Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Țiriac, între hoț și prost

Ion Țiriac (foto Digi24)

A vorbit și nea Ion, că și el e om: „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul. După hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic”.

Omul are dreptate.

După hoț rămâne un miliard. După un prost rămâne un vot.

După un hoț rămâne un ofșor. După un prost, rate la bancă.

După un hoț rămâne mult tupeu. După un prost, multă credulitate.

După un hoț rămâne o televiziune. După un prost, puncte de rating.

Și putem continua la nesfârșit parabola lui nea Ion.

Suntem țara proștilor care votează cu hoții. A securiștilor bătrâni care predau democrație. A milionarilor care și-au făcut vile cu piscină și concedii sub palmieri lucrând toată viața lor la stat. A Partidului care controlează tot, și hoții, și proștii.

În această țară condamnată, așadar, să aleagă între hoți și proști, s-au trezit unii să protesteze.

Asta a tulburat grav sistemul de valori al lui nea Ion.

„Oamenii aceştia au autorizaţia să se unească şi să mărşăluiască?” se întreabă responsabil. Adică câteva sute de mii de oameni neconduși de nimeni ar fi trebuit să se ducă la doamna primar Firea să le dea voie să mărșăluiască?! Sau la domnul Dragnea să le dea voie să se unească?! În logica asta, și cei care au făcut în 1989 Revoluția ar fi trebuit să se ducă frumos la Ceaușescu să le dea voie să-l dea jos. Că așa se fac mitingurile, marșurile și revoluțiile, ca și deplasările în străinătate, cu aprobare de la Partid și de la Securitate.

„Este asta democraţie sau anarhie?” se mai întreabă retoric nea Ion. Aici lucrurile sunt clare, grație unor clarvăzători de partid și de stat: e lovitură de stat, dată de Soros și de multinaționale. Cam la spartul târgului, dar nea Ion vine cu o observație de finețe: „Toți aceia care vin acolo au pancarte tipărite bine. Oare nu sunt mânați de la spate de cineva?” Probabil n-a aflat că s-au dat și 30 de lei de câine...

„Oamenii ăştia nu au voie să fie acolo”, decretează apoi nea Ion, cu siguranța pensionarului care apără țara de oculta mondială. Faptul că cineva „n-are voie” să fie într-un loc public este un reflex al nomenclaturii de Primăverii care și-a împrejmuit cu garduri și bariere domeniile pe care le-a binemeritat în democrație, cu tot cu drumuri de acces, poduri, cursuri de apă, râși, mistreți și privighetori.

Întorcându-se la origini, mistrețul, ca orice mistreț, devine în cele din urmă tot cârnat: „Corupție există în toată lumea asta și la nivele de o mie de ori mai mari, nu la nivele de cârnat”.

În final, o binevenită autodiagnoză: „Mă întreabă oamenii: Măi, ce-i cu voi românii? Voi sunteți sănătoși la cap?”

PS. O întrebare a lipsit totuși din emisiunea de la Realitatea TV: „Domnule Țiriac, dacă ar fi să alegeți dintre dumneavoastră, ați prefera hoțul sau prostul?”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Olguta,de cate ori are limbrici,incepe sa scoata perle!!!Chiar n-a gasit personalitati mai "reprezentative" in salarii absurde,excluzand fostul sot sau crampele o impiedica sa gandeasca (cu ce,dracu' stie)?Olguto,tu esti o eroare facuta de Dracnea,pentru tine trebuia inventat un nou minister.Si cand mai incerci sa citesti vreo hartoaga scrisa de altii,roaga-i pe respectivii sa scrie in Maidaneza,e mult mai usor pentru tine!
  • Like 0
 • E clar ca ticalosul cu suflet de ucigas se crede destept . Adica hot. De i-ar da Dracu dupa sufletul lui, ar trebui sa auda clipa de clipa toate gemetele, urletele de groaza si horcaielile nevinovatelor animale muribunde, ucise de nemernic si de criminalii lui tovarasi de afaceri. Tu, Ioane, ar trebui sa dai coltul in acelasi fel. Poate se va gasi vreun vanator si pentru tine, porcule. Dar unul nepriceput, care sa-ti asigure o moarte lenta si in chinuri.Ti-o dorim, toti cei pentru care viata oricui are valoare.
  • Like 0
 • e-vis check icon
  'Sunt prosti toti cei care sa lasa furati ' in urma lor numai ramane nimic fiindca au luat tot hotii, 'Dumnezeu sa-i ierte' si pe unii si pe altii....
  A citit cineva asta: " Caracterul conteaza" De Mark Rutland ? - americanii despre ei insisi! Ar trebui popularizata si dezbatuta si la noi poate, mai invatam ceva si se mai trezeste constiinta din noi!
  • Like 1
 • Dl. TIRIAC: "Daca n-ar fii prostii, hotii ar muri de foame" De aici trag concluzia ca sunteti un mare hot, daca intre un hot si un prost, preferati hotul!
  • Like 1
 • Gheorghe Olah. Se pare că domnul Țiriac împarte românii în două categorii: hoți și proști. În plus,în concepția sa hoții sunt neapărat deștepți iar proștii nu pot fi,în același timp,și hoți. Putem traduce: proștii sunt proști pentru că nu fură iar hoții fură pentru că sunt deștepți. Sau: cei ce nu fură sunt proști iar cei ce sunt deștepți obligatoriu fură. Ș.a.m.d. Oare dumnealui din ce categorie face parte?
  • Like 2
  • @ Gheorghe Olah
   Exact, un comentariu scurt, pertinent si pe întelesul tuturor. Adică, poate fi înțeles si de dl Tiriac pe care il suspectez de-o oarecare senilitate daca nu realizează ca singur s-a catalogat drept hot prin neîncadrarea la prosti si asta ar putea fi un autodenunț urmat de o cercetare in rem!
   • Like 0
 • Prefera hotul, evident, doar 'ce s-aseamana, se-aduna'. Ba mai mult, probabil cine nu e hot, e prost. Dl confunda oamenii cu mistretii pe care-i vaneaza, probabil e plictisitor sa alergi dupa mistreti prosti, aia smecheri aduc satisfactia. Ne iertati, asadar, dl vanator ca nu suntem la inaltimea mistretilor dvoastra.
  • Like 1
 • Am avut increderr in Ion Tiriac . Acum mi-am schimbat total parerea. El nu tine la Romania nu tine la oameni , tine doar la el si la banii pe care-i are. E de plans. Nici nu mrtita sa-l mai ascultam.este un om care-si tine banii in paradisuri fiscale , cecsa mai vorbim. Cat tine la romani. Se vede clar.
  • Like 1
 • Ce mai are Țiriac comun cu țara noastră? Doar posibilitatea de a face bani undeva și cumva, doar banii...
  • Like 0
 • Nea Ion, nu știe, nu ar vrea să recunoască că erau alți tenismani mai talentați și mai buni decât el...atunci dar, doar în ”unii” se avea ”încredere” și puteau să iasă peste graniță. Năstase era o excepție pentru că era un fenomen în tenis și, aducea faimă sportului românesc în general. Nu ”morga” pe care o poartă pe față peste tot, este de vină că nu are inspirația să facă cel puțin, măcar cât a făcut pentru lume necăjită, G. Becali. De exemplu dacă ar cumpăra aparatură medicală cu tehnică avansată pentru 5-10 spitale din România, banii necesari achiziționării lor ar fi o picătură din ”oceanul” pe care îl deține în paradisurile fiscale. Este un mare egoist și nu este un iubitor a semenilor de aceeași naționalitate cu el.
  • Like 1
 • La hoți am alergie aşa că sun POLIȚIA!
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult