Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

EXCLUSIV. Patriarhia: „Nu au fost impuse niciodată oficial taxe pentru serviciile liturgice”

Biserica Ortodoxă Română (BOR) va face o solicitare la Ministerul Finanțelor pentru alocarea de fonduri pentru „proiecte urgente”, astfel încât ritmul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului - care „se dorește” să fie gata la începutul anului 2018 - să poată fi menținut, spune într-un interviu pentru Republica.ro purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Amintim că în Bugetul de stat pe 2016 nu au fost alocate fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În interviu Vasile Bănescu vorbește, printre altele, despre proiectul impozitării Bisericii, taxele pentru nunți, botezuri și înmormântări și limuzina de 60.000 de euro a Mitropolitului Ardealului ÎPS Laurențiu Streza.   

Cele mai importante declarații din interviu:

- Despre proiectul impozitării Bisericii. „Biserica, dată fiind relația firească și raporturile bazate pe principiu de subsidiaritate între stat și Biserică, nu se va opune niciodată unei măsuri guvernamentale benefice spațiului social”.

- Despre taxele pentru nunți, botezuri și înmormântări. „Patriarhia Română nu a formulat niciodată și nu a impus niciodată oficial taxe pentru serviciile liturgice. Aceste taxe evident în unele biserici există, ele sunt fixate exclusiv de comitetul parohial, care este format din reprezentanți ai credincioșilor și de preotul paroh respectiv”. „Nu există varianta de a fi refuzat un serviciu liturgic dacă nu este plătit”

- Despre preoții ce refuză servicii liturgice. „Vă asigur că în biserică și în cazurile la care vă referiți mustrarea este o realitate. Există preoți care au fost mustrați, preoții sunt oameni care ar trebui să aibă o conștiință extrem de rafinată (...)”

- Despre Catedrala Mântuirii Neamului. „ Nu este un moft ecleziastic”. „Va fi o construcție zveltă, frumoasă”

- Despre limuzina de 60.000 de euro a Mitropolitului Ardealului, Laurențiu Streza. „Chiar dacă se va renunța la anumite excese care poate că s-au consumat, lucrul acesta nu va rezolva o problemă economică majoră. Dar în general este vorba de excepții, aș spune. Regretabile, fără îndoială”

- Despre reședințele ierarhilor. „Reședințele episcopilor, ale mitropoliților nu sunt reședințe luxoase”

- Despre modificarea Constituției privind familia. „Inițiativa a aparținut Coaliției pentru familie, iar Biserica sprijină această inițiativă”

Interviul acordat Republica.ro de Vasile Bănescu, noul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

- În ce stadiu se găsește proiectul impozitării Bisericii?

- Proiectul este inițiat, din câte știu, nu de Patriarhie, ci de Ministerul Finanțelor. Nu știu în ce stadiu se află. Cert este că Biserica, dată fiind relația firească și raporturile bazate pe principiu de subsidiaritate între stat și Biserică, nu se va opune niciodată unei măsuri guvernamentale benefice spațiului social. În legătură cu impozitarea unor lucruri din Biserică, vreau să vă spun că există impozite pe care Biserica le plătește. Pentru chiriile unor spații puține, de altfel, se plătește impozit. Dacă Biserica are câteva imobile retrocedate și o parte din ele au fost închiriate, se plătește impozit la chiria respectivă. În legătură cu aceste imobile trebuie spus că doar aproximativ 15% din patrimoniul confiscat Bisericii în perioada comunistă a fost retocedat. Biserica nu are voie să înstrăineze niciun bun retrocedat.

Ca și alte culte religioase recunoscute de stat, Biserica Ortodoxă Română beneficiază de câteva facilități fiscale din partea statului. De exemplu veniturile bisericilor din donațiile oamenilor, din activitățile comerciale care privesc doar obiectele de cult, cum sunt lumânările, cărțile de cult care sunt foarte numeroase, calendarele, obiectele liturgice care sunt folosite exclusiv în cadrul serviciilor religioase pentru toate acestea există o facilitate fiscală întrucât sumele provenite din vânzarea acestor obiecte de cult sunt scutite de impozite în măsura în care sunt folosite pentru întreținerea și funcționarea unităților respective de cult, inclusiv plata facturilor.

„Nu există varianta de a fi refuzat un serviciu liturgic dacă nu este plătit”

- Slujbele de înmormântare, cununie, botez sunt condiționate financiar?

- E limpede că percepția generală e una defavorabilă din această perspectivă. Eu vă spun cum stau lucrurile oficial. Mă refer strict la ce înseamnă direcție oficială stabilită de Patriarhia Română. Patriarhia Română nu a formulat niciodată și nu a impus niciodată oficial taxe pentru serviciile liturgice. Aceste taxe evident în unele biserici există, ele sunt fixate exclusiv de comitetul parohial, care este format din reprezentanți ai credincioșilor și de preotul paroh respectiv. Aceste comitete parohiale în funcție de cheltuielile pe care le au pentru biserica respectivă, dacă este o biserică foarte mare din centrul Bucureștiului și sunt exemple foarte cunoscute evident intreținerea acesti bisrrici, plata corului, plata personalului neclerical care funcționează în aceste instituții toate acestea sunt elemente care compun rezultatul final al acelor taxe care practic nu sunt obligatorii. Nu există varianta de a fi refuzat un serviciu liturgic dacă nu este plătit, dar practic oricine beneficiază de un serviciu oficiat, dacă dorește, poate oferi anumite sume, dar aceste sume nu au nici o legătură cu vreo lege internă a Patriarhiei Române. E lăsată la latitudinea bisericilor respective pentru întreținerea lor și plata serviciilor pe care le are imobilul respectiv. Nu există taxe oficiale, există într-adevar taxe cerute în anumite locașuri de cult, dar fixat de comitetele parohiale, nu de Patriarhia Română.

Dar evident în cazul în care un preot ar refuza oficierea unui serviciu religios din cauza neplății unei astfel de activități, atunci lucrurile nu ar fi în ordine, bineînțeles. Astfel de cazuri sunt cazuri dezavuate de Patriarhia Română.

Dacă există astfel de cazuri sunt perfect reprobabile, sunt realmente total inacceptabile și evident credincioșii refuzați vreodată, de exemplu o înmormântare...Nu există o taxă pentru înmormântare, iar o familie refuzată într-un astfel de caz de către un potențial preot are perfectă dreptate dacă sesizează un astfel de lucru.

- Ce poate face o persoană refuzată?

- Se poate adresa forului superior, respectiv protopopiatului de care aparține parohia respectivă, există mijloace legale de a sesiza. Dar vă asigur că dacă există astfel de cazuri ele sunt excepții, absolut, deci nu există o regulă legată de plata acestor servicii.

- Cunoașteti cazuri în care o astfel de sesizare a ajuns la un protopopiat și s-au luat măsuri împotriva preotului?

- Nu cunosc unul concret, am auzit însă de astfel de sesizări inclusiv din spațiul mediatic. Cred că există, dat fiindcă există astfel de excepții nefericite, cu siguranță ele au atras după sine și astfel de sesizări. 

- Patriarhia a luat vreodată în calcul ca, în cazul tarifelor pentru nunți, înmormântări botezuri, să dea o notă, o circulară prin care să transmită preoților că oamenii pot să dea cât vor și dacă vor?

- Vă asigur că în biserică și în cazurile la care vă referiți mustrarea este o realitate. Există preoți care au fost mustrați, preoții sunt oameni care ar trebui să aibă o conștiință extrem de rafinată în tot ce înseamnă zona creștină și la nivelul apărării imaginii creștinismului și a bisericii. Dacă se întâmplă ca ei să greșească sunt mustrați de ierarhii lor, uneori de credincioșii lor. Preoții nu sunt intangibili și nici ierarhii. Eu cred că cei care nu sunt poate la înălțimea misiunii lor, sunt într-o perfectă minoritate. Personal cred că o majoritate a preoților încearcă să slujească biserica cât pot de bine. Aceasta este credința mea, am nevoie de ea.

Catedrala Mântuirii Neamului „nu este un moft ecleziastic”

- Catedrala Mântuirii Neamului. La cât se ridică suma pentru construirea ei și când va fi oficiată prima slujbă?

- Costurile reale ale acestui proiect finalizat sunt în jurul cifrei de 80 de milioane de euro, nu mult peste această sumă. Lucrările au ajuns la cota 36, este o cifră inginerească, dintr-un anumit punct de vedere lucrările sunt la jumătatea graficului, stadiul este unul în grafic. Dacă vor putea continua în ritmul firesc aceste lucrări vor putea fi finalizate, biserica la roșu, cum s-ar spune, la sfârșitul anului 2017. Slujba de sfințire a catedralei, prima slujbă oficiată în catedrală ar putea avea loc, așa cum se dorește, în mod firesc, dată fiind și semnificația extraordinară a anului respectiv, în 2018, când se aniversează 100 de ani de la Marea Unire. Evident ritmul lucrărilor va depinde de fluxul finanțărilor, donațiilor.

Va fi o construcție zveltă, frumoasă. Înălțimea turlei principale va fi de 120 de metri, la care se adaugă crucea. Lungimea catedralei va fi tot de 120 de metri, iar lățimea în zona apsidelor, lățimea maximă, va fi de 70 de metri.

Ansamblul respectiv, în forma lui finală, va mai cuprinde încă patru clădiri. Pe fiecare colț al spațiului destinat Catedralei se dorește construirea unei clădiri – una cu funcționalitate liturgică destinată preoților, una pelerinilor, - „Casa pelerinilor” - una destinată unei biblioteci foarte mari, un centru de conferințe. A patra clădire va fi destinată unui centru social medical numit Sfântul Luca, destinat persoanelor defavorizate. Acestea vor putea beneficia de consultații și tratamente gratuite, așa cum se întâmplă și acum în foarte multe centre medicale pe care le are Patriarhia. Există aproape 800 de centre cu profil social și medical în cadrul Patriarhiei Române.

- În bugetul pe 2016 nu sunt alocate fonduri pentru Catedrală. BOR va face o solicitare pentru a fi alocate?

- În bugetul pe 2016 nu sunt prevăzuți bani nici pentru Catedrală, nici pentru construcții noi de biserici. Pe de altă parte există oficial dreptul tuturor cultelor religioase de a depune cerere pentru realocări bugetare pentru proiecte urgente în primele trei luni ale anului. Sigur, o cerere va fi depusă, nu numai de BOR, ci și de celelalte culte religioase. În măsura identificării altor surse, nu neapărat de la buget, se speră, fiecare cult religios care are un proiect religios urgent de realizat speră să i se acorde un ajutor. Dar acest ajutor a devenit improbabil în condițiile acestui an.

- Sunt trei surse pentru finanțarea catedralei: biserică, donații și stat. Care a fost suma alocată de Biserică anul trecut?

- Suma a fost, vă pot spune procentual, între 30% și 40% din fondurile alocate catedralei. Asta însemnând venituri proprii ale Bisericii și donații. Restul au fost ajutor primit din partea statului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru terminarea acestui proiect. Totuși aș vrea să subliniez, acest proiect nu este un moft ecleziastic. Deci edificarea acestei catedrale numită catedrala națională, ca și a altor edificii naționale importante, reprezintă proiecte firești.

- Ministerul Finanțelor a anunțat la sfârșitul anului trecut majorarea salariilor preoților. Care este salariul unui preot debutant și la cât poate ajunge cu gradul și vechimea maxime?

- În România există aproximativ 15.500 de preoți. Doar pentru 14.000 de preoți statul contribuie într-un procent de 65% pentru salariul respectiv, restul este din veniturile bisericii. Salariile sunt total asimilate salariilor profesorilor din învățământul preuniversitar.

De exemplu, salariul net al unui preot debutant este de 997 de lei. Această sumă e compusă din 65% bani oferiți de stat, restul din fonduri proprii ale bisericii. Ca și în învățământ, există elementul vechimii, există grade obținute prin examene. Cu maxima vechime și gradul ultim se poate ajunge la maximum 2.000 de lei, dar majoritatea preoților au 1.000 de lei salariu. O parte din preoți, mai ales cei de la țară, nu își iau salariile pentru că partea de venituri proprii nu poate fi realizată de multe ori.

Referitor la mărirea salariilor preoților, se vor mări salariile în învățământ, și deci și pentru preoți cu un procent de 15% în 2016. Actualul salariu al unui preot începător este de 997 de lei net.

Despre limuzina de 60.000 de euro a Mitropolitului Ardealului: „Este vorba de excepții, aș spune. Regretabile, fără îndoială”

- Presa locală a publicat recent o fotografie cu mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, care se deplasează cu o limuzină. Cum se împacă acest lucru cu rolul preoților și ceea ce transmit ei?

- Fără îndoială eu înțeleg acest reproș pe care multă lume îl face preoților sau ierarhilor care aleg să folosească mașini mai scumpe pentru că asta reprezintă o posibilitate personală dacă fac o astfel de alegere. Bineînțeles că nu este idealul ca imagine, ca un reprezentant al Bisericii să aleagă neapărat variata cea mai scumpă de deplasare. Este o opțiune strict personală a respectivilor și explicațiile pe subiectul în sine nu le pot da decât persoanele respective. Idealul îl reprezintă o formă de firească austeritate pe care o alegem în cel mai firesc mod. 

Dat fiind mesajul creștin, e normal să trăim conform a ceea ce spunem. 

Foto: oradesibiu.ro

Pe de altă parte există și o doză de populism în zona aceasta anticlericală legată de aceste lucruri, vă pot spune că reședințele episcopilor, ale mitropoliților nu sunt reședințe luxoase, vă pot spune asta în cunoștintă de cauză. Chiar dacă se va renunța la anumite excese care poate că s-au consumat, lucrul acesta nu va rezolva o problemă economică majoră. Dar în general este vorba de excepții, aș spune. Regretabile, fără îndoială.

Despre modificarea Constituției privind familia

- Inițiativa strângerii de semnături pentru modificarea Constituției privind familia în ce stadiu se găsește?

- Inițial s-a considerat că Înalt Prea Sfinția sa Ioan, Mitropolitul Banatului, ar fi lansat ideea aceasta. De fapt Mitropolitul Banatului, în predica de Crăciun, a reiterat ideea desprinsă dintr-o inițiativă a unui număr de 35 de organizații de asociații care sprijină familia și drepturile familiei creștine. Este vorba de Coaliția pentru familie, formată din cele 35 de organizații, care încă din 2013 au lansat această propunere legislativă de modificare a textului Constituției în acel articol, în favoarea familiei creștine, în sensul de a stipula acolo că familia e constituită prin căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. Actuala formulare, o știți, este cea referitoare la soți, nu folosește cuvintele bărbat și femeie.

Cele 35 de organizații adună semnături în favoarea unei propuneri de modificare a textului Constituției. E o inițiativă pe care Biserica a primit-o cu simpatie și o sprijină, dar nu o sprijină în sensul că a trimis pe teren preoți ca să adune semnături. Asta nu s-a întâmplat, cel puțin nu la nivel de Patriarhie. E bine de spus că există o autonomie eparhială reală , există posibilitatea ca mitropolitul locului să organizeze o conferință, sau să lanseze o inițiativă locală. Din câte știu sunt necesare 500.000 de semnături și s-a depășit cu mult cifra de 100.000 .

Estimez că numărul de semnături necesare se va întruni, ținând cont de ritmul în care se desfășoară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • MM check icon
    Am in neam un preot intr-un oras de provincie si mi-a spus ca de foarte multa vreme o multime de preoti nu mai primesc acel ajutor de la stat, ca sefii le-au retras indemnizatiile acestea mai ales preotilor din orase si chiar au primit decizii in acest sens: sa isi faca singuri salariile, ii priveste cum. Deci bisericile lor sunt azi srl-uri in toata regula, pt ca se autofinanteaza integral, ba tot din incasari sau donatii platesc si facturile bisericii si CAS-urile si restul darilor catre stat si protoierie si altele. Carevasazica trebuie sa aiba activitate economica zdravana 30 de zile, ca sa aiba la sfarsitul lunii fonduri din care sa plateasca salariile personalului, darile si facturile. Atunci se numesc biserici particulare? Statul nu-i mai ajuta (oare indemnizatiile mai sunt trimise catre preoti? daca da, unde se opresc ele, de nu mai ajung la destinatari?), sefii nu asculta greutatile in care se zbat familiile preotilor, asa ca acestia stau cu mana intinsa la credinciosi ca sa primeasca donatii din care sa intretina bisericile si sa faca salariile. Rusinos si degradant. Chiar nu inteleg la ce mai sunt agatati de structura Bisericii, cand ei se autogospodaresc financiar de la A la Z, cu atatea lipsuri si greutati. Ar fi interesant de aflat cati dintre preotii romani, nu calugarii - ca ei nu au familii de intretinut, isi primesc ajutorul de la stat si cati nu. Si unde sunt aceste ajutoare, atata timp cat statul spune ca le ofera luna de luna, conform legii. Urata treaba.
    • Like 1
  • Suntem ca de obicei victime in razboaiele altora,pentru ca se presupune ca,prin ortodoxie suntem legati spiritual de Rusia.Astea sunt atacuri mai mult sau mai putin acoperite impotriva bisericii,care au ca sursa, zona militara.
    In mod paradoxal,daca ne-am "americaniza",am deveni pragmatici si am vedea ca interesele noastre sunt la Est...Dar suntem romani si credem,ca reformarea sau reducerea la tacere a credintei,va produce schimbarea idealistului din noi...in fiinta cosmopolita care ne amagim ca suntem...
    • Like 0
  • Tara asta si acest popor , toti avem nevoie de indrumare si de sprijin, avem nevoie de popa, de dascal si de jandarm ...treziti-va ! Recunoasteti ca aveti in institutie lacomia, ura, grandomania si minciuna ...daca nu schimbati totul din temelii veti pierde incredere adunata in sute de ani ...
    • Like 0
  • La raspunsurile purtatorului de cuvant al BOR exista o afirmatie perfect valabila si universala:" sa mori tu"
    • Like 4
  • Cu cât poporul este mai sărac, cu atât mai bogată este biserica....
    • Like 1
  • Se tot vorbeste de proprietati si biserici. O intrebare simpla: de ce BOR a confiscat bisericile, manastirile si proprietatile greco-catolice. In general au "uitat" ca au fost rai si hrapareti.

    Iar legat de toate celelalte sume: doar nesimtirea sau aroganta mai poate fi o explicatie pentru masini, vile si taxe umflate.

    Pacat ca turma e mare si-s numai oi in ea. Ca o mica reforma care sa mai curete din nesimtire si sa ne redea biserica noastra n-ar strica. Multi preoti sunt ca si politicienii: nu le pasa de cei pastoriti ci de propria lor burta.
    • Like 0
  • Sunt curios cum de are biserica atatea proprietati (si aici ma refer la cele confiscate de comunisti)?
    • Like 3
    • @ Andrei Chiriac
      Sunt multe donatii, cu acte in regula. Nu asta ar deranja ci cum se comporta preotii de astazi astazi.
      • Like 3
    • @ Andrei Chiriac
      check icon
      Pentru ca de-a lungul secolelor au prostit lume multa cu povesti cu zei atotputernici. De altfel asta este si activitatea principala a bisericii, prostitul lumii pentru putere si castig material.
      • Like 1
  • Excesul este si la numarul colosal de mare de angatati.
    Iar de faptul ca nu exista suma/tarif la oficiere servicii, mi se pare ingrozitor pt ca am cautat in Bucuresti o biserica sa ne oficieze gratis si nu am gasit si abandonat repede. Ba mai mult, 2 ziaristi tineri au fost 18 biserici rand pe rand pana au gasit un preot in afara orasului amabil sa ii casatoreasca gratis: si acesta era intr-o biserica mica, si un preot batran.
    • Like 8
  • Un bun ortodox, in opinia BOR, stie ca nu trebuie sa creada in ce se vede cu ochiul liber ci in ceea ce spune Biserica. E clar ca diavolul ne arata o realitate falsa.
    • Like 0
  • Nu exista nici o catedrala mai zvelta si mai frumoasa ca sufletul fiecarui om. Intimitatea credintei este cea mai puternica ruga. De ce vrem locuri de pelerinaj? Pentru a pastra o cutuma de care nu putem sa ne lepadam, aceea de a ne pune la cozi, de a ne calca in picioare si a forma mase imense de oameni cu capul plecat, tratati de pacatosi innainte inca de a se naste si pentru a cere iertare unor oameni care circula in limuzine de 60 000euro? De ce ar fi nevoie de acest drum alambicat de circulatie a banilor: guvernul sa dea bani BOR pentru ca aceasta sa creeze centre medico sociale? Centrele medicale pot fi create direct cu un alt buget, acestea se numesc spitale (oamenii contribuie prin taxele lor deja) iar centrele sociale pot fi finantate direct si nu prin intermediul BOR. Bineinteles, BOR poate sa participe la aceste acte caritative. Atata vreme cat le declara gratuite (vezi articolul), atunci, nu ar avea nevoie de bani de la stat. Banii de la stat sunt tot banii dumneavoastra, deci, o maniera indirecta de a va face sa platiti. Deci daca intelegem bine BOR vrea sa i se aloce si banii Ministerului Sanatatii, si pe cei ai Ministerului Educatiei, si pe cei al Protectiei sociale….Vindeti limuzina, si veti avea deja 60 000euro! Domnul putator de cuvant vorbeste foarte bine, isi da silinta sa dea bine in opinia publica, dar sa stiti ca oamenii sunt mult mai inteligenti decat credeti, si aceasta nu le inlatura cu nimic credinta. Dar din pacate, BOR s-a indepartat de mult de respectul dreptului la credinta al fiecarei fiinta umana. Este infiiorator cum nu se vorbeste doar de bani in acest articol. Intrebarile sunt pe masura, dar "purtatorul de cuvinte", a cazut in capcana.
    • Like 10


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult