Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Pandele și Firea. O familie de primari peste două milioane de locuitori

Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, a obținut cu 67% din voturi un nou mandat de primar la Voluntari, potrivit rezultatelor parțiale ale BEC. 

Firea a spus că pentru ei, ca familie, „va fi mai dificil, pentru că vom fi ocupaţi”. 

„Eu şi echipa mea de consilieri generali vom avea o muncă dificilă şi grea, dar în mod sigur încununată de succes”, a spus Gabriela Firea luni, într-o conferință de presă.

Întrebată de jurnaliști dacă îi va cere soțului ei sfaturi în conducerea primăriei Capitalei, Gabriela Firea a afirmat că ea este „un om pregătit”, dar a admis că îi va cere sfatul soțului ei, iar în „probleme politice” va apela la șeful PSD, Liviu Dragnea.

Dorind să se refere la primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, ea i s-a adresat acestuia spunându-i „Liviu Negoiță”.

„Sunt un om pregătit, care cunoaște legislația ca senator, am o bună pregătire ca fost jurnalist economic, bineînțeles că voi cere sfatul tuturor celor care pot să mă ajute să iau o decizie bună fie că este vorba despre un primar din anul 2000, soțul meu, fie că este vorba în mod esențial de probleme politice, domnul președinte Liviu Dragnea, primarii de sector. Domnul Liviu Negoiță care a transformat sectorul 3 într-o perlă a Capitalei...”, a spus Gabriela Firea, dar a fost întreruptă de Liviu Dragnea, care i-a atras discret atenția asupra erorii.

„Iertați-mă, emoțiile sunt mai mari azi decât aseară. Domnul Liviu Negoiță era cel care vopsea băncuțele și a venit domnul Robert Negoiță să transforme sectorul 3 într-o perlă a Capitalei”, a continuat Gabriela Firea. 

Gabriela Firea a obţinut, potrivit datelor provizorii, 45,5% din voturile valabil exprimate în Bucureşti.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Primarul (ori CEO-ul într-o corporație) nu există de sine stătător. El trebuie sa fie în mijlocul oamenilor/echipei, să înțeleagă, să asculte; și de-acolo, din mijlocul lor, să se ridice precum un elicopter pentru a seta direcția în interesul organizației și a inspira prin exemplul personal, iar apoi a coborî iarăși ca un elicopter în mijlocul mulțimii și a pune osul la treabă.

  Scriam articolul de mai jos inainte de alegeri(pe blogul hoinar-de-regie-veche) "inspirat" tocmai de circul vizionat in Voluntari. Astazi se confirma si valideaza spirtitul si in Bucuresti.

  "Pe vremea Imperiului Roman poporul era dominat cu paine si circ. Astazi este suficient doar circul"

  O vedem de câteva decade în politică, administrație, la TV, în „presă”, pe stradă. Oamenii nu au dinți în gură, nu au premise palpabile de viitor, dar rezonează (votează) cu gura umedă când le spoiește unul gardul, le face un parc, plantează trei flori și cinci beculețe, behăie două trupe de mâna a șaptea la zilele orașului și basculează patru mici cu scobitoarea expirată la “evenimente”. Așa s-au câștigat alegeri și s-ar putea să se mai câștige încă.

  Desigur că spațiul verde este important, contează și aspectul localității în care viețuiești, iar voia bună ne place, place, place. Totuși, ce-ar fi să nu ne mai mulțumim doar cu “show-ul”? Să privim mai în adâncime și să cerem (votăm) și acțiuni care să creeze ocazii pentru câștigarea de “pâine” sățioasă și onestă? Ce-ar fi să ridicăm privirea dincolo de nivelul mental de “îi gospodar maică”, “uite ne-a făcut parc”, “a furat dar a făcut și pentru noi”, “a asfaltat”… Străzile asfaltate (funcționale) sunt o condiție primară a erei în care trăim, nu este nimic mirobolant aici (iar fonduri pentru asfaltare există, chiar fonduri europene pentru dezvoltare regională/rurală)…nici nu mai are sens sa forăm în subiect că (aproape) invariabil orice asfaltare se lasă și cu “foloase” pentru cei ce o fac.

  Deci ce atâta emfază pe tema “am asfaltat” ? E în fișa postului ca administrator al unei localități.

  Treaba cu parcurile la țară mi se pare “crema” circului, o prestidigitație care ar fi chiar amuzantă dacă nu ar fi atât de străvezie. La țară parcul este cumva redundant căci acolo viața în sine presupune deja verdeață, pomi, flori, pădurice, islaz, aer liber, trafic redus; E binevenit și un parc, nimic de zis, dar după ce chestiuni importante de funcționalitate se vor fi rezolvat înainte. Pentru a sta la umbră în acel parc și a-și delecta endorfinele, mai întâi oamenii au nevoie de consistență în localitatea în care trăiesc. Au nevoie de locuri de muncă, de utilități, de o bază educațională la un anumit standard ca să spere că există viitor pentru copiii și nepoții lor (ca și cei plecați de voie sau de nevoie la muncă în alte zone să se reîntoarcă cu convingerea (sau măcar speranța) că vor avea un trai decent back home). Le trebuie un cadru în care să își poată valorifica ceea ce produc sau ne dă văcuța nouă: lapte, carne, brânză, ouă, cereale, legume, fructe, lemne, lanțe, țeve, nasturi, șireturi de adidași…au nevoie ca administrația locală să funcționeze ca un partener în relația cu ei; să îi ghideze/învețe/ajute, să creeze “terenul fertil” în care sa poată crește omul din comunitate.

  Ehe, e de muncă! Și e muncă de-aia ”cărămidă cu cărămidă”, nu e vizibilă și spectaculoasă precum un parc, un concert cu lăutari, sau o aducere de moaște (cele mai multe vii și bâțâind pe scenă)

  Sindromul „miezului”

  Apoi circul devine și mai grețos când dresorul șef își atribuie toate meritele. În poza din imagine este doar un exemplu (ceva adus „la inițiativa primarului„, și desigur întâmplator în plină campanie electorală). Probabil că sunt multe altele în țară. Când e ceva lăudabil (votabil) acel bine l-a făcut primarul; când e de rău, e de vină “consiliul ostil” sau oricine altcineva din jur, nu el, nu miezul (similar se întâmplă și în multe companii, de stat sau private/multinaționale; prea multa atitudine de tip “miez”, la orice nivel…în fine, asta cu egocentrismul e poveste lungă și adâncă). Primarul reprezintă o instituție – Primăria. Primarul nu a făcut în nume propriu șosele, parcuri sau zilele orașului. Că nu a plătit din pușculița lui. A plătit din banii primăriei (adică tocmai ai oamenilor cărora le flutură acum paranghelia sau parcul pe la nas). Primarul (ori CEO-ul într-o corporație) nu există de sine stătător. El trebuie sa fie în mijlocul oamenilor/echipei, să înțeleagă, să asculte; și de-acolo, din mijlocul lor, să se ridice precum un elicopter pentru a seta direcția în interesul organizației și a inspira prin exemplul personal, iar apoi a coborî iarăși ca un elicopter în mijlocul mulțimii și a pune osul la treabă.

  M-am săturat de “gospodari” și de “one-man show”. E vremea sa căutăm vizionari, specialiști și oameni de echipă care în formula optimă să planifice sănătos și să execute. Să facă lucruri consistente, să construiască piloni spre viitor dincolo de spoirea gardului și entertainment.

  Ma duc la vot și un lucru știu sigur: Voi vota candidatul care este cel mai puțin “plin de el” și mai mult plin de lucruri concrete, fie ele și mărunte și nespectaculoase, dar care îmi dau un dram de încredere și speranță că votul meu nu e în van și există viitor civilizat în țara mea.

  https://hoinar-de-regie-veche.com/2016/06/02/pe-vremea-imperiului-roman-poporul-era-dominat-cu-paine-si-circ-azi-e-suficient-doar-circul/
  • Like 0
 • Samsara check icon
  Bravo ei, sunt mândră că o femeie a bătut atâţia bărbaţi de le-a sunat apa-n cap! Mă bucur mult pentru toate femeile din politică, indiferent de partid, care au reuşit să câştige. Văd un comentariu mai jos referitor la nu ştiu ce dosar penal - nu am auzit ca vreunul din cei doi să aibă aşa ceva, dar poate se referă la dosarul lui băsescu de şantaj şi ameninţare, reclamat fiind de Gabi Firea.
  • Like 0
  • @ Samsara
   si la Sibiu au castigat 2 femei posturile-primaria si CJ. Si?
   Gabi Firea e o toapa mahalagioaica bisericoasa care face afirmatii cretine, spre ex ca nu esti om intreg daca nu ai copii, bombane la icoane si face acatiste pt a putea avea copii(in timp ce barba-su ii face injectii cu hormoni) si alte ineptii. Sunt fericita ca nu traiesc in Bucuresti, n-as da Sibiul pe nici un oras.
   • Like 0
 • Nu pot a cred ca suntem in aceasta situație,nu știu cum o persoana care are dosar penal poate candida si sa mai si câștige,e strigător la cer...deci,aceasta țara e ca si pierdută,nu mai am nici o speranța
  • Like 3
  • @ Zzorro Esc
   check icon
   Saracul de tine baiete ! Nu te-ai intrebat cum a castigat Basescu , cu un dosar cu prejudiciu de 300 de milioane de dolari , presedentia Romaniei si mai nou Iohannis cu incompatibilitate cu un proces civil pierdut inainte si inca unul la fel , pt uz de fals ????!!
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Interesant articol.
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult