Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Palmierii, papagalii și maimuțele

Palmieri București

foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Pentru amenajările ilegale făcute în Piața Unirii, soldate inclusiv cu tăierea unor cabluri ale sistemului de semaforizare, primăria sectorului 3 a fost amendată de primăria generală și somată să aducă zona la stadiul inițial. Primarul de la 3 a mers mai departe - a plantat fără nicio consultare publică palmieri în fața magazinului Unirea. 

Despre sectorul 3 se spune că e „bine administrat”. Nu trebuie să ai un ochi fin și un spirit critic prea dezvoltat ca să vezi că e o spoială pe bani mulți, că nu există nicio gândire coerentă în ce privește amenajarea peisagistică. Multe lucrări sunt realizate de mântuială, nu se parcurg etapele de întreținere acolo unde se degradează, copacii uscați cu rădăcinile betonate nu sunt înlocuiți, dalele sar din loc, iar cea mai mare parcare subterană de pe Decebal (proiectul de suflet al primarului) se transformă seara în cea mai mare parcare supraterană - acolo, în câțiva metri pătrați, valoarea adunată a bolizilor bate milionul de euro.

Lipsesc bunul gust și viziunea unitară, trotuarele sunt micșorate în lățime, înălțate, colorate, „amenajate” cu bucăți de dale rozalii care sar de la locul lor la câteva zile după ce au fost montate și nimeni nu trece după aceea ca să verifice și să le pună la loc.

Apar arbori de toate felurile, vin și insectele aduse de pe alte meleaguri. E un sector după chipul și asemănarea primarului, care „experimentează” acasă, pe bani publici, tot ce vede prin vacanțe. Despre clădirile nou apărute este de prisos să vorbim, în multe locuri te întrebi cine a autorizat și cum se vor comporta noile imobile la un cutremur mai mare.

Aș vrea să cred că plantarea palmierilor la Piața Unirii este un act provocator, menit să-l enerveze pe imperturbabilul Nicușor Dan. Mă tem însă că primarul de la 3 chiar a crezut că pune un lucru frumos, că ne face să ne simțim ca în Palma de Mallorca atunci când ne nimerim în ghena publică în aer liber plină de noxe, gunoaie, tarabe, cerșetori, trotinete și miros de ulei prăjit de la localurile din zona pe care o numim Piața Unirii.

Capitala e ca un bucureștean care nu a făcut un duș de câteva săptămâni, după ce l-a lăsat Termoenergetica fără apă caldă la robinet, dar se dă cu parfum de firmă care l-a fascinat într-un duty-free de aeroport, fiind sigur că nu va mirosi a transpirație și haine nespălate.

Bucureștiul este, indiscutabil, un exemplu despre cum nu trebuie administrat un oraș. Cine a meșteșugit asemenea organizare administrativ-teritorială a avut un umor negru și cinic: l-a împărțit pe sectoare, a făcut și primărie generală, a dat bulevardele la unii și străzile la alții, curățenia la sectoare, transportul și căldura la generală. Cei care au memoria mai antrenată își amintesc despre conflictele deschise dintre primarul de la 3 și primărița generală Firea - faptul că ar fi toți din același partid în toate sectoarele nu reprezintă o garanție că s-ar înțelege între ei pentru binele locuitorilor.

Rezultatul este un circ, Bucureștiul e o junglă în care fiecare face exact ce vrea, șefii se ceartă ca papagalii care-ți strică somnul dimineața. Apar și palmierii și desigur, următorul pas este să vedem maimuțele ca-n New Delhi, pentru că i s-a părut unuia dintre primari că e „frumy” și n-ar fi rău să aducă pe la noi ce a văzut într-o grădină zoologică din ultimul concediu (cu argumentul că dacă primarul general nu repară băncile din parc, măcar să aducem niște maimuțe ca să ne distreze).

Vă invit să citiți aici declarațiile șefei asociației peisagiștilor din România despre cât de potrivită este amplasarea unor palmieri în București. Aș completa și că în istoria social democraților, palmierii aduc ghinion primarilor, Radu Mazăre e un exemplu.

Într-o intervenție la Digi24, șeful de la sectorului 3, Robert Negoiță, l-a acuzat pe primarul general Nicușor Dan că nu răspunde la telefon, la sms-uri, că nu respectă legea și nu convoacă pentru coordonare edilii de la sectoare măcar o dată pe lună. Chiar și cei care au apreciat actul administrativ al lui Nicușor Dan, exasperați de găinile cu sclipici și iepurii cu ghirlande lăsați în urmă de Gabriela Firea, așteaptă efecte vizibile ale mandatului fostului lider al USR. Cer și o deschidere mai mare pentru dialog cu toate părțile chiar și cei care și-au dat mâna ca să câștige alegerile locale.

Faptul că actualul edil a pus ordine în finanțele Bucureștiului după ce însăși primărița Firea declara falimentul iminent nu se vede în aleile de prin parcuri și spațiile verzi. 

Așa cum pensionarul care-și ia nepotul de la școală nu simte deocamdată că agenția americană de rating Fitch a anunțat modificarea ratingurilor Capitalei la multe categorii (perspectiva Bucureștiului a trecut anul acesta de la „negativ” la „stabil”, iar profilul individual de credit - Standalone Credit Profile - al Bucureștiului de la „bbb+” la „a”, o clasă mai sus decât rating-ul național. Indicatorul semnifică o mai mare capacitate de îndeplinire a obligațiilor financiare. În decizia sa, Fitch remarcă „performanța operațională solidă a orașului și un plan de investiții ambițios”, așa cum scrie aici Buletin de București).

Pe de altă parte, jucătorii imobiliari cer deblocarea planurilor urbanistice - mulți înțeleg că e nevoie de reguli mai stricte, dar acuză lentoarea cu care se mișcă autoritățile.

Capitala României nu se va dezvolta coerent până când modelul administrativ nu va fi schimbat. Până atunci, poftiți la junglă, circ, papagali, maimuțe și palmieri, grădini suspendate cu căprioare (cum promitea primarul-infractor-fugar Oprescu), găini înhămate la calești, iepuri gigantici, spectacole cu confetti și festivalul micului mare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan I check icon
    Nu pot sa cred ca Negoita face toate astea de unul singur, fara acordul PSD&PNL. El este doar varful eisbergului. Sub el sunt toti profitorii si tovarasii de gasca ai acestui primar.
    • Like 0
  • Cat de spalat pe creier si rupt de cele rationale este romanul obisnuit : Negoita planteaza palmieri pe zeci de mii de euro din banii contribuabililor la Km 0 al Bucurestiului. Nicusor Dan ii scoate si-ii arunca mai departe in ograda sec.3 ....acum cetateanul retardat : " domn` le Primar dar sa stiti ca eu ma identific cu verdeata si cu zona asta " ! ...Nicusor Dan : " si cu verdeata va identificati " ? . Aplombul meu : pai bine mai boule/lor in loc sa le mancati ficatii ca joaca " baba oarba " cu banii vostrii din taxe si impozite voi stati sa "va identificati" cu zonele din Bucuresti ?..cat de tembeli puteti fi ?...palmierii aia de la atat plantat si rasplantat pot sa se ofileasca si odata cu ei si banii vostrii chiar nu va pasa cum edilii efectiv isi bat joc de voi si va considera niste meduze ?...auzi "se identifica cu zona"....probabil si prin alte orase din Romania sunt meduze si anofeli care considera ca anumite cartiere zone parcuri sau drumuri le apartin domn`le ca desigur "se identifica" cu zonele ! Un popor de INEPTI si niste rebuturi in cazuri agravante de tembelism !!! ( isi merita soarta )
    • Like 0
  • Nume check icon
    Palmieri in centrul Bucurestiului? S-a gandit mult cine a propus... Posibil dupa o vizita in Dubai ca deh este inca in lista turismului de bifa in Romania. Observ in ultima perioada o campanie de popularizare a Orientului Mijlociu. Ce mari si tari sunt ei? Seicii si emiri care vad cumpara, etc. Frumoasele si scumpele lor accesorii atat insufletite si neinsufletite...Hai sa ne uitam putin mai spre vest cand vorbim de capitala si sa ne gandim sa facem o capitala europeana si nu una balcanica...
    • Like 2
  • Doar un cutremur (cam ca cel din Turcia) mai poate oferi o şansă de salvare Bucureştiului. Cu condiţia ca pe locul tuturor blocurilor (străvechi, dar mai ales nou-nouţe) răvăşite de cutremur să se amenjeze doar spaţii verzi. Ideal ar fi să se întâmple înainte ca majoritatea bugetarilor din adminbistraţii (împreună cu familiile lor) vor avea şansa s-o aburce pe muma Firea pe mojila de bani adunată cu sudoare de Nicuşor.
    • Like 0
  • De acord cu opinia jurnalistului, într-adevăr numai palmierii mai lipseau Bucureștiului!
    • Like 1
  • Acest borfas ordinar, pripasit in bucuresti din obscurul nehoiu, luat sub pulpana monstrului creeat de varanul voiculescu, firea, pripasita si ea tocmai de la bacau, isi face de cap in oras, nelimitandu-se doar la "nefericitul" sector 3, unde a fost uns primar de catre psd si o adunatura de cetateni turmentati, numiti alegatori, probabil toti pocaiti ca si el. Si de 15 ani terorizeaza sectorul cu gusturile lui deprinse la nehoiu si cu ce a vazut prin plimbarile prin lume. Articolul zugraveste perfect ce se intampla in sectorul 3.
    Imbecilul hot negoita r.s. stia foarte bine ce cai trebuiau urmate pentru a-si putea face mendrele. Dar, sigur, psd si javra de firea l-au pus sa agite putin spiritele impotriva lui nicusor dan. Ce a facut slinosul negoita se cheama provocare. Nu a apucat sa-l urce in palmier pe maimutoiul badulescu, un alt gunoi de al lui firea. Macacul badulescu a fost lasat drept consilier psd, in primaria capitalei,pentru a-l sabota, impreuna cu resturile celelalte psd pe nicusor.
    Ma intreb cat va mai fi lasat negoita, in libertate, sa fure si sa-si bata joc, dupa bunul plac, de o parte a bucurestiului. Ma intreb cat va mai fi lasata "famiglia" neoita sa construiasca abuziv, haotic si prost cartiere bucurestene. Si sa realizeze castiguri, mai mult ca sigur, neplatindu-si impozitele. Doar a mai fost odata amnistiat fiscal. Locul acestora este in puscarie, alaturi de mazare, pastrandu-le locuri caldute lui oprescu si lui firea.
    • Like 6
  • Excelent faptul că primarul capitalei a luat hotărârea să scoată palmierii din centrul capitalei. Dar nu mă mir că edilii au asemenea inițiative dacă Banca Națională a cumpărat ??? un parc, donație pentru bucureșteni de la Cuza Vodă și l-a transformat într-o curte privată alături de un hotel nou, proprietate al băncii. „Parcul cu platani” acum este o glumă ca este un „parc” Este o proprietate privată, cum demonstrează un onorabil și respectat domn, păzită cu strășnicie ,unde n-am văzut niciun bancher plimbându-se ci numai mașini care intră și ies.
    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult