Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Omul căruia i s-a umflat capul

Tudorel Toader, la Ministerul Justiției

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

 • Nicio surpriză. Procuror stalinist T. Toader a citit o sentință care s-a dat deja de luni bune într-un tribunal al poporului dintr-un studio TV de la Ministerul Adevărului. Era clar că T. Toader îl va înlocui pe procurorul general, dintr-un motiv simplu: nu este omul Partidului. Augustin Lazăr este vinovat că a mișcat în front, că a cârtit, că a sărit să o apere pe doamna Kovesi, că nu a jurat pe lupta împotriva statului paralel. În locul lui va fi propusă o nouă Adina Florea care și când va da bună ziua va cita din T. Toader. După ce a pus DNA-ul și DIICOT-ul pe butuci, T. Toader își face datoria de a elibera și Parchetul General de oamenii trecutului și de a-l popula cu oameni noi, animați de o înaltă energie revoluționară.
 • Deși clamează că luptă pentru prezumția de nevinovăție (în genere a borfașilor), T. Toader se comportă exact pe dos atunci când e trimis să facă o execuție publică: condamnatul este declarat vinovat din start, motivele se completează după sentință. Din cele 20 de puncte ale „ievaluării”, T. Toader nu găsește nicio faptă bună, niciun punct pozitiv. Că este un rechizitoriu făcut cu rea credință, dat după o sentință politică deja luată, și nu o evaluare obiectivă o dovedește însuși faptul că ministrul Justiției nu găsește de cuviință să-i găsească procurorului general nici măcar o circumstanță atenuantă, măcar de ochii lumii. Ca și Kovesi, Lazăr este rău 100 la sută. Viața ne arată că toți oamenii au și bune, și rele, însă Partidul nu umblă cu nuanțe, lupta de clasă nu funcționează cu intelectuali șovăielnici, ci cu călăi dârji care știu că albu-i alb și negru-i negru.
 • Singura ştire din lunga citire de „acte şi fapte” e aceea că prof. univ. dr. T. Toader zice „optusprezece” ca orice tractorist şcolarizat sumar la şcoala de partid. Și ca orice mediocritate cu lustru, șlefuită de onoruri, decorații, titluri și diplome, T. Toader se vede enorm, chiar dacă gramatica nu-l vede neam. De pildă, T. Toader își imaginează, ca orice doctor făcut la școala de maiștri, că prevedere se rostește prevédere. Știți cine mai spune prevédere? Singurul om care atunci când vorbește, chiar și greșit, T. Toader ascultă. T. Toader ar trebui să știe că atunci când merge la mare îi trimite lui L. Dragnea o vedére, nu o védere. Prin urmare, prevedére, nu prevédere… Vi se pare că sunt chițibușar? Aveți dreptate, dar acest argument gramatical poate atârna la fel de greu ca oricare dintre „cele 20 de acte și fapte” invocate pentru descăpățânarea procurorului general. Sentința fiind dată, T. Toader putea să scrie orice îi trecea prin cap pe lista de 20 de capete de acuzare, și că procurorul general folosește pastă adezivă Corega, fapt inadmisibil, nu-i așa?, la un asemenea nivel.
 • De ce a făcut T. Toader acest spectacol? Pentru că poate. Acest ins suferă de ceea ce popular zis se numește umflarea capului. Acest om pe care nu l-a ales nimeni în afară de L. Dragnea și C.P. Tăriceanu a ajuns să dețină o putere uriașă în statul român. Cu ajutorul prietenului său V. Dorneanu de la CCR, ministrul Justiției a ajuns să fie mai tare decât președintele României, obligat acum să contrasemneze ca notarul, la fel ca în cazul doamnei Kovesi, revocarea procurorului general. Suprapusă peste un ego oricum supradimensionat, această putere pogorâtă peste creștetul lui T. Toader l-a făcut să demoleze instituții, să schimbe procurorii-șefi, să nu se consulte cu nimeni, să treacă peste avizele CSM, să dea cu flit experților de la Bruxelles, să „reformeze” în așa hal Justiția, încât respectiva a rămas fără suflare. T. Toader are o singură slăbiciune: omul care i-a băgat gloanțele pe țeavă și care așteaptă cu sufletul la gură ultimul foc: ordonanța pe amnistie și grațiere. După ce-și va face această ultimă datorie, T. Toader poate să plece în cărțile de istorie.
 • Nu nutresc niciun fel de sentiment față de Augustin Lazăr. Nu cred că este vreo lumină, însă mi s-a părut mereu un om decent. Dar aici nu s-a evaluat competența sa profesională. Modul în care a fost executat acest om spune cum ne va arăta viitorul. Orice om nealiniat regimului va păți la fel. Este mesajul sumbru pe care acest călău manevrat de L. Dragnea l-a așternut în această noapte peste țară.
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dar pe A. Lazar,cine l-a ales in afara de K. Iohannis,caruia i-a clasat ”n” dosare?Si A.Lazar a detinut o putere uriasa,a plasat in functii cheie procurori corupti ca si el,care incalca legile tarii,fac politie politica si alte fapte ireprobabile.
  • Like 0
 • Acest avorton, hâd și pe dinăuntru și pe dinafară, această falsă "somitate" juridică, împopoțonat cu o adunătură de titluri merită pedeapsa maximă pentru impostură si trădare, pentru batjocorirea neamului, pentru apărarea celor mai abjecți borfași, tot ce are mai rău clasa politică. El, împreună cu toate gunoaiele tariceanu, Iordache, nicolaie, nicolicea, "mitralieră" și toți derbedeii puscariabili susținători ai condamnatului dragnea. Sunt o rușine. Ne-am săturat să le vedem mutrele hâde și să le ascultăm aberațiile, zi de zi. Sunt rezultatul ignoranței și somnului rațiunii nației.
  • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Iohannis si Lazar nu sunt ”rezultatul ignorantei si somnului retiunii natiei”,cand ei sunt in cardasie?Avem o clasa politica degradata si un presedinte de tot rasu-plansu”!,asta e!
   • Like 0
  • @ Elena Nicu
   L-ai fi preferat pe ponta!? Ai răbdare că încearcă, cu disperare, să se resusciteze, împreună cu criminalul banicioiu. Lumea a și uitat ce a făcut guvernul ponta, cate ticăloșii, ce au făcut in momentul "colectiv", cate crime au pe conștiință. Au fost înlăturați de borfașii actuali și acum vor iar la ciolan, plus că au și niște polițe de plătit. Nu, iohanis, in mod special, pe lazăr nu l-a ales electoratul, a fost numit, nu este rezultatul somnului rațiunii nației, este alternativa, bună. Dar, voi, privitorii, cu nesaț, la a3 si rtv nu aveți cum să pricepeți. Veți fi niște zombi și la următoarele alegeri. Pentru o pomană, fie cat de mică, va veți vinde votul borfașilor perpetuând nenorocirea țării.
   • Like 0
 • Putina lume stie , din pacate, ce se relateaza intr-un documentar lung realizat de National Geografic, despre Augustin Lazar. De acolo am aflat ca este autorul uneia
  din cele mai spectaculoase anchete reusite 100%, din intreaga istorie a Romaniei !!
  Dl Augustin Lazar a reusit, dupa o ancheta derulata pe multi ani, in calitate de procuror la Alba Iulia, sa recupereze cele 13 bratari dacice de aur care acum sunt in Muzeul de Istorie Nationala. A reusit sa-i gaseasca pe hoti, sa demonstreze cu experti internationali ca bratarile sunt autentice, sa le adune din Europa si America "bob cu bob" si chiar sa gaseasca cele 4 locuri din teren unde de unde au fost dezgropate !! Un profesionalism si o perseverenta remarcabila dupa cum subliniaza cei de la National Geografic care il elogiaza permanent la prezentarea etapelor anchetei care sunt ca un film politist captivant. Deci, Dle. Negrutiu, de data asta n-ati apreciat exact, dl. Augustin Lazar chiar este "o lumina"! In rest toata aprecierea pt ce faceti cu acest site!
  • Like 1
  • @ Orest Oltu
   o stim pe asta,e singura lui realizare pozitiva,restul sunt negative
   • Like 0
 • Observ că aici 2 handicapați mintal își defulează borâturile lor stomacale!
  Marș jigodiilor!
  • Like 1
  • @ Vladimir Dumitru
   Paul check icon
   La pesede pana și calitatea postacilor scade exponențial, de la Constantin pe lângă elocventa singulara a lui Voicu Nicolae la Gabriel Rădeanu... absolut tot ce are de-a face cu aceasta adunătura alde pesedista de prosti fuduli și mafioti se degradează in mod constant.
   • Like 2
 • Leo70 check icon
  Cu nesimtirea si narcisismul binecunoscute Todorel a venit din nou cu acuzatii neprobate sau pe langa subiect. A dovedit inca o data ca este doar un "asasin" platit de GIO PSD-ALDE. Nu mi se pare normal ca Presedintele sa nu poata avea drept de veto in fata unui individ pus in functie printr-un algoritm de partid (de GIO, ma rog). Solutia: din nou in strada!?!
  • Like 4
  • @ Leo70
   Ca este platit de borfasi, nu este niciun dubiu. Doar ca nu il vad in postura de "asasin", nici macar in sens figurativ. Ceea ce face individul asta intra mai degraba in categoria prostitutiei. Din aceea de nivel jos, de prin boscheti, fara fineturi de budoar.
   • Like 1
 • Domnule Negrutiu,logica de trei-simpla demonstreaza ca niciodata,seful Parchetului General nu va avea competente mai mari decat ministrul Justitiei.Fostul ministru al JUSTITIEI l-a numit pe actualul sef al Parchetului General.Daca sofismul dvs. poate sa eludeze principii,al nostru bun simt...si ratiune... NU POATE...pentru ca nu I s-a umflat capul....de sus,dar poate ala de jos...devine tampit ca al vostru de sus si...afecteaza onoarea mamei dvs.
  • Like 0
  • @ Gabriel Radeanu
   Tudor check icon
   Traducere in romaneste ai?
   • Like 2
  • @ Gabriel Radeanu
   Câtă imbecilitate poți afișa.
   • Like 1
 • Nu credeam sa mai apuc asfel de vremuri cand un om si intreaga lui activitate in folosul comunitati este desfiintata cu adevarata ura proletara ca in vremurile de trista amintire,dar parca si atunci,de circumstanta,se adaugau si cateva aspecte pozitive,asa ca sa fie cat mai credibil verdictul.Crunta dezamagire pentru un batran care acum 30 de ani privea cu speranta spre steaua democratiei,asa cum spune nenea Eminescu intruna din poeziile sale.Acest Tudorel Toader e echivalentul unui individ care pregatit de partid trebuia sa ia cuvantul si sa desfiinteze un om pentru ca sa a hotarat partidul si tovarasul secretar general.Intreaga activitate a acestui individ se regaseste in scoala vechilor secretari pcr,asa numitele scoli de partid.
  • Like 6
 • Mr.Oh check icon
  Am avut o ruda in familie. Nomenclaturist comunist cu carnet de partid.
  Cand venea in vizita si vedea saracia de la masa, deeeh magazinele erau cam goale, comenta: " Vedeti voi, eu am de toate, Voi sunteti niste inadaptati, nu stiti ce trebuie sa faceti ca sa va mearga bine!" Adevarat. Nomenclaturistii aveau magazine dedicate unde doar ei aveau acces. muritorii de rand, se descurcau cum puteau.

  Pregatiti-va urmeaza sa vi se spuna ca sunteti inadaptati fiindca sunteti onesti, corecti, destoinici, Urmeaza sa se rada de voi pe fata, pe ascuns se rade deja, fiindca aveti calitati umane, valori. Si o sa o inghititi de acum inainte mult si bine! Si o sa fiti obligati sa renuntati la valorile voastre ca sa puteti supravietui...

  Marea realizare a ultimlor 30 de ani. Reintoarcerea la mizeria umana.
  Mult succes! O sa vedeti ce bine o sa fie!
  • Like 5
  • @ Mr.Oh
   Mai papagalule...de ce oare experienta ta de viata trebuie sa fie exemplara?Pentru ca te numesti Mr.Oh....Dispari de aici...pentru ca REPUBLICA....nu e socialista Romania!
   • Like 1
  • @ Gabriel Radeanu
   Mr.Oh check icon
   M-am abtinut sa comentez remarcille tale de-a lungul timpului. Mi se pare ca esti un om foarte redus. Fara intuitie, incapabil s ainveti din viata ta. Un teoretician fara empatie.
   • Like 4
  • @ Gabriel Radeanu
   Dispari tu gunoiule, cu toți cei pe care îi pupi in c...
   • Like 1
 • O evaluare este altceva decît un act de acuzare! Şi în cazul fostului procuror general DNA şi în cazul acesta ministrul justiţiei a făcut o injustiţie, prezentînd, de fapt, un act de acuzare, pe care l-ar reproşa oricărui procuror: înşirarea neregulilor şi încadrarea lor în literele legilor. Dacă aşa făcea şi evaluarea studenţilor pe cînd era profesor (sau mai este?!), mă mir că nu a fost linşat de studenţi.
  • Like 3
  • @ Gheorghe Moldoveanu
   Sigur nu sunteti participant al cursurilor universitare in ultimii 20 de ani!Daca ati fi fost,probabil ati fi vrut linsarea studentilor...in nici un caz al profesorilor...ultra-toleranti si...neprincipial de ingaduitori!Domnule Moldoveanu...eu cunosc generatia asta de suficienti...care crede ca a invatat....cand de fapt a cumparat competente!...INTIM!
   • Like 0
  • @ Gabriel Radeanu
   Persiști in răutate, generată de prostie si slugărnicie.
   • Like 1
 • Ultimul sa stinga lumina. A revenit la moda zicerea asta.
  • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   FAC-IU!
   • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult