Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Vaccinarea paralelă a specialilor: datele făcute publice de ministrul Voiculescu arată că, în București, pe lângă centrele oficiale de vaccinare, există de 4 ori mai multe centre care nu apar pe platformă

Vaccinare cu AstraZeneca

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pe lângă centrele oficiale de vaccinare anti-Covid, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne. Asta reiese din datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, scrie Buletin de București

O persoană peste 65 de ani care locuiește în București are la dispoziție 11 centre în care își poate face o programare la vaccinarea anti-Covid. Însă din tabelul pus la dispoziția de Ministerul Sănătății pe data.gov.ro reiese că în București, de pe 1 până pe 5 martie, au fost administrate 28.622 doze în 48 de centre. Altfel spus, o persoană cu boală cronică sau peste 65 de ani din Capitală poate să se programeze în doar 11 centre din totalul de 48, arată Buletin de București.

Pe 5 martie, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat transparență totală, pentru toate informațiile legate de COVID 19 în România. Totodată a creat o bază de date, cu informații la zi despre teste și cazuri noi, dar și despre procesul de vaccinare.

Acest lucru a stârnit nemulțumirea coordonatorului procesului de vaccinare din România, colonelul Valeriu Gheorghiță. Astfel a ajuns să se „autosesizeze” Corpul de Control. Motivul: a luat Ministerul Sănătății  toate avizele necesare înainte de publicarea informațiilor?

Marți, coordonatorul campaniei de vaccinare a venit cu precizări. „Eu nu am făcut plângere, am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate. Problema pe care o văd, în calitate de preşedintele al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea şi care am ca atribuţie informarea publicului legată de derularea activităţilor de vaccinare, de asemenea comunicare în situaţii de criză, comunicare cu personalul medico-sanitar, toate aceste informaţii, în opinia noastră şi a specialiştilor, necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online, pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare. Aceste erori se corectează cu o întârziere de cel puţin 24 de ore şi prin acest punct de vedere pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate", a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta spus că toate persoane spus că nu sunt persoane vaccinate în afara platformei. „Toate persoanele vaccinate sunt înregistrate în registrul național. Faptul că există o diferență este irelevant în condițiile în care avem persoane exceptate de la programarea în platformă, persoanele din centrele sociale, persoanele din învățământ, medici, persoanele fără adăpost, persoanele programate pentru transplant. (...) acesta este motivul pentru care cred că avem nevoie de o prevalidare a datelor și explicate în mod corect, tocmai pentru că generează ideea că sunt persoane care se vaccinează și nu sunt eligibile în etapa actuală.” a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a argumentat însă luni că datele legate de Covid trebuie comunicate în mod transparent. „Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că este un lucru pe care îl aşteptam cu toţii. (...) Nu a trimis premierul Corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi, probabil, sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (...) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia”, a declarat luni Vlad Voiculescu, potrivit Agerpres.

Premierul Florin Cîțu a declarat marți că este  de acord cu „transparentizarea informațiilor de interes public, cu mențiunea că aceste date trebuie furnizate corect, legal și cu avizele necesare”.

„Datele pentru care am primit sesizări sunt legate de vaccinare, iar poza de mai jos cred că este relevantă. Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date care să creeze probleme.

In cazul în care voi hotărî demararea unui control, cum voi avea un răspuns îl voi face public!”, a scris Cîțu într-o postare pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • poate ca o informatie mai la obiect ar fi cate locuri (sau boxe) de vaccinare sunt in cele 30 de centre paralele, sau cate injectii au facut - spus altfel, comparat cu ceva gen spitalul universitar sau centrele de la expozitie
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Faptul ca în martie anul trecut se ascundeau o gramada de angajați în gaura de șarpe și numărai pe degete personalul esențial, cel care chiar a muncit zi și noapte, unii forțați sa stea prin hoteluri, iar acum tot personalul companiilor a fost declarat brusc esențial ca să se vaccineze, fără sa fie un control al acestora, asta este un alt scandal care arata impotenta guvernului de a număra "esențialii" din mărtie anul trecut și "esențialii" de la vaccinare. Internele și serviciile știau exact câti "esențiali" sunt, dar s-a mers pe burta și i-au acceptat pe toți. Este o vraiște generalizata, iar eforturile sunt uriașe când vor sa decapiteze un ministru incomod. A se vedea și comentariile subțiri cu trimitere către demisia lui Voiculescu.
  • Like 2
 • Este o rușine că acest ministru al sănătății nu a putut explica care sunt aplicațiile în cazul ATI întrebat despre situația de la Sibiu și a lăsat să planeze asupra medicilor și spitalului acuze extrem de grave care se pliau perfect peste aberațiile celor care manifestă împotriva măsurilor anticovid. Este meritul câtorva ziariști care au demontat cu argumente, susținuți de medici specializați în ATI, aceste acuzații grave aduse nu de un medic specialist ci de o asistentă care a lucrat ? la spitalul din Sibiu o perioadă scurtă. În rest constat ce diferență de calitate între miniștrii unguri și gălăgioșii usr-iști +. Îmi aduc aminte de grobianul Băsescu ca ministru transporturilor.
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Ministrul sănătății din Spania a demisionat ptr ca 19 apropiați au fost vaccinați peste rand. Ministrul sănătății din Argentina și-a prezentat demisia ptr ca s-a vaccinat peste rand. Ministrul apărării din Spania a demisionat ptr ca s-a vaccinat peste rand. Iar la noi, deși se știa ca MAI, Serviciile și Apărarea au centre speciale, se spune ca e normal,ca ei își dau viata ptr tara (tara care nu este în război) și Ministrul sănătății, care denunță un abuz, odată ce regulile au fost stabilite și încălcate, este presat sa demisioneze. Chiar suntem tâmpiți sa înghițim căcatul asta, sa spunem ca regulile sunt făcute doar ptr prosti? Ar trebui sa vedem demisii la apărare, interne, servicii nu la sănătate, unde normalitatea este sa respecti regulile. Îmi este silă de politica asta de dubla măsură. Ori asta arata ca tara este condusa cu adevarat de Servicii, Interne și Aparare?
  • Like 5
  • @ Gecaba
   Da, Gecaba, exact asta arata. Ca tara este condusa in principal de servicii. Operatiunea "sparanghel" de anul trecut este cea mai relevanta dovada in acest sens. TOTUL, dar TOTUL trece prin filtrul serviciilor. Din pacate, in marea lor majoritate nu sunt in stare sa construiasca. Doar sa vanda - de la oameni pana la intreprinderi - si sa distruga. Banuiesc ca au experienta la vanzarea oamenilor ca au vandut evrei si sasi la greu pe vremea lui Ceashca.
   • Like 3
  • @ Gecaba
   La noi și vaccinurile sunt speciale ce nu ați înțeles ? Produsele de la casa de comenzi Mercur și de la gospodăria de partid de pe vremuri s-au transformat în salarii, pensii și vaccinuri speciale ce nu e clar? Tot ce ține de nivelul de trai sau strictă necesitate pentru casta respectivă va fi trecut la secret inclusiv pâinea dacă va fi cazul. Asta înseamnă să pui la conducere un militar. Ce credeați că va fi ordine, lege și disciplină ? Ei aș va fi doar o operațiune peste rand pentru militari iar civilii dă-i dreaq să moară că nu sunt esențiali.
   • Like 1
  • @ Bogdan Misaila
   Gecaba Gecaba check icon
   Eu sunt convins ca armata, serviciile și internele sunt sforarii de sus. Îmi este asa o silă de nesimțirea astora.
   • Like 1
 • După un ministru ca doctorul Nelu Tătaru, imediat se vede când vine o nulitate ca Vlad Vasile Voiculescu. Deci, neputând să se facă remarcat prin performanţe profesionale, face şi el ce fac toţi politicienii: valuri şi fum.

  Un articol din HotNews în care este citat Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, (https://is.gd/SjdNbj) ne arată că marea vaccinare ascunsă, din centrele care şi ele sunt ascunse, constă în "cam 0,6% din totalul persoanelor vaccinate în România".

  Ce spune Mixici: "în cifre vorbim despre 7.000 de nesimțiți piloși care s-au vaccinat peste rând, practic lăsând 7.000 de bolnavi cronici și bătrâni fără aceste vaccinuri primite în timp util. Dintre acești nesimțiți piloși, 7% sunt persoane din cadrul așa-ziselor instituții de forță (armată, securitate, justiție). Dar avem și jurnaliști printre nesimțiții piloși, și funcționari la stat, și alte tepe",

  Char dacă nu-mi place Voiculescu şi mi-e jenă că în 2016 am votat USR, nu mă omor nici după colonelul Ghiorghiţă. Însă pledez întotdeauna pentru o informare corectă. Ceea ce... na, nici Republica nu e ce-ar vrea să fie.

  ─────────────────────────────
  COMPLETARE:
  În privinţa "aşa-ziselor instituţii de forţă" care şi-au trimis piloşii la vaccinare Ministerul Apărării Naţionale a ieşit cu un comunicat de presă:
  https://is.gd/FDHHtR
  • Like 1
 • Toate astea se vor rezolva incepand cu anul viitor. Astfel cum se deduce in mod logico-stiintific, vaccinul anticovid se va permanentiza (anual), dupa modelul vaccinului antigripal. Si tehnica de vaccinare va fi una similara: gratuit pentru persoanele din grupa de risc, contra-cost pentru toti ceilalti. In concluzie, in viitorul apropiat, cine isi doreste si plateste se vaccineaza. Asa este si firesc. Dar ne-am obisnuit sa intindem mana la stat (stat pe care in general il blamam neincetat, chiar si cand ne ofera beneficii si gratuitati, ca in cazul acestui vaccin). Solutia corecta: transferul acestor servicii medicale catre sistemul privat (evident, contra-cost ca tot ce vine de la privat).
  • Like 0
 • ==== COMENTARIU DUBLAT ====

  Nu înţeleg care este problema cu comentariile. Am făcut refresh la pagină şi nu a apărut. Am făcut refresh şi cu ştergerea cache-ului, dar tot degeaba. Am mai postat încă o dată comentariul şi mi-a apărut împreună cu cel vechi.

  Poate să mă lămurească cineva dacă este problema în server sau la mine?
  • Like 0
 • Din titlul articolului reiese ca in Bucuresti sunt de 4 ori mai multe centre pentru SPECIALI decat pentru simpli cetateni. In articol. se nuanteaza nu centrele ci numarul de vaccinari este mai mare de 4 ori pentru speciali. Normal ca specialii de la Bucuresti sunt mai multi decat la tara .Daca vaccinarea acestor speciali esta corecta de ce nu este facuta public.Intrebare pentru Dl Colonel V. Gheorghita : Este vorba de vesnica secretomanie a militarilor si politistilor din Romania, sau se ascunde faptul ca au fost vaccinate si persoane care ar fi trebuit sa se inscrie pe platforma dar pentru ca au pile( sunt niste super speciali) au fost vaccinati peste rand ? Asta ar fi trebiti sa-i raspundeti si Dlui ministru VV ,cati au fost vaccinati fara sa se insrie pe platforma si eventual cu cifre ; cati netransportabili ,apartinatori etc, cati militari, cati profesori, cati politisti, jandarmi, etc.. Altfel sunteti suspect ca acoperiti niste abuzuri.
  • Like 3
 • Nume check icon
  Astia o sa ne manance zilele in urmatorii patru ani pentru ca fac orice, dar numai guvernare nu. Comunistii de dreapta din PDL carora le plac lucrurile facute pe ascuns si aruncatul gunoiului sub pres - deja de impiedicam de cat tot arunca ei - si USR care este intr-o continua vanatoare de vrajitoare si care din lipsa de experienta politica cade singur in groapa sapata de ei.
  Dar cel mai suparat sunt pe dl. Johannis care mai are inca 3 ani sa demonstreze ca intr-adevar doreste sa schimbe ceva in tara aceasta (nu numai comunisti de stanga cu cei de dreapta) si vrea sa devina un capitol important in istoria Romaniei. Daca merge in ritmul acesta o sa aiba mai putin randuri decat Iliescu...
  Este norma sa stim numarul de teste si sa intelegem de ce anumite zone sunt verzi, altele galbene si rosii. Sa intelegem ce fac unii bine si alti rau, sau daca intr-adevar manipuleaza informatii pentru a satisface interesele locale a celor care i-au sprijinit sa ajunga la putere. Ce atat secretomanie in jurul acestor cifre?!
  Deasemenea este important sa stim cati si din ce categorii sociale s-au vaccinat ca sa intelegem situatia si unde mai avem nevoie. Sa nu fim impocriti pentru ca stim ca exista locatii de vaccinare dedicate pentru lucratorii de stat esentiali. In plus, toata lumea stie cazuri de persoane care s-au vaccinat pe pile si vor fi in continuare, dar macar sa stim si noi ce se intampla. Nu este rau sa stim numarul exact de centre de vaccinare, dar daca unele dintre ele sunt locati care nu trebuie cunoscute publicului sau oricum nu te poti vaccina pentru ca apartin SRI-uliu sau ministerului de interne pentru uzul lor, de ce publicam adrese si alte detalii suplimentare, care nu ajuta pe nimeni?!
  Stimati PDL, PNL, USR si UDMR, daca ati ales sa fiti coalitie discutati inainte toate subiectele si ajungeti la un compromis - de aceea fiecare partid are un vice-premier tocmai sa sa reduca disensiunile in cabinet - si dupa aceea veniti public cu o singura voce. Asa, numai dati apa la moara PSD-ului, AUR-ului si sosoacelor si mai ales voturi. Iar peste patru ani sa nu va mai plangeti ca de ce oamenii nu ies sa va voteze, pentru ca pe noi - astia mai de dreapta - ne poti prostii o singura data, nu de doua ori. Dupa ce v-am dat o sansa pe care ati cerut-o in genunchi, acum nu mai aveti nici o vina. Demonstrati ca ne meritati increderea. Si cat mai repede, pentru ca dupa cum ati inceput nu sunteti deloc pe drumul cel bun...
  • Like 1
 • Încă de la începutul campaniei de vaccinare domnul ministru Vlad Voiculescu nu încetează să-l atace pe Valeriu Gheorghiță. Își dorește cu înfocare și încăpățânare să coordoneze această campanie. Dar nu a dat nici data trecută, când a mai fost ministru, și nu dă nici acum dă nici un fel de semne că ar avea capacitatea de organizare pentru o acțiune așa de complexă. Ba pare mai degrabă un trouble-fête, supărat pe toți cei care par a-l împiedica să iasă în față. Și chiar nu înțeleg ce transparență ne-a dăruit, ce ne-a spus ce nu știam. E rău că s-au vaccinat profesorii peste rând? E rău că au fost vaccinați bătrânii din azile fără să fie târâți la centrele de vaccinare? E rău că au fost vaccinați polițiștii care au zilnic de-a face cu atâția oameni și apoi se duc în familii, unde au, posibil, părinți bătrâni? Că pe polițiști nu-i scutește nimeni de mers la serviciu, așa cum au fost scutiți elevii să meargă la școală. E rău că au fost vaccinați militarii de toate felurile care, prin forța împrejurărilor, stau în cazărmi, au activități care nu permit distanțarea? Cât de tare v-ar deranja dacă elevii de clasa a XII-a, pe care îi așteaptă mai multe rânduri de examene, ar fi vaccinați prioritar? Ca om obișnuit, din grupa a doua de vaccinare, nu am nici o ambiție să mă vaccinez cot la cot cu generali, miniștri, forțe speciale, etc. Aș fi mulțumită ca, atunci când m-am programat, să pot să mă vaccinez rapid, să nu mă înghesui cu cei veniți cu trei ore înainte doar-doar vor prinde un loc mai în față față de programare.
  • Like 4
  • @ Stroe Adriana
   Da in principiu e rău când cineva se vaccinează peste rand , adică altfel decât s-a stabilit. De exemplu cu ce e mai îndreptățită nevasta sau amanta unui militar sau polițist care e vânzătoare la mall sau neamurile lor să se vaccineze peste rand înaintea medicilor de exemplu ? Cu ce sunt speciali ăștia. Încă nu s-au vaccinat toți cei din etapa 1 adică personalul sanitar dar s-au vaccinat copiii lui Badalau. Nu va faceți că nu înțelegeți , pe lângă militarii , polițiștii, SRI-stii s-au vaccinat tot peste rand și familiile, neamurile și prietenii lor tot la secret în afara platformei ceea ce nu e ok in timp ce pentru ceilalți platforma arată că nu sunt locuri. Dacă tu vrei să stai carantinata in țară la vară nu e problema dar specialii și neamurile lor se vaccinează peste rand ca să le râdă în nas proștilor care nu pot face rezervări peste hotare în concedii ce nu ai înțeles. Dacă stai după platforma îți vine randul in 2023 asta e tot.
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult