Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

O fi cineva care consideră bune la ceva măsurile Guvernului?

Cristian Tudor Popescu

1. Cei care au făcut și fac în clipa asta chiolhanuri de sufletul morților din ATI, se cotârcesc pe pârtii și în cluburi, fără mască măcar pe gușă, se vor conforma respectuoși regulilor de protecție acum, că guvernul stopează circulația de la ora 20, în loc de 22?

2. Oamenii care ies de la muncă în jurul orei 16 ce altceva pot să facă decât să se calce pe picioare în magazine până-n ora 18?

3. Nu era mai logic ca, dimpotrivă, să se extindă programul magazinelor până la ora 24, ca oamenii să aibă posibilitatea să se răsfire pe parcursul întregii zile?

4. În afară de purtarea măștii, parametrul esential de protecție este distanța dintre clienți în supermarket. Și atunci, de ce nu se organizează, cum s-a mai făcut, intrarea secvențiată, în grupuri mici și coadă cu distanțare în afara magazinului, măsură mult mai eficientă decât închiderea la ora 18?

Trebuie să constat, și în urma emisiunii cu ascultătorii pe care am avut-o la Europa FM, că sunt șanse minime să existe vreun cetățean cu bun-simț și bună credință în țara asta care să considere binevenite măsurile guvernului Cîțu.

Și mă mai întreb: ce zic acești cetățeni când îl văd pe ministrul Sănătății fără mască în Parlament, stând de vorbă de aproape cu un ipochimen?

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Logica si rationamentul nu au nimic in comun cu ceea ce se indica pentru a evita contaminarea. De aceea decidentii nu dau nici o explicație pentru deciziile lor pe care le-au impus, Comentariile, fie ele inteligente sau nu, se exclud. Omul roman trebuie sa se supună fără atitudini sau vorbe. Democrație sui generis.
  Undeva, acolo unde și când au murit tinerii frumoși pentru a deveni și liberi s-a produs ruptura. Ruptura care s-a produs între gladiatori și cezar. Între cei care au obținut cununa și cel care o poarta. Acel Nero care știm bine ce i-a făcut Romei.
  • Like 0
 • Sunt masuri exagerate, care nu schimba in bine, plus ar trebui sa fie o campanie mediatica permanenta, nu inteleg care e dilema ... toti suntem oameni, asa scrie la Constitutie.
  • Like 0
 • În toate cele 4 puncte CTP are dreptate.
  Măsurile luate și cele neluate duc la îmbulzeală și la propagarea virusului. Este inginer, știe cu numărător și numitor și știe multe.
  Dar și oamenii simplii înțeleg că se ajunge la aglomerarea magazinelor.
  În modul cel mai sincer, l-am întrebat pe un copil isteț de 5 ani, ce se întâmplă dacă se închide magazinul peste puțin timp și mai mulți oameni știu că se închide și vor să cumpere pâine ?
  Mi-a răspuns pe loc:<< Se vor duce toți grămadă ca să cumpere pâine, până nu se închide magazinul.>>
  Cum poți crede atunci că cei care iau măsurile nu înțeleg lucruri banale, pe care le înțelege și un copil de 5 ani, dacă i le traduci pe înțelesul lui ?
  Sunt așa de proști ? Nici chiar așa.
  Atunci ? Dacă nu se obține un răspuns la această nedumerire, acest lucru va alimenta speculațiile conspiraționiste.
  Și vina va fi mai mult a cui ? A guvernanților pentru măsurile ilogice, sau a celor înclinați pentru fabulații ?
  Eu consider că a primilor.
  Dar mai mare este vina pentru propagarea virusului prin abordarea avută de ce îndrituiți să-l stopeze.
  Se fac vinovați de zadărnicirea combaterii bolilor.

  PS Regulile de intrare dirijat în magazin sunt bune(foarte bine dacă se îmbină cu un timp prelungit de funcționare).
  Dar foarte important cred că este și rezolvarea următoarei probleme:

  În supermarketuri, în urma analizelor efectuate, s-a constatat că produsele nu sunt contaminate cu noul coronavirus, sau nu în mod semnificativ.
  Întrebarea este dacă aceleași produse, ajunse acasă la cumpărători, sunt în continuare lipsite de virus ?
  Și de ce spun acest lucru ?
  Majoritatea cumpărătorilor sau, dacă nu, mare parte din ei, plătesc la casă cu bani cash.
  Produsele clientului sunt atinse de mâinile sau mănușile casierei, care i le scanează și i le pune apoi la dispoziție.
  Aceleași mâini sau mănuși ale casierei, înainte de a atinge produsele clientului, au atins BANII de la N clienți(bani ce s-a constatat că pot fi contaminați cu SARS COV 2) și de asemenea au atins PRODUSELE de la N CLIENȚI(din care N CLIENȚI o parte sunt purtători de SARS COV 2 fară să știe acest lucru sau unii chiar știind sau bănuind și care prin nerespectarea regulilor de igienă pot avea mâinile contaminate cu SARS COV 2) și de asemenea ating banii și produsele a N CLIENȚI(din care cea mai mare parte nu sunt purtători de SARS COV 2, dar care îl pot avea pe mâini de la atingerea diferitelor obiecte contaminate: monitoare, bancomate, bani ș.a.)
  Ca "bonus" casiera îi dă clientului BANI rest, pe care unii clienți îi iau întâi și apoi își încarcă produsele în plasă, ca nu cumva să uite restul dacă bagă in plasă întâi produsele.
  Ca urmare produsele cu care merge clientul acasă pot fi contaminate cu SARS COV 2.
  [[[ mâini clienți contaminate => produse clienți contaminate;
  produse clienți contaminate, bani contaminați => mâini/mănuși casieră contaminate;
  mâini/mănuși casieră contaminate, bani rest contaminați => produsele clientului contaminate]]].
  Ce se întâmplă acasă nu are rost să mai discutăm, puțini consideră produsele ca potențial contaminate, ca să ia măsurile de rigoare(spălarea ambalajelor, dacă se poate, așteptarea unui timp rezonabil, dacă ambalajul nu se poate spăla sau spălarea mâinilor după desfacerea ambalajului și apoi folosirea conținutului fără a mai atinge ambalajul).
  Este aproape imposibil, oricâte măsuri ai lua, să nu ai contact cu virusul, dar cantitatea de virus mai mare sau mai mică pe care o contactezi poate face diferența între o formă mai grea sau mai ușoară a bolii sau chiar o formă de infectare asimptomatică.
  Ce trebuie făcut ?
  1.Conștientizarea populației că produsele testate pe rafturi ca necontaminate, ajunse acasă pot fi contaminate și acționarea cum am arătat mai sus.
  2.Obligatoriu dezinfectarea mâinilor când se intră în supermarket/magazin.
  3. Găsirea unei modalități încât casiera să nu mai atingă produsele clientului, ci acesta să și le scaneze singur.
  4.Dezinfectarea banilor la sfârșitul programului, inclusiv la bănci(singura măsura care poate ar justifica restrângerea programului cu 1/2 oră pentru efectuarea ei, dacă nu există disponibilitate să se facă peste program).
  5.Schimbarea mănușilor casierei după fiecare client sau dezinfectarea lor cu soluție dezinfectantă, dacă nu se poate găsi o soluție să-și scaneze clientul singur produsele și să nu mai fie atinse de casieră.
  6....
  7.....
  ......

  • Like 0
 • In Germania toate magazinele - cu excepția supermarketurilor și farmaciilor - sunt închise de 6 luni de zile. E loc și de mai rău la o adică
  • Like 0
 • Cred și eu că e greșit să închizi mai repede magazinele alimentare și să înghesui oamenii în ele până la ora 18.Cei care merg la serviciu, nu lucrează de acasă, își fac aprovizionarea vineri, sâmbătă sau duminecă. Transportul în comun o fi prea aglomerat în București? Noi cei trecuți de 70 ani îl evităm în Cluj. Cumpărăm din magazinele apropiate de domiciliu.
  • Like 0
 • Orice guvern ar fi sau ar veni la putere ar face exact ce fac astia actualii. Manipularea pe tema Coronavirus nu prea mai tine. In timp ce amenintarea virala sub orice forma sau nume ramane un pericol in crestere, ne asteptam in timp foarte scurt ca papusarii din spatele manipularii globale sa-si dea arama pe fata, fara perdea si manipulare. Fireste ca apar fripturisti din sanul vechii clici oligrahice PSD&Co care nu pot dormi noaptea din prea mare grja fata de aproapele. In rest as vrea sa citesc si eu, just once, un articol media despre pandemie care sa nu fie lipit strict pe linia oficiala dirijata si sponsorizata cu generozitate pe sens unis. Ati putea incepe cu:"The UGLY truth about the Covid-19 lockdowns - Nick Hudson, co-founder of PANDA.
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Mai are careva sperante in masuri rationale de la un guvern care ii baga pe elevi în clasa fără sa mai tina cont de distanțare și este mirat ca a crescut rata îmbolnăvirilor la 3 săptămâni distanta? Și după aceea, același guvern, ingramadeste oamenii in magazine într-un interval mai mic de timp și le mai și spune sa respecte 7mp de individ, adică micsoreaza intervalul de timp de cumpărături și spațiul,masuri antagonice evident, și spune că așa se micsoreaza rata îmbolnăvirilor. Pe elevi ii oprește din a face scoala online, dar spera ca o sa fie aia dobitoci sa stea cuminti in casa, când le ia obiectul activității. Nu era normal sa se faca cumpărături oricând, chiar 24/7, asa cum se făcea în perioada ordonanței militare, dar sa se impuna numărul de persoane în magazin? Nu era normal ca elevul sa fie acum ocupat cu școala online în loc sa bata maidanul/Mall-ul/terasa? Întrebări ptr ăștia de iau deciziile astea geniale : 1) au acasă copii de școală? 2)merg după ora 16:30 la cumparaturi? Guvernanții noștri nici macar nu își folosesc capul, copie niște masuri din alte tari fără sa se gândească dacă sunt bune. Dau apa la moara contestatarilor.
  • Like 1
 • Partea nasoala a restrictiilor e ca impart lumea in smecheri si fraieri. Smecherii care merg la chefuri sau se inghesuie pe partie. Fraierii, de exemplu copiii, care nu merg la scoala in localitatile carantinate, unde smecherii evident ca au continuat sa tina chefuri. Eu am fost impotriva carantinei din Timisoara tocmai pentru ca chefurile nu s-au oprit si cunosc destui care au mers la schi. In vreme ce copiii nu au mers la scoala.
  • Like 0
 • 1.Nu stiu de ce isi inchipuie CTP si alti comentatori,de mare valoare,ca guvernul ar trebui sa se ocupe de educatia civica a cetatenilor,care nu si-au insusit-o in 7-8 ani de acasa,la scoala sau in mediul in care au trait si traiesc?Daca spiritul gregar este cel ce ii mana in viata,atunci autoritatile romane ca si cele de aiurea nu pot decat sa aplice niste metode de coercitie pentru cei reclarcitanti.Ca pot fi unele sau altele este alta discutie ,dar de aici pana a sustiene ca adevarul individual este mult mai puternic decat deciziile unui colectiv de specialisti e destul de barcisist,chiar sinpentru CTP si discipolii.
  2. Am fost azi,in Bucuresti,intr-un supermarchet si era ticit.Unde or fi cei care ies de la servici la 16,De obicei la 7/8 dimineata strazile ,autobuzele si tramvaiele sunt cam goale,cei care merg le servici”cu fizicul” dimineata sunt tot mai putini.Problema cred ca este ce face personalul magazinelor care iese de la servici dupa ora de “ stingere”?
  3.Dupa anii de constrangeri apasatoare de dinainte de ‘89 acum o mare parte din populatie a pierdut pur si simplu notiunea despre “libertate”! Adica contestarea unor legi si reguli emise de niste autoritati ale statului de drept,membru UE sa fie considerata ca maxima exprimare a libertatii individuale,cu ignorarea drepturilor unei majoritati ?Este de fapt anarhie si ea trebuie sa fie gestionata corect,conform legilor de catre autoritati.Altfel statul devine tot mai desconsiderat ,iar cetatenii majoritari,care respecta legile devin o minoritate careia ivsevrestrange dreptul la o viata sociala civilizata.
  Pe total ,intr-o situatie de criza mondiala pe care multe state mult mai avansate in managementul societatii au gestionat-obdestul de deficitar,cu balbaieli si cazuri excesive de cedare a sistemului medical,guvernele Romaniei au actionat onorabil,de unde si procentul mai redus de infectari si mai ales de decese.Pe fond ce isi doreste CTP de la romani s-a putut obtine numai in starea de urgenta,poate sa fie posibila o întoarcere la asta?Sa fim realisti,dam faliment!
  • Like 3
 • }ntrebări mai mult retorice în articol. Evident, răspunsurile ar putea fi după cum urmează:
  1) NU se vor conforma. Ei sunt ghiolbani, dar guvernul trebuie să țină cont de atitudinea ghiolbanilor și să ia măsuri inteligente și eficiente, care să-i contracareze;
  2) În principiu nu pot să facă nimic. Doar să înjure guvernul și să mediteze la felul în care au votat;
  3) Ba da, cel mai logic era să extindă programul magazinelor la maximum, chiar până la non-stop unde se poate;
  4) Nu știu de ce nu se organizează așa. Cred că de proști ce sunt. Și fuduli, că nu vor să plece urechea la nimeni cu alte idei.
  Da, nu consideră nimeni bune măsurile guvernamentale anti-covid. DECI, concluzia?!?!?
  Despre V. Voiculescu mi se pare neimportant să comentez.
  • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult