Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Orban: Unii dintre bugetari vor intra în șomaj tehnic, câte 15 zile pe lună

Ludovic Orban - Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care va fi introdus un mecanism de șomaj tehnic pentru unii dintre bugetari. 

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara la B1 TV că angajații din sectorul public, cu unele excepții, precum cei din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Sănătate și asistență socială, vor fi împărțiți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile pe lună, iar apoi să stea 15 zile în șomaj tehnic, plătit cu 75% din salariul brut de încadrare. 

„Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% - restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri seară, la B1 TV.

„Acesta este mecanismul pe care l-am gândit. El trebuie să asigure, pe de o parte, funcționarea instituțiilor publice – repet, acele instituții publice din zona care nu este implicată direct în toate măsurile pe care le avem – și pe de altă parte să respectăm și rigorile de a reduce posibilitatea de răspândire a virusului. Practic, jumătate din angajați, fiind 15 zile într-o formă de șomaj tehnic, în care vor beneficia de 75% din salariul brut de încadrare, dacă există vreo persoană infectată, se poate identifica acea persoană și, practic, în perioada respectivă, care e aproape egală cu perioada de izolare la domiciliu, putem să ne asigurăm că de fiecare dată că pentru cei care asigură funcționalitatea instituțiilor publice riscul de a fi infectați este minim”, a adăugat premierul.

Măsura va fi valabilă atât pentru administrația centrală, cât și pentru administrația locală și pentru toate entitățile publice.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E foarte bine, si asa sunt foarte multi inutili in aparatul de stat, sa mai stea si ei pe acasa ca nu sunt indispensabili. In Germania, exista reglementari care permit statului ca in vremuri de stare de urgenta, etc., sa poata trimite din bugetari acasa chiar fara nici un salariu - iar acolo, aia de la statul "lor"nu se compara cu cei de la statul "nostru". Asa ca....
    • Like 1
  • Concluzia logica dupa aplicarea mecanismului e ca administratia functioneaza cu doar jumatate dintre angajati?
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult