Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Oferte turistice, reduceri, chilipiruri. După pandemie, ar putea înflori turismul de nișă - cu rulotele, bicicletele sau motocicletele

Turism cu bicicletele

Foto: DPA Picture Alliance/Alamy/Profimedia

Pandemia de coronavirus schimbă total imaginea turismului românesc și îi împarte pe clienți în două categorii - cei extrem de curajoși, hotărâți să ia avionul spre destinații europene sau asiatice, ademeniți de ofertele foarte avantajoase, și cei prudenți, mai numeroși, care vor prefera destinațiile interne. Totul va depinde de felul în care evoluează virusul si răspândirea lui, dar de rapiditatea cu care vor apărea un vaccin și un tratament eficient, spun experții.

„Cheile sunt la autoritățile centrale și locale. Acestea din urmă trebuie să creeze condiții de siguranță, să-și promoveze destinațiile și să vină cu pachete care să-i determine pe români să prefere turismul local, în locul unui drum de două zile cu mașina în străinătate. La nivel național, s-a constituit un grup de lucru comun, Alianța pentru Turism, care va veni de săptămâna viitoare cu un set de măsuri clare”, a declarat pentru auzimdebine.ro Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea.

Estimările sale arată că numărul turiștilor din acest an va fi la jumătate față de cel din 2019, ceea ce va avea un impact uriaș asupra întregului sector.

„Consider că este aproape sigur că anul acesta va trebui să ne concentrăm pe turismul intern și să oferim tot sprijinul acestei industrii. Se pot gândi pachete care să atragă turiștii, vă pot da exemple pur teoretice: la două nopți de cazare în Oradea, aveți transport gratuit 24 de ore sau un tur ghidat gratuit sau dacă alegeți să vă faceți vacanța la noi, costul maxim al unui bilet de avion nu va depăși suma X”, a adăugat Mihai Jurca.

Un lucru e cert - majoritatea românilor vor căuta anul acesta destinații sigure, aproape de facilități medicale de calitate și, cel mai probabil, vor alege să călătorească cu mașina personală, spun operatorii din turism. De asemenea, tichetele de vacanță vor fi la mare căutare.

Zonele agroturistice consacrate precum Bucovina, Mărginimea Sibiului, Maramureș sau Delta Dunării vor rămâne atracții de top, spun experții. În ceea ce privește litoralul românesc și Valea Prahovei, destinațiile cu numărul cel mai mare de cazări, succesul lor va depinde foarte mult de felul în care se vor putea face distanțările între turiști.

„Cred că anumite tipuri de turism de nișă care îți permit o mai mare izolare față de alte persoane vor înflori: rulote, turism moto, drumeții sau biciclete. De asemenea, casele de vacanță sau cabanele în regim de self catering vor fi tot mai căutate. În ceea ce privește turiștii străini, sunt sceptic că vor veni mai devreme de luna august și asta doar în cazul în care epidemia este ținută sub control cel puțin o lună înainte de sosirea lor”, declară Traian Almășan, director al unei companii clujene de turism.

La capitolul destinații externe, de succes vor fi cele accesibile cu mașina personală, respectiv Grecia, Turcia, Bulgaria sau Croația, consideră Traian Almășan. „Personal, cred că destinații precum Bosnia Herțegovina, Albania sau Muntenegru ar putea deveni extrem de populare pentru turiștii români în căutare de plaje frumoase și peisaje montane superbe. Totuși, este posibil ca lipsa unei infrastructuri medicale bune să cântărească decisiv”, completează acesta.

În timp ce o Europă întreagă se întrece în măsuri de revigorare a turismului sau măcar de menținere a lui pe o linie de plutire, autoritățile de la București n-au venit cu nicio decizie fermă de sprijin îndreptat spre acest sector. Italia, Spania, Portugalia, Grecia deja au sărit cu pachete care să atragă turiștii autohtoni sau străini, însă nici destinații precum China sau alte țări asiatice nu vor fi de neglijat. 

Sicilia anunță că va plăti jumătate din costul biletului de avion, pentru a atrage turiștii străini. Guvernul regional al insulei italiene plănuiește, de asemenea, să acopere costul unei nopți de hotel din trei. Italienii pun la bătaie scheme de 50 de milioane de euro pentru a reînvia industria turistică după criza coronavirusului. Toate biletele către muzee și situri arheologice vor fi, de asemenea, gratuite în cadrul noii scheme, relatează The Times. Tichetele vor fi disponibile pe site-ul turistic al insulei.

De altfel, toți proprietarii italieni de plaje private se pregătesc pentru un nou sezon aplicând măsuri de distanțare socială în stațiunile lor.

„Putem veni în siguranță la mare, avem reguli clare pe care le respectăm întru totul. În plus, nu pot exista cozi la bar, deoarece acest lucru ar însemna că oamenii ar fi prea aproape unii de alții, astfel va trebui să oferim clientului care dorește un sandviș, o pizza, o băutură, posibilitatea de a i-l aduce la sezlong, pe plajă", spune Fabrizio Marzano, proprietarul unei plaje din stațiunea Bacino Grande.

Luna trecută, ministrul turismului și culturii din Italia, Dario Franceschini, a anunțat măsuri „importante” pentru promovarea sectorului turistic pe fondul pandemiei Covid-19. Acestea includ sprijin financiar pentru lucrătorii sezonieri din turism și scutire de taxe pentru mai multe activități de afaceri (inclusiv tururi ghidate, băi, restaurante, parcuri tematice, biblioteci, târguri, evenimente culturale și artistice și multe altele), precum și bonuri de „rambursare” pentru hoteluri cu rezervări anulate. Mai mult, ministerul turismului intenționează să „reîmprospăteze” imaginea Italiei în lume cu o nouă campanie de marketing.

Croația explorează posibilitatea de a aduce vizitatori cehi vara aceasta prin stabilirea de „coridoare turistice”. Turiștii cehi vor fi obligați să dețină un certificat de sănătate care să ateste că nu sunt infectați cu Sars-Cov-2 și li se va permite să călătorească în Croația pe cale aeriană sau rutieră.

„Nu anulați, amânați”, își îndeamnă Portugalia turiștii și vine cu un program de vouchere care permit reprogramarea vacanțelor, până la sfârșitul anului 2021. Noua schemă a intrat deja în vigoare și se aplică rezervărilor din perioada 13 martie - 30 septembrie a acestui an, făcute prin intermediul agențiilor de turism sau la unități de cazare de vacanță acreditate, precum și la hoteluri sau proprietățil Airbnb. Tichetele sunt valabile până la 31 decembrie 2021 și sunt eligibile pentru rambursare în 2022, dacă turistul nu poate efectua călătoria.

Turcia speră să atragă vizitatori printr-un program de „certificare turistică fără coronavirus”. Ministrul turc al Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, a declarat, că va da certificate întreprinderilor fără COVID-19, scrie ahvalnews.com. Programul de certificare include pregătirea angajaților în privința regulilor de igienă, planuri de sterilizare a vehiculelor, hotelurilor, aeroporturilor și restaurantelor și cerințe pentru vizitatori să furnizeze documente de sănătate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mhm check icon
    E vorba de curaj, dar nu de virus ma tem eu, ci de cozi enorme la aeroport. Otopeniul da pe-afara oricum, daca vrea cineva 2 metri intre oameni ajung cozile la ICSITMUA.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Turcia? Țara aceea care testează fix 15000/milion de locuitori? Cu număr dublu de noi infectați ca Germania și decese la jumătate?
    Foarte tare: plec cu certificat de non-covid și risc să-l iau de acolo? Or fi închis moscheile?
    Nu, mulțumesc.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sunt curios daca tendintele exprimate se vor concretiza. Nu stiu cat de multe rulote sunt in RO, particular si de inchiriat, dar nu cred ca sunt foarte multe. In acelasi timp sunt prohibitive care pret pentru romanul de rand. Bineinteles, ca dupa vacanta vor aparea analize cu cresteri de mii la suta, pe o baza aproape inexistenta. Singurul lucru bun este ca vor fi ceva antreprenori care vor investi si la anu' in aceste vehicule si posibil ca tarifele de inchiriere sa scada pentru cei interesati.
    In rest nu cred ca de maine romanul nostru va face escalada, drumetii, turism moto (alta gaselnita ca si aceste sunt ieftine si la tot coltul) sau cicloturism. Marea majoritate a vacantelor romanilor sunt statice si includ numai pierdut timpul la plaja sau pe la locatiile unde sunt cazati, trei mese pe zi neaparat si multa mancare si bautura. Sunt foarte putini care fac turism cultural si activ, mai ales in Romania.
    P.S. Dar tinand cont ca in 15.05 vine "liberarea" si putem sa iesim din casa sa mergem la munte pentru escalada si drumetii montane, tot romanul va deveni montagniard si alpinist dintr-odata. Nici nu vreau sa ma gandesc ce poluare cu seminte de floarea soarelui si bere la pet vor aparea in muntii nostri, ca deh avem nevoie de proteine si hidratare...
    • Like 1
  • Nume check icon
    Spuneti ca tichetele de vacanta vor fi la mare cautare? De catre cine? De hotelieri? Daca ar fi sa aleaga intre plata numerar, card sau tichete - mai ales ca vor avea nevoie de lichiditati imediate, nu cred ca prefera tichete.
    Nu vor avea ce face si vor trebui sa le accepte, mai ales cei care nu acceptau pentru ca marea majoritate a celor care vor pleca in concedii vor fi bugetarii care nu au avut salarii taiate sau somaj tehnic.
    • Like 3
  • check icon
    Mergeti la Suceava!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    La rulotă mă gândeam şi eu, dar e mai greu de condus...
    • Like 1
  • Valentin check icon
    .
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult