Vă mai aduceți aminte decembrie’89? „Am învins” strigau în studioul 4 al TVR. Pe cine, ce? Nu mai conta. Mi-a venit în minte acest episod televizual fondator de falsă mitologie, după alegerile de ieri.
Nu sunt analist/comentator politic. Cele ce urmează sunt despre alegeri și lipsa lor. Alegerile pe care eu le fac, le fac gândindu-mă la ceilalți, nu la mine. Mai și greșesc. Ca și mulți alții. Alegerile pe care eu nu le fac, le fac fără să mă gândesc la mine și la ceilalți. Sunt mai importante astea, nu?
Aflu că n-am făcut alegeri când trebuia, cum aș fi crezut că trebuie să le fac, și momentul a trecut. Dar alții le-au făcut deja. Și viața continuă prin aceste alegeri.
Tu crezi că corupția e răul cel mai mare al țării. Greșit: nu corupția, ci oamenii corupți. Simplu, nu? E mai simplu să îți reprezinți la modul abstract corupția când, de fapt, e vorba de oameni care corup, sunt corupți iar lupta anticorupție continuă.
Foto: Inquam Photos
E ca și cu plagiatele în universități. Bătălia e total inegală: dovedești negru pe alb un plagiat și agentul corupției (poate fi un ministru, un politician, un reprezentant al unei agenții, consiliu, comitet etc.) îți spune că nu e așa. Plagiatorul îți spune că a „respectat legea”. Și agentul stă cu capul sub fund și cugetă. La nesfârșit. Ca voinicul din poveste, corupția iese mai întărită din asta decât luptaanticorupție din punerea sub urmărire penală sau trimiterea în judecată. Noi am tabloidizat și corupția și lupta anticorupție. E un succes răsunător. E ediția specială a emisiunii „Românii au talent”. E lucrul care funcționează cel mai bine, cel mai rapid. Cum observa Sidonia Bogdan, creăm povești, în loc să expunem faptele. Fără multă „narațiune”.
Publicul se obișnuiește astfel, ca în O mie și una de nopți, cu starea asta de deznodământ amânat. Vrea ca povestea să continue, căci mai avem multe lucruri de descoperit. Și atunci alege o mulțime de corupți pentru a le gestiona administrativ existența la orașe și sate. Este lumea cu care s-a obișnuit. Ca și înainte de 1989, când Ceaușescu părea eternitatea. Te poți pune cu eternitatea?
Sentimentul deznădejdii e cancerul cel mai eficient care pune jos standardele unei societăți democratice. Sentimentul neputinței e alzheimer-ul care erodează reprezentarea binelui în societate. Când centrii ei nervoși sunt atinși, nu se mai poate face nimic. Iar binele capătă, insidios, la început, apoi tot mai evident, fața unui rău obișnuit. Ca fumatul, alcoolul, alimentația proastă sau lipsa de credință. Poți trăi fără să crezi? Da, sigur. Nicio problemă.
E, totuși, o problemă. Corupția și oamenii corupți sau corupători au creat deja o Românie paralelă. Care funcționează în ciuda eforturilor DNA și a altor structuri. Frica de pedeapsă e încă modică. Nivelul de funcționare a controlului e încă scăzut. Vlad Țepeș nu poate funcționa în democrație. Putem funcționa noi prin alegerile pe care nu le-am făcut. Cum ar fi, de pildă, aceea, de a ne curăța de mizerie. Săpunul și apa democrației trebuie reinventate la noi. E dificil, dar nu imposibil. E singura speranță.
Articol apărut pe blogul autorului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Firea, ziarista, extrem de critica, etc., etc. Cu ce se ocupa acum? Cum credeti ca a ajuns in fruntea unui partid corupt, imoral, plin de penali?
Concluzie: caraterul romanilor este unul duplicitar. El, romanul, striga, critica este extrem de corect pana cand i se inchide gura cu o oferta de partea cealalta a baricadei. Deci sa nu ne mintim, toti suntem la fel.
S-au schimbat generatii si tot am asteptat...ce? Indiferent cine vine suntem atat de flamanzi si atat de plini de eu-l personal incat nimic nu mai conteaza cand ai sansa sa te prinzi de ciolan. NU CRED IN SCHIMBAREA MODULUI DE GANDIRE DIN ACEASTA TARA! Nu suntem capabili sa recunoastem cand gresim si sa ne retragem in mod constient. Cautam orice superfugiu, speculatie care sa dovedeasca doar mizeria si perversitatea din spatele "varului". Luatii pe toti de la Iliescu pana la basescu si poanta si veti vedea ca toti calca pe cadavrele romanilor zambind.
Nu e destul?
Se vede ca ați rămas blocat. De la lupta anti plagiat (adică anti Ponta) la lupta anti PSD! mai departe nu vedeți! Asa procedați si la facultate? Cine nu e cu dvs. e un paria/căzut la examen/exmatriculat?
Păcat. La o minte de intelectual as fi vrut sa gândească altfel, dar...nu se poate...ați rămas blocat!
Pe de alta parte, arătați ca un personaj din Cervantes: lăsați comunismul în pace, a fost o etapa, a trecut. Sau doriți sa analizam și evul mediu cu luptele pentru putere și peșcheș la Inalta poarta? Astăzi se poarta marele licurici! Daca nu era comunismul, sigur ați fi fost un...NIMENI!