Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Omul din imagine va fi un personaj cheie în Statele Unite

Brett Kavanaugh

Foto: Guliver/Getty Images

Curtea Supremă joacă un rol foarte important în sistemul constituțional de guvernământ. Mai întâi, fiind cel mai înalt tribunal al țării este ultimul loc unde cetățenii își pot găsi dreptatea. Al doilea...joacă un rol esențial în a asigura ca fiecare ramură a guvernului să își recunoască limitele puterii. Al treilea protejează drepturile civile și libertățile prin anularea legilor care violează Constituția. În final, stabilește limitele guvernului democratic astfel că majoritatea populară nu poate emite legi care lezează sau dezavantajează minoritățile.

Principalul for juridic al țării, care conduce întreaga rețea de tribunale din Statele Unite, este constituită din nouă membri aleși pe viață, la propunerea președintelui țării și care sunt confirmați de senatul american, după un lung și sever proces de verificare. Uneori propunerile președintelui nu sunt validate, fie prin opoziția comisiei juridice, fie prin votul negativ al senatului.

Nu toți președinții americani au avut privilegiul de a numi judecători supremi. Dintre cei 118 judecători care au slujit la Curtea Supremă, președinții William Henry Harrison, Zachary Taylor, Andrew Johnson și Jimmy Carter nu au nominalizat niciunul.

În fruntea listei este George Washington care a numit 11 judecători în primul tribunal suprem al țării, urmat de Franklin Delano Roosevelt cu 9, Wlliam Taft cu 6, Andrew Jackson și Abraham Lincoln cu câte 5 și Ronald Reagan cu 4.

În primul an al mandatului, cel de al 45-lea președinte american Donald Trump l-a numit la Curtea Supremă pe Neil Gorsuch, iar acum se pregătește pentru lupta politică pentru confirmarea celui de al doilea "suprem" în persoana lui Brett Kavanaugh.

După propunerea făcută de președinte, au urmat câteva luni în care cei mai mulți senatori s-au întâlnit cu Kavanaugh, toți i-au studiat documentele, care denotă un candidat de mare calitate, despre care Trump a spus: nimeni din Statele Unite nu are o calificare superioară celei a lui Brett Kavanaugh.

Relativ tânărul judecător este de o mare erudiție, a absolvit facultatea de drept la universitatea Yale, și-a făcut ucenicia ca intern al judecătorului suprem Anthony Kennedy, a fost membru al echipei Kenneth Starr care l-a anchetat pe președintele Clinton și a servit 12 ani ca judecător la tribunalul de recurs din circuitul Districtului Columbia (în care este capitala Washington D.C), considerat - ca importanță - al doilea for juridic al țării, după Curtea Supremă.

Începând cu ziua de marți 4 septembrie a.c, Comisia Judiciară a senatului va ține audieri cu cel propus de președinte și va decide prin vot dacă îl recomandă plenului senatului pentru vot deschis.

Acest tip de audieri au fost poreclite "scena procesului de execuție" din cauza agresivității întrebărilor și comentariilor.

Pentru patru zile vor fi audiați candidatul propus și o serie de experți în justiție, vor fi prezentate documente și declarații și mai ales se va desfășura o luptă în care se vor înfrunta susținătorii și oponenții lui Kavanaugh.

Audierile și disputa vor fi televizate. Nominalizarea noului judecător suprem este foarte importantă pentru ambele partide, mai ales în faza de acum.

Prin demisia lui Kennedy, curtea este împărțită simetric: patru judecători conservatori (John Roberts, Clarence Thomas, Samuel Alito și Neil Gorsuch) și patru liberali de stânga (Ruth Bader Ginsburg, Elena Kagan, Sonia Sotomayor și Stephen Breyer). Dacă senatul îl va nominaliza pe Kavanaugh, balanța se va înclina spre cei de opinie conservatoare. Mai mult, trei dintre judecătorii conservatori sunt tineri, iar potențialul Kavanaugh ar fi al patrulea. Ei au perspectiva de a funcționa la Curtea Supremă pentru mai multe decenii. 

Între judecătorii stângiști doi sunt de vârstă avansată: Ruth Ginsburg are 85 de ani, iar Stephen Breyer 80. Aceștia s-ar putea să fie în situația să se retragă, sau să devină incapacitați. Asta crează șansa ca președintele Trump să poată nominaliza mai mult de doi supremi în timpul mandatului său.

Perspectiva unei curți supreme conservatoare înspăimântă pe politicienii liberali și senatorii din partidul democrat se pregătesc să ridice toate obstacolele posibile la audierile lui Kavanaugh.

Dar, ținând cont de calitățile candidatului, este aproape sigur că el va fi aprobat de comisia juridică și se va trece la votul din senat.

Cu aceasta începe o altă problemă. Prin moartea lui John McCain, majoritatea republicană în senat este la limită 50:49.

După constituție, guvernatorul statului Arizona Doug Ducey (republican) trebuie să numească un înlocuitor, până la primele alegeri generale.

Între candidații la scaunul lăsat liber sunt Cindy McCain (soția fostului guvernator), Kirk Adams (șeful de personal al lui Ducey), Barbara Barett (fostă ambasadoare) și vârstnicul Jon Kirk (fost senator al statului Arizona).

Guvernatorul Ducey a avut decența să declare că până după completarea ceremoniilor funerare ale defunctului senator nu va face nici un fel de anunț, dar hotărârea lui de a numi un înlocuitor este iminentă și de ea depinde șansa partidului republican de a păstra superioritatea și de a-și realiza agenda.

Nu se știe nici cine va fi și nu se știe mai nimic despre concepția politică și comportamentul la vot al celui care va deveni noul senator de Arizona.

Interesul publicului pentru audierile de marți este foarte mare.

Pentru toți cei care cred în valorile tradiționale ale marii națiuni americane, Brett Kavanaugh, deschis "originalist" (judecător care se conduce după constituție în modul strict al formulării ei) este candidatul potrivit.

El a spus: Filozofia mea despre justiție este simplă, judecătorul trebuie să fie independent și să interpreteze legea, nu să facă el legi noi. El trebuie să interpreteze textele legale așa cum sunt scrise. Un judecător trebuie să interpreteze Constituția așa cum a fost ea scrisă, în tradiția istoriei și a cazurilor precedente.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare corect că democrații se opun numirii lui Kavanaugh ,nu contează valoarea intelectuală ,profesională şi umană ,contează în primul rând adeziunea ideologică ,,corectă" iar faptul că are convingeri conservatoare îl trece in rândul elementelor retrograde ,elemente care ,cum bine ştim se opun ,,progresului şi înfăptuirii viitorului luminos al omenirii" Sper să reuşească nominalizarea altfel cu o curte majoritar progresistă societatea americană riscă să o ia razna de tot iar asta va avea efecte catastrofale nu numai la ei ci pe tot globul dar mai ales in Europa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult