Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O mamă și copiii ei caută adăpost în subteran, printre sute de oameni, pentru a se apăra de atacul lui Putin: „Încercăm să fim curajoși, pentru că avem copii și nu vrem să le arătăm că ne e frică”

Stațiile de metrou din Ucraina s-au transformat în adăposturi anti-aeriene după ce Vladimir Putin a declanșat invazia asupra Ucrainei.

În Harkov, subteranul a devenit aproape neîncăpător pentru sutele de oameni, mulți cu copii, care caută un loc în care să fie în siguranță, arată imaginile surprinse de CNN.

Pritre ei, Oksana, o tânără care și-a luat copiii și o valiză și a coborât în stația de metrou. Ca provizii, are cu ea o pungă de biscuți și ceva apă. „Nu-mi vine să cred că așa ceva se întâmplă”, i-a mărturisit ea jurnalistei CNN. „Încercă să fim curajoși, pentru că avem copii și nu vrem să le arătăm că ne e frică”, a spus Oksana.


Milioane de ucraineni s-au trezit joi într-un conflict la scară largă cu Rusia: cu explozii, sirene anti-aeriene și tancuri intrând în țară dinspre Rusia, dar și Belarus și Crimeea. Cu doar o seară în urmă, oamenii erau îngrijorați. 

Dar chiar și în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, restaurantele erau pline, florăriile deschise, mașinile circulau pe străzi ca într-o zi obișnuită, a povestit corespondentul BBC Sarah Rainsford. 

Apoi totul s-a schimbat.

Foto: Urmările atacului rusesc în Harkov. Foto: Getty Images

În Ucraina, nu mai există niciun loc sigur

Marta Shokalo, șefa biroului BBC de la Kiev, a scris că exploziile în capitala Ucrainei au început chiar după discursul lui Putin.

„Le auzeam de acasă, iar oamenii din diferite părți ale orașului au început să trimită mesaje pe grupul nostru WhatsApp despre explozii care au avut loc în apropierea lor. Să realizez că Kievul însuși era atacat, nu linia frontului din estul țării, a fost un mare șoc. În Ucraina, nu mai există niciun loc sigur”, a scris ea.

De la primele ore ale dimineții, la străzile din KIev s-au umplut de mașini care mergeau într-o singură direcție. Spre vest.

Foto: Profimedia

În această dimineață mulți ucraineni s-au îmbrățișat ca și când ar fi fost ultima dată.

Foto: AFP via Profimedia

Iar locurile publice nu au mai avut nimic din aerul lor obișnuit.

Foto: Imagine de la metroul din Kiev: o mamă își ține copilul de mână și câinele în brațe. În spatele lor, merge un bărbat cu o valiză/ AFP via Profimedia

Imagini surprinse în mai multe orașe ale Ucrainei arată cozi la stațiile de benzină, bancomate, farmacii și magazine.

Coadă la bancomat în Kiev/ AFP via Profimedia

Foto: Coadă la benzinărie în Odessa/ Profimedia

Foto: Coadă la magazin în Odessa/ Foto: Profimedia

Foto: Getty Images

Mulți ucraineni încearcă astăzi să fugă din țara aflată în pragul unei crize umanitare. Însă foarte mulți simt că nu au unde fugi și le-au mărturisit acest lucru deschis reporterilor. Și unii, și alții își duc astăzi, complet nevinovați, crucea.

Foto: AFP via Profimedia

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult