Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat miercuri că vor exista sancțiuni în cazul coordonatorilor centrelor de vaccinare, după ce ar fi fost vaccinate 1.000 de persoane, care trebuia să fie imunizate în etapa a treia. Astfel, în perioada 15-23 ianuarie în Registrul de vaccinare figurează 1.353 de persoane din etapa a treia.
„Ar putea fi o eroare de introducere a datelor sau cineva chiar a sărit peste rând. Știm din presă că lucrul asta s-a mai întâmplat. În momentul acesta avem mai puține doze de vaccin decât am avea nevoie. În acest moment este esențial ca autoritățile să nu rămână pasive, sunt lucruri care se întâmplă și care vorbesc de inechități. În principiu și în practică trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili", a subliniat ministrul Sănătății într-o conferință de presă.
Vlad Voiculescu a precizat că vor fi făcute controale pentru a verifica situația din centrele de vaccinare. „Se vor face echipe mixte de control formate de către corpul de control al Ministerului Sănătății și DSP-uri, pentru a vedea cum stau lucrurile în fapt la nivelul centrelor de vaccinare. E clar cred că pentru toată lumea că, în acest moment în care în toată lumea e o problemă cu cantitatea de doze de vaccin disponibile, România nu poate să fie un sat fără câini. Asta înseamnă că ne trebuie sancțiuni”, a punctat Vlad Voiculescu.
Ministrul a spus că a vorbit și cu premierul despre introducerea unor sancțiuni. „Avem nevoie de sancțiuni pentru cei în măsură să verifice dacă strategia de vaccinare adoptată de guvernul român este respectată la nivelul centrului de vaccinare. În acest moment putem să îi asigurăm de cercetări disciplinare dacă nu vor respecta ce s-a stabilit, în curând vom putea vorbi de sancțiuni”, a continuat ministrul Voiculescu.
Concret, 30% dintre vaccinări sunt în afara platformei de programare pentru vaccinare, a precizat ministrul. „Sunt oameni care merg în centre sau centre de vaccinare care nu sunt bine informatizate, unde lucrurile se fac încă pe hârtie. Faptul că oamenii nu se programează în platformă și merg direct la centru și sunt înregistrați în registru reprezintă o vulnerabilitate pe care am semnalat-o comitetului condus de dr. Gheorghiță și care trebuie remediată cât mai rapid. 30% din totalul de vaccinuri este mult”, a punctat Voiculescu.
„E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții”
Ministrul a mai spus că există mai multe centre cu circuit închis, unde se pot vaccina numai anumite categorii de populație, decât centre cu circuit deschis, unde poate fi vaccinată toată lumea. „Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există hotărâre de guvern sau hotărâre a Ministerului Sănătății care să fi aprobat așa ceva. (...) Ministerul Sănătății va reevalua toate centrele din subordinea ministerului și vom transmite celorlalte instituții care au centre de vaccinare să facă același lucru. Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem”, a spus ministrul, care a adăugat că dacă există exceptii, acestea trebuie să fie bine justificate. O excepție ar fi păstrarea unor centre pentru rapelurile necesare într-un spital, a exemplificat ministrul Sănătății. „E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Acest lucru a fost discutat și cu premierul, care împărtășește această opinie și această îngrijorare”, a adăugat Vlad Voiculescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.