Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Olga Tudorache (1929 - 2017). Florin Călinescu: „Români, a murit Olga Tudorache...! O artistă cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!”

Olga Tudorache

Actrița Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit marți noapte, la Spitalul Elias. Anunțul a fost făcut pe Facebook de actorul Florin Călinescu.

„Români, a murit Olga Tudorache...! O artistă cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!”, a scris Florin Călinescu.

Olga Tudorache era internată la Spitalul Elias din Capitală din 9 octombrie. În 12 octombrie, ea a fost transferată la Terapie Intensivă.

Olga Tudorache spunea că actorul trebuia să se simtă mereu ca la primul rol: „În meseria noastră învățăm veșnic. Actorul, chiar dacă nu are la activul său o carieră îndelungată, trebuie să se simtă mereu ca la primul rol, să aibă starea de spirit a unui ucenic. Actoria e o meserie de disciplină. Ca milităria. Trebuie să faci un lucru atunci când ți se cere. Fără talent nu ajungi la meseria de actor, fără disciplină nu poți să o practici“.

S-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Supranumită „doamna teatrului românesc”, Olga Tudorache este cunoscută pentru roluri precum Vitoria Lipan din „Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, Regina din „Regina mamă", de Manlio Santanelli şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970.

A interpretat peste 70 de personaje de teatru. Între acestea se mai numără: Maşa din „Cadavrul viu“ de Lev Tolstoi, Antigona din piesa lui Sofocle, Cleopatra, din „Antoniu şi Cleopatra“, Regina din „Vulpile“ de Lillian Hellman, Ducesa de Gloucester din „Richard al II-lea“, „Elena Domnişor din „Să nu-ţi faci prăvălie cu scară“.  A jucat şi în filme: ''Tudor'' (1962), ''Răzbunarea haiducilor'' (1968), ''Bietul Ioanide'' (1979), ''Vreau să ştiu de ce am aripi'' (1983), ''Domnişoara Aurica'' (1986), ''Tusea şi junghiul'' (1990), ''Doi haiduci şi o crâşmăriţă'' (1992), ''O vară de neuitat'' (1993), ''Faraon'' (2004).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din cate stiu eu rolul Vitoriei Lipan din Baltagul a fost jucat de o actrita straina, spaniola parca.
    • Like 0
    • @ Adrian Ionascu
      Da,rolul din film l-a jucat o italiancă,dar doamna Olga Tudorache l-a jucat în adaptarea teatrală a romanului,la Teatrul Mic,în 1968.
      • Like 0
  • Citisem stirea cu cateva secunde de postarea dvs. pe pagina dnei Primar Gabriela Firea si apucasem sa "vad" cate putin din viata dansei precum si mesaje ale actorilor dar mesajul lui Florin Calinescu transmite tot! Dumnezeu sa o primeasca in lumea lui caci in lumea asta a "facut" tot! Sau poate nu!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult