Actrița Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit marți noapte, la Spitalul Elias. Anunțul a fost făcut pe Facebook de actorul Florin Călinescu.
„Români, a murit Olga Tudorache...! O artistă cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!”, a scris Florin Călinescu.
Olga Tudorache era internată la Spitalul Elias din Capitală din 9 octombrie. În 12 octombrie, ea a fost transferată la Terapie Intensivă.
Olga Tudorache spunea că actorul trebuia să se simtă mereu ca la primul rol: „În meseria noastră învățăm veșnic. Actorul, chiar dacă nu are la activul său o carieră îndelungată, trebuie să se simtă mereu ca la primul rol, să aibă starea de spirit a unui ucenic. Actoria e o meserie de disciplină. Ca milităria. Trebuie să faci un lucru atunci când ți se cere. Fără talent nu ajungi la meseria de actor, fără disciplină nu poți să o practici“.
S-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Supranumită „doamna teatrului românesc”, Olga Tudorache este cunoscută pentru roluri precum Vitoria Lipan din „Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, Regina din „Regina mamă", de Manlio Santanelli şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970.
A interpretat peste 70 de personaje de teatru. Între acestea se mai numără: Maşa din „Cadavrul viu“ de Lev Tolstoi, Antigona din piesa lui Sofocle, Cleopatra, din „Antoniu şi Cleopatra“, Regina din „Vulpile“ de Lillian Hellman, Ducesa de Gloucester din „Richard al II-lea“, „Elena Domnişor din „Să nu-ţi faci prăvălie cu scară“. A jucat şi în filme: ''Tudor'' (1962), ''Răzbunarea haiducilor'' (1968), ''Bietul Ioanide'' (1979), ''Vreau să ştiu de ce am aripi'' (1983), ''Domnişoara Aurica'' (1986), ''Tusea şi junghiul'' (1990), ''Doi haiduci şi o crâşmăriţă'' (1992), ''O vară de neuitat'' (1993), ''Faraon'' (2004).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.