Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Orban, despre legea stării de alertă: Am încredere că Parlamentul va vota proiectul astfel încât MAI să aibă din nou la dispoziție posibilitatea de a-i sancționa contravențional pe cei care nu respectă regulile

Ludovic Orban - 9 aprilie - gov.ro

Foto gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seara că are încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate Legea stării de alertă, astfel încât aceia care încalcă regulile stabilite să poată fi sancționați și după 15 mai, după ieșirea din starea de urgență. După această dată, regulile vor fi stabilite prin hotărâri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Am încredere că odată cu adoptarea legii pe care am înaintat-o Parlamentului, ne vor reveni instrumentele. Nu se pot impune reguli fără ca acei care încalcă aceste reguli să fie într-un fel pedepsiți. Sigur că încercăm să comunicăm cât mai bine, să informăm cât mai corect cetățenii, să le punem la dispoziție toate cunoștințele pe care noi le deținem pentru a-i ajuta să se ferească de infectare, dar atât timp cât există oameni care nu respectă legea și care până la urmă îi pun în pericol pe ceilalți - a nu purta mască, de exemplu, într-un mijloc de transport nu te afectează numai pe tine, ci și pe cei alături de care călătorești; dacă la locul de muncă nu respecți regulile care vor fi stabilite, îți pui în pericol colegii de muncă. Până la urmă, trebuie să avem la dispoziție instrumentele, pârghiile prin care să îi determinăm pe cei care nu respectă regulile să aibă un comportament corect și am încredere că Parlamentul va vota proiectul de lege, astfel încât MAI să aibă din nou la dispoziție posibilitatea de a-i sancționa contravențional pe cei care nu respectă regulile”, a spus Ludovic Orban la Digi24.

Proiectul de lege este marţi pe ordinea de zi a Senatului.

Guvernul așteaptă miercuri decizia Curții Constituționale, după sesizarea depusă de Avocatul Poporului, care a contestat la CCR ordonanţa din 2004 ce reglementează starea de alertă. În funcție de decizia Avocatului Poporului, Guvernul va corecta actul normativ care reglementează starea de alertă printr-o Ordonanță de Urgență, a spus Orban, „astfel încât să lăsăm totuși anumite instrumente privitoare la aplicarea regulilor imediat după ieșirea din starea de urgență”. 

Două variante pentru declarația pe proprie răspundere

Pe de altă parte, premierul a spus că pentru declarația pe propria răspundere sunt în discuție în prezent două variante - menținerea acesteia, fie scrisă, fie pe telefonul mobil și varianta în care persoanele oprite de filtrele de ordine să declare scopul deplasării în afara localității. „Ambele variante sunt în analiză, vom lua decizia cât de curând, după instituirea stării de alertă”, a spus Orban.

Întrebat dacă poate fi controlat prețul măștilor, prim-ministrul a spus că nu crede ca va fi necesar acest lucru, pentru că, pe lângă importurile care se fac de către firme, în România există 23 de producători autorizați, iar pe piață vor fi cantități suficiente de măști. În plus, Executivul pregătește un act normativ pentru asigurarea unui număr de măști pentru persoanele vulnerabile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovo check icon
    O opinie personală: dacă parlamentul nu votează legea, președintele va prelungi starea de urgență, spunând "eu n-am vrut s-o prelungesc, v-am spus de acum 2 săptămâni, dar din vina pe-se-de a trebuit, pentru că nu puteam lăsa autoritățile fără instrumentul legal pentru a menține unele restricții". Mi se pare logic, mai marchează un gol. Si cred că pesede știe asta și, deși latră, face zgomot, va vota legea.
    • Like 1
  • Pai e si normal. Dacä politaiul nu te poate amenda ce rost mai are sa iasa pe strada? Scrie si la carte: "teme-te de cel ce poarta sabia ca nu în zadar o poartä""". Omul trebuie sä se teamä.Sä-,I fie fricä. Avem nevoie de oi nu de cetateni care îsi cunosc drepturile.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult