Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

OCDE recomandă României să accelereze modernizarea administrației fiscale, să elimine cotele de impozitare reduse ineficiente și dispozițiile fiscale speciale și să majoreze taxele pe proprietate

Logo OECD

Foto: Getty Images

La scurt timp după ce OCDE a anunțat că deschide negocierile de aderare cu România, organizația a dat publicității un studiu care face o radiografie a economiei țării în acest moment. „Pentru susținerea revenirii pe termen mediu și lung, România trebuie să se concentreze pe o implementare eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență finanțat de UE, prin îmbunătățirea capacității administrative și realizarea reformelor necesare în domenii precum pensiile. Reformele trebuie să se axeze și pe reluarea creșterii productivității, pe crearea de locuri de muncă și pe dezvoltarea competențelor, consolidând statul de drept și finanțele publice”, se arată în documentul citat.

În acest moment productivitatea României se află la două treimi din media țărilor OCDE, organizația subliniind că „un mediu de afaceri mai bun și un stat de drept puternic, care să ajute la atragerea investițiilor, reprezintă cheia stimulării creșterii economice și a veniturilor, readucând astfel România pe calea convergenței economice cu țările din OCDE.”

Studiul estimează o creștere de 4,5% a PIB-ului României în 2022 și 2023, după un plus de 6,3% în 2021, și atrage atenția asupra ratei în creștere a inflației, care trebuie controlată printr-o politică monetară mai strictă.

„Trebuie elaborat un plan credibil pe termen mediu, pentru a permite o reducere treptată a deficitului bugetar. Acest plan trebuie să includă reforme care să vizeze accelerarea absorbției fondurilor UE NextGeneration, îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice și ameliorarea sustenabilității financiare a sistemului de pensii în situația îmbătrânirii populației”, transmite OCDE, care recomandă egalizarea vârstei legale de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților și creșterea acesteia în corelație cu creșterea speranței de viață, dar și revizuirea formulei de beneficii pentru a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii, prevenind în același timp sărăcia la bătrânețe.

OCDE recomandă României să accelereze modernizarea administrației fiscale, să elimine cotele de impozitare reduse ineficiente și dispozițiile fiscale speciale și să majoreze taxele care creează mai puține distorsiuni (cum ar fi taxele pe proprietate) ar putea contribui la creșterea veniturilor și la crearea unui sistem fiscal mai corect și mai eficient.

OCDE subliniază că e nevoie de îmbunătățirea calității oportunităților și a mobilității sociale, subliniind că procentul de români care trăiesc cu mai puțin de jumătate din venitul mediu este la nivelul de 17%, față de media OCDE de 12%. 

România este în urma celor mai multe țări din cadrul OCDE când vine vorba de asigurarea accesului la educație de înaltă calitate, sănătate, locuințe și transport. Disparitățile regionale erau deja considerabile. Pandemia a adâncit inegalitățile, fiind afectate cel mai mult grupurile vulnerabile, în special tinerii, femeile și comunitățile de romi. 

Este foarte important să se utilizeze educația și formarea pentru a introduce mai mulți lucrători necalificați pe piața muncii cu forme legale. Aplicarea mai multor politici active pe piața muncii și îmbunătățirea accesului la școli vocaționale bune și la educație de calitate pentru adulți ar contribui la eliminarea neconcordanțelor dintre cererea și oferta din acest domeniu. Îmbunătățirea competențelor și a oportunităților de muncă ar ajuta, de asemenea, la reducerea fluxului de emigranți români, care a afectat deja dezvoltarea economică prin crize în ceea ce privește forța de muncă și competențele”, arată OECD. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur, la modul teoretic ar fi bine cum se predică în majoritatea recvomandărilor dar, dar, recomandările sunt cam fariseice atâta timp cât țările din aceeași OCDE ne-au impus și au contribuit din greu la distrugerea economiei naționale ! Atâta timp cât de convergența dezvoltării economice s-a ales praful dar mai ales din cauza celor (externi) care ne-au furat ”cu convoaiele de TIR-uri, materiile prime le vindem la subpreșâț iar forța de muncă (calificată și necalificată) ne este ”șutită” cu reglementări impuse, nu mai putem vorbi de dezvoltare și de sustenabilitatea creșterii salariilor și pensiilor ! Ajutoarele și colaborarea în modul impus de UE ne spoliază de tot ce mai avem bun ! Plecând de la titlu, am putea spune că ar trebui să facem și noi niște recomandări către UE dar ... nu le ia nimeni în seama ; ba mai mult, UE face tot posibilul să nu avem nici justiție, deci posibilitatea reparării justiției este sabotată chiar de către ”predicatori” !
    • Like 2
    • @ Ion Filip
      Forta de munca nu a 'sutit-o' nimeni, ci a plecat ea singura catre salarii mai bune si nivel de viata mai bun! Economia nationala am distrus-o noi, prin cei care propovaduiau ca 'nu ne vindem tara'! In rest, recomandarile astea cu 'taxati mai mult' sunt contra productive, mai ales taxarea proprietatii, care e o dubla taxare!
      • Like 0
    • @ Daniel Ardelean
      De ce consideri că este dubla taxare?
      Proprietățile acelea nu trebuie aparate? Nu trebuie întreținute decât din interior in afara? Infrastructura dîntre "proprietăți" se construiește și se întreține singura?
      Eu sunt de părere exact contrară: proprietățile trebuie taxate cam la 1% din valoare pe an. Daca vrei îți explic imediat de ce.
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Și cam ce recomandări susții tu sa le facem că să nu mai "fure" forță de muncă? Mă, tu vrei sa ne pună vize?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult