Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Omul căruia i s-a umflat capul

Tudorel Toader, la Ministerul Justiției

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

  • Nicio surpriză. Procuror stalinist T. Toader a citit o sentință care s-a dat deja de luni bune într-un tribunal al poporului dintr-un studio TV de la Ministerul Adevărului. Era clar că T. Toader îl va înlocui pe procurorul general, dintr-un motiv simplu: nu este omul Partidului. Augustin Lazăr este vinovat că a mișcat în front, că a cârtit, că a sărit să o apere pe doamna Kovesi, că nu a jurat pe lupta împotriva statului paralel. În locul lui va fi propusă o nouă Adina Florea care și când va da bună ziua va cita din T. Toader. După ce a pus DNA-ul și DIICOT-ul pe butuci, T. Toader își face datoria de a elibera și Parchetul General de oamenii trecutului și de a-l popula cu oameni noi, animați de o înaltă energie revoluționară.
  • Deși clamează că luptă pentru prezumția de nevinovăție (în genere a borfașilor), T. Toader se comportă exact pe dos atunci când e trimis să facă o execuție publică: condamnatul este declarat vinovat din start, motivele se completează după sentință. Din cele 20 de puncte ale „ievaluării”, T. Toader nu găsește nicio faptă bună, niciun punct pozitiv. Că este un rechizitoriu făcut cu rea credință, dat după o sentință politică deja luată, și nu o evaluare obiectivă o dovedește însuși faptul că ministrul Justiției nu găsește de cuviință să-i găsească procurorului general nici măcar o circumstanță atenuantă, măcar de ochii lumii. Ca și Kovesi, Lazăr este rău 100 la sută. Viața ne arată că toți oamenii au și bune, și rele, însă Partidul nu umblă cu nuanțe, lupta de clasă nu funcționează cu intelectuali șovăielnici, ci cu călăi dârji care știu că albu-i alb și negru-i negru.
  • Singura ştire din lunga citire de „acte şi fapte” e aceea că prof. univ. dr. T. Toader zice „optusprezece” ca orice tractorist şcolarizat sumar la şcoala de partid. Și ca orice mediocritate cu lustru, șlefuită de onoruri, decorații, titluri și diplome, T. Toader se vede enorm, chiar dacă gramatica nu-l vede neam. De pildă, T. Toader își imaginează, ca orice doctor făcut la școala de maiștri, că prevedere se rostește prevédere. Știți cine mai spune prevédere? Singurul om care atunci când vorbește, chiar și greșit, T. Toader ascultă. T. Toader ar trebui să știe că atunci când merge la mare îi trimite lui L. Dragnea o vedére, nu o védere. Prin urmare, prevedére, nu prevédere… Vi se pare că sunt chițibușar? Aveți dreptate, dar acest argument gramatical poate atârna la fel de greu ca oricare dintre „cele 20 de acte și fapte” invocate pentru descăpățânarea procurorului general. Sentința fiind dată, T. Toader putea să scrie orice îi trecea prin cap pe lista de 20 de capete de acuzare, și că procurorul general folosește pastă adezivă Corega, fapt inadmisibil, nu-i așa?, la un asemenea nivel.
  • De ce a făcut T. Toader acest spectacol? Pentru că poate. Acest ins suferă de ceea ce popular zis se numește umflarea capului. Acest om pe care nu l-a ales nimeni în afară de L. Dragnea și C.P. Tăriceanu a ajuns să dețină o putere uriașă în statul român. Cu ajutorul prietenului său V. Dorneanu de la CCR, ministrul Justiției a ajuns să fie mai tare decât președintele României, obligat acum să contrasemneze ca notarul, la fel ca în cazul doamnei Kovesi, revocarea procurorului general. Suprapusă peste un ego oricum supradimensionat, această putere pogorâtă peste creștetul lui T. Toader l-a făcut să demoleze instituții, să schimbe procurorii-șefi, să nu se consulte cu nimeni, să treacă peste avizele CSM, să dea cu flit experților de la Bruxelles, să „reformeze” în așa hal Justiția, încât respectiva a rămas fără suflare. T. Toader are o singură slăbiciune: omul care i-a băgat gloanțele pe țeavă și care așteaptă cu sufletul la gură ultimul foc: ordonanța pe amnistie și grațiere. După ce-și va face această ultimă datorie, T. Toader poate să plece în cărțile de istorie.
  • Nu nutresc niciun fel de sentiment față de Augustin Lazăr. Nu cred că este vreo lumină, însă mi s-a părut mereu un om decent. Dar aici nu s-a evaluat competența sa profesională. Modul în care a fost executat acest om spune cum ne va arăta viitorul. Orice om nealiniat regimului va păți la fel. Este mesajul sumbru pe care acest călău manevrat de L. Dragnea l-a așternut în această noapte peste țară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar pe A. Lazar,cine l-a ales in afara de K. Iohannis,caruia i-a clasat ”n” dosare?Si A.Lazar a detinut o putere uriasa,a plasat in functii cheie procurori corupti ca si el,care incalca legile tarii,fac politie politica si alte fapte ireprobabile.
    • Like 0
  • Acest avorton, hâd și pe dinăuntru și pe dinafară, această falsă "somitate" juridică, împopoțonat cu o adunătură de titluri merită pedeapsa maximă pentru impostură si trădare, pentru batjocorirea neamului, pentru apărarea celor mai abjecți borfași, tot ce are mai rău clasa politică. El, împreună cu toate gunoaiele tariceanu, Iordache, nicolaie, nicolicea, "mitralieră" și toți derbedeii puscariabili susținători ai condamnatului dragnea. Sunt o rușine. Ne-am săturat să le vedem mutrele hâde și să le ascultăm aberațiile, zi de zi. Sunt rezultatul ignoranței și somnului rațiunii nației.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Iohannis si Lazar nu sunt ”rezultatul ignorantei si somnului retiunii natiei”,cand ei sunt in cardasie?Avem o clasa politica degradata si un presedinte de tot rasu-plansu”!,asta e!
      • Like 0
    • @ Elena Nicu
      L-ai fi preferat pe ponta!? Ai răbdare că încearcă, cu disperare, să se resusciteze, împreună cu criminalul banicioiu. Lumea a și uitat ce a făcut guvernul ponta, cate ticăloșii, ce au făcut in momentul "colectiv", cate crime au pe conștiință. Au fost înlăturați de borfașii actuali și acum vor iar la ciolan, plus că au și niște polițe de plătit. Nu, iohanis, in mod special, pe lazăr nu l-a ales electoratul, a fost numit, nu este rezultatul somnului rațiunii nației, este alternativa, bună. Dar, voi, privitorii, cu nesaț, la a3 si rtv nu aveți cum să pricepeți. Veți fi niște zombi și la următoarele alegeri. Pentru o pomană, fie cat de mică, va veți vinde votul borfașilor perpetuând nenorocirea țării.
      • Like 0
  • Putina lume stie , din pacate, ce se relateaza intr-un documentar lung realizat de National Geografic, despre Augustin Lazar. De acolo am aflat ca este autorul uneia
    din cele mai spectaculoase anchete reusite 100%, din intreaga istorie a Romaniei !!
    Dl Augustin Lazar a reusit, dupa o ancheta derulata pe multi ani, in calitate de procuror la Alba Iulia, sa recupereze cele 13 bratari dacice de aur care acum sunt in Muzeul de Istorie Nationala. A reusit sa-i gaseasca pe hoti, sa demonstreze cu experti internationali ca bratarile sunt autentice, sa le adune din Europa si America "bob cu bob" si chiar sa gaseasca cele 4 locuri din teren unde de unde au fost dezgropate !! Un profesionalism si o perseverenta remarcabila dupa cum subliniaza cei de la National Geografic care il elogiaza permanent la prezentarea etapelor anchetei care sunt ca un film politist captivant. Deci, Dle. Negrutiu, de data asta n-ati apreciat exact, dl. Augustin Lazar chiar este "o lumina"! In rest toata aprecierea pt ce faceti cu acest site!
    • Like 1
    • @ Orest Oltu
      o stim pe asta,e singura lui realizare pozitiva,restul sunt negative
      • Like 0
  • Observ că aici 2 handicapați mintal își defulează borâturile lor stomacale!
    Marș jigodiilor!
    • Like 1
    • @ Vladimir Dumitru
      Paul check icon
      La pesede pana și calitatea postacilor scade exponențial, de la Constantin pe lângă elocventa singulara a lui Voicu Nicolae la Gabriel Rădeanu... absolut tot ce are de-a face cu aceasta adunătura alde pesedista de prosti fuduli și mafioti se degradează in mod constant.
      • Like 2
  • Leo70 check icon
    Cu nesimtirea si narcisismul binecunoscute Todorel a venit din nou cu acuzatii neprobate sau pe langa subiect. A dovedit inca o data ca este doar un "asasin" platit de GIO PSD-ALDE. Nu mi se pare normal ca Presedintele sa nu poata avea drept de veto in fata unui individ pus in functie printr-un algoritm de partid (de GIO, ma rog). Solutia: din nou in strada!?!
    • Like 4
    • @ Leo70
      Ca este platit de borfasi, nu este niciun dubiu. Doar ca nu il vad in postura de "asasin", nici macar in sens figurativ. Ceea ce face individul asta intra mai degraba in categoria prostitutiei. Din aceea de nivel jos, de prin boscheti, fara fineturi de budoar.
      • Like 1
  • Domnule Negrutiu,logica de trei-simpla demonstreaza ca niciodata,seful Parchetului General nu va avea competente mai mari decat ministrul Justitiei.Fostul ministru al JUSTITIEI l-a numit pe actualul sef al Parchetului General.Daca sofismul dvs. poate sa eludeze principii,al nostru bun simt...si ratiune... NU POATE...pentru ca nu I s-a umflat capul....de sus,dar poate ala de jos...devine tampit ca al vostru de sus si...afecteaza onoarea mamei dvs.
    • Like 0
    • @ Gabriel Radeanu
      Tudor check icon
      Traducere in romaneste ai?
      • Like 2
    • @ Gabriel Radeanu
      Câtă imbecilitate poți afișa.
      • Like 1
  • Nu credeam sa mai apuc asfel de vremuri cand un om si intreaga lui activitate in folosul comunitati este desfiintata cu adevarata ura proletara ca in vremurile de trista amintire,dar parca si atunci,de circumstanta,se adaugau si cateva aspecte pozitive,asa ca sa fie cat mai credibil verdictul.Crunta dezamagire pentru un batran care acum 30 de ani privea cu speranta spre steaua democratiei,asa cum spune nenea Eminescu intruna din poeziile sale.Acest Tudorel Toader e echivalentul unui individ care pregatit de partid trebuia sa ia cuvantul si sa desfiinteze un om pentru ca sa a hotarat partidul si tovarasul secretar general.Intreaga activitate a acestui individ se regaseste in scoala vechilor secretari pcr,asa numitele scoli de partid.
    • Like 6
  • O evaluare este altceva decît un act de acuzare! Şi în cazul fostului procuror general DNA şi în cazul acesta ministrul justiţiei a făcut o injustiţie, prezentînd, de fapt, un act de acuzare, pe care l-ar reproşa oricărui procuror: înşirarea neregulilor şi încadrarea lor în literele legilor. Dacă aşa făcea şi evaluarea studenţilor pe cînd era profesor (sau mai este?!), mă mir că nu a fost linşat de studenţi.
    • Like 3
    • @ Gheorghe Moldoveanu
      Sigur nu sunteti participant al cursurilor universitare in ultimii 20 de ani!Daca ati fi fost,probabil ati fi vrut linsarea studentilor...in nici un caz al profesorilor...ultra-toleranti si...neprincipial de ingaduitori!Domnule Moldoveanu...eu cunosc generatia asta de suficienti...care crede ca a invatat....cand de fapt a cumparat competente!...INTIM!
      • Like 0
    • @ Gabriel Radeanu
      Persiști in răutate, generată de prostie si slugărnicie.
      • Like 1
  • Ultimul sa stinga lumina. A revenit la moda zicerea asta.
    • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      FAC-IU!
      • Like 0
  • Nu văd o desființare argumentată, p(as)unct cu p(as)unct, a motivelor invocate de către ministrul justiției în decizia de lansare a procedurii de revocare a procurorului general. Toate argumentele sunt din registru ”nici nu știe să vorbească, este procuror stalinist, i s-a umflat capul”, etc. ). Procurori de rang înalt au mai fost schimbați și vor mai fi și toți au fost și vor fi schimbați/numiți prin negocieri politice atâta timp cât Constituția nu va avea o prevedere clară prin care un reprezentat al puterii judecătorești va fi ales prin vot direct, secret și universal, iar acesta să poată constitui componența CSM și a CCR pe baza unor criterii clare și transparente. Pe baza legitimității obținută prin vot, reprezentantul ales al puterii judecătorești va gestiona întregul proces al justiției și va îndeplini, de drept, funcția de ministru al justiției. Până atunci vor fi mereu disfuncționalități majore în funcționarea justiției.
    Un referendum constituțional pe tema justiției ar putea să fie acesta, prin care să se introducă funcția de reprezentant al puterii judecătorești prin vot direct și universal, odată la 4 ani, la jumătatea unui ciclu electoral legislativ.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      TT-ul actioneaza conform proverbului: "Un prost arunca o piatra in apa si zece intelpti se chinuie sa o scoata". Asa incat, orice analiza a zicerilor respectivului ins este inutila.
      Dar, in ceea ce priveste depolitizarea completa a numirilor in justitie - ca si in ceea ce priveste referendumul, sunt de acord cu dumneavoastra. Cu conditia trezirii ficusului, ca pe gasca de infractori aldisto-pesedisti nu ne putem baza.
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Desființare argumentată a motivelor? Care motive, stimabile pesedist?
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      ALLO!Dumneavoastra stiti ce inseamna democratia?
      • Like 0
    • @ Gabriel Radeanu
      Tudor check icon
      Vezi, de aia nu e bine sa angajezi postaci amatori. Se iau inclusiv de aia care sunt de aceeasi parte cu ei.
      • Like 6
    • @ Voicu Nicolae
      Alien check icon
      Daca strangi semnaturi pentru referendumul asta, eu semnez.
      • Like 1
    • @ Gabriel Radeanu
      Tu habar nu ai.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult