Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pacienții de la Spitalul Foișor, externați sau mutați vineri noaptea, după ce unitatea sanitară a devenit spital Covid

Transferul pacienților de la Foișor

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

Vineri noapte, pacienții de la Spitalul de Ortopedie Foișor au fost externați sau transferați, după ce unitatea sanitară a fost transformată în spital Covid. Decizia a fost luată din cauza nevoii urgente de paturi ATI, a motivat șeful DSU, Raed Arafat. „Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă a fost răspunsul clar, nu sunt locuri, nici la Terapie Intensivă, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului. Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată", a declarat secretarul de stat.

Rude ale celor transferați le-au declarat reporterilor că au aflat de operațiune de abia în cursul serii. Raed Arafat spune că ordinul s-a dat în cursul zilei, dar că procedura a fost întârziată pentru că oficialii au trebuit să ducă „muncă de lămurire cu conducerea spitalului”. „A fost trimisă o echipă de la DSP București la Spitalul Foișor ca să poată să pregătească spitalul și să dea autorizațiile. Din păcate, echipa noastră care a ajuns după ce a fost emis ordinul și după ce a ajuns a trebui din nou să ducă muncă lămurire, să convingă, să explice de ce facem acest lucru, să discute cu managerul, să discute cu medicii de la spital, să le explice, cu asta a trecut timpul”, a spus Raed Arafat, potrivit Digi24.

Managerul spitalului susține că ordinul de evacuare a fost dat abia la ora 15, iar aparținătorii au fost anunțați în ultima clipă să vină la spital, relatează Hotnews.

„Este cât se poate de revoltător”

Potrivit şefului DSU, în Spitalul Foişor erau, vineri după-amiază, 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţele, la Spitalul Elias – un pacient, Spitalul Clinic de Urgenţă - patru bolnavi, Spitalul Universitar Bucureşti - cinci pacienţi, câte unul la Spitalul "Bagdasar Arseni", la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi unul cu ambulanţa la Galaţi, la domiciliu, relatează News.ro.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor, Vasile Barbu, consideră revoltător ce se întâmplă la Foișor și spune că unii pacienți fuseseră operați recent și au risc de complicații. ”Este cât se poate de revoltător, am discutat cu medicii, cu asistenţii medicali din spital, cunosc, m-au sunat aparţinători care erau în drum către Bucureşti, au fost anunţaţi pe seara târziu să vină să-şi ia pacienţii pentru că vor fi externaţi . La cei care au fost operaţi acum 3-4 zile şi nu au complicaţii nu ar fi aşa o problemă, problemă este că sunt pacienţi care au complicaţii, infecţii, chiar azi ştiu de un pacient operat, au fost operaţi şi ieri pacienţi, cu complicaţii, cu risc de tromboze, trebuie supravegheaţi, sunt la pat, este cât se poate de revoltător pentru că oamenii nu au fost anunţaţi din timp, termenele astea milităreşti, de tip sacadat, militar-fanatic, altfel nu-mi închipui, nu se pot admite în sistemul de sănătate, pentru că au consecinţe grave”, a declarat Vasile Barbu pentru News.ro.

Mai multe persoane au venit vineri noaptea în fața Spitalului „Foișor” pentru a protesta, iar jandarmii au fost chemați pentru a asigura ordinea.

Secretarul de stat Andrei Baciu a cerut scuze pacienților de la Foișor.

„Transferul pacienţilor a început în jurul orei 15.00, dar procesul s-a prelungit. Îmi cer scuze pacienţilor, familiilor și tuturor celor care au avut de suferit cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte. Situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie. O facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, la Digi 24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu v-ați dori. în situația de a decide! atâtea replici acide și cum e să fii ;
    de o parte ori de cealaltă.
    -Glonț în tâmpla!
    Servus!
    Purice Narcis-Teofil
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult