Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O uriașă nedreptate: suprataxarea microîntreprinderilor cu profituri “mari”. Acestea vor plăti cu până la de 9 ori peste media națională și cu 900% mai mult decât în prezent

Gogoșerie

Foto - Profimedia

Este strigător la cer ce se întâmplă … Ce aveți cu sectorul privat? Prima variantă a modificărilor fiscale a apărut “pe surse”, iar întreg sectorul privat a reacționat vehement din cauza suprataxării și frustarii că, în paralel, se continuă risipa în administrația publică. Politicienii s-au delimitat de prima versiune a modificărilor fiscale, spunând că nu reflectă ideile lor (“nu știm cine a lucrat la acel document de la Ministerul de Finanțe, nu reflectă discuțiile din coaliție”). Acum, la cca. 1 lună distanță apare a doua versiune mult mai sângeroasă pentru sectorul privat, care conține aproape toate modificările din prima variantă, dar adaugă multe alte taxe suplimentare, cum ar fi: impozitarea dobânzilor din obligațiuni, suprataxarea sectorului bancar (deși nu există “supraprofit”), taxarea minimă a companiilor cu venituri > 50 mil euro cu praguri la cifra de afaceri (0,5% și 1% minim din venit). Ca să ne pună capac, premierul declara recent că “Nu va fi nicio austeritate, eu am văzut în actul normativ că vor crește salariile”.

În primul rând, ca să fie clar: tot poporul vă plăti aceste taxe, prin creșterea prețurilor, a dobânzilor și a inflației. În al doilea rând, nu mai așteptați reducerea risipei din sectorul public, anul 2024 va fi cel mai încărcat an electoral.

O mare nedreptate este suprataxarea microîntreprinderilor cu profituri “mari” ( 16% pentru cele cu venituri intre 60K-500k euro care au profit > 30%), pentru că vor plati un impozit / cifra de afaceri de cca. 10%, aproape de 9 ori peste media națională și cu 900% mai mult decât în prezent. Dacă aceasta nu este supraimpozitare, atunci ce este?

Aceste companii au fost prea cinstite și au declarat profitul real după ce au fost taxate la cifra de afaceri, începând cu 2016 (vezi graficul 1).

Microintreprinderile concentrează 8% din rulajele companiilor și plătesc 10% din impozitul tuturor firmelor. Corect.

 Au cel mai bun profit - grafic 2 & 3.


Cu noile taxe, microintreprinderile cu venituri între 60-500k eur vor plăti un impozit/ cifra de afaceri de 5 ori peste media națională, iar cele cu profit “mare” de aproape 10 ori (9.9% din venit), o creștere a taxării față de anul acesta de aproape 900%! Vezi grafic 4.

Dezamăgiți că onestitatea lor este suprataxată, cred că mulți antreprenori de microafaceri se vor întoarce la comportamentul dinainte de 2016, adică nu vor arăta profitul real, încărcând cheltuieli de interes personal pe firmă.

Poate ANAF verifica aceste optimizări la limita legii ? Nu. Concret, o microîntreprindere are venituri medii de cca 100.000 euro, cu un profit actual real de 20% înseamnă un impozit de 16% x 20% x 100.000 = 3200 eur, adică cca 250 euro / luna, sau 10 euro / zi. Credeți că este fezabil să meargă un inspector fiscal 2-3 zile să verifice sute de bonuri fiscale ca să identifice acele cheltuieli de interes personal și să crească veniturile la buget cu 10 eur / zi de efort (costurile lui fiind de câteva ori mai mari)? Vă înșelați…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este doar un mod de a taxa pe cei care declară constant pierderi pentru a nu plăti taxe dar nici nu închid firma aia care produce pierderi. Dacă într-adevăr sunt firme care au pierderi acolo patronii ar trebui să revadă modelul de business care nu face față condițiilor pieței. În vest la care facem referire mereu nu există firmă care să rămână pe piața în timp ce raportează an de an pierderi.
  • Like 2
 • Mihai check icon
  Inspectorii fiscali nu trebuie să verifice fiecare firmă. E de ajuns să verifice aleator câteva și unde găsesc nereguli, să aplice amenzi. Evident vor fi destule care vor scapă necontrolate dar dacă încalcă legea constant până la urmă vor ajunge sub lupă.
  • Like 1
 • 3,2% /an e un impozit mare ??? Atunci ce să mai zicem de angajatii care platesc 45% impozite pe tot ce mișcă+ tva de 19% pe banii de cumpărături!!!
  • Like 1
  • @ Tudor Cîşlariu
   Mihai check icon
   Impozitul pe cifra de afaceri e în general păgubos pentru că ajungi să îl plătești chiar dacă ai pierderi. Acest tip de impozit era benefic pentru cei care își încasau practic salariul printr-o microîntreprindere pentru că în practică profitul era aproape de cifra de afaceri.
   • Like 2
  • @ Mihai
   În principiu da , dar în România sunt extrem de multe astfel de aberații în care mulți declară pierderi dar ei au vilă, mașini de lux și își petrec concediile în locuri exotice de te întrebi de ce nu închid firma aia pe pierderi. La astea se adaugă faptul că 99 % plătesc salarii minime pe economie.
   • Like 2
  • @ Rusu Liviu
   Nu ei au vila si masini de lux. Firma are.
   Ai putea spune ca e, poate, imoral, dar ilegal nu cred ca e.
   Dar tot imoral ar fi sa inchizi firma si sa dai afara cativa angajati cu salariul minim (eventual cu diferenta la negru), doar pentru ca nu e pe profit.
   Statul nu poate interzice acest sistem pentru ca o mare parte din poporul roman (adica o mare parte dintre noi toti) traieste asa si i se pare ok (chiar si angajatilor platiti la negru).
   Dar oricine isi poate face firma, daca i se pare mai avantajos asa si nu vrea sa plateasca 40% impozit.

   • Like 0
 • impozitul pe cifra de afaceri sau rulaj sau alti parametrii similari reprezinta opusul insasi ideii de TVA, taxa pe (doar) valoarea adaugata!!!
  dar sub diverse variante sau denumiri, exista din 1990 ( a variat intre 3% si 1,5% functie de denumire);
  incarca preturile prin cumularea din activitatile succesive si, fac produsele romanesti necompetitive;
  firmele vor patimi prin necompetitivitate iar populatia prin preturile majorate, intr-un context in care , deja , unele preturi s-au triplat.
  • Like 3


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult