Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O hotărâre de Guvern le permite rudelor militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii să se vaccineze în centre speciale. UPDATE: Reacția lui Vlad Voiculescu

Florin Cîțu și Vlad Voiculescu

Foto: George Călin/ Inquam Photos

O hotărâre de guvern emisă în luna ianuarie le permite membrilor familiilor militarilor și al angajaților din sistemul de ordine publică și servicii de informații să se vaccineze anti-covid în centrele speciale, relatează G4media

Pe 20 ianuarie, Executivul a emis un act normativ care introduce noi categorii de persoane ce pot fi vaccinate în etapa a doua, dar și o serie de reglementări referitoare procesul de imunizare. Printre acestea, un articol despre imunizarea în centrele speciale, potrivit criteriilor de eligibilitate. 

(UPDATE) O sintagmă pe care ministrul Vlad Voiculescu a accentuat-o miercuri seară, după discuțiile din timpul zilei pe tema hotărârii de Guvern. Ministrul Sănătății a subliniat că actul normativ nu permite vaccinarea peste rând. "Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie. Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a început încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numeşte personal esenţial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau... tot esenţial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîţu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului. PS Tot în acel HG am insistat şi premierul a acceptat ca 75% dintre cei vaccinaţi să fie persoane vulnerabile (peste 65 de ani şi persoane cu comorbidităţi), iar restul - toţi restul - să nu fie peste 25%", a subliniat ministrul Sănătăţii. 

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Iată cum sună articolul referitor la imunizarea rudelor militarilor și angajaților din servicii în centrele speciale:

„În aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii:

a) cadrele militare în rezervă și în retragere din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora;

b) persoanele care beneficiază de prevederile Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) personal în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora

Hotărârea de Guvern este semnată de către premierul Florin Cîțu și contrasemnată de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Ulterior, ministrul Sănătății a criticat existența centrelor speciale. „E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic”, declara pe 27 ianuarie Vlad Voiculescu, care spunea că 30% dintre cei imunizați au ocolit platforma de vaccinare. Declarația a fost făcută în contextul în care, la acea dată, 1.353 de persoane din etapa a treia fuseseră vaccinate în etapa a doua: „Se vor face echipe mixte de control formate de către corpul de control al Ministerului Sănătății și DSP-uri, pentru a vedea cum stau lucrurile în fapt la nivelul centrelor de vaccinare. E clar cred că pentru toată lumea că, în acest moment în care în toată lumea e o problemă cu cantitatea de doze de vaccin disponibile, România nu poate să fie un sat fără câini. Asta înseamnă că ne trebuie sancțiuni”, spunea Vlad Voiculescu.

Marți, platforma Buletin de București publica un articol în care arăta că doar în București, pe lângă centrele oficiale de vaccinare, există de 4 ori mai multe centre care nu apar pe platformă

Miercuri, Recorder a arătat că 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare. Conform Recorder, în centre ale MApN ar fi fost vaccinate, fără respectarea criteriilor de eligibilitate, rude ale militarilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt ESENȚALI militarii pe timp de PACE ? NU ! Dar fac parte din casta privilegiata in Romania de pensionari speciali la 40 de ani ca si politistii jandarmii magistratii,aviatorii primarii parlamentarii functionarii SSP SRI SIE Parlament, Guvern etc. SiKtir !
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Le da voie sa se vaccineze în centre speciale sau le da voie sa se vaccineze peste rand? E o mare diferenta de nuanță aici.
  • Like 0
 • subiectul este meschin si produce neincredere intr-o perioada in care ritmul vaccinarii trebuie accelerat, sustinut fiind de cantitatile consistente de doze aduse in tara.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Nu este de ajuns că băieților ăstora tăitori de frunze la câini în cazărmi le plătim toată viața pensiile speciale pentru care au contribuit puțin sau deloc, dar acum și rudele lor devin speciale?.De unde până unde familia unui fost s-au actual militar e mai cu moț decât majoritatea familiilor din România?Ne întoarcem cumva în ceaușism unde băieții de la Secu, miliție ,armată și neamurile lor aveau parte de spitale speciale și tratament medical preferențial???
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult