Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tudorel Toader l-a executat și pe procurorul general, într-o „ievaluare în 20 de puncte", pe model Kovesi

Tudorel Toader

(Foto: Inquam Photos)

Ministrul Justiției Tudorel Toader a cerut miercuri revocarea procurorului general al României, Augustin Lazăr.

„Gravitatea comportamentelor, a mesajelor publice ale procurorului general a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional. Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general", a spus ministrul Tudorel Toader.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat că decizia de miercuri a ministrului Justiției nu poate fi atacată și remarcă faptul că prin „toate operațiunile acestea, CSM e dat deoparte”.

Citiți mai jos raportul integral prezentat de ministrul Justiției. 

„CSM, în privința procurorilor, nu mai e luat în considerare. Prin nesocotirea totală a avizului dat de CSM și la revocare si la propunerea de numire, practic CSM e dat deoparte într-un dispreț total”, a subliniat Augustin Zegrean într-o intervenție la Digi24. 

Șeful statului este obligat să dea curs solicitării ministrului Justiției de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

UPDATE

Cele mai importante declarații ale ministrului Tudorel Toader:

„Evaluarea procurorului general cuprinde 20 de puncte, câte au fost și la procurorul șef al DNA. Puteam să adaug mai multe”.

„Procurorul general a sustinut vehement lipsa unui temei legal pentru evaluarea procurorului sef al DNA. A avansat ideea unui conflict între procurori și ministrul Justiției.  Sunt convins că a făcut asta pentru a încerca să împiedice evaluarea procurorului șef al DNA”

„Oare de ce procurorul general se împotrivea evaluării procurorului general al DNA. Acum tind să cred că voia să preintâmpine o eventuală evaluare a domniei sale.”

Toader vorbește despre legalitatea numirii procurorului general a lui Augustin Lazăr,  în 2016.

„În dosarul de candidatură nu s-a identificat nici un document care să dovedească îndeplinirea criteriului privind calificativul de Foarte Bine la utlima evaluare. Lipsea o piesă de la dosar, în evaluare și desemnare - calificativul evaluarea pe ultima perioadă”.

„De ce președintele a semnat decretul (de numire a procurorului general ) fără ca să existe acea verificare a legalității numirii?”

„Prin declarații publice a aprobat activitatea desfășurată la DNA. E evident necesar să verifice dacă cele apărute în scris, verbal în spațiul public sunt adevărate”

„Ignorarea situațiilor de criză, încercări de minimizare a deficiențelor prin discurs public in care a încercat acreditarea altei situații decât cea rezultată din realitate”.

Tudorel Toader a trecut în evaluarea procurorului general si faptul că Augustin Lazăr a utilizat „sintagma, cred cu plăcere folosită, când spunea niște inculpați de rang înalt”, și a adăugat că în unele state „există legislații penale care sancționează fapta de a spune cuiva că fost condamnat”.

"Actele şi faptele enumerate de netoleraţă demonstrează că activitatea managerială a lui Augustin Lazăr contravine obligaţiei constituţionale şi legale.

„Nu se mai poate susţine ocuparea în continuare şi exercitarea funcţiei de conducere din cadrul Ministerului Public.”

„Gravitatea comportamentelor, a mesajelor publice ale procurorului general a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.”

„Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general".

STIREA INITIALA

Rămânerea lui Tudorel Toader în funcţia de ministru al Justiției depinde de concluzia pe care o face publică astăzi, în legătură cu procurorul general Augustin Lazăr, potrivit informațiilor Digi24.

Tudorel Toader a anunțat pe Facebook că va susține miercuri o declarație de presă pe acest subiect la ora 18:00, pentru a prezenta raportul de evaluare a activității manageriale desfășurată de către procurorul general de la PICCJ.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și-a manifestat îngrjorarea la începutul acestei lunii privind procedura de evaluare a procurorului general. În urma unei evaluări similare, ministrul a propus revocarea Laurei Codruţa Kovesi, de la șefia DNA.

Dacă ministrul Tudorel Toader va decide să ceară îndepărtarea din funcţie a lui Augustin Lazăr, preşedintele Klaus Iohannis nu mai poate refuza, potrivit deciziei Curţii Constituţionale prin care a fost obligat să semneze revocarea procurorului şef al DNA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gargamel loveste din nou ...
    Dupa DNA, a lovit in procurorul general.Avocatul hotilor, adica ministrul justitiei sterge pe jos cu procurorul sef al Romaniei
    Romanica nu se mai poate numi nici macar tara bananiera este tara hotilor.
    Se pare ca Justitia nu are "anticorpi" necesari pentru a se apara ...
    Daca nu iesim in strada va fi vai de noi..
    • Like 1
  • karla check icon
    In strada!!!!! Milioane in strada si răsturnarea guvernului pentru ca nu se mai poate.
    • Like 1
  • O certitudine : Acesti analfabeti bagabontisti gen Tudorel si compania "vorbesc" prin intermediul ziaristilor, lansand teme bombastice cu scopuri precise de manipulare, cum karma vorbeste prin simtaminte. N-ar fi mai bine, sa nu-i bagam in seama ?.cred ca ar produce mai putin rau daca pur si simplu media s-ar ocupa, spre exemplu, de probleme sau subiecte geo-politice sau care implica mapamondul, implicit, efectul acestuia asupra Romaniei.
    • Like 1
  • Asteptam autoievaluarea!
    • Like 1
  • Concluzia: Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară! ( cu siguranta nu v-ati gandit la asta cand v-ati ales deviza ) :)

    P.s. Nici nu ma mai enervez...am trecut la ras. Face mult mai bine la sanatate .
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult