Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Oana Pellea, despre motivul pentru care a ieșit în Piață: Tata mi-a spus: „Orice ai face în viață, când te culci să ai obrazul curat”

Invitată în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, actrița Oana Pellea a vorbit despre ce au însemnat pentru ea protestele împotriva corupției și despre motivul pentru care a ieșit în stradă. „Vă răspund de ce am ieșit în piață si de ce voi ieși de fiecare data când voi considera de cuviință. Tata mi-a spus: Orice ai face în viață, când te culci să ai obrazul curat. Eu de asta am ieșit în piață, pentru că nu aș fi putut să mă culc asistând la ceva care nu era în regulile democratice”, a explicat actrița.

Foto: Facebook Oana Pellea

Aceasta povestit despre cât a avut familia sa de suferit din partea regimului comunist și despre cum nedreptățile au continuat și după Revoluție.

„Eu vin dintr-o familie în care istoricul este așa: cu o străbunică omorâtă doar pentru că avea avere, cu o bunică cu domiciliu obligatoriu, cu un bunic la Canal, cu o mamă cu domiciliu obligatoriu, cu toate .. Aveau casă și pământ, luat tot, cu tata care avea un tată care avea o mică de asta agricolă, luat, trimis în domiciliu obligatoriu în București și pus, ca să fie făcut de rușine, să vândă loz în plic. Tata nu a aflat. Și până la urmă, mergând pe străzile Bucureștiului, i s-a părut că-l vede pe tatăl lui așa, vânzând la un colț de stradă loz în plic. Tata s-a dus la el și a întins mâna să ia un loz și de sub șapcă s-a auzit: Pleacă de aici, Amzule! Nu s-a uitat în ochii lui”, spune Oana Pellea.

Ea a povestit apoi ce a trebuit să îndure pentru a recupera, după Revoluție, averea familie sale. „Am fost cu procese de retrocedare, cu acte de la 1800 și, să-mi iau pământul înapoi și e un primar într-o localitate în țară care urlă la mine, eu fiind cu actele, stând exact unde fusese, era o hulă oltenească care a fost distrusă. Și urlă la mine, ca în Zorba grecul, în fața femeilor din sat îmbrăcate în negru, bătea vântul, fâlfâia, începuse și ploaia, eu eram cu actele și dl primar urlă la mine: Nu ai pământul tău. Femeile stăteau așa... Primarul a plecat. Femeile au venit prin spatele lui la mine și mi-au zis: Fato, mută-te, că e pământul tău”,  își amintește actrița.

Pentru acel pământ s-a luptat vreme de 10 ani, pentru altul veme de 12. „Unde e dreptatea? Eu am fost în '89 pe stradă și era să fiu împușcată la tv. Și m-am dus la tv pt că s-a spus: Artiștii să vina la tv și atât m-a dus pe mine capul. Tata murise de 6 ani, am luat caietul cu poezii al tatălui meu că să mă duc la tv să dăruiesc puțin bine. Și era să mă împuște. Deci, fiecare avem istoria noastră”, arată Oana Pellea. 

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24 duminică, începând cu ora 13:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult