Foto: George Călin/ Inquam Photos
O hotărâre de guvern emisă în luna ianuarie le permite membrilor familiilor militarilor și al angajaților din sistemul de ordine publică și servicii de informații să se vaccineze anti-covid în centrele speciale, relatează G4media.
Pe 20 ianuarie, Executivul a emis un act normativ care introduce noi categorii de persoane ce pot fi vaccinate în etapa a doua, dar și o serie de reglementări referitoare procesul de imunizare. Printre acestea, un articol despre imunizarea în centrele speciale, potrivit criteriilor de eligibilitate.
(UPDATE) O sintagmă pe care ministrul Vlad Voiculescu a accentuat-o miercuri seară, după discuțiile din timpul zilei pe tema hotărârii de Guvern. Ministrul Sănătății a subliniat că actul normativ nu permite vaccinarea peste rând. "Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie. Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a început încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numeşte personal esenţial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau... tot esenţial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîţu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului. PS Tot în acel HG am insistat şi premierul a acceptat ca 75% dintre cei vaccinaţi să fie persoane vulnerabile (peste 65 de ani şi persoane cu comorbidităţi), iar restul - toţi restul - să nu fie peste 25%", a subliniat ministrul Sănătăţii.
Foto: George Călin/ Inquam Photos
Iată cum sună articolul referitor la imunizarea rudelor militarilor și angajaților din servicii în centrele speciale:
„În aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii:
a) cadrele militare în rezervă și în retragere din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora;
b) persoanele care beneficiază de prevederile Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) personal în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora”
Hotărârea de Guvern este semnată de către premierul Florin Cîțu și contrasemnată de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Ulterior, ministrul Sănătății a criticat existența centrelor speciale. „E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic”, declara pe 27 ianuarie Vlad Voiculescu, care spunea că 30% dintre cei imunizați au ocolit platforma de vaccinare. Declarația a fost făcută în contextul în care, la acea dată, 1.353 de persoane din etapa a treia fuseseră vaccinate în etapa a doua: „Se vor face echipe mixte de control formate de către corpul de control al Ministerului Sănătății și DSP-uri, pentru a vedea cum stau lucrurile în fapt la nivelul centrelor de vaccinare. E clar cred că pentru toată lumea că, în acest moment în care în toată lumea e o problemă cu cantitatea de doze de vaccin disponibile, România nu poate să fie un sat fără câini. Asta înseamnă că ne trebuie sancțiuni”, spunea Vlad Voiculescu.
Marți, platforma Buletin de București publica un articol în care arăta că doar în București, pe lângă centrele oficiale de vaccinare, există de 4 ori mai multe centre care nu apar pe platformă.
Miercuri, Recorder a arătat că 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare. Conform Recorder, în centre ale MApN ar fi fost vaccinate, fără respectarea criteriilor de eligibilitate, rude ale militarilor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.