Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O fi cineva care consideră bune la ceva măsurile Guvernului?

Cristian Tudor Popescu

1. Cei care au făcut și fac în clipa asta chiolhanuri de sufletul morților din ATI, se cotârcesc pe pârtii și în cluburi, fără mască măcar pe gușă, se vor conforma respectuoși regulilor de protecție acum, că guvernul stopează circulația de la ora 20, în loc de 22?

2. Oamenii care ies de la muncă în jurul orei 16 ce altceva pot să facă decât să se calce pe picioare în magazine până-n ora 18?

3. Nu era mai logic ca, dimpotrivă, să se extindă programul magazinelor până la ora 24, ca oamenii să aibă posibilitatea să se răsfire pe parcursul întregii zile?

4. În afară de purtarea măștii, parametrul esential de protecție este distanța dintre clienți în supermarket. Și atunci, de ce nu se organizează, cum s-a mai făcut, intrarea secvențiată, în grupuri mici și coadă cu distanțare în afara magazinului, măsură mult mai eficientă decât închiderea la ora 18?

Trebuie să constat, și în urma emisiunii cu ascultătorii pe care am avut-o la Europa FM, că sunt șanse minime să existe vreun cetățean cu bun-simț și bună credință în țara asta care să considere binevenite măsurile guvernului Cîțu.

Și mă mai întreb: ce zic acești cetățeni când îl văd pe ministrul Sănătății fără mască în Parlament, stând de vorbă de aproape cu un ipochimen?

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult