Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O tumoare neextirpată

CTP cu mască

Victoria lui Trumpf ar însemna multiplicarea fără număr a răului pe care l-a făcut în acești 4 ani Americii, lumii, ființei umane. Dacă în 2016, canalia mediatică numită Donald Trump să zicem că nu era pe deplin cunoscută, în 2020 opțiunea e limpede: votând Trumpf, ai votat pentru minciună, ticăloșie, fățărnicie, cinism, dispreț față de semeni. Nu pot lua în considerare nicio justificare ținând de burtă și buzunar – dacă ești un om cinstit, demn, și sărac, și un ins ca Trumpf îți pune 1000$ în palmă, îi arunci banii în față. Nu mai vorbesc de cei care se simt atacați pe stradă și acasă de homosexuali și apărați de animalul agresor sexual Trumpf. Nu mai vorbesc de martorii lui Trumpf, care nu vor să vadă Biblia ținută în mână o dată de Dumnezeul lor, și atunci pe dos.

Președintele Statelor Unite este un model pentru tineri din lumea întreagă care încep drumul în viață. Succesul lui Trumpf ar transmite acestora următorul mesaj: folosește orice metode, oricât de murdare, pentru a câștiga. Odată ce ai învins, se șterge totul cu buretele. Morala e onanie pentru pierzători, fii tare în clanță, scopul scuză mijloacele.

Nu, scopul nu scuză nimic. Nici măcar Machiavelli nu spune asta expressis verbis.

Scopul asumă mijloacele. Adică, deși consideri nobil un scop, ești pregătit să suporți consecințele pentru ce ai făcut ca să-l atingi.

Iar la Trumpf, scopul este la fel de josnic ca mijloacele, el nefiind dispus să plătească pentru nimic, nici măcar taxe.

Fie că va câștiga, fie că va fi învins, răul din oameni adus la suprafață de Trumpf va rămâne ca o tumoare neextirpată. Cu metastaze și în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult