Sari la continut
Republica
Prevenție

O realitate murdară ca aerul pe care-l respirăm

Poluare București - habits

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

O știre despre prezentul în care ne trăim existența: Un raport publicat luni de Agenţia Europeană de Mediu indică faptul că poluarea aerului provoacă moartea prematură a cel puţin 1.200 de copii şi adolescenţi în fiecare an în Europa.

Totodată, poluarea aerului creşte semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în viaţă, iar experții spun că în ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, nivelurile mai multor poluanţi atmosferici continuă să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în special în Europa Centrală şi de Est.

Mai multe ţări europene, inclusiv Marea Britanie sau Ucraina, nu fac parte din studiu, ceea ce sugerează că bilanţul continental ar putea fi mai grav.

Potrivit unui alt raport publicat de Agenţia Europeană de Mediu noiembrie 2022, cel puţin 238.000 de persoane (din toate categoriile de vârstă) au murit prematur în 2020 în Europa din cauza poluării aerului în ţările membre ale agenţiei (Uniunea Europeană, Turcia, Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein).

Agenţia Europeană de Mediu recomandă concentrarea pe calitatea aerului în jurul şcolilor şi a creşelor, precum şi pe facilităţile sportive şi transportul public. Mai mult, Agenţia Europeană de Mediu mai spune că efectele încep să se manifeste înainte de naştere, expunerea mamei la poluarea aerului „fiind legată de greutatea mică la naştere şi de naşterile premature”. După naştere, poluarea mediului creşte riscul apariţiei mai multor probleme de sănătate, printre care astmul, care afectează 9% din copiii şi adolescenţii din Europa, sau insuficienţa şi infecţiile respiratorii, mai subliniază Agenţia Europeană de Mediu.

Aceste efecte sunt agravate deoarece copiii sunt mai activi fizic decât adulţii, iar dimensiunile lor îi fac mai vulnerabili, aşa cum este în cazul gazelor de eşapament, care îi afectează mult mai ușor.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, poluarea aerului este cauza a şapte milioane de decese premature anual în lume

Avem însă și o veste bună. În raportul său din noiembrie 2022, Agenţia Europeană de Mediu a menţionat că Uniunea Europeană este pe cale să îşi atingă obiectivul de reducere a deceselor premature cu peste 50% până în 2030, comparativ cu anul 2005. La începutul anilor 1990, particulele fine au provocat aproape un milion de decese premature în cele 27 de ţări ale UE. În 2005, circa 431.000 de oameni au decedat din această cauză, potrivit datelor agenţiei.

Cu toate acestea, situaţia europeană rămâne în general mai bună decât cea înregistrată în alte regiuni de pe glob. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, poluarea aerului este cauza a şapte milioane de decese premature anual în lume, iar câteva sute de mii din totalul acestor decese se referă la copii sub 15 ani. Acest bilanţ este apropiat de cel al deceselor cauzate de fumat sau de o alimentaţie necorespunzătoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult