Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Olga Tudorache (1929 - 2017). Florin Călinescu: „Români, a murit Olga Tudorache...! O artistă cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!”

Olga Tudorache

Actrița Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit marți noapte, la Spitalul Elias. Anunțul a fost făcut pe Facebook de actorul Florin Călinescu.

„Români, a murit Olga Tudorache...! O artistă cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!”, a scris Florin Călinescu.

Olga Tudorache era internată la Spitalul Elias din Capitală din 9 octombrie. În 12 octombrie, ea a fost transferată la Terapie Intensivă.

Olga Tudorache spunea că actorul trebuia să se simtă mereu ca la primul rol: „În meseria noastră învățăm veșnic. Actorul, chiar dacă nu are la activul său o carieră îndelungată, trebuie să se simtă mereu ca la primul rol, să aibă starea de spirit a unui ucenic. Actoria e o meserie de disciplină. Ca milităria. Trebuie să faci un lucru atunci când ți se cere. Fără talent nu ajungi la meseria de actor, fără disciplină nu poți să o practici“.

S-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Supranumită „doamna teatrului românesc”, Olga Tudorache este cunoscută pentru roluri precum Vitoria Lipan din „Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, Regina din „Regina mamă", de Manlio Santanelli şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970.

A interpretat peste 70 de personaje de teatru. Între acestea se mai numără: Maşa din „Cadavrul viu“ de Lev Tolstoi, Antigona din piesa lui Sofocle, Cleopatra, din „Antoniu şi Cleopatra“, Regina din „Vulpile“ de Lillian Hellman, Ducesa de Gloucester din „Richard al II-lea“, „Elena Domnişor din „Să nu-ţi faci prăvălie cu scară“.  A jucat şi în filme: ''Tudor'' (1962), ''Răzbunarea haiducilor'' (1968), ''Bietul Ioanide'' (1979), ''Vreau să ştiu de ce am aripi'' (1983), ''Domnişoara Aurica'' (1986), ''Tusea şi junghiul'' (1990), ''Doi haiduci şi o crâşmăriţă'' (1992), ''O vară de neuitat'' (1993), ''Faraon'' (2004).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din cate stiu eu rolul Vitoriei Lipan din Baltagul a fost jucat de o actrita straina, spaniola parca.
  • Like 0
  • @ Adrian Ionascu
   Da,rolul din film l-a jucat o italiancă,dar doamna Olga Tudorache l-a jucat în adaptarea teatrală a romanului,la Teatrul Mic,în 1968.
   • Like 0
 • Citisem stirea cu cateva secunde de postarea dvs. pe pagina dnei Primar Gabriela Firea si apucasem sa "vad" cate putin din viata dansei precum si mesaje ale actorilor dar mesajul lui Florin Calinescu transmite tot! Dumnezeu sa o primeasca in lumea lui caci in lumea asta a "facut" tot! Sau poate nu!
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult