Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Parcă văd cornul rinocerului pe fruntea fiecărui politician care astăzi încearcă să ne spună, în cuvinte delicate, că e bine că suntem proști

politician - Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

La sfârșitul anului trecut, ascultam un interviu cu Theodor Paleologu. Și omul făcea referire, când descria situația de azi a societății noastre, la o carte a lui Eugen Ionescu, mai precis la piesa de teatru Rinocerii. Deși am citit Eugen Ionescu, cartea asta îmi scăpase. Și am început s-o caut. Pe net. Nu era. Singurul loc în care am găsit-o a fost pe un site al unui anticariat și unde costa peste 150 de lei, deși nu era prezentată ca fiind în formă bună. Nu știu de ce, am simțit nevoia să o cumpăr, chiar și așa, veche și la preț mare. Și bine am făcut!

Am citit piesa aia de teatru pe nerăsuflate, regăsind în ea TOT ce ni se întâmplă nouă acum. E o piesă din teatrul absurdului și fac această precizare ca să înțelegeți încă de la început că nimic din ce omul a putut gândi cu mintea lui (bun sau rău) n-a rămas la stadiul de gând. Gândurile noastre se materializează aproape invariabil în realitatea pe care o trăim. 

Și azi trăim în plin absurd! Absurdul ăla care a făcut totalitarismul de orice fel să înflorească. Temporar. Cu regrete ulterioare uriașe. Dar tardive.

Bun, cartea Rinocerii e una despre o epidemie de “rinocerită”. Oameni de toate felurile, cu probleme normale și vieți ca ale noastre, află că în localitatea în care ei trăiesc au apărut niște rinoceri, deși situația era improbabilă. Pentru că rinocerii trăiesc pe lângă mlaștini, nu în zone secetoase, ca aceea din orașul lor.

La început mulți nici nu credeau în rinoceri. Spuneau că presa minte. “N-am încredere în ziariști. Ziariștii sunt toți niște mincinoși, îi știu. Nu cred decât ce văd cu proprii mei ochi. (…) Vezi bine că sunt pălăvrăgeli, te iei după niște ziariști care nu mai știu ce să inventeze”.

Dar apoi au început să vadă cum oamenii din jurul lor se transformau în rinoceri. Și prietenii lor deveneau rinoceri. Și iubitele lor deveneau rinoceri. Și autoritățile deveneau rinoceri. Și presa informa prin muget.

Înainte de a se transforma și el în rinocer, Jean, prietenul lui Berenger, îi explică acestuia din urmă de ce e preferabil să îți crească cornul în frunte și să ți se schimbe pielea într-o mantie groasă și verde:

Berenger: Dumneata vrei să înlocuiești legea moralei cu legea junglei?

Jean: Așa am să trăiesc, așa am să trăiesc. (…) Trebuie să reconstruim temeliile vieților noastre. Trebuie să ne întoarcem la integritatea primordială!

Berenger: Nu sunt deloc de acord cu dumneata!

Jean: Vreau să respir!

Berenger: Gândește-te! Noi avem o filosofie pe care animalele astea n-o au, un sistem de valori de neînlocuit! L-au construit secole de civilizație umană!

Jean: Să dărâmăm toate astea! O să ne simțim mai bine…

Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi sună atât de familiar dialogul ăsta. Și parcă văd cornul rinocerului pe fruntea fiecărui politician care astăzi încearcă să ne spună, în cuvinte delicate, că e bine că suntem proști, că educația e prioritară numai pe hârtie și nu e o dramă că nu mai vedem mai departe de propriul nostru nas. Că deh, nici ei, fiind analfabeți funcțional, nu văd prea departe.

De altfel, e o replică foarte bună în cartea asta, pe care o zice un personaj după ce apar primii rinoceri în oraș: “Sunt prea amărât să merg la muzeu! Am să mă cultiv altădată!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mulțumită acestui articol, am citit și eu piesa de teatru ionesciană, "Rinocerii". Ce a vrut autorul să spună, nu e chiar așa simplu, pentru că, dacă ne raportăm integral la piesă, toată omenirea s-a transformat în rinoceri, mai puțin personajul principal, Berenger, care s-a încăpățânat să-și păstreze umanitatea. Deși, absurd, tocmai el, un bețiv în pragul alcoolismului, nu dă dovadă de prea mult umanism, exact în momentul în care providența îi trimite – total neașteptat - dragostea celei la care nici nu putea să aspire, colega lui de muncă, Daisy. Deși el îi propune să refacă omenirea de la zero (el și ea în roluri de Adam și Eva), comportamentul lui brutal, condus numai de rațiune rece, lipsit total de iubire, nu face decât să o pună pe aceasta pe fugă, el rămânând singur într-o lume de rinoceri. Sigur, o piesă a absurdului, dar care nu vizează atât politicul cât lupta existențială între viața morală, etică și liberul arbitru.
    Singura parte care m-a impresionat a fost cu pisica gospodinei – de care mi-a părut sincer rău – călcată în picioare de rinoceri (o transpunere foarte bine realizată a călcării în picioare a celor necuvântători, de către cei care consideră că legea junglei și libertatea lor de mișcare sunt mai presus de toate).
    • Like 0
  • Dumitru check icon
    Bine venită și totodată explicativă referirea la piesa de teatru Rinocerii.Ascultând-o în Cartea Audio pentru a mă clarifica și"cultiva"-vezi replica din finalul postării-parcă zăresc un început de semn"proeminent"pe frunte.
    • Like 0
  • pixel check icon
    nu absurdul, ignoranța. și ea se plătește, cum și votul se plătește. Dumnezeu garantează dreptul la vot tuturor celor ce se consideră oameni (deci fără bariere tip bac). indivizi, popoare, comunități, au o karmă ce contabilizează până la ultima centimă. dreptul de a da cu capul până îți crapă capul e sfânt. așa învață repetenții, ignoranții ...era să zic proștii dar n-o zic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult