Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O nouă categorie de români pleacă din țară. Sunt cei care au venituri ridicate și poziții sociale peste medie care caută o școală mai bună și un alt viitor pentru copiii lor

Birou check in aeroport

Foto: Getty Images

Motivele pentru care românii părăsesc țara sunt diverse. Nu părăsesc România doar cei care au probleme materiale sau tinerii care pleacă la studii. Părăsesc țara chiar și cei care au o stabilitate financiară și venituri ridicate. Pleacă din țară corporatiști, IT-iști, manageri, oameni cu poziții sociale peste medie. În tot acest timp ne îmbătăm cu creșterea PIB și prognozele de creștere economică.

Pleacă din România oameni care spun că s-au săturat de mediul toxic generalizat

Acestora le-a ajuns până în gât lipsa de educație, lipsa bunului simț, nervii din trafic, s-au săturat de „bâta dată-n pereți”. Oamenii nu mai vor să vadă circ, butaforie, agramați care iau decizii. Este jenant să vezi câți mini satrapi cu pseudo cariere nu știu să pună cratima unde trebuie, dar iau decizii pentru alții. Dar asta este, „Doar o vorbă <săț-i> mai spun”, dacă vă mai amintiți de regretatul George Pruteanu.

Mulți români nu pleacă din țară pentru că „vrem să facem bani, boss”. Aceștia sunt dispuși să o ia de la capăt doar pentru a avea liniște. Sunt dispuși să facă acest pas, să o ia de la zero doar pentru a avea ceea ce în România lipsește. Și din România nu lipsește doar liniștea. Aș menționa și condițiile din spitale sau sistemul de educație, printre multe altele. Regretă acești oameni că au făcut pasul? O majoritate covârșitoare spune că nu.

Știți ce fac foarte mulți dintre românii care pleacă din țară?

Majoritatea celor care suntem în țară credem că aceștia trântesc ușa pentru a câștiga mai mulți bani.

Dar… Pleacă de aici cei cu vârste de peste 50 de ani. Asta ar trebui să atragă atenția. România se depopulează nu doar de cei mai deștepți dintre tinerii acestei țări, ci și de angajații cu experiență de muncă înaltă.

Conform datelor Eurostat, procesate de Ziarul Financiar un angajat român are o productivitate de 12.900 de euro pe an. Media UE este de 47.100 de euro/an. Aceasta este productivitatea obținută în condițiile actuale. „Superbă”, nu?

Ce au în comun cei de mai sus? Răspunsul este legat de mediul toxic generalizat, de ceea ce vedem în jurul nostru și de lipsa de perspectivă pozitivă pentru societate

În ultimii 30 de ani, am eșuat ca popor să ne oferim noi, nouă înșine, o perspectivă pozitivă. Nu clasa politică este principalul vinovat. Aud des că avem o clasă politică eșuată. Nu suntem singura țară în această situație. Nu doar politicienii sunt vinovați de ceea ce se întâmplă.

De ce am dori să trăiască aici copiii noștri? Ce are de oferit această țară dacă vom merge în direcția actuală?

Una dintre soluțiile pe care le avem pentru a rezolva problema de mai sus este să ne înconjurăm cu oameni de calitate. Însă pe termen lung nu rezolvăm nimic dacă mediul general nu se schimbă. Ne izolăm în niște bule. Însă doar așa cred că putem rezista, cât vom mai rezista pe aici, dacă vom rezista aici.

Dar se pare că nu interesează pe nimeni. Costul economic al migrației pentru România este estimat la peste 700 miliarde euro.

ONU estimează că de la 19 milioane de cetățeni, cât are România în prezent, în 2050 populația va scădea la 17 milioane de locuitori. În mod real, probabil România a ajuns la 17 milioane de locuitori încă din 2022.

Acest articol a pornit de la o postare pe LinkedIn. Postarea a atras câteva sute de reacții și câteva sute de distribuiri și comentarii. Menționez mai jos trei dintre comentariile ce mi-au atras atenția:

Lia R.: „Eu trăiesc de 12 într-o alta țară din Europa și sper să nu trebuiască vreodată să mă întorc în Romania. Înainte de pandemie mă întorceam să-mi văd familia de 2-3 ori/an. După o săptămână în România abia așteptam să mă întorc <acasă> la mine, într-o altă țară, unde vorbesc o altă limbă.

Mi-era dragă România și povesteam străinilor ce țară frumoasa este, dar: când trotuarele sunt sparte și cu mașini parcate peste tot încât trebuie să mergi pe stradă, să te ferești de mașini și să te acopere de praf, când containerele de gunoi deschise miros îngrozitor și pungile de gunoi sunt aruncate peste tot, când oamenii înjură la tot pasul și se uită urât la cei din jur, când vezi fețe încruntate peste tot, nimeni nu zâmbește, nimănui nu-i pasă de cei din jur, când vezi toate astea și multe altele, nu iți vine să te mai întorci niciodată! Și vorbesc aici de un cartier aproape de centrul orașului Iași, dar este la fel (aproape) peste tot.

Nu mai spun de lipsa completă a empatiei pentru ceilalți (muncă voluntară = zero). Nu sunt (doar) politicienii de vină, ci fiecare căruia nu-i pasă în ce mediu trăiește.

Asta este mentalitatea majorității și nu cred că se va schimba generații la rând. Copiii iau exemplul părinților!”

Cel de-al doilea citat…

Teodor C.: „Bună dimineața tuturor oamenilor de calitate!

Când politicul a declarat că se pune problema să naționalizarea pilonul doi de pensii, am decis împreună cu soția să vindem tot și să ne mutam din țară. Nu s-a întâmplat și suntem în continuare aici, dar cu convingerea că o sa facem pasul acesta în curând, deoarece nu ni se întâmplă nimic bun în continuare. Zi de zi viața este o lupta crâncenă, iar bucuriile sunt întotdeauna umbrite de <ce va fi mâine?> ! Voi!?”

Cel de-al treilea citat…

Camelia I.: „Claudiu, știi ce mă deranjează în mod constant de când m-am întors în țară?

Lipsa de educație și bunul simț: de la aruncat gunoiul unde nu trebuie și scuipat pe jos, până la violența în trafic și teribilismul.

Individualismul și lipsa de empatie: nu știm decât să tragem pentru noi, fără a-l vedea pe cel de lângă noi dacă e bine sau nu.

Competiția prostească și ideea că trebuie <să-l fur> pe celălalt ca să fiu eu primul (nu știu la ce ajută).

Exact cum spui tu, noi suntem vinovați, nu alții, nu clasa politica. Ai dreptate când spui că soluția e să ne înconjurăm de oameni faini, de calitate. Problema este ca nu poți trăi doar în bula ta, te lovești de astfel de probleme oricum.”

Mult succes tuturor. Și să faceți alegerea cea mai bună pentru voi și cei de lângă voi.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi-a plăcut articolul, scris corect.
    • Like 0
  • Ioana check icon
    Da, bună soluție, sa ne vorbim tara de rău și sa o lasam de izbeliște. Mai spunea cineva aici, de povesti despre cât de frumos e între străini e plina lumea, dar poveștile alea spun doar jumătatea pozitiva a realității. E greu oriunde în lume, dacă alegi doar sa te plângi și sa abandonezi. Avem nevoie de promovarea lucrurilor bune, constructive, care fac din România o tara deosebita, chiar dacă exista atât de multe forte care încearcă sa ne convingă de contrariul. Politicienii vin si pleaca, România chiar trebuie sa rămână copiilor noștri!
    • Like 0
    • @ Ioana
      Asta cu lăsatul de izbeliște să o spui cui vrei, nu celor care au plecat și n-au de gând să se mai întoarcă.
      Articolul nu vorbește de cei care sunt navetiști, cei care fac muncă de sezon ca să își pună o gresie in baie sau ferestre termopan, cei care nu se adaptează nicicum în străinătate și care critică societățile din Occident deși altfel n-ar câștiga atât de ușor banii de care au nevoie pentru visurile lor materiale muncind în țară, cei care n-au calificare sau care sunt indărătnici la ideea de a învăța o limbă străină, de preferință limba locului unde muncesc.
      Desigur, sunt și cei care erau neica nimeni în țară și cu ceva cursuri făcute în țara de adopție câștigă cât n-ar visa să câștige nici măcar unul cu facultăți și masterate obținute în România sunt aceia cărora le pute orice și oricând tot ce e românesc și preaslăvesc un Occient cu destule tare, cei care se adaptează până la identificare cu locul unde și-au întins cortul.
      Articolul cred că vorbește despre cei care au părăsit țara după ce au luptat din greu să schimbe în bine societatea din România, care înțeleg perfect defectele societății occidentale dar care nu s-ar mai putea întoarce în țară fiindcă diferențele sunt atât e uriașe atunci când vine vorba de relația cetățeanului simplu cu autoritățile încât nu ai cum să îți mai dorești repatrierea cu tot dorul de țară și cu tot patriotismul din suflet ! Dar cea mai mare diferență o vezi la relația cu oamenii de rând când observi că un străin, cu toate pornirile lui rasiste sau xenofobe îți oferă mai mult respect decât orice conațional din țară !
      • Like 0
  • Ben.B check icon
    Pot spune că mă regăsesc. Am plecat acum 10 luni în SUA având o situație financiara bună pentru România. Am lichidat totul din România: afacerea de familie, demisia din post de bugetar, casă, mașini, motocicletă...... totul din cauza câtorva motive foarte importante pentru noi........... viitorul copiilor, educație, sistem medical, de a lua de bun normalitatea (spitale, școli, drumuri, stabilitate financiară, de a te bucura de viață). Am plecat cu un pic de stres dar în mai puțin de 6 luni toți din familie ne-am convins că a fost o decizie înțeleaptă. Detaliile și comparațiile sunt prea multe pentru a scrie și da..... din punct de vedere financiar nici nu poți compara. Începi să îți permiți bucuriile vieții având și timpul necesar. Aici ca angajat îți permiți lucrurile pe care în România ți le permiți dacă ai o afacere care îți ocupă 7 zile din 7......16 ore pe zi, iar aici cu afacere asemănătoare deja ești la alt nivel fără să sacrifici tot timpul tău.
    • Like 0
  • Ani la rand am crezut ca asta e solutia, sa inchidem usa, gazul, lumina si sa o luam de la capat undeva, oriunde. Am si facut asta in cateva randuri ca mai apoi sa aprind becul ala din capul meu si sa vad ca de fapt astea-s doar miraje, amagiri. Si mi-am dat seama ca suntem mai saraci cu 9 milioane de oameni, cu zeci-sute de prieteni sau amici, cu concerte, cu sprituri, cu minute, ore si oameni care nu se mai intorc in viata ta. Nu e mare smecherie sa ne impartim viata intre chiria de pe 10 ale lunii si bagajul de cala care nu trebuie sa depaseasca 22 de kile.... Nici copilul tau sau al meu nu va fi mai destept si plin de oportunitati daca are abtipild pe rucsac cu DE, IT, SUA, CA sau stiu eu ce. Eu cred ca tara asta isi va reveni foarte repede daca se va face o infuzie de minim 1 milion de romani intorsi acasa, oameni care sa aplice aici ce au invatat acolo. Te gandesti la viitorul copiilor? Foarte bine, felicitari. Dar sa stii ca buna-rea se face si aici scoala si daca era asa rea cum spun unii noi astia, generatia diaspora nu eram primiti pe alte meleaguri de prosti ce ieseam de pe bancile scolii. Asa ca solutia este sa aducem minim 1 milion de diasporeni in fata la Guvern si o sa vedem o alta clasa politica, o alta Romanie si mai putina mizerie in jur. Cine se baga? Eu vin.
    • Like 2
    • @ Răscol Claudiu
      Hai, ia-o tu înainte că venim și noi imediat după tine. Hahahahahahaha, ce-mi plac glumele mele !
      • Like 0
    • @ Răscol Claudiu
      Simion, tu ești? :))))))))))))
      • Like 0
  • Subscriu...copilul pleacă la studii, am început discuții cu recrutori pentru a-mi începe alte proiecte departe de toxicitatea din Ro!...
    • Like 1
  • Nume check icon
    Din pacate directia noastra ca tara nu este in directie EU, ci a unei tari bananiere. Daca mai completam si cu propunerile de legi referitoare la noile drepturi ale serviciilor secrete lucrurile sunt si mai clare. PNL si PSD cu ajutorul de nadejde al filialei FIDESZ din Transilvania fac tot posbilul ca cetatenii acestei tari sa plece. Si unii chiar vor pleca mai devreme sau mai tarziu.
    • Like 2
    • @ Nume
      Au plecat 8-9 milioane pînă acum și nu se oprește aici „hemoragia”. Vor rămîne doar pensionarii, că și ăia de trăiesc din alocația copiilor vor pleca la cerșit/furat.
      • Like 0
    • @ Nume
      Au plecat 8-9 milioane pînă acum și nu se oprește aici „hemoragia”. Vor rămîne doar pensionarii, că și ăia de trăiesc din alocația copiilor vor pleca la cerșit/furat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult