Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Contestat la Tribunal că „nu e român", primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că, după o lună de la alegeri, instanța i-a dat câștig de cauză: Sunt, de azi, primar validat!

Dominic Fritz - FB

Foto Facebook Dominic Fritz

Dominic Fritz a anunțat că a fost validat definitiv în funcția de primar al Timișoarei, după ce Tribunalul Timiș a respins cele trei apeluri împotriva hotărârii de validare a mandatului său de primar, prin care se invoca o incompatibilitate între calitatea sa de cetățean european și dreptul de a candida la Primărie. Instanța spune astfel că un cetățean european poate candida la alegerile electorale în România, chiar dacă nu are cetățenia română.

„A învins o idee, a Europei comune, principiul că orice cetățean european are dreptul să participe la alegeri în localitatea în care a ales să se stabilească. Este și o victorie pentru toți românii care s-au stabilit în alte state europene și cărora li se recunoaște un drept fundamental, acela de a fi implicați în deciziile privind direcția comunităților în care trăiesc”, a scris Dominic Fritz într-o postare pe contul său de Facebook.

Citiți și:

Postarea lui Dominic Fritz:

„Sunt, de azi, primar validat definitiv al Timișoarei.

Tocmai am vorbit și cu d-na Prefect, care mi-a comunicat că voi fi învestit în funcție vineri, 30 octombrie, la ora 10:00.

Tribunalul Timiș a respins cele trei apeluri împotriva hotărârii de validare a mandatului meu de primar, prin care se invoca o incompatibilitate între calitatea mea de cetățean european și dreptul de a candida la Primărie. Judecătorii au confirmat legalitatea validării mandatului meu, a candidaturii mele și votul timișorenilor. S-a respins de asemenea cererea de sesizare a Curții Constituționale.

Este o victorie nu doar a mea ca persoană, este a timișorenilor care au dat votul lor unui cetățean european. Decizia de azi consfințește acest vot. A învins o idee, a Europei comune, principiul că orice cetățean european are dreptul să participe la alegeri în localitatea în care a ales să stabilească. Este și o victorie pentru toți românii care s-au stabilit în alte state europene și cărora li se recunoaște un drept fundamental, acela de a fi implicați în deciziile privind direcția comunităților în care trăiesc.

Mă bucur imens că Timișoara a deschis un drum care stabilește odată pentru totdeauna ideea Europei comune în care suntem egali în drepturi. Acum chiar: hai să ne apucăm de treabă, Timișoara!”

Sunt, de azi, primar validat definitiv al Timișoarei. Tocmai am vorbit și cu d-na Prefect, care mi-a comunicat că voi...

Posted by Dominic Fritz on Wednesday, October 28, 2020
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu e nimic ca nu e roman, nici regele Carol I n-a fost roman cand a venit sa guverneze si a modernizat Romania. Germanii sunt oameni gospodari cu spirit practic, mult mai mult decat sunt majoritatea romanilor. Oricum cunoaste bine "realitatea din teren", ca sa zic asa, iar faptul ca a fost votat inseamna ca are sustinatori care cred in valoarea lui. Eu nu cred ca acesti sustinatori sunt toti de etnie germana, sigur sunt si multi romani printre ei. Asta cu "nu e roman" suna a tampenie gen Olguta Vasilescu, o fi scornit-o cineva din "intelighentia"PSD-ului, ca numai ei sunt in stare sa scorneasca asa ceva la disperare.
  • Like 1
 • Cine a indraznit sa formuleze o cotestatie cu acest motiv trebui judecat si condamnat pentru ura de rasa. Bine ca nu e roman. Asa se va face ceva bine. Le e frica tiganilor care spurca centru orasului ca vor zbura de acolo? Contestatie de acest tip a facut si "romanca" hoata si ticaloasa de firea la adresa lui Johannis la momentul alegerilor. E tipic pentru psd si toti borfasii ce-l sustin.
  • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   Dan check icon
   Exact,, in Timisoara , se povesteste ca ,mafia tiganeasca , a pus stapaneire prin frauda , pe multe cladiri istorice , de mare valoare !! Am ,mare incredere in acest Domn , ca ;;
   -- Va face ,multe lucruri utile timisorenilor !!
   • Like 0
 • Ma bucur ca am ajuns aici cu dumneavoastra Dopmnilor Ilie Bolojan Presedintele CJ Bihor si Dominic Fritz Primarul Timisoarei sincere felicitari omul potrivit la l,ocul potrivit:Mesaj de la un Bihorean din ZeceHotare,propietar la Sc Fibrocim SRl Chistag si fost primar trei mandate in cvomuna Giarnata Timis.Va dosresc mult Succes in activitate ,,Traiasca Vestul,,
  • Like 1
  • @ Gabi Roșian
   storo check icon
   ...poate ca daca veti scrie corect romaneste measjul dvs va fi inteles ....
   • Like 0
 • Manevra clasica a PSD ca sa poată ascunde ceea ce au furat in mandatele primarilor lor din localitățile unde nu s-au reales. Cred ca acum, după ce vor prelua efectiv funcțiile, cei de la partidele de dreapta care au câștigat alegerile sa vina cu forța necesară și să spulbere funcționărimea PSD-ALDE din primării și prefecturi, așa cum a făcut deja prefectul de Bihor, fostul primar de succes al Oradei, pana la alegerile din octombrie, a.c.
  Mult succes Timișoarei, orașul simbol al dărâmării comunismului in 89.
  • Like 4
  • @ Hornea Ionel
   Calmeaza-te ,trage o gura de aer , respira. La Timisoara o fost PNL inainte de Fritz.
   • Like 3
  • @ Silviu Pop Sese
   Da dar un primar slab in fata mafiei imobiliare tiganesti, cel putin.
   • Like 1
 • În realitate s-a contestat faptul că nu s-a respectat o prevedere a Legii 115/2015 care spune la ART. 4 Aln (2) „Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ teritoriale în care urmează să fie alese.”.
  Dacă e bine sau rău, fiecare crede ce vrea, iar instanța a hotărât că este rău.
  • Like 1
 • "Nae Ionescu spune că cine nu are sînge românesc poate fi „bun Român”,
  dar cu nici un preţ şi orice s-ar petrece nu poate fi „Român”. " (N. Steinhardt, Jurnalul Fericirii). Vom vedea ce este mai important dintre a fi "Român" şi a fi "bun Român". Domnul Fritz, cu siguranţă, ne va demonstra asta.
  • Like 3
  • @ Andrei Oroban
   Istoria a demostrat ca, in varii feluri, multi neromani au fost "buni romani". Asa cum romani neaosi si-au negat radacinile si au prezentat tara si oamenii in culori sumbre.
   • Like 6
  • @ Andrei Oroban
   Dar alesul timișorenilor e român. Au stat ei atâția ani cu Ciuhandru și au suportat mizeria economico-administrativa la care guvernările PSD si PD i-au condamnat și, cu siguranță, se vor descurca excelent și cu acest nou primar.
   Bravo lor, timișorenilor”!
   • Like 3
  • @ Hornea Ionel
   Iara , respira , trage aer , expira. Ciuhandru a fost PNTCD.
   • Like 2
  • @ Hornea Ionel
   Iara , respira , trage aer , expira. Ciuhandru a fost PNTCD.
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult