Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O întâmplare cu Marx

Astăzi ar trebui să scriu despre Karl Marx, căci s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui. Aș spune câte ceva despre excelentele analize ale tipurilor de alienare în raport cu munca și marfa gândite de Marx. A fost un diagnostician de geniu al bolilor capitalismului, dar un îngrozitor medic curant. Soluțiile lui Marx pentru tratarea societății umane au încălcat tragic, tot medical vorbind, principiul lui Hipocrat: Primum non nocere, până să vindeci, ai grijă mai întâi să nu faci rău.

Nu o să scriu însă nimic despre toate acestea. Nu cred că are rost. Mă mulțumesc să citez câteva idei din Karl Marx și să relatez ce am văzut astăzi.

1) Nu conștiința oamenilor le determină existența, dimpotrivă, existența socială le determină conștiința.

2) De la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoile sale.

3) Istoria e judecătorul – proletarul e călăul.

4) Acumularea de bogăție la un pol înseamnă, în același timp, acumularea mizeriei, ignoranței, brutalității, degradării mentale la polul opus.

5) Anatomia omului conține o cheie pentru a înțelege anatomia maimuței.

Conduc pe o stradă liniștită din cartierul meu. Merg cu 30 la oră în spatele unei mașini de gunoi Romprest, pe care nu am spațiu s-o depășesc. Pot să mă uit pe îndelete la ce fac cei doi romprești în uniforme verde închis cu verde deschis, care stau în picioare pe scărițele laterale.

Cel din stânga, mai în vârstă, grizonat, ține țigara cu mâna cu care nu se ține de bară. Fumează dedicat, cu mare atenție, ca și cum ar munci ceva. Celălalt, nu are mai mult de 30 de ani, mănâncă semințe în flux neîntrerupt, operație care, și ea, nu necesită decât o mână și gura. Scuipă cojile cu boltă la circa 1 m distanță, direct pe asfalt. Dacă și-ar schimba poziția cu măcar 90 de grade, ar putea să proiecteze muniția națională chiar în cuva gunoierei, aflată sub nas. Dar omul privește meditativ în zare și continuă să însămânțeze carosabilul.

Colegul a terminat țigara. Pentru el, efortul este și mai mic s-o arunce în cuvă. Trage o flegmă și împușcă chiștocul din degete la câțiva pași de botul Săndichii mele. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult