Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O experiență unică de Crăciun: tur gastronomic în orașul antic Hoi An din Vietnam, unul dintre cele mai bine conservate orașe port din Asia de Sud Est, aflat în patrimoniul UNESCO

 Madam Khanh, Vietnam

Orașul antic Hoi An este situat în provincia centrală Quang Nam din Vietnam, pe malul de nord, lângă gura râului Thu Bon. Este parte a  patrimoniului UNESCO, fiind considerat unul dintre cele mai bine conservate orașe port din Asia de Sud Est. Multe dintre cele 1.107 clădiri din lemn, unele cu pereți de cărămidă, au și acum monumente arhitecturale cu motive tradiționale.

 

Hoi An a fost unul dintre cele mai importante porturi, aflat pe Drumul Mătăsii, între secolele XV-XIX când se făcea comerț la scară largă cu Asia de Sud-Est și Est, dar și cu Europa. La rândul lor, europenii și-au lăsat amprenta aici, dar voi detalia acest aspect puțin mai târziu.

Atenție la cazare

De la Saigon la Hoi An am ajuns cu o cursă locală aeriană Vietnam Airlines, cu destinația Aeroportul Da Nang. La momentul la care am luat biletele, acum două luni, un segment a fost în jur de 35 de euro. Am stabilit că în această vacanță nu ne vom documenta prea mult despre locurile în care vom ajunge. Lăsăm întâmplarea să-și joace rolul, mai ales că am ajuns să ne cunoaștem gusturile unii altora, în grupul din care facem parte. După o călătorie de 45 de minute cu mașina de la aeroportul din Da Nang, am ajuns la Hoi An.

Primul șoc cultural te întâmpină la locul cazării: regulile pensiunii impun descălțarea la ușă și folosirea papucilor de interior. Clădirile au pereții atât de subțiri, încât îți auzi vecinii și când își fac bagajele. Peste tot în cameră ai mesaje care te roagă să încui ușile cu zăvor chiar dacă te afli în interior. Pensiunea pe care am ales-o nu este recomandată pentru mai mult de două nopți. Noi am plătit puțin peste 170 de lei pentru 2 nopți de cazare, dar nu pentru că am vrut noi foarte ieftin, ci pentru că aceasta este media din zonă. 

                                                                             (Camera hotelului Quynh Chau Homestay)

Revenind la zgomot, sutele de scutere, care circulă până aproape de miezul nopții, s-ar putea să-ți creeze disconfort. Nu ar fi rău dacă ai pune dopuri de urechi în bagaj!

Explozia de culoare și lumină care ne-a lăsat fără cuvinte

Să ajungem însă în locul care pare desprins dintr-un film cu zburători. Dacă sunteți născuți după 2000, așa numeam noi, cei cu 1979 în buletin, filmele cu Bruce Lee și alți practicanți de karate. O plimbare de doar zece minute pe străduțele înguste din Hoi An te conduce spre o piață volantă.

Zgomotos, plin de tarabe cu mâncare, suveniruri, îmbrăcăminte și lampioane, talciocul este antreul spre malul râului Thu Bon.

Cu cât te apropii de malul râului, clădirile încep să se transforme în adevărate piese de decor cu motive tradiționale. Lampioanele, exemplar poziționate pe fațade, dar și la interior, te introduc într-o poveste cu dragoni. 

Și apoi, podul japonez, construit în secolul XVII dintr-un lemn fin, cu o pagodă pe el, face legătura cu o parte a anticului port Hoi An. De aici, ai o priveliște uimitoare spre ambele maluri. Cum noi am nimerit în Ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun, podul a fost extrem de aglomerat, mai ales că este și un loc instagramabil.

 

Pașii ne-au condus spre ceea ce mai nou se numește Centrul Vechi. De fapt, o zonă cu zeci de terase și restaurante locale, dar și europene, amplasate pe malul stâng al răului. Mare atenție dacă ajungeți aici și faceți rezervare pentru cină. În fiecare seară, în jurul orei 20.00, mareea inundă malurile și puteți ajunge în situația acestui biciclist. 


Dar, high tide înseamnă și atracție turistică. Sute de bărci luminate cu lampioane te vor purta de apă în schimbul a 2 dolari. Iar dacă vrei puțină adrenalină, pentru aceeași sumă, un localnic te va plimba cu scuterul pe faleza inundată. Noi am preferat să privim acest spectacol de la un restaurant aflat chiar pe malul râului, dar cu praguri înalte pentru a preîntâmpina inundațiile. Puțin peste 4.000.000 de VND a costat masa copioasă de Ajun de Crăciun pentru 7 persoane: antreu, fel principal, desert, mai multe sticle de vin și tort din partea casei. Vă reamintesc că un euro înseamnă 25.000 VND.

Francezii au lăsat bagheta, vietnamezii au umplut-o tradițional

Orașul Hoi An reflectă o fuziune a culturilor indigene și străine (în principal chineză și japoneză cu influențe europene) care s-au combinat și supraviețuiesc foarte bine și astăzi. Ziua de Crăciun a fost rezervată unui tur gastronomic tradițional. Chiar dacă suntem departe de casă parcă nu puteam trece ziua fără să ne ajutăm de medicamente de digestie:)) Turul organizat prin Angiee Adventures, pe care îi recomand cu mare drag, a costat 39 de dolari și a durat mai bine de 5 ore. Harry, un vietnamez care te va face să te îndrăgostești de cultura asiatică, este un om extrem de dedicat. Ne-a purtat pașii prin locuri pe care altfel nu le puteam descoperi sau nu aveam curajul de a le încerca, deși nu am avut niciodată senzația de nesiguranță în Hoi An și în general în Vietnam. Am vizitat grădinile locale în care se cultivă plante aromatice folosite în bucătăria vietnameză, apoi fabrica de tăiței de orez (Cao lau), dar și femeile care munceau la unul dintre cele mai lipicioase deserturi (sticky rice).

A urmat un test! Cu ajutorul unui vehicul electric, am ajuns pe marginea șoselei, la o tonetă unde opreau mai toți scuteriști. Dintr-o oală aflată pe un reșou, o doamnă turna o lichid vâscos negru cu miros dulce.

 

Desertul tradițional se numește Supă de Susan Negru și este extrem de popular în China.

Și când stomacurile noastre porniseră digestia, amețite de cele câteva îmbucături luate pe drum, iar răbdarea tuturor ajunsese aproape de limită, a venit recompensa. Madam Khanh este unul dintre cele mai vestite localuri unde se servește o baghetă, introdusă de francezi în gastronomia vietnameză, umplută cu carne de porc și legume locale.

 

„Adi, am nevoie acum de tine”

Turul gastronomic ne-a purtat pașii pe alte străduțe înguste din anticul oraș Hoi An și s-a încheiat într-o cofetărie. Terasa a fost închiriată doar pentru noi, iar masa s-a umplut de fructe, ceai de fasole și cafea vietnameză. La un moment dat când eram departe de grup, pe ecranul telefonului meu a apărut mesajul „Adi, am nevoie acum de tine”. Așa cum v-am mai spus, nu am avut niciodată sentimentul de nesiguranță în Hoi An și Vietnam, dar mesajul Loredanei m-a pus pe jar. Era de fapt doar o farsă pusă la cale de prieteni și de cei 2 ghizi ai turului. Și uite așa am tăiat un nou tort de ziua mea chiar de Crăciun. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • După un calcul sumar, în medie fiecărui ”gurmand” (să vă fie de bine! :D ) i-a revenit astronomica sumă de 114 lei ... În Românica noastră cea de toate zilele, 114 lei costă doar apa minerală ca să zicem așa!
    • Like 1
    • @ Vladimir Dumitru
      Salutare și mulțumesc pentru mesaj! Și venitul lunar al vietnamezilor este mai mic față de cel din România.
      • Like 0
    • @ Vladimir Dumitru
      Việt Nam ul și Asia de Sud-Est în general sunt extrem de ieftine cât timp nu vrei lux.
      Cu 3000lei pe luna ești boss.

      Partea mai slaba e aerul incredibil de poluat și mare atenție la mâncare - toxinfectiile alimentare sunt la ordinea zilei. Apa de la canal nu e potabilă niciodată.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult