Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ordonanța care a abrogat conflictul dintre generații

Protest Piața Victoriei

Foto: Alberto Groșescu

Domnule Dragnea, 

Prin acțiunile și declarația Dumneavoastră din ultimele zile ați abrogat conflictul dintre generații din națiunea mea. Și nu o să vă mulțumesc pentru asta. După cum nu îi mulțumești incendiului care îți mistuie casa, pentru faptul că oamenii din comunitate se solidarizeaza cu tine și îți stau aproape toți ca unul.

Dar acesta este rezultatul acțiunilor guvernului pe care îl patronați Dumneavoastră.

În seara de 31 ianuarie 2017, probabil că mulți români ca și mine și-au sărutat copiii de noapte bună și s-au pregătit să îi culce. Încă mai respiram cu toții aerul unei țări democratice și al unui stat de drept. Cinci minute mai târziu ne-am deșteptat în alertele rețelelor de socializare, amenințați de spectrul unei noi dictaturi. Pentru că în esență diferența dintre un stat democratic și un regim dictatorial stă în recunoașterea și incriminarea abuzului de funcție. În esență dictatorul este unul care abuzează de funcția lui. Dumneavoastră ne-ați oferit perspectiva să ne creștem copiii - chiar și pe cei nenăscuți încă - amenințați in fiece moment de abuzul oricărui potențial funcționar public, al oricărei persoane care deține vreun fel de autoritate de care poate abuza în detrimentul cetățeanului. Și datoria naturală a oricărui părinte este să își protejeze copiii de abuzuri și abuzatori.

Dar aceasta este doar perspectiva părinților care au ieșit zilele aceastea în stradă. Generația bunicilor, adică a părinților noștri, otrăvită până atunci sistematic de propaganda televiziunilor obediente Dumneavoastră, a început să realizeze Marea Minciuniadă. Pentru că la protestele din stradă erau fiii lor, nu niște agenți sorosiști plătiți cu 50 de lei de persoană și 30 de lei în plus pentru fiecare cățel complice. Penibil, nu-i așa? Ei bine, vă datorăm penibilul acesta. 

Penibilul minciunilor Dumneavoastră a deșteptat foarte mulți oameni din poporul meu – față de care, deși afișați un respect de formă, fals ideologic, îl nesocotiți, la fel cu iluștrii dumneavoastră predecesori, în cele mai elementare reguli străbune de cuviință și interacțiune socială. Cum ar fi ”minciuna are picioare scurte”. Pentru prima dată după mult prea mult timp, am avut o conversație plină de semnificație socială cu tatăl meu, despre cum forțele răului au întors scenele de groază de acum 25 de ani pe străzile protestelor noastre pașnice și civice. Vă asigur că milioane de astfel de coversații pline de semnificații vor urma și ne vor dezvrăji părinții din urzeala malefică de minciuni a sistemului Dumneavoastră de propagandă.

Ce s-a întâmplat cu generația Milenială – tinerii frumoși și liberi – cum îi numeau condescendent aceleași instituții de propagandă? Atacul la drepturile și valorile lor fundamentale cu care au crescut au deșteptat în ei resorturile cele mai puternice și într-adevăr frumoase: altruismul, afilierea, activismul civic, inovația socială – și acum sunt în avangarda imensei forțe pașnice ce animă întreaga mea națiune. Ei sunt bateria noastră de energie verde și veșnic regenerabilă. Ei sunt liantul social - în stradă sau pe net - al maratonului nostru demoratic. Cât de puțini îi cunoașteți încercând să îi cumpărați pe frații noștri mai mici cu ”primul salariu” sau ”2500 de lei fără experiență”. Dacă ați fi coborît în stradă să stați de vorbă cu mai mulți angajatori sau manageri care sunt și acum acolo ați fi aflat despre ”entitlement” și cum nu o să puteți niciodată să obțineți un contract de încredere bazat exclusiv pe mijloace tranzacționale, cu oamenii născuți LIBERI care caută semnificație în viață. Datorită acțiunilor Dumneavoastră, absenteismul la vot va deveni istorie.

În încheiere, Domnule Președinte al Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, nu vă cer nimic. Dar vă asigur că noi vom rămâne – din ce în ce mai hotărâți și din ce în ce mai mulți – de partea valorilor statului de drept, ale democrației și ale civismului. Și am convingerea că evenimentele începute trist în seara de 31 ianuarie 2017 cu acțiunile nedemocratice și neconstituționale ale guvernului pe care îl patronați vor fi urmate de ieșirea din scena politică a felului de a face politică pe care îl reprezentați. Si va avea ca rezultat o Națiune Română mai solidară, mai pregătită pentru democrație și mai puternică.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bun! Bine!!!
  • Like 0
 • A durat 27 de ani pana ne-am trezit, in loc de 20 cat a anticipat Brucan...
  • Like 0
 • Scrisoarea e mult prea frumoasa pentru Dragnea, el ar casca de plictiseala s-o citeasca, din pacate... si asta pentru ca se bazeaza pe tergiversarea identificarii unor leaderi in toata aceasta manifestare a spiritului de dreptate. Daca nu se cuaguleaza un grup ferm de oameni care stiu ce vor, protestul se va diminua si PSD va actiona ca Erdogan. Ei stau si clocesc acum ce sa faca, iar oamenii ingheata in strada degeaba. Degeaba atata inteligenta daca e irosita in proteste si nu creaza o delegatie care sa creeze o platforma si sa vorbeasca multimii sau sa bata la poarta parlamentului si sa ceara ferm abrogarea ordonantelor si alegeri anticipate. Normal ar fi sa urmeze epurarea PSD de toti coruptii. Se stiu cine sunt. Toata lumea stie cine sunt coruptii si mafiotii dar toti ii tolereaza de atatia ani!
  DNA ii stie pe toti. Trebuie facuta dreptate identificand toate capetele balaurului PSD-ist. Altfel se va reface si o vom lua de la capat.
  • Like 0
 • Ce titlu si articol bun....te urasc man dar te si distribui)
  • Like 1
 • Marius check icon
  Simplu... curat... la obiect... epic!
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult