Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O insultă adusă militarilor români: cazul „eroului” impostor din emisiunea „Chefi la cuțite”

Miklos Tolnai

Ȋn urmă cu două zile, la emisiunea „Chefi la cuțite”, a participat un anume Miklos Tolnai, în vârstă de 31 de ani, care pretinde a fi fost ofițer ȋn cadrul M.Ap.N. și care a participat la 5 misiuni internaționale, una în Bosnia, două în Afganistan și două în Irak, ȋn urmă cu cinci ani fiind rănit în teatrul de operațiuni din Afganistan, unde a suferit 85 de fracturi. Tot din cauza rănilor suferite ȋn Afganistan, ar fi stat în comă timp de trei luni, la baza militară americană din Germania, Ramstein, medicii de acolo reușind să-l pună pe picioare.

Dar nu au reușit să-i salveze și viața. MApN l-a trecut în rezervă, oferindu-i pentru sacrificiul său o pensie de… 360 lei.

Să-l ascultăm mai bine pe bravul erou Tolnai depănȃndu-și singur amarul:

„Din păcate, la vârsta de 26 de ani, am suferit un accident în timp ce mă aflam în misiune în Afganistan și am fost trecut în rezervă. Nu am voie să vorbesc despre ce s-a întâmplat acolo. Însă vă pot spune că totul se schimbă într-o secundă. Acum ești omul acela brav, iar în următoarea clipă…”.

Și ȋncă:

„Recuperarea psihică se face cel mai greu. Asta m-a durut cel mai mult, că eram neputincios. Atunci am realizat cât de scurtă poate fi viața și asta mi-a provocat panică. Acum, am o pensie de veteran de 360 lei. Toate coastele mele sunt lipite de coloana vertebrală cu plăcuțe și am o pensie de 360 lei. Atât costă viața unui militar. Plus o strângere de mână și o scrisoare din partea ministrului Apărării. Cel mai mult m-a durut atunci când am fost trecut în rezervă pierderea acelei legături cu camarazii. E o chestie specială. Faptul că îți bazezi viața pe cineva creează o legătură foarte puternică”, a mai declarat Tolnai.

Cine ascultă aceste aberații, are impresia că Armata Romȃniei nu are grijă de adevărații ei eroi, dintre care, pȃnă acum, 29 şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.

Apare nenea la televizor, ȋndrugă orice baliverne ȋi trec prin căpșor ȋntr-o emisiune culinară (am impresia că era ȋnregistrată, nici măcar nu era ȋn direct, așadar, realizatorii ei puteau ȋnainte să difuzeze numărul artistic al “eroului” să ȋntrebe la Biroul de presă al M.Ap.N. cȃt adevăr se află ȋn cuvintele respectivului) și o țară ȋntreagă ia foc.

„Cum e posibil?”, se ȋntreabă o țară ȋntreagă. Acest Rambo, care și-a servit țara cu devotament ȋn cinci misiuni NATO, astfel este răsplătit? Cu o mizerie de 360 de lei?

Doamnelor, domnilor, nu e deloc așa.

Să vă explic pe ȋndelete.

Ȋn primul rȃnd, domnul susține că a absolvit Academia Fortelor Terestre din Alba-Iulia. Nu există așa ceva. Există liceu militar la Alba Iulia și Academia Forțelor Terestre ȋn Sibiu.

Apoi, susține că a fost ofițer M.Ap.N. și că la 18 ani și patru luni a fost pentru prima oară ȋn teatrul de operații din Bosnia. 

Eu sunt ofițer al Armatei Romȃniei, am făcut liceul militar de la 14 la 18 ani și, ulterior, Academia Tehnică Militară din București, ȋntre 18 și 23 de ani. Cum putea respectivul să fie ofițer la 18 ani? Citise romanul lui Jules Verne, “Căpitan la cincisprezece ani”, și se gȃndise că, dacă un puști putea dobȃndi la vȃrsta adolescenței gradul de căpitan, de ce nu ar putea și el să fie la fel la cea a majoratului?

Și, apoi, cum poți spune că, pȃnă la 26 de ani, ai fost ȋn cinci misiuni? Ȋn primul rȃnd, după fiecare misiune de șase luni, trebuie să stai ȋn țară minimum un an de zile. Dacă “eroul” Tolnai a fost ȋn cinci misiuni, presupunȃnd că a fost plecat așa cum pretinde, ba ar mai fi absolvit și Academia Forțelor Terestre de la „Alba Iulia”, atunci ar fi ȋnsemnat să aibă minimum 30 de ani.

Minimum.

Ȋn altă parte a emisiunii susținea, sper că am reținut bine, că nu poate spune ce s-a ȋntȃmplat ȋn misiunile ȋn care a fost plecat, dar că „a omorȃt mulți oameni”.

Serios?

Și apoi venea la „Chefi la cuțite” să prepare ciorbă de lobodă a la James Bond și zacuscă de Kandahar?

Și cum ȋși poate cineva imagina că un caz de o asemenea gravitate, un militar care stă ȋn comă aproape trei luni de zile și suferă 85 de răni, să nu ajungă la urechile presei și ale romȃnilor?

La fel, partea cu „scrisoarea și strȃngerea de mȃnă a ministrului”. A venit ministrul incognito și i-a strȃns mȃna? Așa, pe furiș? Era ceva rușinos să fii alături de cineva care a suferit răni grave servindu-și țara și, din această cauză, nu trebuia să afle presa, nu trebuia să știe că el, Miklos Tolnar, se va bucura ȋntotdeauna de susținerea instituției și a celorlalți militari? Cine e acel ministru care i-a ȋnmȃnat scrisoarea? Cum ȋl cheamă? Nu are un nume, pentru că, e simplu, nu există, nu a avut cum să se petreacă așa ceva.

Ce e cel mai deranjant e că nimănui din cadrul emisiunii nu i s-au părut ridicole afirmațiile acestuia. Un telefon sau email pe adresa M.Ap.N sau chiar un simplu Google ar fi rezolvat problema acestui impostor. Ȋnsă au preferat – mi-e greu să cred că nimeni nu știa că nu ai cum să fii ofițer al Armatei Romȃniei la 18 ani – să facă vȃlvă (a se citi rating) și l-au tratat ca pe un om cu toate țiglele pe cap, i-au luat toate vorbele, chipurile, de bune și, nonșalant, au dat drumul la emisiune și au inflamat presa și opinia publică, făcȃnd din nimic un ditamai subiectul de discutat. De ce nu se ocupă presa cu aceeași hotărȃre și de adevărații ei eroi, de ce nu vorbește cu aceeași ȋnfrigurare și de militarii răniți ȋn teatrele de operații care participă la Jocurile Olimpice Invictus?

De ce nu se interesează ȋn mod serios și responsabil de adevărații ei eroi, cu care avem, pe bună dreptate, motive să ne mȃndrim, de ce caută senzaționalul acolo unde nu există?

Prin lansarea unor asemenea subiecte se aduce o gravă atingere nu doar imaginii Armatei Romȃniei, dar și societății romȃnești, ȋn ansamblu.

Armata Romȃniei a depus și va depune ȋntotdeauna toate eforturile pentru ca eroii ei să fie respectați cum se cuvine și să fie reintegrați ȋn societate, Armata Romȃniei nu lasă niciun camarad ȋn urmă, fiindcă sunt eroii noștri, ai tuturor romȃnilor.

Nu ȋnsă și cȃnd vine vorba de impostori.

Impostura și lipsa de profesionalism vor atȃrna mereu ca o piatră de moară de gȃtul Romȃniei. Inclusiv cȃnd e vorba de rating de dragul ratingului.

Notă: În a doua parte a zilei de joi a venit și poziția postului Antena 1 în legătură cu afirmațiile făcute de concurentul Tolnai Miklos în emisiunea „Chefi la cuțite" : „Regretăm faptul că emisiunea a fost folosită pentru expunerea unor fapte neadevărate”. Poziția MApN o citiți aici: „Miklos Tolnai nu figurează în evidenţele structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marcu check icon
    Felicitari pentru articol. Impostorul merita pus la punct. Totusi, sa nu ridicam in slavi armata cu lozinci de genul "Armata Romȃniei a depus și va depune ȋntotdeauna toate eforturile pentru ca eroii ei să fie respectați cum se cuvine și să fie reintegrați ȋn societate, Armata Romȃniei nu lasă niciun camarad ȋn urmă, fiindcă sunt eroii noștri, ai tuturor romȃnilor."

    Stiu personal pe cineva la a patra incercare de sinucidere din cauza stresului post-traumatic si care, pentru ca la vremea respectiva Armata nu recunoastea asta ca fiind o boala obtinuta ca urmare a "serviciului militar", respectivul traia cu venitul minim garantat de pana in 500 lei pe luna.

    Recomand un articol foarte bine documentat pe aceasta tema, in urma caruia parca am auzit ca de curand s-a si facut un centru de stres post-traumatic al Armatei:
    http://www.gandul.info/interviurile-gandul/sindromul-nu-cum-trateaza-armata-romana-stresul-posttraumatic-11285959

    • Like 0
    • @ Marcu
      Impostorul, a mers la o emisiune regizata, in care toata lumea defapt, joaca un rol. El la randul lui, a inventat un personaj pe care l-a si interpretat.
      • Like 0
  • check icon
    Felicitări autorului pentru atenție și mai ales, pentru necesara punere la punct.
    Toate observațiile sunt pertinente iar impostorul ar trebui să fie chemat în instanță pentru calomnie și insultă.
    Alt detaliu pe care l=am remarcat, îl constituie tatuajele multiple. În serviciul activ al Armatei Române aceste nu sunt permise iar pentru un ”pensionar cu 360 de lei” sunt imposibil de realizat. Sunt foarte scumpe!
    • Like 1
  • [...] la baza militară americană din Germania, Ramstein, medicii de acolo reușind să-l pună pe picioare.Dar nu au reușit să-i salveze și viața.
    Cum așa, nu i-au salvat viața??? Vă referiți la carieră, nu? Că viața i-au salvat-o...
    • Like 0
  • Pana la urma,, a verificat cineva? Poate fi ofițer, in cazul in care a fost subofiter si a fost avansat dupa ce a fost rănit.
    • Like 2
  • Mi-am dat seama că tipul este un lăudăros când am privit emisiunea, dar nu mi-am imaginat că bate câmpii așa de tare.
    • Like 0
  • Articoul este bun E o problema de text in acest articol.
    Initial spuneti ca ar avea 31 de ani. Mai jos in text cand explicati cu timpii de misiuni si de pauza intre misiuni spuneti ca ar trebui sa aiba minim 30 de ani. Deci aveti o contradictie intre ce spuneti. Initial prezentati ca are o varsta si apoi dati de inteles ca nu are acea varsta.
    Dupa cum ati prezentat. Sa zicem ca a terminat liceul la 18 si ceva. a avut 5 misiuni de 6 luni si 4 pauze de 1 an. Sa spunem ca in pretinsa lui ultima misiuni s-a intamplat ce avea el , atunci ar fi putut avea in jur de 26 de ani cum ar fi zis el.
    In rest articolul pare bun
    • Like 0
    • @ Alexandru Dumitru Manoiu
      Stimate dle Manoiu,
      Respectivul pretindea ca este si ofiter, ori, ca sa fi putut absolvi Academia de la Sibiu, ar fi trebuit sa studieze cel putin trei ani in facultate.
      Faceti acum totalul si vedeti cat va da!
      • Like 3
    • @ Alexandru Dumitru Manoiu
      ai tu o problema in a citi si intelege un text.
      in primul paragraf e varsta concurentului: 31 ani
      varsta de minim 30 ani e cea minim calculata pentru a executa 5 misiuni, ori el a declarat ca era in a 5-a misiune la varsta de 26 ani.
      • Like 2
    • @ Alexandru Dumitru Manoiu
      Calculul e bun. Are 31 de ani acum dar in urma cu 5 ani, adica la 26, a "suferit" accidentul, dupa cea de-a 5-a misiune. Ori, trebuia sa aiba cel putin 30 in momentul accidentului iar nu 26. ;)
      • Like 0
    • @ Alexandru Dumitru Manoiu
      La Alba Iulia, nu exista Academie. Asta va confirm cu siguranta. Si sa nu-mi spuneti ca dupa ce mergi 4 ani la "Academie", uiti orasul in care ai mers.
      • Like 0
  • Kalan check icon
    Televiziunile ne dau mereu lectii cand gresim si ne freaca ridichea infinit. Bun, cand "ele teliviziunile greseste" cine ar trebui sa faca reparatia morala. Isi da ziaristul care a gresit demisia?
    • Like 0
  • A avut și ProTV o emisiune lacrimogenă cu un „pictor” care tocmai ce ieșise din pușcărie pt viol... cred că CNA își păstrează forțele pt treburi „serioase”, cum ar fi jurnaliștii care mișcă în (sic!) front.
    • Like 0
  • Mihaela check icon
    gust amar...ma intreb daca CNAul are niscaiva competenta aici sau ea se rezuma doar la pedepsirea in cazul comparatiilor cu paviani cu mantie?
    e o emisiune pe care nu puteam sa o privesc niciodata, incepand cu titlul. Eu stiam ca cuvantul 'chef' inseamna petrecere, iar pluralul e 'chefuri'. Ah, vreti sa spuneti ca e pluralul de la 'chef', ceea ce in engleza inseamna 'bucatar'? Gresit: pluralul e 'chefs'. S-a schimbat limba romana asa de mult incat am adoptat acest cuvant, l-am 'romanizat' si acum e in dex? Daca asa o fi, imi cer scuze. Sunt buimacita...in ce limba vorbim? Sau asta e o emisiune special incropita pentru semi-analfabeti si ignoranti, care nu fac diferenta si nu prea discern intre 'fake' si 'real', daca tot vorbim jumi-juma...gust amar...no fi mancarea buna.. nu stiu...
    • Like 1
    • @ Mihaela
      În romgleză, desigur! :P
      Și vezi că în română se scrie „n-o”. ;)
      • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Mihaela check icon
      da...ai dreptate, in limba romana se scrie 'n-o'...nu credeam vreodata ca voi face greseli de ortografie. Mi-e putin rusine...Daca imi e permis, as vrea sa ma scuz oarecum prin faptul ca sunt plecata din tara de 20 de ani si vorbesc si scriu in alta limba 80% din timp. Poate nu e scuza...nu sunt unul din romanii care vorbesc romengleza, dar se pare ca imi pierd incet limba. Sa fie asta inceputul sfarsitului? Ma refer si la Romania ca stat... sper ca nu pentru amandoua..
      • Like 2
    • @ Mihaela
      Non ti preoccupare! ;)
      Ți-am scris tocmai pt că pari genul care pune preț pe ortografie. Știu mulți români sadea care scriu mult mai mizerabil și care se enervează cînd le semnalez „șiragurile de perle” din propriile postări.
      Începutul sfîrșitului a fost aici, cam prin anii 2000, cînd reveneau Iliici și PSD la butoane, iar românii începeau să plece masiv, iar cei rămași lăsau la coadă educația, în goana după pîine. Mai e mult pînă la „sfîrșitul sfîrșitului” dar direcția e evidentă pt oricine nu se spală pe creier cu șamponul A3B1RTV.
      • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Mihaela check icon
      Ah..multumesc pentru intelegere. Nu sunt in Italia, sunt in Irlanda.
      Era o vreme cand urmaream aproape exclusiv Antena3, Ce oi fi avand in cap? Poate acelasi sampon mentionat de tine ha ha
      • Like 1
    • @ Mihaela
      ... and I just saw now my double 'i' in „Ilici”. :P Mno, e bine că te-ai vindecat de a3 totuși... mi-e milă de jurnaliștii care au în fișa postului asta, știind cît de adîncă e mizeria acolo.
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Mihaela check icon
      Cand ma gandesc ca eram fan Mircea Badea si ii urmaream emisiunea religios... Daca nu aveam sansa sa o vad in direct, ma uitam la cea inregistrata sau in reluare. Alta era, ce sa zic?! Era pe vremea cand Base era la putere si dadea vertiginous in el. Poate de aceea imi placea. Si acum realizez ca am bagat aceste doua nume pe aceasta platform...am manjot-o. Imi cer scuze!!
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Mihaela check icon
      addendum: 'alta era' = alta epoca'. Asta am vrut sa pun, in cazul in care se confounds cu verbul 'a fi' la imperfect
      • Like 0
  • A spus ca are 31 de ani. Probabil a absolvit doar liceul militar.
    Insa daca primeste 360 de lei pensie, e putin.
    • Like 0
    • @ Kinga Toma
      A spus că are 31 de ani, dar autorul articolului are dreptate. Pe langa faptul ca domnul Miklos nu stie ce scoala a "absolvit" si muta Academia Militara de la Sibiu la Alba, exista o serie de inadvertente... Spune ca la 18 ani a terminat Academia... Academiile Militare sunt facultati, deci la 18 ani abia intra la o Academie si ar fi facut 5 ani de studii, deci iesea la 23 de ani din scoala. Avand in vedere regulamentele militare, intre 23 si 26 de ani nu avea cum sa execute 5 misiuni...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult