într-o lună. Știu că a fost obligat la măsuri drastice că avea sula în coaste. Mai sper că urmează plafonarea veniturilor ca nimeni în țara asta să nu mai aibă un venit mai mare decât președintele țării, tăierea pensiilor speciale, limitarea veniturilor membrilor CA din marile firme de stat, lege care să interzică să cumulezi și pensie și salariu la stat. Ai ieșit la pensie, rămâi la pensie! Tăierea tuturor sporurilor aberante de la spor de stat pe scaun până la spor că bate vântul și îți bagă praf în ochi. Toate aceste măsuri vor convinge poporul să ducă greul acestor luni care urmează.

Celor care râd fericiți că s-a ajuns aici și cred încă că ar fi fost mai bine cu Simion și Georgescu, nu am nimic să le spun. Nici măcar nu îi întreb, ce măsuri ar fi luat aceștia, dacă ajungeau la conducere!? Cum redresau ei țara!?

Mă rog lui Dumnezeu ca Ilie Bolojan să reușească, pentru că nu avem altă soluție, decât alunecarea în prăpastie ca țară sau reformele lui dure. Dar îmi mai doresc ceva foarte important. Să se reformeze instituțiile statului în așa fel încât nimeni să nu mai poată să își dea sporuri aiuritoare, pensii mai mari decât salariul președintelui SUA, să nu mai zboare nimeni cu avion privat pe tot globul pământesc, chiar dacă este președinte, să nu mai poată nimeni deturna fonduri de la rezerva de stat!

În ultimă instanță îmi doresc ca acel jurământ depus la investire să nu mai fie doar o vorbă goală!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    un mare borfaș ajuns profesor pe tictoc spunea „întăriți-vă statul, domnilor!”. ce te faci când ”statul” nici de-al dracu nu vrea să se întărească (cazul ciorbă-vicol), mai mult, are grijă ca nu cumva să apară vreo lege care să-i împiedice hoțiile legalizate prin legislație bolnav-dement-infracțională. ă? la unu-unu-cât suni când descoperi că statul e infractorul?
    • Like 0
  • Uite, mai aveți un tânăr care îi plătește pensia o lună, doar să se facă țara bine. Sigur, întrebarea rămâne.
    • Like 0
    • @ Valentin C
      Ceea ce lipsește în societatea noastră e ÎNCREDEREA în guvernare. Noi SPERĂM că o să fie bine, dar nu suntem deloc convinși că așa va și fi. Cred sincer că dacă am fi convinși că guvernarea ar fi bună și cinstită și va obține rezultatele așteptate de noi, atunci TOȚI am face cu ușurință sacrificii și mai mari decât ni se cer acum, numai să se rezolve treaba. Dar noi suspectăm în sinea noastră că orice sacrificii am face, rezultatul va fi unul nedorit, iar noi vom cădea încă o dată de fraieri că ne-am sacrificat degeaba, în folosul unor șmecheri.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      După măsurile luate, piața internațională unde sunt listate obligațiunile României a apreciat decizia. Așadar pe bani mulți (incomparabili cu pensia în cauză), imaginea României a devenit mai bună. Doar că noi ne limităm la o pensie...
      • Like 0
  • "asigurarea medicală a mamelor aflate în concediu de maternitate."
    Apropo de mame în concediu de maternitate:
    Poate vorbim de legea prin care noile mame (descurcărețe) au primit (primesc) grămezi de bani după naștere profitând nesimțit de legea ce le permite s-o facă (dacă reușeau să-și umfle artificial veniturile înainte de naștere primeau foarte mulți bani după naștere). Câte noi mame stau cu umbra imposturii deasupra lor, umbră creată de o lege nedreaptă... Aceste mame descurcărețe sigur nu o să ajungă cu pensie de numai 1200 de lei. O să fie cu pensie "contributivă" și le doare în cot de "repararea" țării. Sunt mame educate ce merg pe un drum paralel cu moralitatea. Cine ne face lista mamelor care au încasat cei mai mulți bani de la stat după naștere? Să vedem acolo sume amețitoare....
    • Like 0
    • @ Haiduc Andrei
      Bine că ai găsit unde se ascundea furtul din bani publici, imoralitatea și nesimțirea în țara asta: la proaspetele mame, care încasează, cu ticăloșie, bani prea mulți. Ești de-a dreptul pur și simplu....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      "Indemnizația este calculată ca fiind 85% din media veniturilor nete lunare realizate în ultimele 12 luni înainte de nașterea copilului."
      Plătesc sume mari contribuții la stat înainte să se nască copilul și apoi intră doi ani banii in cont (85% din veniturile "încasate" în ultimul an).
      Cel mai urât e când ajung să fie implicate mamele în operațiuni de făcut bani cu complicitatea statului.
      La fel de urât ca atunci când sunt împinși la înaintare (paravan) copiii cu handicap...
      • Like 0
    • @ Haiduc Andrei
      Am înțeles foarte bine mecanismul, dar ziceam că NU cu asta trebuie început când vrei să faci reformă cu adevărat. Problemele sistemice ale României sunt așa de grave, încât a începe cu mica ”ciupeală” e greșit. Trebuie început în stil mare, tăind în carne vie. Iar ce reproșează acum lumea guvernului e că se ia în piept tot cu micile probleme și cu contribuabilii onești, în loc să atace ”capul șarpelui”, adică marea evaziune (inclusiv la multinaționale) și putreziciunea și supraponderabilitatea statului, pe toate palierele. După ce am rezolvat toate astea se poate trece (eventual) și la mămici, la bătrânicile cu pătrunjel din piață etc etc
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Despre ce „șarpe” vorbiți, domnule Cojocaru? Clasa politică din România e un balaur cu nenumărate „capete”, o hidră căreia îi cresc instantaneu „căpățânile” tăiate...

      Ne amăgim în credința că Bolojan e un Hercule modern ce „taie” în carne vie ca să „redreseze” corabia aflată în derivă. Băieții de la butoane știu foarte bine ce „taste” trebuie apăsate.

      Să nu-mi spuneți că suveraniștii reprezentați de Simion ar fi fost soluția problemei, că nu vă cred. Trăim într-un cerc vicios din care nu putem ieși în mod „democratic”...

      Mi-aduc aminte de „victoria” PPDD din 2012, când Dan Diaconescu și „partidul” său a obținut 14% din sufragii. Ce s-a ales din această „victorie” a poporului? Dan Diaconescu a ajuns la pușcărie și parlamentarii „partidului” au schimbat șapca proletară cu sinecurile PSD.

      Dumneavoastră chiar credeți că AUR, SOS și POT pot scoate țara din rahat? Că Simion e „cavalerul” calului alb, venit să salveze patria?

      Noapte bună, domnule Dan. Ca să aveți un somn odihnitor, ascultați cântecul Mădălinei Manole:

      https://www.youtube.com/watch?v=wCTf5k1Q_0s
      • Like 0
    • @ Francisc
      - Știu că nu mă credeți. Eu doar îmi spun ideile în care CRED EU.
      - Dvs credeți în Bolojan, nu eu. Eu n-am avut nicio clipă impresia că el ar putea fi vreun Hercule, deci nu sunt dezamăgit că nu e.
      - Cei de la AUR și POT (și doar unii de la SOS, cum ar fi Lazarus, dar fără Șoșoacă, care e un personaj oribil și iese din dsicuție) nu sunt cei mai buni nici specialiști, nici politicieni. Dar numai și numai ei au ceva ce ceilalți NU AU. Și anume separarea totală de mafia asta veche de 35 de ani. Pe oricine vom vota din tabăra care e acum la putere (inclusiv Nicușor) ei vor fi tributari mafiei ăsteia vechi și atotputernice, așa-numitul Sistem, sau stat paralel, subteran etc În schimb suveraniștii sunt LIBERI de datorii către mafie. Își permit să nu asculte de nimeni și să taie în carne vie, exact acolo unde trebuie, nu aiurea. Și se vede că asta și vor, să facă o reformă radicală, dar corectă și în interesul populației României. Nicușor și-a cultivat o imagine de om onest și reformist, dar a acceptat măsurile greșite de austeritate lipsită de reformă ale lui Bolojan, cum ar fi: reducerea nivelului de trai al cetățenilor dar fără a tăia privilegiile nimănui, păstrarea privilegiilor refugiaților ucraineni, păstrarea ajutorului pentru Ucraina și Moldova, nu a mărit redevențele, nu a luat măsuri pentru impozitarea corectă și eficientă a multinaționalelor, a vrut să impoziteze suplimentar băncile și jocurile de noroc, dar apoi s-a răzgândit, nu se atinge de privilegiile magistrațillor, sinecuriștilor, membrilor în Consiliile de Administrație, nu își pune problema reformei statului sau a reformei pensiilor speciale, nu a propus deloc măsuri de redresare economică, de creștere a capitalului românesc și de creștere a producției și productivității interne etc etc etc etc etc Halal reformă! Poate că Bolojan și Nicușor ar vrea să facă reformă, dar n-au libertate de mișcare fiindcă sunt tributari mafiei și bandiților economici. A propos am înțeles că chiar fratele Ursulei v d Leyen e patronul unei firme mari de jocuri de noroc. A naibii coincidență. Ei bine suveraniștii nu au deloc aceste limitări, aceste restricții politice, fiindcă ei n-au nicio treabă cu Sistemul. Ei vin ca outsideri și vor avea o mare satisfacție să dea de pământ cu golanii ăștia de toate felurile. Nici de Ursula și de alte interese europene nu sunt impresionați. Practic ce credeați Dvs că ar putea face Nicușor și Bolojan, ei nu își permit să facă, în schimb suveraniștii DA!!! Ei n-au nicio inhibiție. De asta a urlat toată propaganda împotriva lor că ei ar fi un dezastru pentru țară. Dar NU, suveraniștii sunt un dezastru penru ei, pentru mafie, NU pentru țară. Pentru țară dimpotrivă, suveraniștii ar fi varianta benefică. Iar Dvs și ceilalți ați crezut vaietele și ochii dați peste cap ai propagandei profesioniste a mafiei. Care propagandă a făcut din alb negru și din negru alb. Asta e realitatea, de care sunt sigur că o să vă convingeți la un moment dat.
      - Mulțumesc pentru ”dedicație”. Ce fată frumoasă și talentată era Mădălina! Alte vremuri... Cum zicea Eminescu: ”Iar timpul crește-n urma mea, mă-ntunec”....
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult