Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O schimbare majoră se va petrece în organizarea lumii pe care o știm astăzi. Care sunt premisele și scenariile posibile?

oameni pe strada - viteza - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Criză imobiliară? Criză financiară? Criză economică? Criză? Ne invadează rușii? Ne cotropesc refugiații musulmani? Al treilea război mondial? Bombă atomică? Foamete? Supra-populare? Supra-poluare? Zombi? Matrix? 

Acestea sunt câteva dintre întrebările și dilemele ce clocesc, în momentul de față, în mințile tuturor.

Nu știm exact ce ne paște, însă un lucru este clar: în viitorul apropiat o schimbare majoră se va petrece în lumea pe care o știm astăzi. Mai exact, sistemele de organizare politică, economică și socială vor suferi transformări radicale. Oameni de afaceri din China, Europa până în SUA, jurnaliști, sociologi, diplomați, politicieni, filozofi și alți gânditori sunt cu toții de acord cu această afirmație.

Cu toții ne pregătim ca ceva să se întâmple. Semne sunt multe. 

Companiile vor acum să obțină profit maxim, mai mult ca niciodată, pentru că nu se știe ce se va întâmpla în 2020 și după acest an fatidic. Aceleași companii vor să angajeze oameni, dar nu mai au pe cine, așa încât încep să introducă roboții în masă, atât în producție cât și în servicii.

Angajații vor să câștige cât mai mulți bani și să se bucure de veniturile lor prin achiziții de consum, dar și cu scop de investiție. Vezi în România avântul creditelor imobiliare din ultimii câțiva ani. Vezi și fuga românilor în străinătate.

Politicienii vor să acapareze cât mai multă putere în mâinile lor, încălcând principiile democratice în baza cărora au fost aleși.

Imigranții săraci din țări devastate de războaie, boli și foamete fug. Și tot fug, în încercarea lor de a se salva.

UE se dezintegrează, SUA își pierde rolul de lider al lumii, China devine din ce în ce mai puternică economic și militar, Rusia este disperată, Australia se izolează și mai mult, Orientul Mijlociu caută să se reinventeze, America Latină este în degringoladă, iar Africa este pe cale de a renaște.

Planeta își pierde răbdarea cu noi.

În acest timp, bogații lumii precum Rockefeller și Rothschild simt că nu mai pot aduce o contribuție benefică la viitorul omenirii, așa că de câțiva ani au început să-și lichideze bunurile și proprietățile, pentru a lăsa loc unei alte elite de oameni de afaceri care să decidă asupra noastră, a tuturor. Un pas foarte important pentru ceea ce urmează să se întâmple.

Mai putem observa câteva tendințe importante:

  • Frustrarea crescândă a omului de rând din România și din lume, dezamăgit fiind de mersul lucrurilor, dezamăgit de elitele politice, dar și de elitele de business, a atins cote alarmante.
  • Corporațiile nu mai pot oferi joburi de vis pentru tinerii de azi.
  • Corporațiile au devenit niște coloși cu puteri aproape nelimitate, similare sistemelor politice în anumite țări și care nu mai pot fi controlate de nimeni și nimic. 
  • Tendințele extremiste în rândul populației generate de dezamăgirea față de elite au generat decizii majore la nivel național, precum Brexit-ul în Marea Britanie, alegerea lui Donald Trump în SUA sau protestele de masă din România, între cele mai mari de după revoluție. 
  •  Absolvenții de facultate de azi nu mai vor joburi full-time! Vor part-time-uri și proiecte. Se plictisesc repede, nu vor bani mulți, refuză să între în competiție cu alți colegi și cer în schimb experiențe multiple și libertate totală de a alege! În România, cel puțin, tinerii de 20 de ani de astăzi sunt poate prima generație de plătitori de taxe de după 1989 care nu mai poate fi manipulată și controlată cu ușurința de până acum.

Toate acestea ne îndeamnă să înțelegem că forma de organizare economică numită capitalism și care a generat de la 1750 încoace cei mai mulți dintre bogații lumii este foarte aproape de a-și atinge apogeul. Dar nici democrația nu mai este ce a fost odată, din moment ce este călcată în picioare zilnic de politicieni care au la îndemână puterea legislativă pentru a face tot ceea ce doresc.

Întrebarea rămâne: ce ne așteaptă mai departe?

Iată cele două scenarii posibile vehiculate la nivel global în momentul de față, două alternative diametral opuse:

1. O tranziție de la capitalism la socialism în vest, așa cum în est s-a petrecut trecerea de la comunism la socialism. Adică înlocuirea gândirii capitaliste, potrivit căreia binele individual primează în favoarea binelui comun. În vreme ce forma de socialism avută în vedere ar fi cea în care binele comun ar prima. Acest lucru vizează însă naționalizarea unor bunuri private pentru a echilibra puterea statală cu puterea deținută în prezent de corporații. Iar acest fapt ar atrage după sine concentrarea de putere în mâna politicienilor care să conducă peste companii, angajați, copii și bătrâni.

2. O tranziție de la puterea politică la puterea economică. Alternativa la primul scenariu vizează introducerea unui așa numit “nou contract social”, de asta data între cetățeni și mediul de afaceri, versus “contractul social” gândit la 1762 de Jean Jacques Russeau între cetățeni și sistemul politic. Un nou contract social ar transfera legitimitatea de organizare a omenirii de la politicieni la afaceriști.  

Dacă mă întrebați pe mine ce ar fi mai bine pentru omul de rând, aș zice că niciuna pe termen scurt și mediu.

Însă, noi, românii, mereu am fost nevoiți să alegem răul cel mai puțin rău dintre două rele. În România, cel puțin, decizia este clară. Politicienii ne-au dezamăgit mult mai mult decât oamenii de afaceri. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • rdr check icon
    Un articol scris de un copil de 17 ani care a citit câteva povești de Asimov și forumuri dubioase.
    • Like 0
  • Zac check icon
    "Australia se izoleaza si mai mult" si "Oameni de afaceri din China, Europa până în SUA, jurnaliști, sociologi, diplomați, politicieni, filozofi și alți gânditori sunt cu toții de acord cu această afirmație." Doar doua exemple de puncte de start in expunere care ar trebuie sustinute de niste surse, repere unanim recunoscute ca macar bine argumentate daca nu chiar obiective.
    Bazandu-va expunerea pe ipoteze neverificate va transforma articolul intr-un punct de vedere pur subiectiv, personal, ceea ce cam inchide portile unei dezbateri coerente.
    Un singur exemplu:
    La prima cautare pe Wikipedia, o sursa nedemna in lucrarile academice, zice asa (si dau si surse de informatii):
    "Foreign relations of Australia are influenced by its position as a leading trading nation and as a significant donor of humanitarian aid"
    Va asigur ca citand sursele informatiilor pe care le folositi va atrage tot mai multi cititori gata sa accepte informatii bine fundamentate pentru a lucra cu ele. E adevarat ca va veti pierde o parte dintre cititorii gata de dezbateri interminabile. Interminabile caci fara repere sanatoase nimeni nu va convinge pe nimeni de nimic.
    Cu indulgenta, aces articol este un sofism.
    • Like 0
  • Eu zic ca în Europa occidentală n-o să avem nici socialism, nici corporatism. Eu zic că extrema dreaptă care crește acum o să continue să câștige. Rămâne de văzut pe ce model economic vor marșa, oricum o să fie ori un național-socialism mai blând ori o economie liberală dar totuși anti-corporatistă.
    Ochii ar trebui ațintiți pe Italia. Lega și M5S sunt imaginea a ceea ce va urma în tot occidentul.
    În România cred că vom tinde spre ce are Europa acum/ce avea acum 10 ani. Zic eu că vom deveni un bastion de progresivism/liberalism, for better or worse.
    Doamne-ajută să fi stat eu prea mult pe Youtube și să aberez cu grație, că altfel vine o perioadă tare nașpa.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Inseamna ca am pus-o rau ...vine urgia. In cazul asta cer azil politic si gata.
    • Like 0
  • Ati scris articolul pe un computer fabricat de o corporatie? Telefonul la care va intrebati parintii ce fac e "corporatist" si el? Stiati ca cea mai mare librarie de carti e si ea corporatista, chiar amazoniana? Hahaha, cat imi plac mie neomarxistii care viseaza cai verzi pe pereti...
    • Like 0
  • Performanta acestui articol: stupid de la cap la coada, cuvant cu cuvant.
    • Like 2
  • În această înșiruire de clișee, ca articol nu pot sa- i zic copiate din alte locuri, nu putea să lipsească tocmai "regina cliseelor", siamezele: "Brexit-ul din Marea Britanie si alegerea lui Donald Trump in Statele Unite"". Atâta lipsa de imaginatie...
    • Like 1
  • SUA si UE isi inchid granitele in fata invaziei celor multi si putrezi de saraci.Intotdeauna cele doua entitati au dat startul noilor tendinte in politica mondiala.
    • Like 0
  • nicu check icon
    Bravo! NIci Baba Vanga nu le zicea asa de bine!
    • Like 3
  • Bogdan check icon
    Un articol slab argumentat si timid. Problemele moderne au implicatii mult mai adanci decat cele prezentate, iar scenariile posibile prezentate sunt cat se poate de vagi si generaliste, nu tin cont in nici un fel de contextul politic mondial actual deci sunt nerealiste. Nu exista o solutie salvatoare, problemele sunt adanci si trebuie rezolvate treptat, si in primul rand trebuie sa existe vointa de a le rezolva, ceea ce la ora actuala nu pare sa existe. Singura numai urgenta problema a schimbarilor climatice, trecuta cu vederea complet in articol, este o problema in spatele careia ne-am astepta ca omenirea sa se ralieze intru rezolvarea ei, dar ghici ce... Cand ai caricaturi in loc de politicieni, cand ai oameni de o calitate indoielnica ajunsi in functii importante, si aici nu ma refer numai la Romania care e o tara care a esuat lamentabil numai ca inca nu a realizat asta, cand ai oameni din ce in ce mai individualisti nu poti avea prea mari asteptari de mai bine. Sigur, vinovati pot fi gasiti foarte usor, dar e mai mult un cumul de factori complex si nu putem arata cu degetul spre un element sau persoana. In primul rand, daca vrem sa se schimbe ceva, fiecare ar trebui sa faca ceva in sensul asta si nu sa astepte sa faca altii, gen statul vecinii etc. Educatia acum e mai importanta ca oricand. In orice caz, daca ceva o sa schimbe radical, fiti ferm convinsi ca va fi in rau si nu in bine. Bine va fi doar pentru cei putini si bogati. Observam deja aparitia oamenilor modificati genetic, iar scenariile din cartile sf cu doua rase de oameni nu par asa departe de realitate.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult