Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O întâmplare cu Marx

Astăzi ar trebui să scriu despre Karl Marx, căci s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui. Aș spune câte ceva despre excelentele analize ale tipurilor de alienare în raport cu munca și marfa gândite de Marx. A fost un diagnostician de geniu al bolilor capitalismului, dar un îngrozitor medic curant. Soluțiile lui Marx pentru tratarea societății umane au încălcat tragic, tot medical vorbind, principiul lui Hipocrat: Primum non nocere, până să vindeci, ai grijă mai întâi să nu faci rău.

Nu o să scriu însă nimic despre toate acestea. Nu cred că are rost. Mă mulțumesc să citez câteva idei din Karl Marx și să relatez ce am văzut astăzi.

1) Nu conștiința oamenilor le determină existența, dimpotrivă, existența socială le determină conștiința.

2) De la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoile sale.

3) Istoria e judecătorul – proletarul e călăul.

4) Acumularea de bogăție la un pol înseamnă, în același timp, acumularea mizeriei, ignoranței, brutalității, degradării mentale la polul opus.

5) Anatomia omului conține o cheie pentru a înțelege anatomia maimuței.

Conduc pe o stradă liniștită din cartierul meu. Merg cu 30 la oră în spatele unei mașini de gunoi Romprest, pe care nu am spațiu s-o depășesc. Pot să mă uit pe îndelete la ce fac cei doi romprești în uniforme verde închis cu verde deschis, care stau în picioare pe scărițele laterale.

Cel din stânga, mai în vârstă, grizonat, ține țigara cu mâna cu care nu se ține de bară. Fumează dedicat, cu mare atenție, ca și cum ar munci ceva. Celălalt, nu are mai mult de 30 de ani, mănâncă semințe în flux neîntrerupt, operație care, și ea, nu necesită decât o mână și gura. Scuipă cojile cu boltă la circa 1 m distanță, direct pe asfalt. Dacă și-ar schimba poziția cu măcar 90 de grade, ar putea să proiecteze muniția națională chiar în cuva gunoierei, aflată sub nas. Dar omul privește meditativ în zare și continuă să însămânțeze carosabilul.

Colegul a terminat țigara. Pentru el, efortul este și mai mic s-o arunce în cuvă. Trage o flegmă și împușcă chiștocul din degete la câțiva pași de botul Săndichii mele. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult