Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

PapaLoganul. Papa Francisc a folosit un autoturism Logan în timpul vizitei în Armenia. FOTO

În timpul vizitei în Armenia, suveranul Pontif a atras atenția publicului și a presei pentru că a decis să folosească în locul unui vehicul blindat un autoturism Logan, comercializat sub brandul Renault.

Când jurnaliștii l-au întrebat pe ofițerul de presă al Sfântului Scaun de ce Papa nu călătorește cu un Range Rover, un Bentley sau cu o mașină blindată, acesta le-a răspuns că suveranul vrea să trăiască o viață apropiată de a oamenilor simpli, iar o mașină de lux simbolizează puterea și bogăția, relatează www.aravot.am.

„Încearcă să ne transmită un mesaj diferit. De aceea alege un mijloc simplu de transport. Mi se pare un lucru minunat. Poate că nu este cazul aici, dar în SUA este o coloană lungă de vehicule cu ofițeri de securitate, cu vehicule blindate mari și puternice și, la urmă, o mașină mică. Oamenii spun: Uite, asta este mașina Papei”, a declarat părintele Lombardi.

Spre deosebire de Papa Francisc, capii bisericii ortodoxe române aleg, de obicei, mașinile de lux cu mulți cai putere. La începutul anului, presa publica, de pildă, fotografii cu limuzina de 60.000 de euro cu care circula Mitropolitul Ardealului,  ÎPS Laurențiu Streza.

„Fără îndoială eu înțeleg acest reproș pe care multă lume îl face preoților sau ierarhilor care aleg să folosească mașini mai scumpe pentru că asta reprezintă o posibilitate personală dacă fac o astfel de alegere. Bineînțeles că nu este idealul ca imagine, ca un reprezentant al Bisericii să aleagă neapărat variata cea mai scumpă de deplasare. Este o opțiune strict personală a respectivilor și explicațiile pe subiectul în sine nu le pot da decât persoanele respective. Idealul îl reprezintă o formă de firească austeritate pe care o alegem în cel mai firesc mod. Dat fiind mesajul creștin, e normal să trăim conform a ceea ce spunem. Pe de altă parte există și o doză de populism în zona aceasta anticlericală legată de aceste lucruri, vă pot spune că reședințele episcopilor, ale mitropoliților nu sunt reședințe luxoase, vă pot spune asta în cunoștintă de cauză. Chiar dacă se va renunța la anumite excese care poate că s-au consumat, lucrul acesta nu va rezolva o problemă economică majoră. Dar în general este vorba de excepții, aș spune. Regretabile, fără îndoială”, declara atunci Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, pentru Republica.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Vârfurile au probleme în orice sistem, şi nici Vaticanul nu e foarte sărac. Nu putem face însă confuzie între conducere şi bază, mai precis ceea ce se întâmplă prin cartiere. Am participat activ la donaţii pentru cămine de copii şi bătrâni şi vă pot spune că preotul de cartier nu e nicidecum bogat. Cel din cartierul în care locuiesc stă la trei camere cu doi copii şi n-are o super-maşină. Haideţi să nu confundăm baza cu vârful. Sunt două lucruri diferite.
  • Like 0
 • check icon
  Purtatorului de 'vorbe" ale Patriarhiei ii dorim numai bine; Si sa aiba parte cu totii de ceea ce propovaduiesc;
  ( va rog sa sesizati ironia din cele de mai de sus)
  • Like 0
  • @
   Valentin check icon
   N-aţi înţeles, am spus deja că vârful are probleme. Mari de tot.
   • Like 0
  • @
   NuțuG check icon
   Este o vorbă și nu degeaba: "Purtătorul de cuvânt e precum o talangă... zdrăngăne după cum dă din cap boul ce-l poartă!"
   • Like 0
 • Da, lectia modestiei e foarte bine predata de papa Francisc tuturor clericilor indiferent de confesiune. Ma întreb daca prea fericitul Daniel va schimba Brandul de mașina folosit atunci cand se deplasează la evenimente publice unde se întâlnește cu enoriași aflați in nevoie. Sunt sceptic insa .... Avem preoții pe care ii meritam ?
  • Like 0
 • Si pentru ca Papa a folosit Loganul trebuie scris un articol?!
  Suntem niste papuasi care se bucura cand li se arata o jucarie?
  • Like 1
 • La ce folos sa te prefaci smerit prin a circula cu o masina ieftina daca smintesti milioane prin ceea ce iese pe gura? Pai Papa asta face sminteala dupa sminteala, a zis ca Biserica sa-si ceara scuze homosexualilor, ca si ateii se mantuiesc, ca Dumnezeu nu e un magician sa fi facut lumea asa cum zice la Geneza, ca si Teoria Evolutiei e adevarata, ca Iisus a esuat pe cruce si multe alte hule si blasfemii. Bineinteles, pentru ca voi habar nu aveti de astea, sau sunteti rau intentionati, va lasati impresionati de astfel de gesturi fatarnice si-i faceti putina reclama aici ca sa-i dojeniti indirect pe ai nostri care se plimba cu Mercedesuri. Nu ca ar fi ceva bun in a te plimba cu masini scumpe ca ierarh al BOR, sa nu ma intelegeti gresit. In plus, sa nu uitam ca Papa e singurul de altfel care are si un Papa Mobil, din care face el cu mana cu voiosie catre milioanele de fani.
  • Like 1
  • @ Paul Lozba
   CW Liviu CW Liviu check icon
   Mulțumim pentru intervenție.
   • Like 0
  • @ Paul Lozba
   check icon
   Noi, ateii, o singura grija mai aveam - cum o sa ne mantuim? Noroc ca ne-a rezolvat Papa Francisc.
   • Like 1
  • @
   Da, uite aici http://www.nowtheendbegins.com/the-shocking-message-pope-francis-preached-at-new-yorks-st-patricks-cathedral/
   • Like 0
  • @
   O singura grija? Sa inteleg ca voi nu aveti nici o problema cu iadul...
   • Like 0
  • @ Paul Lozba
   Aurel check icon
   Un site foarte impresionant.
   Pentru comparație, tot aici puteți găsi:
   http://www.nowtheendbegins.com/heart-attack-victim-plane-regains-pulse-tim-tebow-prayed/
   Toate cele spuse de tine în mesajul inițial nu fac decât sa arate ca, spre deosebire de biserica ortodoxa, biserica catolica încearcă sa atragă cat mai multi adepți.
   • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult