Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

România: când îți pleacă un copil

Fetiță în avion

Foto: Guliver/Getty Images

Când băiețelul meu avea câteva luni, mă împrietenisem cu o mămică un pic mai tânără decât mine, care avea și ea un bebeluș și locuia în apropiere. Obișnuiam să o caut cu privirea când ieșeam la plimbare cu cel mic și îmi plăcea să vorbesc cu ea despre copiii noștri în timp ce împingeam cărucioarele pe străzile din cartier. După ce ne-am întors la serviciu, eu la ziar, iar ea la corporație ne mai întâlneam doar întâmplător în drum spre metrou, iar pe băiețel îl mai vedeam în parc cu bunica - crescând, vorbind, înflorind de la o săptămână la alta. De la o vreme am observat că bunica e mereu singură: așa am aflat că tânăra familie și-a luat copilul și a plecat undeva în Irlanda. Îmi mai aduc aminte de o mămică veselă pe care am cunoscut-o în parcul de lângă bloc: băiețelul meu, care tocmai începuse să meargă, obișnuia să se joace împreună cu al ei. După un timp nu i-am mai întâlnit și am crezut că s-au mutat din cartier. Se mutaseră, dar nu doar într-un alt cartier, ci și într-un alt stat, în Franța. 

Luna trecută, un băiat povestea într-un grup de copii că va merge la altă școală - în Australia! Cea mai bună prietenă a fiului meu ar putea pleca și ea din țară, împreună cu familia, dacă părinții ei își vor găsi în străinătate un serviciu care să îi mulțumească. 

Îmi apar, deseori, pe wall-ul Facebook poze cu copii născuți aici, care urmează să devină, dacă nu sunt deja, cetățeni ai altor state europene. Într-o fotografie pe hârtie, dintr-un album de familie, îl văd pe soțul meu ridicându-și spre tavan fina în vârstă de vreo doi ani. Într-o fotografie nouă, din pixeli, o văd cu picioarele pe pământ - o adolescentă mai înaltă decât mine care trăiește cu familia într-un orășel din Germania. Este și ea un alt copil pe care România l-a scăpat din brațe așa cum a scăpat din brațe sute și sute de mii. Fără să clipească și fără să îi pese. Potrivit unei analize publicate în Revista Română de Statistică și citate de Edupedu, aproape 500.000 de copii și adolescenți, cu vârste între 0 și 19 ani, au emigrat din România în perioada 2007-2017. Asta în condițiile în care, potrivit unui raport al Curții de Conturi prezentat marți de Digi24, numărul copiilor cu vârste între 0 și 4 ani care trăiesc în România s-a înjumătățit față de 1990.

Totodată, din ce în ce mai mulți copii români se nasc în afara granițelor. Precum nepotul meu. Precum sora lui ce urmează să vină pe lume. Precum copilul prietenilor mei, care mi-a urat de curând „La mulți ani” într-o română perfectă cu un perfect accent britanic.

De fiecare dată când aud că o familie cu copii pe care o cunosc emigrează sau se gândește serios să emigreze îmi îngheață inima. Pentru că îmi dau seama că acum pleacă din țară acei oameni de 30, 35, 40 de ani, care au rămas pe poziții în toată această lungă perioadă de democrație originală, tranziție continuă, furt sistematic, umilință perpetuă. Au rezistat, au luptat și au trăit cât au putut de frumos în ciuda tuturor greutăților, dar se văd nevoiți să își pună la adăpost copiii de un sistem ce pare că nu se va mai face niciodată bine. După 10-15-20 de ani de muncă simt că viața în România e o bătălie care nu merită dusă. Cel puțin nu de un copil. Nu de copilul lor. 

De când era foarte mic, copilul meu crede că România e cea mai tare țară de pe Pământ. I-am improvizat odată o cască de astronaut pe care am lipit o etichetă cu NASA. S-a enervat, m-a pus să o rup și să fac alta pe care am scris ASR - Agenția Spațială Română, că doar el e român. Desenează tricolorul în fel și chip și peste tot. Se uită la meciurile din Champions League și ne întreabă unde e echipa românească. „Păi, nu e”, îi răspundem. „Dar o să fie”, spune plin de siguranță. Crede în România, așa cum crede în Moș Crăciun și sunt convinsă că niciuna dintre aceste credințe nu este o naivitate. Țin de un proces formator în care se creează trăsături precum sentimentul de apartenență, încrederea în viitor, speranța ori spiritul generozității. Și e nevoie ca nenumărați copii, bine educați și bine îngrijiți, să creadă de când sunt mici în viitorul locului în care s-au născut, pentru ca atunci când se fac mari să poată contribui la acel viitor.

Exodul copiilor este de fapt exodul speranței și e de neîndurat să auzi cum, în țara astfel golită, sună fals zgomotul trompetelor de partid. Care spun ce? Că Europa vrea să ne îngenuncheze, că străinii vor să ne jecmănească de comori, că homosexualii vor să ne fure copiii. Și cine sunt cei care spun asta? Cei care ne-au îngenuncheat, cei care ne-au jecmănit, cei care au alungat elevii și studenții din țară, cei care au furat de la copiii săraci și le-au trimis părinții departe, iar pe ei i-au lăsat să trăiască în mizerie și în suferință. E de necrezut cum unii, mulți la număr, îi cred și se uită chiorâș să nu ne ia străinii luciul de pe clanțe, când noi stăm cu casa goală din cauza hoților de dinăuntru. 

Există studii care arată clar criza de capital uman prin care trece România și consecințele devastatoare pe care le va avea acest lucru peste câteva decenii. Există prognoze care arată limpede că peste câteva zeci de ani pur și simplu nu va mai avea cine să ne plătească pensiile. Experții în educație, dar și cei în mediul de business avertizează că, dacă România nu va opri exodul de talente și nu se va concentra pe creșterea calității educației și a serviciilor din sănătate, nu va putea face față provocărilor economice și sociale care stau să vină. Nu mulți dau importanță acestor scenarii extrem de plauzibile- poate din lipsă de perspectivă, poate din inconștiență, poate pentru că se gândesc că o să ne adaptăm și o să ne descurcăm cumva când va veni urgia. Așa este, oamenii sunt buni la a face față diferitelor situații de criză: orașe culcate la pământ de bombardamente s-au ridicat, populații decimate de genocid au mers mai departe, comunități sărăcite s-au reinventat și au prosperat. Oamenii au o tărie incredibilă atunci când luptă pentru un scop, când visează și când speră. Ce mă înspăimântă cel mai tare este că, dacă o ținem tot așa, în România, nu va mai avea cine să viseze și să spere. Și vom fi doar noi, niște pensionari amărâți care-și târăsc zilele într-o țară ca o scară decrepită de bloc comunist. Noi și câțiva tineri șomeri, de care n-am avut grijă când erau mici și care n-au avut unde să se ducă în altă parte. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Când nepoțica mea mi-a sărit de gât și a strigat "bunicu, bunicu, bunicu" când m-a revăzut, pentru câteva clipe m-am simțit cel mai fericit om din lume, iar acuma când toată familia (între timp a venit pe lume și a doua nepoțică) vrea să plece definitiv în Belgia, simt că mi-a picat cerul în cap. Băiatul a mai lucrat 4 ani la Bruxel. Motivația lui este că se trăiește mult mai bine acolo, lume civilizată, legi date acu 50-70 ani, predictibile, împrumuturi pentru casă la niște dobânzi ridicole de mici și nu în ultimul rând acel ceva, ce nu îl pot descrie dar care îți fură mințile și indiferent cât de greu îți este, tu vrei neapărat în vest. Un fel de fata morgana după care alergi dar pe care nu o prinzi niciodată. Nu vei ajunge la nivelul lor de bunăstare și civilizație niciodată. Nouă ca părinți nu ne rămâne decât să ne uităm la poze și să plângem ca pniște copii.
  • Like 0
 • Asta ma duce cu gândul la englezii, spaniolii si portughezii care au plecat înainte de transatlanticele moderne în America... la irlandezii, grecii, italienii, suedezii, polonezii care au plecat în Statele Unite... si in anii nostrii la britanicii care au plecat cu miloanele in Canada, Australia USA, la sutele de mii de francezi din Québec... la 1,2 milioane de spanioli plecati dupa criza din 2008 in tari din Europa centrala si mai ales in Germania, pe care guvernul Sanchez îi incurajeaza acum sa se întoarca... la milionul de polonezi care au plecat in anii 2000 in Marea Britanie, din care mai multe sute de mii s-au întors acasa când conditiile s-au schimbat... !
  • Like 0
 • Asta ma duce cu gândul la englezii, spaniolii si portughezii care au plecat înainte de transatlanticele moderne în America... la irlandezii, grecii, italienii, suedezii, polonezii care au plecat în Statele Unite... si in anii nostrii la britanicii care au plecat cu miloanele in Canada, Australia USA, la sutele de mii de francezi din Québec... la 1,2 milioane de spanioli plecati dupa criza din 2008 in tari din Europa centrala si mai ales in Germania, pe care guvernul Sanchez îi incurajeaza acum sa se întoarca... la milionul de polonezi care au plecat in anii 2000 in Marea Britanie, din care mai multe sute de mii s-au întors acasa când conditiile s-au schimbat... !
  • Like 0
 • Tristete și totodată speranța , și eu m părăsit tara cu 20 ani în urma , doi copii și doi părinți speriați de ce va fii și alți patru părinți și mai speriați care au rămas acasă sa și duca bătrânețile singuri , din păcate a rămas doar unul . Regrete și speranțe , nu bani nu vorbitori de engleza , nu ajutor din partea tarii de adopție (usa) doar dreptul de ședere și DE MUNCA, aici am dat mana cu munca , aici nu primești nimic de la stat , doar obligații și legi pe care le respecți 100% , respecți pe toate lumea indiferent de culoare , rasa sau confesiune religioasa , nu ridici tonul la nimeni iar societatea te respecta , nu dai mita nu intri în fata la nimeni nicăieri , stai la rand . Guvernatorul statului Delaware a fost prins băut la volan și arestat , a vrut sa spună ofițerilor cine e el , răspunsul acestora din urma a fost ca ptr ei e persoana din buletin și sa nu mai vb fără permisiune , Aici unde locuim sau construit 6-7 spitale noi în ultimii 2 -3 ani unde dacă aștepți mai mult de 7 min după ce ai făcut ceck in te prezinți la ceck în și ești automat primit inauntul la consult , sau construit doua noi scoli la noi în oraș totul e ptr cetățean și cetățeanul în tot ce face trebuie sa fie profesionist , tinerii sunt încurajați sa facă școală cât de multa , Dureros ca am Intanit persoane care au venit din tara și nu s au adaptat au pus todată vina pe munca , ca e prea multa munca aici , cam 80% lucrează 2-3 joburi ca se lureaza 12-14 ore pe zi , ca nu e protecție sociala ca si în tara , ca trebuie sa plătească și ei procente din asigurările de sănătate , răspunsul e ca și acasă când se va ajunge sa se respecte legea și sa se treacă de la șoapte la fapte cu subiect și predicat atunci Romania va devenii tare din care nu mai vrea nimeni sa plece și sa priveze bunicii de nepoți , E vina noastră dar avem puterea sa schimbam , sa mergem la vot , ne vedem la vot romani de peste tot din lumea larga.


  • Like 0
 • E clar că cine are de plecat nu poate fi oprit, n-au putut fi opriţi cetăţenii acestei ţări de la exod nici în anii 90, când încă mai erau speranţe. Au luat-o toţi spre Canada.. Dar dacă nu deschidem porţile oamenilor de pe alte meleaguri, care vor să vină aici să muncească şi să trăiască, chiar nu va avea cine ne plăti pensiile... O să ajungem cu oraşe fantomă ca în China!
  • Like 0
 • Toti am crezut si am sperat ceva pentru locul nostru, si cind am fost copii, si dupa aceea. Nenorocirea e ca n-am crezut si sperat impreuna, ci individual, fiecare pentru el, si tot individual ne-am gasit si solutia plecarii. N-am copii, dar tot nu mi-am mai vazut clar viitorul in Romania, dupa 46 de ani de viatasi 23 de munca, asa ca am plecat. Nu-mi gasesc locul neaparat mai bine nici aici (in Germania), dar macar se poate trai decent.
  • Like 1
 • Trist dar adevărat, Copilul tau care spui ca este patriot si ca isi dorește valorile reale românești bravo foarte frumos ca ii dai o astfel de educație la fel iti doresti sa fie util si sa reușească să facă on viață ceea cei place .Dar daca este foarte bun si va ajunge om mare,România nu este pregătită ptr adevăratele talente nu are ce sa le ofere si atunci tânărul va alege între plafonare sau împlinirea visului profesional. România nu-și permite să aibă oameni bine pregătiți ca nu are ce sa le ofere. Nu știu,... Eu cred ca in România trebuie să dispară toate generațiile născute si crescute în comunism sa numai fie una cu gândire bolnava si sa vina ate generații va trebuie o renaștere din cenușă. Păcat mare păcat.
  • Like 0
 • Intr-o zi ne vom intarce acasa in Romania dar pentru copii nu mai avem speranta ca vor veni sa locuiasca in tara ...ptr ei Romania e un loc de petrecut concedii si de a intalni cu multi prieteni nu un loc de care sunt legati ....fata cea mica de 5 ani sa nascut in Uk ea e cetatean Britanic si Raman dar ea reste aici intr.o cultura si o mentalitate diferita asa ca nu cred ca se va adapta in Romania.
  Din pacate sistemul sanitar...educational si financiar nu ne incurajeaza sa revenim in tara asa ca locuim aici unde avem o siguranta existentiala.
  • Like 0
 • Sunteti printre puținii jurnaliști obiectivi pe care-i mai avem. Va urmăresc cu mare interes și va mulțumesc pentru felul in care scrieți. Cât timp existați, mai avem o speranța!
  • Like 0
 • La poezia lui Bacovia adaugati “ si fara de speranta”...
  George Bacovia (1887-1957)

  Cu voi…

  Mai bine singuratic şi uitat,
  Pierdut să te retragi nepăsător,
  În ţara asta plină de humor,
  Mai bine singuratic şi uitat.

  O, genii întristate care mor
  În cerc barbar şi fără sentiment, –
  Prin asta eşti celebră-n Orient,
  O, ţară tristă, plină de humor…
  • Like 0


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult
sound-bars icon