Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

O mamă și copiii ei caută adăpost în subteran, printre sute de oameni, pentru a se apăra de atacul lui Putin: „Încercăm să fim curajoși, pentru că avem copii și nu vrem să le arătăm că ne e frică”

Stațiile de metrou din Ucraina s-au transformat în adăposturi anti-aeriene după ce Vladimir Putin a declanșat invazia asupra Ucrainei.

În Harkov, subteranul a devenit aproape neîncăpător pentru sutele de oameni, mulți cu copii, care caută un loc în care să fie în siguranță, arată imaginile surprinse de CNN.

Pritre ei, Oksana, o tânără care și-a luat copiii și o valiză și a coborât în stația de metrou. Ca provizii, are cu ea o pungă de biscuți și ceva apă. „Nu-mi vine să cred că așa ceva se întâmplă”, i-a mărturisit ea jurnalistei CNN. „Încercă să fim curajoși, pentru că avem copii și nu vrem să le arătăm că ne e frică”, a spus Oksana.


Milioane de ucraineni s-au trezit joi într-un conflict la scară largă cu Rusia: cu explozii, sirene anti-aeriene și tancuri intrând în țară dinspre Rusia, dar și Belarus și Crimeea. Cu doar o seară în urmă, oamenii erau îngrijorați. 

Dar chiar și în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, restaurantele erau pline, florăriile deschise, mașinile circulau pe străzi ca într-o zi obișnuită, a povestit corespondentul BBC Sarah Rainsford. 

Apoi totul s-a schimbat.

Foto: Urmările atacului rusesc în Harkov. Foto: Getty Images

În Ucraina, nu mai există niciun loc sigur

Marta Shokalo, șefa biroului BBC de la Kiev, a scris că exploziile în capitala Ucrainei au început chiar după discursul lui Putin.

„Le auzeam de acasă, iar oamenii din diferite părți ale orașului au început să trimită mesaje pe grupul nostru WhatsApp despre explozii care au avut loc în apropierea lor. Să realizez că Kievul însuși era atacat, nu linia frontului din estul țării, a fost un mare șoc. În Ucraina, nu mai există niciun loc sigur”, a scris ea.

De la primele ore ale dimineții, la străzile din KIev s-au umplut de mașini care mergeau într-o singură direcție. Spre vest.

Foto: Profimedia

În această dimineață mulți ucraineni s-au îmbrățișat ca și când ar fi fost ultima dată.

Foto: AFP via Profimedia

Iar locurile publice nu au mai avut nimic din aerul lor obișnuit.

Foto: Imagine de la metroul din Kiev: o mamă își ține copilul de mână și câinele în brațe. În spatele lor, merge un bărbat cu o valiză/ AFP via Profimedia

Imagini surprinse în mai multe orașe ale Ucrainei arată cozi la stațiile de benzină, bancomate, farmacii și magazine.

Coadă la bancomat în Kiev/ AFP via Profimedia

Foto: Coadă la benzinărie în Odessa/ Profimedia

Foto: Coadă la magazin în Odessa/ Foto: Profimedia

Foto: Getty Images

Mulți ucraineni încearcă astăzi să fugă din țara aflată în pragul unei crize umanitare. Însă foarte mulți simt că nu au unde fugi și le-au mărturisit acest lucru deschis reporterilor. Și unii, și alții își duc astăzi, complet nevinovați, crucea.

Foto: AFP via Profimedia

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult