Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

7 lucruri cheie pe care societatea românească le poate face pentru a schimba balanţa în favoarea celor buni

Protest 12 august - Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Mă numesc Ana Maria. Sunt femeie, mamă, soţie, fiică şi nepoată. Sunt prietenă şi sunt romancă. Sunt un specialist in comunicare, ce a lucrat cu multe dintre cele mai mari branduri din lume, sunt fost jurnalist politic, economic şi de investigatii şi am absolvit stiinţe politice.

În jurul vârstei de 30 de ani am plecat din ţară hotărată să nu mă mai intorc. Împreună cu soţul meu obtinusem joburi in Dubai, considerat unul dintre cele mai importante huburi de business din lume, alături de Londra, New York, Singapore, etc..

S-a întâmplat că un copil a apărut în vieţile noastre şi atunci ne-am dat seama că este important să ne intoarcem în ţară pentru a ne creşte copilul alături de singura familie rămasă in viată.

Alternativa era aceea de a mă intoarce la birou dupa 6 săptămani (perioada maximă de concediu maternal in UAE), în timp ce o bona filipineză ar fi urmat să aibă grijă de odrasla mea.

Aşadar, am plecat din Dubai in 2014 de la un salariu de 6.000 Euro eu şi peste 10.000 Euro sotul meu şi am venit la 1.500 Euro eu şi sotul meu 0 in Romania. El este unul dintre acei caţiva englezi care s-au îndragostit de România şi simte că aici este casa lui, însă pentru cineva cu experienţa lui Romania nu oferea nici atunci şi nici acum oportunităţile necesare.

Vineri seara, doar impreună cu băietelul meu de 4 ani, am fost la protest. Fusesem cu totii şi la celelalte proteste, insă vineri soţul meu era plecat din ţară. M-am aflat în situaţia în care să-mi fie teamă cand am ajuns in piaţă pentru că am văzut o masină tip tanc cu ceva deasupra ce arăta a mitraliera. Nu am ştiut că era o masină specială echipată cu tun cu apă şi nimeni dintre cei pe care i-am întrebat în piaţă nu mai văzuseră aşa ceva.

Mi-am dat seama că va fi nasol. Tensiunea se simţea în aer şi se vedea pe chipurile îngrijorate ale oamenilor.

Peste tot unde mă uitam oamenii mă priveau cu admiraţie şi curiozitate: mamă singură care a venit la protest cu copilul, mă protejau când treceam pe langă ei, îmi zambeau şi am simţit cu adevărat că sunt printre ai mei….dar în clipa în care a trebuit să o iau la fugă în jos, spre Piaţa Romană, pe Lascăr Catargiu într-unul dintre momentele în care jandarmii au aruncat în aer cu gaze lacrimogene, mi-am dat seama că eu nu voi tolera ca ţara mea dragă să ajungă dictatură. Pentru mine, copilul meu şi familia, pentru prietenii mei şi pentru toţi românii.

Fiecare dintre noi are capacitatea de a-şi schimba propriul destin în mai bine ca cetăţean de bună credinţă, muncitor, deştept şi cu voinţă al acestei ţări.

Si cred că dacă cei mai multi dintre noi au considerat până acum că nu merită să se implice activ în a schimba radical clasa politică românească, după evenimentele din ultimele două de proteste zile realizăm cu toţii că este absolut necesar să ne implicăm.

Să nu mai asteptăm pe tuşă să ne rezolve alţii problemele. 

În caz că încă nu e clar, nu avem în prezent o opoziţie capabilă să se lupte cu această monstruozitate de coliţie de guvernare.

De aceea, am adunat, mai jos, 7 lucruri cheie pe care societatea românească le poate face pentru a schimba balanţa în favoarea celor buni:

1. Procurorii şi magistraţii să-şi facă treaba cu cea mai mare diligenţă pentru a elucida ce s-a intâmplat la protestul de vineri seara şi a condamna pe cei vinovaţi.

2. Să boicotăm televiziunile şi alte instituţii de media aservite coaliţiei de guvernare pentru a le minimiza puterea financiară prin reducerea pană la eliminare a bugetelor de publicitate. Alternativ, în calitate de consumatori putem să boicotăm companiile care plătesc publicitate la aceste instituţii media. Jurnaliştii, operatorii de imagine, prezentatorii şi restul personalului care lucrează acolo să-şi găsească de lucru în altă parte.

3. Companiile să demonstreze mai mult curaj în a transmite guvernanţilor şi parlamentarilor că stabilitatea fiscală şi predictibilitatea legislativă sunt cheie în dezvoltarea afacerilor.

4. Să continuăm să ne informăm cu privire la ceea ce se intâmplă in tara asta cu poate şi mai mult zel, să ne impărtasim opiniile în discutii offline si online, să sharuim informaţii relevante pe reţelele de socializare, în detrimentul poate a pozelor cu animaluţe drăgălaşe.

5. Să alegem un partid de opoziţie pe care ori să-l votăm la următoarele alegeri ori să-l susţinem implicându-ne în activitatea sa şi, de ce nu, să candidăm la următoarele alegeri.

6. Doamnele şi domnii PSD-işti, ALDE-işti şi UDMR-işti care înţeleg că această coaliţie de guvernare nu are viaţă lungă să-şi retragă sprijinul liderilor lor politici actuali pentru curăţarea partidelor din care fac parte.

7. Serviciul Român de Informaţii să înţeleagă că este momentul să intervină pentru a-şi duce la indeplinire misiunea de “protejare a valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Dupa ce am citit fraza "Vineri seara, doar impreună cu băietelul meu de 4 ani, am fost la protest", nu am mers mai departe cu cititul. Sa vii cu un copil de 4 ani la un miting neautorizat in care se anunta in prealabil ca "venim sa dam jos guvernul !!.....avem dreptul sa le facem nu stiu ce jandarmilor !!!!...etc....va iesi rau de tot...."....ce poti sa mai comentezi sau sa mai crezi despre o astfel de persoana !?
  Apropo, o sa apara vreodata pe aces site si alte pozitionari vis a vis de ce s-a intamplat in 10 august ?
  • Like 0
 • Un razboi se castiga atunci cand iti construiesti o strategie coerenta si realista bazata pe ceea ce poti face tu concret si nu pe felul in care va actiona inamicul. Inspaimantator este ca se pleaca de la premize absolut false, a te bizui pe unele din institutiile statului in parte sau in intregime infectate ori guvernate de coruptie, pe actiunea companiilor sau votarea unui partid salvator. So much for bulletpoints 1,3,5,6,7. Raman punctele 2,4. Sa ne informam, sa boicotam, Inainte de orice ar trebui sa gasim oameni cu scaun la cap pe al caror cuvant sa pui baza, sa constientizam manipularea intalnita la tot pasul si sa gandim sanatos. Prin 1938, Orson Wells a narat la un post de radio, Razboiul lumilor, o nuvela a lui H.G.Wells,cauzand panica in America. Multi au crezut realmente ca a inceput o invazie extraterestra. In Romania de astazi, Soros ori statul paralel produc acelasi efect. Ma uit pe Facebook la o gramada de stiri inventate, pe care multi le cred a fi reale si le accepta ca atare. La categoria asta de populatie din pacate majoritara, nu va functiona nimic. Orice s-ar intampla tot Soros, statul paralel, U.E sau mai nou diaspora sunt de vina. Pesta porcina africana in Romania?, au trimis U.E un virus ca sa cumparam carne de la ei. Si-a pus careva intrebarea, respectam noi oare normele sanitar veterinare macar ca la bulgari........
  La fel de inspaimantator este ca stirile false sant acceptate cu foarte multa usurinta de multi oameni educati.
  • Like 0
 • si totusi punctul al doilea , boicotul, un fel de greva generala dedicata sau personalizata, este cel mai la indemana colectivitatilor (cititi pe undeva si cum, de ce si cine l-a inventat)
  celelalte sunt mai poetice chiar daca de bun simt
  sri, nu e juandarmeria si are o selectie ,tehnica, mult mai riguroasa, daca nu or fi napadit si acolo nechematii, nu stiu cum e acolo dar poate fi o sursa de ...inspiratie
  • Like 0
 • Draga Ana Maria,consider aceste clipe ca fiind decisive pentru noi toti prin deciziile pe care nu mai putem sa le evitam.Se experimenteaza de o vreme caracterul unor natiuni europene :Haidati in "The Brave New World" sau ramaneti cu "1984".Estul...dar si GB,Franta,Italia , peste tot draga Ana Maria.Ups,am uitat Unchiul Sam.
  Toate" punctele" tale sunt de dorit ,dar propun sa ramai la unul singur.Hai sa ne implicam alegand din oferta politica actuala sau ,daca avem rezerve,hai sa construim pe alte platforme civice,regionale ,existente sau care se pot naste din efortul nostru.Restul de 6 puncte,sunt mult mai multe...,vor deriva cursiv.
  Sa nu regreti nimic al vietii tale draga Ana Maria ,toate au un rost al lor...
  Multumesc frumos .Prin ce ai considerat sa scrii ,ai facut un mare bine semenilor tai:cand toti asteapta confirmari si certificari tu afirmi certitudini.
  • Like 1
 • Punctul 7 e absolut halucinant . autoarea vrea sa intervină SRI sa "protejeze democrația" . Adica cea mai obscura si netransparenta instituție a statului care , din tot ce stim , pare sa fie implicată in afacerile unor monștri sacri ai corupției ca Ghita sau Tender .
  Acea instituție care s-a bagat cu bocancii in justiție prin tot felul de protocoale forjate in subteran . Uite, ne explica o asociație a magistraților din UE cam cat de gravă e situația : https://medelnet.eu/index.php/association/445-resolution-on-safeguarding-the-independence-of-the-romanian-judicial-system-from-secret-and-unlawful-interference-of-the-intelligence-agencies

  Bineînțeles ,presa si partidele "celor buni " au "uitat" sa scrie despre subiect si reacțiile pe care le-a produs .
  • Like 0
  • @ Claudiu1989
   Delia MC Delia MC check icon
   ...s-a insinuat ca SRI si faimoasele protocoale sunt in cine-stie-ce implicate.Desecretizarea unor protocoale nu a arătat însă nimic concludent.Mister total!Fără securitate suntem sat fără câini.Va imaginati Israel fara MOSAD??Sau USA fara CIA?Dar cine vrea discreditarea securității?Aceiași care vor să nu mai fie ascultați ca sa nu li se mai descopere matrapazlacurile.Doriți sa nu se mai facă un control de securitate la aeroport si apoi să muriti din cauza teroriștilor?Eu cu asta compar mereu actiunile securitatii.Poate gresesc!Per total articolul e bun.Mai bine un plan imperfect decât niciun plan!!!!
   • Like 1
  • @ Claudiu1989
   Paul check icon
   Ești prea alde pesedist ca sa înțelegi și altceva decât ce ingiti pe gratis la latrina 3.
   • Like 0
 • Hai sa vorbim discuții... 4/7 puncte trebuie sa le realizeze alții, iar cele 3 realizabile de simplii cetățeni ar fi sa nu se uite la antene, sa se informeze și să scrie pe FB și să voteze cu opoziția ... exceptând votul, un plan de acțiune destul de firav..
  • Like 2
 • Mi-a placut sa citesc acest articol. In sfarsit ceva ce seamana a initiativa. M-am saturat de articolele care deplang diferite situatii, critica sau deschid/ continua dezbateri inutile. Sunt de acord mai ales cu punctele 4 si 5. Sunt idei simple si de bun simt, mai mult, complet realizabile. Multumesc.
  • Like 2
 • Speri ceva de la SRI-stii vechi sau cei noi?,... ordinele se executa, nu e democratie la ei.
  Procuror care sa-si faca treaba?... e vreo diferenta la salariu?
  Banii castigati usor sunt singurii care conteaza iar ei sint organizati pe principiul ca toti vor sa castige.
  Decizia a fost luata deja: s-a permis furtul in masa si acum mai toti sunt vinovati dar, desigur, nimeni nu ar recunoaste...
  • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult