Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Orban, despre legea stării de alertă: Am încredere că Parlamentul va vota proiectul astfel încât MAI să aibă din nou la dispoziție posibilitatea de a-i sancționa contravențional pe cei care nu respectă regulile

Ludovic Orban - 9 aprilie - gov.ro

Foto gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seara că are încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate Legea stării de alertă, astfel încât aceia care încalcă regulile stabilite să poată fi sancționați și după 15 mai, după ieșirea din starea de urgență. După această dată, regulile vor fi stabilite prin hotărâri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Am încredere că odată cu adoptarea legii pe care am înaintat-o Parlamentului, ne vor reveni instrumentele. Nu se pot impune reguli fără ca acei care încalcă aceste reguli să fie într-un fel pedepsiți. Sigur că încercăm să comunicăm cât mai bine, să informăm cât mai corect cetățenii, să le punem la dispoziție toate cunoștințele pe care noi le deținem pentru a-i ajuta să se ferească de infectare, dar atât timp cât există oameni care nu respectă legea și care până la urmă îi pun în pericol pe ceilalți - a nu purta mască, de exemplu, într-un mijloc de transport nu te afectează numai pe tine, ci și pe cei alături de care călătorești; dacă la locul de muncă nu respecți regulile care vor fi stabilite, îți pui în pericol colegii de muncă. Până la urmă, trebuie să avem la dispoziție instrumentele, pârghiile prin care să îi determinăm pe cei care nu respectă regulile să aibă un comportament corect și am încredere că Parlamentul va vota proiectul de lege, astfel încât MAI să aibă din nou la dispoziție posibilitatea de a-i sancționa contravențional pe cei care nu respectă regulile”, a spus Ludovic Orban la Digi24.

Proiectul de lege este marţi pe ordinea de zi a Senatului.

Guvernul așteaptă miercuri decizia Curții Constituționale, după sesizarea depusă de Avocatul Poporului, care a contestat la CCR ordonanţa din 2004 ce reglementează starea de alertă. În funcție de decizia Avocatului Poporului, Guvernul va corecta actul normativ care reglementează starea de alertă printr-o Ordonanță de Urgență, a spus Orban, „astfel încât să lăsăm totuși anumite instrumente privitoare la aplicarea regulilor imediat după ieșirea din starea de urgență”. 

Două variante pentru declarația pe proprie răspundere

Pe de altă parte, premierul a spus că pentru declarația pe propria răspundere sunt în discuție în prezent două variante - menținerea acesteia, fie scrisă, fie pe telefonul mobil și varianta în care persoanele oprite de filtrele de ordine să declare scopul deplasării în afara localității. „Ambele variante sunt în analiză, vom lua decizia cât de curând, după instituirea stării de alertă”, a spus Orban.

Întrebat dacă poate fi controlat prețul măștilor, prim-ministrul a spus că nu crede ca va fi necesar acest lucru, pentru că, pe lângă importurile care se fac de către firme, în România există 23 de producători autorizați, iar pe piață vor fi cantități suficiente de măști. În plus, Executivul pregătește un act normativ pentru asigurarea unui număr de măști pentru persoanele vulnerabile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovo check icon
    O opinie personală: dacă parlamentul nu votează legea, președintele va prelungi starea de urgență, spunând "eu n-am vrut s-o prelungesc, v-am spus de acum 2 săptămâni, dar din vina pe-se-de a trebuit, pentru că nu puteam lăsa autoritățile fără instrumentul legal pentru a menține unele restricții". Mi se pare logic, mai marchează un gol. Si cred că pesede știe asta și, deși latră, face zgomot, va vota legea.
    • Like 1
  • Pai e si normal. Dacä politaiul nu te poate amenda ce rost mai are sa iasa pe strada? Scrie si la carte: "teme-te de cel ce poarta sabia ca nu în zadar o poartä""". Omul trebuie sä se teamä.Sä-,I fie fricä. Avem nevoie de oi nu de cetateni care îsi cunosc drepturile.
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult