Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Of, Fiscul meu, ce declarație unică de venituri a depus la ANAF șeful clanului Duduienilor?...

Interlopi

Un bun prieten dintr-o țară membră UE vine în România la fiecare 2-3 ani pentru câteva săptămâni de vacanță. Bombăne cu mirare de fiecare dată când vede cât de multe mașini cu valoare de peste 50 de mii de euro circulă pe infrastructura proastă a țării. În 2020 observa că tancurile au ajuns peste tot: în vârf de munte, în localitățile săsești din Transilvania, pe plajele altădată sălbatice, în zonele în care sub nicio formă nu ar trebui să se permită accesul cu autoturismele.

„Sunteți o țară bogată, cu oameni bogați. Dacă vă plângeți că sunteți săraci, aveți o problemă: acești indivizi fie nu-și achită dările la stat, fie fac activități ilicite și nimeni nu-i caută. Problema nu stă doar la poliție și procurori. Problema e la cei care adună taxele și impozitele”. Urmează invariabil o pledoarie pentru egalitate în fața Fiscului, care ar trebui să aducă în conturile publice și datoriile neachitate ale celor care mor înainte de a și le plăti.

Faceți un scurt exercițiu și intrați pe pagina de internet a IRS, mult temuta instituție americană care se ocupă cu taxele și impozitele cetățenilor. Acolo există secțiuni dedicate urmașilor foștilor contribuabili, în care primii sunt învățați cum să declare veniturile rudelor decedate sau cum să ceară statului deducerile sau reducerile cuvenite. 

Iată un paragraf relevant, pe care-l reproduc copy/paste în limba engleză, link-ul este aici, pe pagina Deceased Persons – Filing the Final Return(s) of a Deceased Person.

In general, the final individual income tax return of a decedent is prepared and filed in the same manner as when they were alive. All income up to the date of death must be reported and all credits and deductions to which the decedent is entitled may be claimed. File the return using Form 1040 or 1040-SR or, if the decedent qualifies, one of the simpler forms in the 1040 series (Forms 1040 or 1040-SR, A). More information is available in the Form 1040 or 1040-SR Instructions, in Publication 17, Your Federal Income Tax, and in IRS Publication 559, Survivors, Executors and Administrators.

If the decedent has not done so, you may also have to file individual income tax returns for years preceding the year of death. From IRS correspondence you find in their personal records, you may learn that the decedent has not filed required returns. You may also obtain verification of non-filing and certain income documents of the decedent from the IRS using IRS Form 4506-T, Request for Transcript of Tax Return. Before you submit any information request to the IRS, see Getting Information from the IRS.

If tax is due on the decedent’s individual income tax return for the year of death, or on any returns you file for preceding years, submit payment with the return or see Make a Payment for other payment options, including payment by debit card, credit card or electronic funds transfer. If you can't pay the amount due immediately, you may qualify for a payment plan or installment agreement.

If the decedent is due a refund of any individual income tax (Form 1040), you may claim that refund using IRS Form 1310, Statement of a Person Claiming Refund Due a Deceased Taxpayer.  

Oare șeful clanului Duduienilor, ajutat să treacă pe lumea cealaltă în ultima încăierare cu 38 de lovituri aplicate cu un obiect ascuțit (așa cum reiese din investigațiile anchetatorilor)- a respectat termenul de depunere a documentului, căci de murit a murit sigur după data la care fiecare contribuabil cu venituri trebuie să-l trimită la Fisc.

Dacă da (respectând intimitatea câștigurilor financiare ale fiecărui cetățean din România și prezumția de nevinovăție, imaginându-ne că omul a câștigat bani din drepturi de autor, activități apicole și al doilea loc de muncă cu jumătate de normă)- credeți că a completat la alte venituri vreo sumă la următoarele secțiuni:

SECȚIUNEA II.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din România în anul 2019

SUBSECȚIUNEA II.1.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse în sistem real?

Presupunând că există cetățeni care câștigă bani proveniți din activități ilicite (taxe de protecție/ trafic de droguri/ cămătărie/ proxenetism/ jocuri de noroc ilegale), credeți că autoritățile din România au habar de acestea și și-au propus să le impoziteze înainte de a le confisca?

Credeți că organele fiscale din România vor merge să caute și să recupereze taxele și impozitele pe care fostul șef al Duduienilor le datorează bugetului de stat?

Mergând mai departe, câți dintre membrii clanurilor care stăpânesc orașele țării (cărora domnul ministru Vela le bală frica-n oase pentru că stă cu ochii pe ei) au depus declarația unică de venituri pe 2019?

Mulți gangsteri ai lumii au fost condamnați la închisoare nu săltați de forțele de ordine sau de trupele speciale în descinderi legate de activități ilegale, ci de inspectorii de la Fisc, veniți să ia partea statului din veniturile lor.

Dacă ar dori cu adevărat să lupte împotriva crimei organizate și clanurilor interlope, autoritățile statului român nu au decât să-și pună ochelarii și să le observe tancurile și vilele opulente și să-i pună să-și justifice achizițiile din venituri declarate și impozitate.

De asemenea, poate nu ar fi rău ca legislația să fie modificată astfel încât, la fiecare incident în care sunt implicați membri ai lumii interlope, o parte din anchetă să fie preluată de Fisc, pentru a stabili care este proveniența bunurilor de care se folosesc aceștia, care este sursa veniturilor și dacă impozitele au fost plătite.

P.S.

Un cititor a postat un comentariu la acest text, care este foarte interesant. Adrian Gabriel spune:

Haideti sa mai punem o intrebare. Stiti ca politia a arestat (sau a dat in urmarire) niste membri ai clanului pentru infractiunea de furt (sau inselaciune) contra unor manelisti. Stiti cat am auzit ca e nivelul sumei furate? Cca 100000 de euro. Daca baietilor acestora (manelistii pagubiti) un singur client le fura 100000 de euro, va dati seama ce sume apar in declaratiile lor fiscale? Nu sunteti curios sa aflati? Macar noi, ca nici politia care i-a arestat, nici ANAF-ul si fac pariu ca nici procuratura care va instrumenta dosarul nu vor fi curioase. Sa nu uit: suma e reclamata tocmai de manelisti... Incredibil! Suntem de ras.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/doi-membri-ai-clanului-duduianu-dati-in-urmarire-pentru-amenintarea-unor-manelisti-1353743

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Legea privind asa zisul venit ilicit de care se speria toata lumea incepand cu demnitarii si functionarii,meseriasii zisi persoane fizice cu venituri colosale,NU este abrogata.
    Dar acum ii democratie nu poti nimanui sa-i ceri sa dovedeasca sursa veniturilor,CI,anchetatorul s- o dovedeasca,si uite asa vezi palate (tiganesti_si
    jeep-uri de 100.000 eu,de parca au aterizat din luna ,primii fiind clanurile romano-romane.
    In statele democrate,de orice leut zis,dolar,marca,etc.,este purecat la centima,daca Fiscul iti face vizita,Fisc care l-a bagat pe Capone la inchisoare,nu fiindca a ordonat crime abominabile care n-au putut fi dovedite.
    • Like 2
  • Ce tancuri,ce viloaie? Ar trebui sa fie interzis sa iti cumperi si o felie de paine daca nu poti justifica legal chiar si un ban! Daca nu platesti taxe dar ai un leu in buzunar ineamna ca este dobândit ilegal.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    E plină țara asta de șetre țigănești numite clanuri care fură dau în cap și trăiesc după legi proprii care nu au plătit niciodată vreo taxă la stat.Sunt ciori( că asta asta sunt ciori nespălate și analfabete) protejate bine de statul român.Ferească Sfântul să te ei de viața lor că ești catalogat urgent drept rasist.Trăiesc bine pe seama noastră a fraierilor care plătim o grămadă de taxe și noi tacem și înghițim.Pănă când???
    • Like 5
    • @ Dorin
      V-am dat ,,like , ptr, ca ,,asa este ,dar sunt curios cand ,alocatia se va dubla , cat va creste natalitatea in randul ,,tiganilor ??? La 4-5 puradei X 300 lei ???
      Caci despre cheltuieli cu scoala sau educatie ,nici nu poate fi vorba !!Si asa ;;;
      --- Sa traiasca neamul nost,,
      -- Betiv ,curvar si puturos ,,
      No koment ,
      Cat despre clanuri , au fost ,sunt si vor fi cat se va permite !!
      Asa au fost mereu ,nu au muncit si traiesc bine -mersi pe spatele fraierilor Cel mai grav este ca ,multi dintre ei fac comert cu fructe-legume prin pietele Romaniei si nimeni nu-i deranjeaza ,despre forme acte, documente fiscale ,pe care f.multi dintre ei nici nu stiu sa le scrie , caci nu stiu ,scrie si citi ,dar banii ,stiu numara si socoti ,doar atat , Ce ,evaziune ? Ce-i aia ?
      • Like 2
  • Dorin check icon
    E plin țara de șetre de astea țigănești numite clanuri care fură ,dau in cap și nu au platit niciodată vreo taxă la stat, cu legi proprii . Sunt specii de ciori (că asta sunt ciori nespălate și analfabete) protejate bine de statul român.Ferească Sfântul să te ei de viața lor că ești catalogat urgent drept rasist . Trăiesc bine pe spatele nostru a fraierilor care plătesc o grămadă de taxe și noi tacem și înghițim.Pănă cănd???
    • Like 0
  • Stam si noi ca babele si bocim si ei mai departe fura , omoara ,etc , in colaborare stransa cu statul ca niste frati de cruce , frati de jecmaneala. Intrebarea mea simpla ii ce poate face un om simplu impotriva morilor de vant. Si daca ziceti sa merg la vot va scuip intre ochii. (Votul= iluzia alegerii)
    • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Doamne fereste, cum sa-ti spunem asa ceva? Nu, din contra, solutia e sa nu mergi la vot, sa nu te implici in niciun fel in viata societatii si sa te intrebi in continuare ce poate face un om simplu impotriva sistemului.
      • Like 6
  • Cri check icon
    Sectorul 5 este plin de tineri, pitipoance sau pitiponci care conduc masini scumpe si fiscul nu investigheaza de unde au avut bani mucosii astia pentru astfel de bolizi. Si ar fi foarte simplu: sa le ia datele dupa numarul de inmatriculare al masinii si sa vada daca si ce impozite au platit pentru Jeepanul sau Mertanul sau BMW-ul respectiv....
    Insa foscul nu este capabil sa se razboiasca decat cu cei care lucreaza legal, adica au leafa si impozitele la vedere.
    • Like 7
  • Haideti sa mai punem o intrebare. Stiti ca politia a arestat (sau a dat in urmarire) niste membri ai clanului pentru infractiunea de furt (sau inselaciune) contra unor manelisti. Stiti cat am auzit ca e nivelul sumei furate? Cca 100000 de euro. Daca baietilor acestora (manelistii pagubiti) un singur client le fura 100000 de euro, va dati seama ce sume apar in declaratiile lor fiscale? Nu sunteti curios sa aflati? Macar noi, ca nici politia care i-a arestat, nici ANAF-ul si fac pariu ca nici procuratura care va instrumenta dosarul nu vor fi curioase. Sa nu uit: suma e reclamata tocmai de manelisti... Incredibil! Suntem de ras.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/doi-membri-ai-clanului-duduianu-dati-in-urmarire-pentru-amenintarea-unor-manelisti-1353743
    • Like 8
    • @ Adrian Gabriel
      Cezar check icon
      Păi dacă s-a pus poliția în mișcare, asta înseamnă că există plîngeri din partea maneliștilor (sau tînguieli, of, viața mea...) că Duducile n-au plătit, nu? Adică nu și-au respectat obligațiile contractuale? Din contractul ăla de prestări servicii prin care maneliștii trebuiau să lălăie și Duduile să asculte și să plătească, nu?
      Pen' că, dacă nu-i pe bază de contract, înseamnă că poliția umblă să recupereze - în folosul maneliștilor - niște bani pe care maneliștii oricum n-aveau de gînd să-i declare, nu? Adică polițiștii au ajuns un fel de „rackeți recuperatori” ai unor venituri nefiscalizate, nu? Deja-s prea multe semne de întrebare...
      • Like 1
    • @ Cezar
      Politia se pune in miscare si ca urmare a unei simple plangeri (sunt obligati s-o faca). Sigur, nu e aceeasi desfasurare de forte pentru o bicicleta ca pentru 100000 de euro dar principiul e acelasi. Procurorul e cel ce va cere acte si e foarte posibil sa existe o hartie de mana, semnata cu martori, n-ar fi exclus. De aici incolo se rupe filmul. Nicio institutie a statului nu face legatura intre aspectele acestea si "fisa fiscala". Nici ANAF-ul nu se sesizeaza in legatura cu nivelul incredibil al pagubei (incredibil pentru ce venituri isi declara pagubasul). Asa e facut sistemul, nu e alegerea politistului sau procurorului sa nu se intereseze de situatia fiscala a pagubitului (daca nu ma insel nici nu pot sa o faca, e confidentiala). De asemenea nici nu au procedura pentru transmiterea spetei si la ANAF in vederea unor verificari si nici ANAF nu are protocol cu politia/procuratura pentru a-i fi semnalate astfel de cazuri. Exista o directie a marilor averi care se tot lauda ca va face si drege (respectiv ca va urmari pe fir marile proprietati imobiliare, masini, etc.), dar deocamdata suntem la nivel de bune intentii. Si oricum sunt vizate cateva sute de persoane (averile de ordinul a cel putin 10 milioane de euro). Sunt multi care scapa si de astfel de verificari. In sfarsit...
      • Like 4

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult