Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Părinții care se împotrivesc orei de educație sexuală au nevoie ei înșiși de educație sexuală

copii - scoala - Foto: Chris Ryan / Caia Image / Profimedia)

Foto: Chris Ryan / Caia Image / Profimedia

Să lăsăm copiii să copilărească, fără să le maculăm inocența cu formarea unor noțiuni rușinoase, referitoare la prezența unor organe incomode sau la perpetuarea speciei. Astfel își motivează atitudinea de opoziție față de educația sexuală în școală un procent mare dintre adulții ce tânjesc după neprihănirea odraslelor, într-o formulă asexuată. Faptul că se tem de educația sexuală se datorează, așa cum am înțeles eu, identificării acesteia cu învățăturile tantrice, manierele de gheișă sau, de-a dreptul, cu prostituția. Acest punct de vedere spune suficiente lucruri despre nivelul de educație sexuală al adulților, acei adulți care își asumă educația sexuală a copiilor în sânul familiei.

Evident, în cele mai multe cazuri, educația sexuală a fetelor și adolescentelor va începe și se va sfârși cu „Vezi, să fii cuminte, să nu vii cu burta la gură!” Teama de opinia publică, adică de gura satului, funcționează foarte bine în aceste cazuri, subordonând cu brio demnitatea persoanei în devenire – fata. Uneori, fata escaladează educația părintească și se face rotunjoară prea târziu pentru a schimba ceva. Va deveni o rușine a familiei și startul în viața de adult va fi dificil. La băieți, educația sexuală e mult mai simplă, aproape inexistentă, cu referiri laudative la cantitate. Nimic despre contracepție, nimic despre boli cu transmitere sexuală, nimic despre implicațiile unei sarcini.

În alte familii, unde sexul este trecut complet sub tăcere, puberul sau adolescentul își face singur educația sexuală, navigând autodidact pe internet și prin pornografie.

Ideea principală e că educația sexuală se realizează oricum, mânată de la spate de hormoni, dar preferabil ar fi să se facă de către specialiști, în cadru organizat. În felul acesta e posibil să dispară băile de șezut cu oțet, ca măsură contraceptivă, sau băile clocotite pentru provocarea avorturilor (la alte metode barbare nici nu mă pot gândi).

Așadar, să lăsăm copiii să copilărească. Putem să le spunem că barza i-a adus pe lume sau că sunt rodul iubirii dintre mama și tata. Așa începe educația sexuală. Informația va fi digerată la fel, pe tărâmul fabulosului, dar mai târziu va fi piatra de temelie pentru o informare corectă sau pentru un tabu care reduce omul la un individ reproductiv al speciei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Titlul e manipulatoriu! Nu am nevoie de educație sexuală! Iar noi facem copiilor educație sexuală. Școala trebuie să facă educație pentru sănătate, care include și teme despre sex. Indiferent că vă place sau nu, cea mai bună educație sexuală pentru minori este îndemnul argumentat spre abstinență.
  • Like 1
 • Daca au procreat, n'au atunci nevoie. Au nevoie doar sa stie sa ii mai si creasca totusi.
  • Like 2
 • Mr.Oh check icon
  Lasa-ti va rog deoparte manipularea ordinara ca parintii care se opun educatiei sexuale au nevoue ei insisi de educatie sexuala.
  Am citit despre psihologie si sex in decurs de decenii carti scrise de specialisti. Psihologi, sexologi religie, Yoga.
  Amintesc doar Master and Johnson, Kingsley, Raportul Hite etc .

  Lucrurile sunt subtile si nu neaparat simple.
  Sa se erijeze unii aici in super savanti si sa directioneze viata sexuala a copiilor altora unilateral e culmea tupeului. Orice educatie are efecte. Poate ca nu am incredere in metoda dvs de educatie sexuala. Poate ca problema nu e continutul stiintific ci cum il transmiteti. Una e sa discuti o tema care atinge corpul, mintea si spiritul intre 4 ochi cu cineva de incredere. Iar alta e sa dicuti la clasa cu un profesor, el insusi cu frustrari sexuale. Ca sa nu mai vorbim de copii care la o intrebare mai sensibila incep sa faca misto de cel in cauza.

  Sa-mi las copilul pe mana macelarilor? Avem in fata ochilor rezultatul educatiei nationale. Nu ma incanta deloc idea ca altii se amesteca unde nu se pricep.

  Sexualitatea e fantezie. Un produs cultural. Educatia sexuala e un alt produs cultural care directioneza si uniformiteaza societatea.

  Dupa educatia asta sexul e doar sex. Nu mai are culoare, savoare, mister, frunusete, nimic.

  E doar ceea ce transmite profesorul din experienta lui personala care denatureaza informatia. Se pierde acel mister al creatiei.


  • Like 4
  • @ Mr.Oh
   Parerist check icon
   Dupa care educatie? Lasa teoria si principiile si spune concret cum anume se omoara frumusetea si misterul si cum de "sexul e doar sex".
   Ai mei fac educatia sexuala din scoala primara si n-are nicio legatura cu ce spui tu acolo ( si nici macar cu sexul, la varsta asta).
   Tu ai cumva impresia ca fetele alea carora le vine ciclul si habar n-au ce li se intampla, si mai devin si ciuca mistourilor colegilor la fel de "educati" ca ele, sau raman insarcinate la 15 ani se vor bucura de inocenta, sau de savoarea si misterul sexului?
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Educația sexuală e ca școala de șoferi. Câte și care mașini îți iei, câtă plăcere îți face condusul, unde te duci cu masina e altceva. La școală înveți să conduci fără să faci accident, atât.

   Sau cerculețele și liniuțele pe care le desenează copiii și care preced învățarea alfabetului. Te pregătește pentru. Ce citești, scrii mai apoi, cu câtă plăcere, ce note primești citind și scriind, e tot restul.

   Nu înveți " totul despre sex " ci cum faci față turbulențelor vârstei (hormonal plus afluxul mediatic) cu cât mai puține "daune".

   PS: tocmai am spus că nu au nevoie, nu că chiar n-ar avea ci că e cam târziu pentru ei si practic imposibil de realizat. Dacă se realizeaza ceva pentru copii e și destul. Cei mari le știu oricum pe toate, cum știm totul despre sănătate, fotbal, politică, covid, etc. Genii nu alta.
   • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult