Foto: FoodCollection / Profimedia
„Explozie” de plângeri privind evaziunea fiscală în Grecia. Cetățenii pot raporta, prin intermediul unei aplicații dezvoltate de Autoritatea Independentă pentru Venituri Publice (AADE) - organismul de administrare fiscală din Grecia - bonurile fiscale ilegale emise de afaceri care nu plătesc taxe.
Numărul reclamațiilor a depășit 150.000, după ce Fiscul elen a anunțat că recompensa pe care o vor primi cei ce pot ajuta la găsirea firmelor evazioniste va ajunge până la 3.000 de euro. Premiul depinde de gravitatea încălcării și de suma de taxe evitate.
Autoritățile vor să lupte astfel cu evaziunea fiscală în Grecia, unde „gaura” la buget ca urmare a neîncasării de TVA este de circa 6 milioane de euro pe an.
Denumită Appodixi, aplicația permite cetățenilor să verifice autenticitatea și conținutul chitanțelor emise de casele de marcat în urma tranzacțiilor lor în Grecia. Aceasta poate scana fiecare chitanță care conține un cod QR. Atunci când o chitanță nu este transmisă sau sunt detectate discrepanțe, utilizatorii o pot trimite, anonim sau cu numele lor, către AADE, pentru o investigație ulterioară.
Aplicația le permite utilizatorilor să scaneze bonurile pe care le primesc de la afaceri și să verifice dacă acestea se potrivesc cu datele pe care afacerile le-au trimis pe platforma myDATA. Platforma myDATA este un sistem digital care colectează și verifică datele contabile ale tuturor tranzacțiilor care au loc în Grecia.
Aplicația identifică imediat chitanțele autentice, iar după o verificare de către organele fiscale, sunt descoperite firmele care fac evaziune.
Prin scanarea bonurilor fiscale cu ajutorul aplicației utilizatorii află pe loc dacă suma a fost raportată corect la autoritatea fiscală din Grecia, casa de marcat este activă și dacă este înregistrată la fisc. În cazul în care se depistează o problemă de evaziune fiscală, utilizatorul aplicatiei va primi în cont recompensa în bani.
Contribuabilii greci devin astfel cei mai buni aliați ai Autorității Independente pentru Venituri Publice în combaterea evaziunii fiscale, scrie publicația eKathimerini. Însă problema este, continuă jurnaliștii, că cei care au scanat chitanțele prin intermediul aplicației Appodixi înainte de publicarea în Monitorul Oficial a proiectului care majorează recompensa maximă la 3.000 euro nu vor primi un premiu în numerar, deoarece proiectul de lege nu include o aplicare retroactivă a măsurii.
Conform unor date din decembrie de la AADE, peste 250.000 de persoane au descărcat aplicația Appodixi pe telefoanele mobile. În decurs de 20 de zile de la anunțul privind bonusurile, aproximativ 10.000 de persoane au descărcat aplicația. Aceștia au depus mai mult de 140.000 de plângeri, dintre care aproape 77.500 au fost anonime.
Premiul pentru cei care depun o plângere prin intermediul aplicației Appodixi și ulterior se constată că bonul era ilegal iar firma fenta bugetul de stat variază între 100 și 3.000 de euro. Suma va fi virată în contul bancar al cetățeanului care a contribuit la dezvăluirea evaziunii fiscale. Chiar dacă firma evazionistă face apel la Divizia de Soluționare a Litigiilor Fiscale și apoi la instanțele administrative, un proces care poate dura mai mulți ani, reclamantul va primi suma, indiferent dacă firma este ulterior achitată dintr-un motiv oarecare, mai scriu jurnaliștii de la eKathimerini.
Suma premiului este scutită de orice impozit, reținere, taxă sau contribuție, scrie aceeași sursă.
Cum și-a ascuns timp de 3 ani un restaurant adevărata cifră de afaceri, pentru a plăti impozit mai mic
Prin intermediul aplicației Appodixi, care scanează bonurile fiscale emise de magazinele cu amănuntul, a ieșit la iveală un caz deosebit de interesant de utilizare ilegală a software-ului, scriu jurnaliștii greci.
„După o plângere, auditorii au început să inspecteze un restaurant care modificase software-ul mecanismului fiscal în felul următor: sistemul de planificare a resurselor întreprinderii (ERP), adică software-ul aplicației de informații fiscale, dădea comanda să înregistreze doar primul articol din fiecare comandă. Apoi, trimitea un fișier cu alt conținut (cu toate articolele comandate) pentru a fi tipărit și dat clientului, astfel încât să fie sigur că a primit un bon fiscal.
Pentru a spori legitimitatea procesului și fără nicio suspiciune, software-ul modificat genera și un număr de serie fals pe bon. Cu toate acestea, software-ul ilegal nu ștergea doar articolele comandate; anula 30% din valoarea totală a facturii în fișierul fiscal oficial.
Astfel, în 2020, 2021 și 2022, software-ul ilegal redusese valoarea a 18.300 de bonuri cu mai mult de 60%, iar firma ascunsese o cifră de afaceri de 440.000 de euro”, au scris în noiembrie anul trecut jurnaliștii de la eKathimerini.
Atât cateringul, cât și compania care furniza software-ul pentru bonuri vor fi amendate, în timp ce investigații suplimentare asupra comportamentului fiscal extins al restaurantului și al acționarilor săi sunt în desfășurare.
„Prin urmare, chiar dacă sistemele electronice ale biroului fiscal pot detecta software ilegal instalat în sistemele de punct de vânzare (POS) pentru a reduce cifra de afaceri a unei afaceri, unii oameni continuă să le utilizeze. Astfel reușesc să reducă semnificativ cifra de afaceri și, implicit, profitul declarat, prezentând venituri anuale care nu depășesc 10.000 de euro”, scria in noiembrie aceeași publicație.
Utilizatorii aplicației pot raporta bonuri false, sume incorecte, rate de TVA incorecte sau detalii incorecte despre afaceri
Aplicația Appodixi este disponibilă pentru descărcare pe Google Play și Apple Store și a fost actualizată recent cu funcționalități noi și îmbunătățiri. Utilizatorii pot alege acum din mai multe categorii și motive pentru raportare, cum ar fi bonuri false, sume incorecte, rate de TVA incorecte sau detalii incorecte despre afacere. Aplicația împiedică, de asemenea, utilizatorii să facă rapoarte multiple sau abuzive despre același caz. De asemenea, dispune de o interfață de utilizator și de securitate îmbunătățite, ceea ce o face mai ușor și mai sigur de utilizat. Aplicația face parte din strategia AADE de a combate evaziunea fiscală, alături de alte instrumente electronice care monitorizează și auditează tranzacțiile, cum ar fi Eispraxis și AuditLive.
În imagine - o chitanță validă (cu cod QR), în dreapta, vs. un bon de restaurant, care nu ține loc de chitanță
Eispraxis este un instrument care permite contribuabililor să declare online veniturile și cheltuielile lor, iar AuditLive este un instrument care permite AADE să efectueze audituri în timp real ale tranzacțiilor. Cu Appodixi, utilizatorii pot ajuta autoritățile fiscale și se pot bucura de beneficii prin scanarea și raportarea bonurilor ilegale”, se arată pe site-ul Appodixi.
„Cred că solutia implementată de autoritățile din Grecia are succes deoarece este bazată pe: tehnologie, simplitate, depistare obiectivă a evaziunii (pentru a evita cazurile de rău provocat in mod intenționat) si bonus garantat motivant plătit imediat prin transfer”, a comentat pe facebook analistul financiar Iancu Guda.
Recenziile de pe internet cu privire la aplicația Appodixi dezvoltată de Fiscul din Grecia arata că aceasta nu funcționa corespunzător pe iPhone 15 pro max: „Când se deschide, se închide imediat, fără a vă lăsa să faceți niciun proces.”. Unii laudă ideea autorităților: „Excelent. Pentru că fiecare euro pierdut de stat este pierdut din viitorul copiilor noștri!”. „Incredibilă idee. Plata taxelor este justiție socială”. Sunt însă și sceptici: „Mi-e foarte teamă că este pentru cenușă în ochii fondurilor europene. Ei locuiesc pe alta planetă și nu știu că medicii, instalatorii, garajele, piesele de schimb (service-urile) NU taie chitantă?!”
Estimările autorităților din Grecia arată că statul grec pierde circa 6 milioane de euro pe an numai din evaziunea cu TVA. Autoritățile elene au demarat în 2019 campania „Apodixi, Please”, (chitanță, vă rog) pentru a încuraja turiștii străini să ceară chitanță de la proprietarii de firme, având in vedere că evaziunea fiscală este mare în general în destinațiile turistice.
Platformă pentru raportarea, inclusiv anonim, a faptelor de corupție și a evaziunii fiscale
De asemenea, cetățenii greci pot depune reclamații despre fapte de corupţie, evaziune fiscală şi încălcări ale dispozițiilor vamale și pe platforma „Plângerile cetăţenilor”, disponibilă pe portalul digital myAADE (myaade.gov.gr). Reclamațiile pot fi depuse inclusiv în variantă anonimizată. Platforma este deschisă persoanelor fizice și chiar reprezentanților firmelor care pot sesiza probleme de evaziune fiscală (neeliberarea bonurilor, spălare de bani, îmbogățire fără justă cauză etc.). Totodată platforma permite atașarea de dovezi sub formă de fișiere electronice.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.