Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Părinții care se împotrivesc orei de educație sexuală au nevoie ei înșiși de educație sexuală

copii - scoala - Foto: Chris Ryan / Caia Image / Profimedia)

Foto: Chris Ryan / Caia Image / Profimedia

Să lăsăm copiii să copilărească, fără să le maculăm inocența cu formarea unor noțiuni rușinoase, referitoare la prezența unor organe incomode sau la perpetuarea speciei. Astfel își motivează atitudinea de opoziție față de educația sexuală în școală un procent mare dintre adulții ce tânjesc după neprihănirea odraslelor, într-o formulă asexuată. Faptul că se tem de educația sexuală se datorează, așa cum am înțeles eu, identificării acesteia cu învățăturile tantrice, manierele de gheișă sau, de-a dreptul, cu prostituția. Acest punct de vedere spune suficiente lucruri despre nivelul de educație sexuală al adulților, acei adulți care își asumă educația sexuală a copiilor în sânul familiei.

Evident, în cele mai multe cazuri, educația sexuală a fetelor și adolescentelor va începe și se va sfârși cu „Vezi, să fii cuminte, să nu vii cu burta la gură!” Teama de opinia publică, adică de gura satului, funcționează foarte bine în aceste cazuri, subordonând cu brio demnitatea persoanei în devenire – fata. Uneori, fata escaladează educația părintească și se face rotunjoară prea târziu pentru a schimba ceva. Va deveni o rușine a familiei și startul în viața de adult va fi dificil. La băieți, educația sexuală e mult mai simplă, aproape inexistentă, cu referiri laudative la cantitate. Nimic despre contracepție, nimic despre boli cu transmitere sexuală, nimic despre implicațiile unei sarcini.

În alte familii, unde sexul este trecut complet sub tăcere, puberul sau adolescentul își face singur educația sexuală, navigând autodidact pe internet și prin pornografie.

Ideea principală e că educația sexuală se realizează oricum, mânată de la spate de hormoni, dar preferabil ar fi să se facă de către specialiști, în cadru organizat. În felul acesta e posibil să dispară băile de șezut cu oțet, ca măsură contraceptivă, sau băile clocotite pentru provocarea avorturilor (la alte metode barbare nici nu mă pot gândi).

Așadar, să lăsăm copiii să copilărească. Putem să le spunem că barza i-a adus pe lume sau că sunt rodul iubirii dintre mama și tata. Așa începe educația sexuală. Informația va fi digerată la fel, pe tărâmul fabulosului, dar mai târziu va fi piatra de temelie pentru o informare corectă sau pentru un tabu care reduce omul la un individ reproductiv al speciei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Titlul e manipulatoriu! Nu am nevoie de educație sexuală! Iar noi facem copiilor educație sexuală. Școala trebuie să facă educație pentru sănătate, care include și teme despre sex. Indiferent că vă place sau nu, cea mai bună educație sexuală pentru minori este îndemnul argumentat spre abstinență.
    • Like 1
  • check icon
    Daca au procreat, n'au atunci nevoie. Au nevoie doar sa stie sa ii mai si creasca totusi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult