Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Până la urmă, ce este un prost? Răspunsul lui Gabriel Liiceanu, „În fața ta”

Gabriel Liiceanu - Foto: Inquam Photos/ Bogdan Buda

Foto: Inquam Photos/ Bogdan Buda

Până la urmă, ce este un prost? A fost întrebat scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. „Știți că poți să răspund. E greșit să cauți o definiție și să o dai tu, subînțelegând că tu ești deștept din momentul ce vorbești despre proști. Doar nu spui - proștii sunt eu. Sau - încep cu mine. Nu.”

Liiceanu a amintit și perspectiva oferită de scriitorul Robert Musil despre prostie, citându-l pe acesta într-o conferință dedicată subiectului: 

„Un personaj formidabil, vi l-am citat, mi se pare, Robert Musil a ținut la o conferință de prostie și a spus asta. Fiecare om de pe lumea asta are umbra lui de prostie. Prostia este umbra care însoțește inteligența. Imaginați-vă un om care merge pe stradă în soare și nu aruncă o umbră. Nu există așa ceva. Nici creierul uman nu este lipsit de umbră. Einstein putea fi un imbecil când vorbea de politica. Fiecare dintre noi devine prost într-un context sau altul de viață.”, a spus Liiceanu. 

Întrebat ce va deveni un copil școlarizat pe TikTok, Liiceanu a vorbit despre pericolele pe care le prezintă retele sociale pentru dezvoltarea tinerei generații. „Aceasta va fi tragedia viitoare a speciei umane. Se schimbă discuția, nu mai e vorba de România. Omenirea va fi adânc, adânc lezată de faptul că structurile neuronale formate pe TikTok vor naște personaje care n-au nimic comun cu felul în care știm noi că evoluează o ființă umană, între copilărie și maturitate. Nu vor fi maturi niciodată. Niciodată.”

Despre educație, Liiceanu a subliniat rolul esențial al cărților în formarea unei societăți solide. Întrebat cum mai educăm o societate care s-a rupt de carte, răspunsul său a fost ferm: „Nu. Cum mai educăm o specie care s-a rupt de carte. Deci asta trimite la metafora fabuloasă a lui Constantin Noica - Nu există clădire solidă cu cărămizi proaste. O societate care se rupe de carte va crea indivizi cărămizi proaste și edificiul social va fi catastrofal. Cartea este cheia supraviețuirii omenirii”, a spus Gabriel Liiceanu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 14:00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    Cineva spunea: "Eu insumi am fost un prost, pana mi-am dat seama. Apoi am inceput sa citesc..."
    • Like 1
    • @ Daniel00
      Și cu cât a citit mai mult, cu atât și-a dat seama că devine și mai prost :)
      Este cunoscuta teorie a lărgirii interfeței dintre lumea cunoscută și cea necunoscută, pe măsură ce un individ acumulează mai multe cunoștințe, lărgindu-și orizontul cunoașterii.
      Lectura deschide orizonturi noi dar acum ar trebui mai mult ca niciodată să se pună accent pe antrenarea gândirii critice nu atât pe memorarea mecanică a cunoștințelor.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Daniel00 check icon
      Depinde si de ce anume citesti. Pentru ca daca nu citesti e clar ca ramai prost, dar si daca citesti ce nu trebuie sau desi citesti ce trebuie nu intelegi ce citesti, tot prost ramai.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult