Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Am învins”

Vă mai aduceți aminte decembrie’89? „Am învins” strigau în studioul 4 al TVR. Pe cine, ce? Nu mai conta. Mi-a venit în minte acest episod televizual fondator de falsă mitologie, după alegerile de ieri. 

Nu sunt analist/comentator politic. Cele ce urmează sunt despre alegeri și lipsa lor. Alegerile pe care eu le fac, le fac gândindu-mă la ceilalți, nu la mine. Mai și greșesc. Ca și mulți alții. Alegerile pe care eu nu le fac, le fac fără să mă gândesc la mine și la ceilalți. Sunt mai importante astea, nu? 

Aflu că n-am făcut alegeri când trebuia, cum aș fi crezut că trebuie să le fac, și momentul a trecut. Dar alții le-au făcut deja. Și viața continuă prin aceste alegeri. 

Tu crezi că corupția e răul cel mai mare al țării. Greșit: nu corupția, ci oamenii corupți. Simplu, nu? E mai simplu să îți reprezinți la modul abstract corupția când, de fapt, e vorba de oameni care corup, sunt corupți iar lupta anticorupție continuă. 

Foto: Inquam Photos

E ca și cu plagiatele în universități. Bătălia e total inegală: dovedești negru pe alb un plagiat și agentul corupției (poate fi un ministru, un politician, un reprezentant al unei agenții, consiliu, comitet etc.) îți spune că nu e așa. Plagiatorul îți spune că a „respectat legea”. Și agentul stă cu capul sub fund și cugetă. La nesfârșit. Ca voinicul din poveste, corupția iese mai întărită din asta decât luptaanticorupție din punerea sub urmărire penală sau trimiterea în judecată. Noi am tabloidizat și corupția și lupta anticorupție. E un succes răsunător. E ediția specială a emisiunii „Românii au talent”. E lucrul care funcționează cel mai bine, cel mai rapid. Cum observa Sidonia Bogdan, creăm povești, în loc să expunem faptele. Fără multă „narațiune”. 

Publicul se obișnuiește astfel, ca în O mie și una de nopți, cu starea asta de deznodământ amânat. Vrea ca povestea să continue, căci mai avem multe lucruri de descoperit. Și atunci alege o mulțime de corupți pentru a le gestiona administrativ existența la orașe și sate. Este lumea cu care s-a obișnuit. Ca și înainte de 1989, când Ceaușescu părea eternitatea. Te poți pune cu eternitatea?

Sentimentul deznădejdii e cancerul cel mai eficient care pune jos standardele unei societăți democratice. Sentimentul neputinței e alzheimer-ul care erodează reprezentarea binelui în societate. Când centrii ei nervoși sunt atinși, nu se mai poate face nimic. Iar binele capătă, insidios, la început, apoi tot mai evident, fața unui rău obișnuit. Ca fumatul, alcoolul, alimentația proastă sau lipsa de credință. Poți trăi fără să crezi? Da, sigur. Nicio problemă.

E, totuși, o problemă. Corupția și oamenii corupți sau corupători au creat deja o Românie paralelă. Care funcționează în ciuda eforturilor DNA și a altor structuri. Frica de pedeapsă e încă modică. Nivelul de funcționare a controlului e încă scăzut. Vlad Țepeș nu poate funcționa în democrație. Putem funcționa noi prin alegerile pe care nu le-am făcut. Cum ar fi, de pildă, aceea, de a ne curăța de mizerie. Săpunul și apa democrației trebuie reinventate la noi. E dificil, dar nu imposibil. E singura speranță.

Articol apărut pe blogul autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Punctul de vedere este unul in functie de partea baricadei. Ca sa fiu mai explicit.
    Firea, ziarista, extrem de critica, etc., etc. Cu ce se ocupa acum? Cum credeti ca a ajuns in fruntea unui partid corupt, imoral, plin de penali?
    Concluzie: caraterul romanilor este unul duplicitar. El, romanul, striga, critica este extrem de corect pana cand i se inchide gura cu o oferta de partea cealalta a baricadei. Deci sa nu ne mintim, toti suntem la fel.
    S-au schimbat generatii si tot am asteptat...ce? Indiferent cine vine suntem atat de flamanzi si atat de plini de eu-l personal incat nimic nu mai conteaza cand ai sansa sa te prinzi de ciolan. NU CRED IN SCHIMBAREA MODULUI DE GANDIRE DIN ACEASTA TARA! Nu suntem capabili sa recunoastem cand gresim si sa ne retragem in mod constient. Cautam orice superfugiu, speculatie care sa dovedeasca doar mizeria si perversitatea din spatele "varului". Luatii pe toti de la Iliescu pana la basescu si poanta si veti vedea ca toti calca pe cadavrele romanilor zambind.
    Nu e destul?
    • Like 0
  • check icon
    Exista coruptie inclusiv in DNA , inclusiv Kovesi este foarte corupta , chiar daca nu in sensul material , banesc imediat , desi tot acolo este rezuiltatul final 0 functia lui barba-su , si evident banii care-i parvin lui de pe urma functiei lui ! " Simplul fapt ca de-a lungul timpului am cunoscut persoane care lucreaza la RCS-RDS.." , desigur de aici a urmat simplul fapt ca niste persoane dintr-o companie privata in conflict cu RCS au avut "probleme penale" , chiar condamnari , urmate de simplul fapt ca "d-na" Kovesi este numita prin sentinta, FAPT UNIC, executorul acelei companii ! Sunt doar simple fapte de coruptie judiciara la nivelul cel mai inalt posibil si imaginabil in vederea pastrarii functiei - deci cu un folos patrimonial cert !!
    • Like 0
    • @
      check icon
      In schimb ei stau sa le cuantifice altora "folosul" unui concert sau "foloasele de imagine" din zugravirea unei fatade ! Nu e Romania cea mai minunatata tara din Univers ? :) Cu alte cuvinte DNA-ul te ancheteaza de ce nu porti sapca ! Asta a spus chiar ieri o senatoare americana dar si un fost sef al sericiilor lor de informatii ! Suntem o tara de toata cacao !
      • Like 0
  • D-le Profesor,
    Se vede ca ați rămas blocat. De la lupta anti plagiat (adică anti Ponta) la lupta anti PSD! mai departe nu vedeți! Asa procedați si la facultate? Cine nu e cu dvs. e un paria/căzut la examen/exmatriculat?
    Păcat. La o minte de intelectual as fi vrut sa gândească altfel, dar...nu se poate...ați rămas blocat!
    Pe de alta parte, arătați ca un personaj din Cervantes: lăsați comunismul în pace, a fost o etapa, a trecut. Sau doriți sa analizam și evul mediu cu luptele pentru putere și peșcheș la Inalta poarta? Astăzi se poarta marele licurici! Daca nu era comunismul, sigur ați fi fost un...NIMENI!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Eu unul nu cred in solutii globale. In loc sa ne incredem in ce ne spun politicienii ar fi bine sa cascam ochii si sa CITIM PROGRAMELE ACELEA PE CARE NI LE PUN LA DISPOZITIE. Exact ca un agent de banca ce vaneaza imprumuturi una auzi din gura politicienilor si alta citesti, iar ei se bazeaza ca alegatorul roman NU CITESTE. Aici e buba. Vesnicul 'dar ati semnat un contract' 'da, dar nu l-am citit cu atentie, am avut incredere in dvs. ca o sa fie bine'. Si bine a fost!
    • Like 0
    • @ Valentin
      ok hai sa presupunem ca citesc cu atentie programele. Apoi il votez pe ala al carui program m-a convins. Hai sa mai presupunem ca iese ala la alegeri. Apoi nu respecta programul. Deloc. Concret ce pot eu sa fac atunci in opinia dumitale ? Dar vreau daca se poate un raspuns realist, nu unul ipotetic, idealist. Mersi.
      • Like 1
  • dl. Popescu, vad ca sunteti profesor, asteptam mai multa valoare in compunerea de azi: ati auzit de Hillary Clinton? stiti in cate scandaluri este implicata? stiti la ce functie candideaza? daca stiti, va rog faceti o analogie, nu am pretentia sa reveniti cu un articol in sensul asta, s-ar putea sa nu cunoasteti toate datele problemei, dar hai sa vedem cum e la casele mai mari cu etica asta din politica si apoi sa fim noi mai catolici ca Papa.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Povestea asta cu comunismul mi-a ajuns pana peste cap! Hai sa ne potolim. Romania are o mentalitate fanariota, nu comunista. Mica intelegere fanariota. Cultivata si de comunism, dar nu specific comunista.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Belcin check icon
      Mai cititi despre fanarioti si veti descoperi o lume diferita fata de comunism..o mare deosebire.
      • Like 0
  • check icon
    Ne merităm soarta ca popor.Demult, credeam cu naivitatea tinereții că suntem un popor ce ne place cultura și educația, ager,harnic,dornic de afirmare și libertate.Am condamnat ani de zile „neocomuniștii de la putere„ care frânau mersul bun al țării,că ne distrug economia,etc, apoi eram stupefiat că și cei de „dreapta„ se comportau la fel.A durat ceva până să-mi dau seama că mentalitatea majorității românilor este atât de otrăvită încât nu cred că se va schimba în bine următoarele secole ca centrul și sudul Italiei de ex sau America de Sud.Ca atare oamenii gândesc și votează oameni ca ei,neînțelegând binefacerile reale ale libertății câștigate în 90, preferând vechiul sistem al hoției,șpăgii,mitei,minciunii,mila publică,etc.,. cu care au fost învățați de multă vreme.Speranța moare ultima...corect,noi vom muri,copiii noștri,nepoții noștri,strănepoții noștri și speranța tot nu moare ,căci este o speranță deșartă.
    • Like 1
  • Venom check icon
    "Putem funcționa noi prin alegerile pe care nu le-am făcut" - Mi se pare mai degrabă o întrebare. Și răspund cu un clișeu, dar cred că valabil: decât să regreți ce n-ai făcut, mai bine încearcă (să faci acel lucru).
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult