Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O bătrânică din vecini a rămas fără apă anul trecut și a costat-o peste o mie de lei să adâncească fântâna. În acest timp, Împăratul își renovează palatul cu 7 milioane de euro

Imobil RAPPS

Imobilul de pe Bulevardul Aviatorilor pe care RAPPS îl renovează cu 7milioane de euro. Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

În lumea mea, la sat, e secetă de trei ani. Nu a mai plouat destul din 2020. Dacă îmi amintesc bine, atunci a fost o vară ploioasă. Fântânile seacă prin toate satele. Oamenii nu mai au apă. Eu mi-am adâncit fântâna din beci iarna trecută, dar acum tremur că iar se va termina apa. Dar nu despre mine e vorba aici, ci despre oamenii din jurul meu. În fiecare zi mai aflu de câte un vecin, că i-a secat fântâna și cheamă fântânari să scociorască fundul pământului în căutare de apă, să bage țevi până la altă pânză freatică mai adâncă. 

O bătrânică din vecini a rămas fără apă anul trecut. A costat-o peste o mie de lei să adâncească fântâna și să îi mai adauge un tub. Pensia ei pe o lună e cam tot atât.

Unde vreau eu să ajung!?

Cum credeți că procesează sătenii mei o știre despre a renova o construcție cu o sumă cuprinsă între șapte și nouă milioane de euro, pentru președintele „nostru”!?

Cum credeți că au privit și procesat toată vânzoleala cu comasarea alegerilor oamenii, care scociorăsc pământul după apă!?

Credeți că i-au crezut când spuneau că fac totul de grija poporului, ca să îl ferească de extremism!?

...Nu au grija noastră... Au grijă de fundul lor și pe care scaun să îl pună și după alegeri, am auzit un bătrân spunând.

Cum să vă creadă cineva că vă pasă, când vă lăfăiți ca belferii!? Cuvintele voastre sforăitoare despre dragoste de țară, patriotism nu le crede nimeni. 

...

Aș face o paranteză și să spun o mică întâmplare din Islanda...

Era în 2016, pe 4 aprilie. Toată suflarea capitalei Reykjavik a ieșit în stradă, in fața Parlamentului și a cerut demisia premierului Gunnlaugsson și alegeri anticipate, după ce s-a aflat că în 2007 - cu nouă ani înainte! - prim-ministru și soția lui s-au sustras de la plata taxelor prin achiziționarea de acțiuni la o companie offshore.

Întregul guvern a demisionat...

Dar noi nu suntem în Islanda...

Între clasa politică și oamenii de rând este o prăpastie. Clasa politică cu privilegii de o parte... De cealaltă parte oamenii obișnuiți, care își duc traiul de azi pe mâine...

Ce vor face oamenii de rând la alegeri!? Ce vor face necăjiții, lipsiții de speranță, cei care nu au fost ascultați niciodată!?

Ce vor face la alegeri oamenii, care și-au cheltuit pensia pe o lună ca să adâncească o fântână?!

Vor merge spre cei care lasă impresia că îi ascultă, că le înțeleg necazurile, dar mai ales le spun că îi scapă de cei care conduc și nu le pasă de nimeni și nimic...

Vor merge spre cei care par a nu fi de cealaltă parte a prăpastiei, ci alături de ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult