Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O nouă categorie de români pleacă din țară. Sunt cei care au venituri ridicate și poziții sociale peste medie care caută o școală mai bună și un alt viitor pentru copiii lor

Birou check in aeroport

Foto: Getty Images

Motivele pentru care românii părăsesc țara sunt diverse. Nu părăsesc România doar cei care au probleme materiale sau tinerii care pleacă la studii. Părăsesc țara chiar și cei care au o stabilitate financiară și venituri ridicate. Pleacă din țară corporatiști, IT-iști, manageri, oameni cu poziții sociale peste medie. În tot acest timp ne îmbătăm cu creșterea PIB și prognozele de creștere economică.

Pleacă din România oameni care spun că s-au săturat de mediul toxic generalizat

Acestora le-a ajuns până în gât lipsa de educație, lipsa bunului simț, nervii din trafic, s-au săturat de „bâta dată-n pereți”. Oamenii nu mai vor să vadă circ, butaforie, agramați care iau decizii. Este jenant să vezi câți mini satrapi cu pseudo cariere nu știu să pună cratima unde trebuie, dar iau decizii pentru alții. Dar asta este, „Doar o vorbă <săț-i> mai spun”, dacă vă mai amintiți de regretatul George Pruteanu.

Mulți români nu pleacă din țară pentru că „vrem să facem bani, boss”. Aceștia sunt dispuși să o ia de la capăt doar pentru a avea liniște. Sunt dispuși să facă acest pas, să o ia de la zero doar pentru a avea ceea ce în România lipsește. Și din România nu lipsește doar liniștea. Aș menționa și condițiile din spitale sau sistemul de educație, printre multe altele. Regretă acești oameni că au făcut pasul? O majoritate covârșitoare spune că nu.

Știți ce fac foarte mulți dintre românii care pleacă din țară?

Majoritatea celor care suntem în țară credem că aceștia trântesc ușa pentru a câștiga mai mulți bani.

Dar… Pleacă de aici cei cu vârste de peste 50 de ani. Asta ar trebui să atragă atenția. România se depopulează nu doar de cei mai deștepți dintre tinerii acestei țări, ci și de angajații cu experiență de muncă înaltă.

Conform datelor Eurostat, procesate de Ziarul Financiar un angajat român are o productivitate de 12.900 de euro pe an. Media UE este de 47.100 de euro/an. Aceasta este productivitatea obținută în condițiile actuale. „Superbă”, nu?

Ce au în comun cei de mai sus? Răspunsul este legat de mediul toxic generalizat, de ceea ce vedem în jurul nostru și de lipsa de perspectivă pozitivă pentru societate

În ultimii 30 de ani, am eșuat ca popor să ne oferim noi, nouă înșine, o perspectivă pozitivă. Nu clasa politică este principalul vinovat. Aud des că avem o clasă politică eșuată. Nu suntem singura țară în această situație. Nu doar politicienii sunt vinovați de ceea ce se întâmplă.

De ce am dori să trăiască aici copiii noștri? Ce are de oferit această țară dacă vom merge în direcția actuală?

Una dintre soluțiile pe care le avem pentru a rezolva problema de mai sus este să ne înconjurăm cu oameni de calitate. Însă pe termen lung nu rezolvăm nimic dacă mediul general nu se schimbă. Ne izolăm în niște bule. Însă doar așa cred că putem rezista, cât vom mai rezista pe aici, dacă vom rezista aici.

Dar se pare că nu interesează pe nimeni. Costul economic al migrației pentru România este estimat la peste 700 miliarde euro.

ONU estimează că de la 19 milioane de cetățeni, cât are România în prezent, în 2050 populația va scădea la 17 milioane de locuitori. În mod real, probabil România a ajuns la 17 milioane de locuitori încă din 2022.

Acest articol a pornit de la o postare pe LinkedIn. Postarea a atras câteva sute de reacții și câteva sute de distribuiri și comentarii. Menționez mai jos trei dintre comentariile ce mi-au atras atenția:

Lia R.: „Eu trăiesc de 12 într-o alta țară din Europa și sper să nu trebuiască vreodată să mă întorc în Romania. Înainte de pandemie mă întorceam să-mi văd familia de 2-3 ori/an. După o săptămână în România abia așteptam să mă întorc <acasă> la mine, într-o altă țară, unde vorbesc o altă limbă.

Mi-era dragă România și povesteam străinilor ce țară frumoasa este, dar: când trotuarele sunt sparte și cu mașini parcate peste tot încât trebuie să mergi pe stradă, să te ferești de mașini și să te acopere de praf, când containerele de gunoi deschise miros îngrozitor și pungile de gunoi sunt aruncate peste tot, când oamenii înjură la tot pasul și se uită urât la cei din jur, când vezi fețe încruntate peste tot, nimeni nu zâmbește, nimănui nu-i pasă de cei din jur, când vezi toate astea și multe altele, nu iți vine să te mai întorci niciodată! Și vorbesc aici de un cartier aproape de centrul orașului Iași, dar este la fel (aproape) peste tot.

Nu mai spun de lipsa completă a empatiei pentru ceilalți (muncă voluntară = zero). Nu sunt (doar) politicienii de vină, ci fiecare căruia nu-i pasă în ce mediu trăiește.

Asta este mentalitatea majorității și nu cred că se va schimba generații la rând. Copiii iau exemplul părinților!”

Cel de-al doilea citat…

Teodor C.: „Bună dimineața tuturor oamenilor de calitate!

Când politicul a declarat că se pune problema să naționalizarea pilonul doi de pensii, am decis împreună cu soția să vindem tot și să ne mutam din țară. Nu s-a întâmplat și suntem în continuare aici, dar cu convingerea că o sa facem pasul acesta în curând, deoarece nu ni se întâmplă nimic bun în continuare. Zi de zi viața este o lupta crâncenă, iar bucuriile sunt întotdeauna umbrite de <ce va fi mâine?> ! Voi!?”

Cel de-al treilea citat…

Camelia I.: „Claudiu, știi ce mă deranjează în mod constant de când m-am întors în țară?

Lipsa de educație și bunul simț: de la aruncat gunoiul unde nu trebuie și scuipat pe jos, până la violența în trafic și teribilismul.

Individualismul și lipsa de empatie: nu știm decât să tragem pentru noi, fără a-l vedea pe cel de lângă noi dacă e bine sau nu.

Competiția prostească și ideea că trebuie <să-l fur> pe celălalt ca să fiu eu primul (nu știu la ce ajută).

Exact cum spui tu, noi suntem vinovați, nu alții, nu clasa politica. Ai dreptate când spui că soluția e să ne înconjurăm de oameni faini, de calitate. Problema este ca nu poți trăi doar în bula ta, te lovești de astfel de probleme oricum.”

Mult succes tuturor. Și să faceți alegerea cea mai bună pentru voi și cei de lângă voi.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ani la rand am crezut ca asta e solutia, sa inchidem usa, gazul, lumina si sa o luam de la capat undeva, oriunde. Am si facut asta in cateva randuri ca mai apoi sa aprind becul ala din capul meu si sa vad ca de fapt astea-s doar miraje, amagiri. Si mi-am dat seama ca suntem mai saraci cu 9 milioane de oameni, cu zeci-sute de prieteni sau amici, cu concerte, cu sprituri, cu minute, ore si oameni care nu se mai intorc in viata ta. Nu e mare smecherie sa ne impartim viata intre chiria de pe 10 ale lunii si bagajul de cala care nu trebuie sa depaseasca 22 de kile.... Nici copilul tau sau al meu nu va fi mai destept si plin de oportunitati daca are abtipild pe rucsac cu DE, IT, SUA, CA sau stiu eu ce. Eu cred ca tara asta isi va reveni foarte repede daca se va face o infuzie de minim 1 milion de romani intorsi acasa, oameni care sa aplice aici ce au invatat acolo. Te gandesti la viitorul copiilor? Foarte bine, felicitari. Dar sa stii ca buna-rea se face si aici scoala si daca era asa rea cum spun unii noi astia, generatia diaspora nu eram primiti pe alte meleaguri de prosti ce ieseam de pe bancile scolii. Asa ca solutia este sa aducem minim 1 milion de diasporeni in fata la Guvern si o sa vedem o alta clasa politica, o alta Romanie si mai putina mizerie in jur. Cine se baga? Eu vin.
  • Like 0
  • @ Răscol Claudiu
   Hai, ia-o tu înainte că venim și noi imediat după tine. Hahahahahahaha, ce-mi plac glumele mele !
   • Like 0
  • @ Răscol Claudiu
   Simion, tu ești? :))))))))))))
   • Like 0
 • Subscriu...copilul pleacă la studii, am început discuții cu recrutori pentru a-mi începe alte proiecte departe de toxicitatea din Ro!...
  • Like 1
 • Nume check icon
  Din pacate directia noastra ca tara nu este in directie EU, ci a unei tari bananiere. Daca mai completam si cu propunerile de legi referitoare la noile drepturi ale serviciilor secrete lucrurile sunt si mai clare. PNL si PSD cu ajutorul de nadejde al filialei FIDESZ din Transilvania fac tot posbilul ca cetatenii acestei tari sa plece. Si unii chiar vor pleca mai devreme sau mai tarziu.
  • Like 2
  • @ Nume
   Au plecat 8-9 milioane pînă acum și nu se oprește aici „hemoragia”. Vor rămîne doar pensionarii, că și ăia de trăiesc din alocația copiilor vor pleca la cerșit/furat.
   • Like 0
  • @ Nume
   Au plecat 8-9 milioane pînă acum și nu se oprește aici „hemoragia”. Vor rămîne doar pensionarii, că și ăia de trăiesc din alocația copiilor vor pleca la cerșit/furat.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult