Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ok, și cine e de vină pentru 9,3%?

M Ciolacu - Octav Ganea

foto Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Ilie Bolojan a ieșit recent cu o declarație de presă în care ne-a spus ce știam cu toții: România are un deficit bugetar uriaș, de 9,3%, și trebuie să luăm măsuri. Adică mai multe taxe, mai multă „disciplină fiscală” și, cel mai probabil, o doză crescută de austeritate. A vorbit calm, pe un ton tehnic, și a lăsat impresia că are situația sub control.

Însă exact când jurnaliștii i-au adresat întrebările cele mai firești – cine și de ce a cheltuit fără măsură și ne-a adus în această situație? – premierul a evitat un răspuns clar. Nu a spus cine a greșit. Nu a vorbit clar despre deciziile neinspirate, despre cheltuielile scăpate de sub control, despre populismele fiscale care au împins bugetul spre prăpastie. Pur și simplu: suntem aici și trebuie să strângem cureaua. Atât.

Dar dacă nu ni se spune cine a stricat lucrurile, cum putem avea încredere că cei care ne cer acum sacrificii nu sunt aceiași care au dus bugetul de râpă?

Avem nevoie de explicații tehnice, dar și de o asumare politică reală. Altfel, tot ce înțelegem e că ni se cere să plătim, fără să ni se spună clar cine și de ce a cheltuit fără măsură și ne-a adus în acest impas.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..PSD îi tot dă că n-a guvernat singur, adică trageți bă și în PNL.
    Și sunt destui care trag, mai ales cei care vor să-i ia locul pe scena politică.
    Dar adevărul pur economic e că, în perioada 2021-2023 deficitul a tot scăzut pănă a auns la 5,9%. Coincidență sau nu, asta a fost și perioada Ciucă.

    Dar la jumatea lui 2023 a ieșit la rampă Marcel, iar la sfârștul anului deja eram pe creștere vertigionoasă. Iar 2024 a fost ceva de genul după mine Potopul.. Și nici măcar nu i-a folosit la ceva..

    Altfel, repet. Nu PSD e pericolul, ci AUR și georgeștii, ca să nu mai vorbim de dl.Târziu, care lucrează underground deocamdată..
    • Like 0
  • Vinovați suntem toți. Psd principalul. Nu are rost să mai înșir visele, sunt atâtea că n-ar ajunge spațiul. Vinovat este întregul popor pentru lăcomia,ignoranța și toleranță, timp de peste 35 de ani, față de "aleșii" impuși, în necunostinta, pe liste de partid și "specialii", niște canalii, toți "fatati" de "cu voia dv. ultimul pe listă ", emanatul din fruntea avortatilor în urma loviturii de stat din decembrie 1989. Eroii sunt DOAR CEI MORTI în naivitatea lor. Aceia sunt singurii EROI, resturile celelalte PROFITORII verosi și lacomi.
    • Like 2
  • Dorin check icon
    Păi când se bălăcea toată bugetărimea asta extrem de ,,competentă,, la mare și luă cu asalt toate pensiunile de la munte, mânca cu Wauchere și din nesimțitele de ,norme de hrană, și primeau sporuri de dat jos din pat și venit la serviciu ,nu s-au întrebat nimeni dacă sunt bani pentru așa ceva!? Bașca foștii bugetari cu Specialele lor .E acum o să fie toți arși la buzunare pentru ca haita nesătulă de angajați a statului să aibă parte de toate aroganțele ( parcă așa jegul de Ciolacul când primea șpagă de la Nordis zboruri cu jeturi private)
    • Like 3
  • Mhai Nai check icon
    Nu inteleg; vreti sa vise spuna ce? Ca PSD a intrat in bani ca vulpea-n coticar? Stie toata lumea, dar nu uitat ca aceeasi lume a votat majoritar PSD in Parlament. Deci ce vreau eu sau sau ce vrea autorul, nu e ce vrea Geta sau vecinul de la 4.
    Cam asa vad eu.
    • Like 1
  • Prostimea a dorit ajutoare sociale, să stea în cârciumă să bea alocația copiilor, prostimea a dorit pensii nejustificate care au dat peste cap definitiv bugetul, milițienii și securiștii adică "elita" prostimii au dorit pensii speciale mai mari decât salariul etc etc etc....PSD-ul a dat...fără număr fără număr!...fixați centurile de siguranță și catastrofă economică ușoară vă dorim!
    • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Vinovati suntem toti cei care incurajam populismul la vot. Cand lumea va veni la vot si va vota matur, nu o sa mai existe populisti.Ciolacu, Ciuca, Câțu, Iohannis au iesit din ce si-a dorit poporul. Adevarul nu atrage voturi. Poporul vrea sa fie mintit frumos si se supara cand este mintit.
    • Like 3
    • @ Gecaba
      Perfect ați spus. Aveți dreptate. Adevărul nu atrage voturi prea multe. Poporul vrea să fie mințit frumos. Astfel va crede minciunile frumoase. Dar se va supăra ulterior, când își va da seama că a fost păcălit. Degeaba. ”Aia e mintea românului de pe urmă”. Se va confirma neîndoielnic și de data aceasta, cu ”pro-europenii” Nicușor, Bolojan &Co....
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      Mintea de pe urmă ar însemna să își dea seama că a votat de fapt tot PSD în momentul când a pus ștampila pe PSDhAUR, PSDPolPOT și PSDSOS.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Voi nicușoriștii aveți o fractură logică. Considerați AUR și POT (de SOS nu mă pronunț că sunt niște specimene aparte) ca fiind tot PSD și de aceea îi respingeți. Dar n-aveți nicio problemă cu adevăratul PSD care e fix în coaliția de guvernare. Însuși guru-ul vostru Mucușor s-a rugat de ei să vină la guvernare și i-a considerat din start ca fiind pro-europeni. În schimb pe AUR&Co îi respinge din start. Nu vezi că nu se leagă lucrurile? Îți sunt antipatici suveraniștii. OK, e opțiunea ta. Dar de ce trebuie neapărat să fii aberant și ilogic? Tu nu vezi, că e destul de clar, că cei de la guvernare (PSD, PNL, USR, UDMR) sunt de o parte a baricadei și se află la guvernare și la susținerea lui Mucușor, iar AUR&Co sunt OPOZIȚIA reală la ceilalți și se și comportă ca atare? Ce tot îi bagi în aceași oală pe PSD și AUR? A! că la o adică PSD și AUR vor putea face o alianță de guvernare, asta e altceva. Dar nu înseamnă că sunt din același aluat, ci că pot găsi punți de comunicare, în mod democratic. Ce, acum PSD și USR dacă sunt în alianța de guvernare sunt și ei din același aluat? Hai fii un pic serios...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dorin check icon
      Zât la Putin, Maimuță Kremlinistă.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      PSD nu l-a susținut pe Dan ci pe Simion iar aici poți vedea declarațiile lui Ciolacu, Ponta și așa mai departe. PSDhAUR și PSDPolPOT sunt containere în care PSD-ul a depus personaje nefrecventabile care numaidecât au migrat apoi la grupul PSD.
      Dan nu a avut altă opțiune de guvern, de a forma o majoritate și atunci a ales o variantă de compromis. Asta e, PSD-ul a reușit să canalizeze voturile împotriva sa spre PSDhAUR, exploatând inteligența redusă a electoratului respectiv după cum reiese și din sondaje.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      fan CTP check icon
      voi simionistii sunteti miezul. ca si nicusoristii. eu am fost cu amandoi. asa ca i-am votat pe amandoi. nu stiudaca simion ajunge la asteptarile mele, dar nd e. sper sa fie prea cald pentru proteste sa nu arunce tara in aur
      • Like 1
    • @ Dorin
      fan CTP check icon
      mai iei bani cu argumentele astea? vezi ca si pe g4 au uitat sa va spuna ca umai sunteti platiti
      • Like 0
    • @ Mihai
      fan CTP check icon
      "luminatia ta", ca asa i spune un prost unui "inteligent" incearca sa nu justifici mizeriile. pun pariu ca ai un iq sub 95, dar esti liderul alora cu peste 80. din ultimul sondaj irsop reiese ca 60% din romani zic ca ne ducem in cacat. "jurnalistii" zic ca votantii aur sunt cei mai pesimisti.aur are 18% maxim. c facem cu restul?
      • Like 0
    • @ fan CTP
      Mihai check icon
      Mai degrabă ar trebui să te întrebi asta pe tine pentru ca cine vine cu argumentul să votezi niște prostani ca să fie mai bine, sigur are ceva probleme la mansardă. Ăștia ai tăi în cel mai bun caz ar fi creat haos și turbulențe prin tot felul de măsuri pe care justiția le-ar fi anulat, totul în favoarea dictatorului de la Kremlin care exact asta își dorește.
      Nu de ducem în jos, ci încercăm să ieșim din mizeria făcută de guvernarea Ciolacu. Oricum dacă mă uit la taxe, nu sunt nici pe departe mari în comparație cu media UE. Dacă vrei să te compari cu Bulgaria, atunci nu ai decât dar atunci să nu comentezi de lipsa infrastructurii și a altor condiții. Noii vrem taxe ca în Bulgaria dar condiții și servicii ca în Danemarca iar așa ceva nu se poate.
      Dacă avem 40% analfabeți funcțional, majoritatea votanți PSD și sateliții săi PSDhAUR, PSDPolPOT respectiv PSDSOS, e și normal să nu înțeleagă care este situația. Oricum, dacă nu vin cu soluții pe partea de reducere a cheltuielilor statului, guvernul își pierde credibilitatea.
      • Like 1
    • @ Gecaba
      Cu cine să voteze norodul? Mă refer la nivelul conducerii și administrație de stat, nu la cel local unde, poate, îi cunoaștem pe "catindati". În cazul Bucureștiului, la fel, cu atâția pripasiti cu pretenții, total necunoscuți, nu ai cum alege fără "îndrumare". Iar rumanul, întotdeauna, când a nimerit un bun edil s-a grăbit să-l dea jos și sa-l înlocuiască cu un măscărici hoț, eternizat la "post".
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu se va confirma nimic din ce, în ticăloșia ta, susții. Se va confirma, pentru a câta oară?, nernicia politicienilor, liderilor sindicatelor, eterni și îmbuibați, parte a mafiei dâmbovițene și imbecilitatea și lăcomia rumanilor.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Bine punctat.
      • Like 1

Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult