Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un prim semnal

Trump and Musk

Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii lui Donald Trump, ce l-ar putea transforma pe acesta în unul dintre marii câștigători ai unei poziționări politice cu mize economice din istoria pieței de capital americane.

Avansul de anul acesta a fost aproape în totalitate acumulat după victoria lui Trump: 34,7% după ziua alegerilor, 5 noiembrie, din saltul total de 36,4% de la 1 ianuarie. Tesla, ”nava amiral” a grupului de entități conduse de Elon Musk, a funcționat nu doar ca o companie separată, singura listată, ci și ca purtător de drapel al așteptărilor referitoare la întregul grup. Sinergiile favorabile Tesla din colaborarea cu alte companii ale lui Musk pot fi anticipate, justificând un anumit grad de optimism.

Cu toate acestea, se poate presupune și că dacă alte firme precum SpaceX sau Neuralink ar fi fost la rândul lor listate, capitalul disponibil s-ar fi distribuit între mai multe titluri din grup, reducând presiunea pozitivă pe acțiunile Tesla.

Acest factor ar putea juca un rol în continuare pe parcursul mandatului președintelui SUA, amplificând atât episoadele de sentiment pozitiv cât și cele de pesimism, inducând astfel o volatilitate mai mare decât s-ar fi realizat altfel.

Această formă de concentrare duce la o presiune mai mare atât la ieșire, cât și la intrare în acționariat, cu efect de „torent” sau „arteziană" pentru lichiditatea financiară, în funcție de sensul de vânzare sau cumpărare.

Dacă prima reacție post-alegeri a fost una în mare parte anticipativă și emoțională, investitorii au primit, ulterior, semnale concrete despre intențiile noii administrații.

Numirea lui Musk la conducerea DOGE, aliniată la promisiunile de campanie

În primul rând, crearea unei agenții de eficiență guvernamentală, condusă în regim special de fondatorul Tesla și de un alt viitor oficial, al cărei acronim DOGE „vorbește” fanilor criptomonedei apreciate de Musk, semnalizează intenția de a transpune în realitate promisiunile din campanie.

În același timp, permite CEO-ului Tesla să continue activitatea de management și îi oferă șansa de a avea un cuvânt de spus în formularea unor politici relevante pentru companiile sale. Deși detalii despre funcționarea efectivă a noului organism sunt încă așteptate, e de presupus că efectul asupra Tesla va fi net favorabil.

În al doilea rând, un raport publicat de Bloomberg descrie planul administrației de a face o prioritate din reglementarea automobilelor autonome. Tesla a crescut luni cu 5,6%. Schimbarea de direcție ar putea fi de ajutor inclusiv în privința investigațiilor în curs la adresa sistemului FSD (full self-driving) pentru automobile produse după 2016.

În al treilea rând, impunerea de taxe vamale importurilor din China va însemna o susținere pentru producția locală a Tesla, pe lângă automobile fiind vizate acoperișurile solare sau sistemele de baterii. În același timp, investitorii par să spere la o poziție mai blândă în privința fabricii din Shanghai, deși în prezent nu a fost oferită vreo promisiune în acest sens, iar riscul de represalii din partea Chinei este de luat în considerare. După trecerea euforiei, o schimbare de perspectivă este posibilă.

În al patrulea rând, Trump ar putea renunța la sistemul de credit fiscal de 7.500 de dolari oferit pentru achiziționarea unor automobile electrice. Deși la prima vedere este o veste proastă pentru lui Elon Musk, el a afirmat că ar fi mai dificil pentru ceilalți producători, între care Ford și GM, să se descurce fără creditul fiscal, astfel Tesla ar fi un beneficiar în termeni relativi ai măsurii.

Tesla a ajuns, la vârful de luni, la 1,1 trilioane de dolari capitalizare și 1,06 trilioane de dolari la închidere. Profitul net al Tesla pe ultimele 12 luni la finele lui septembrie a fost de 12,7 miliarde de dolari. Valorile de piață proiectate de investitori în virtutea așteptărilor entuziaste vor trebui „câștigate”, validate de cifrele reale de vânzări și profit ale anilor următori.

Premisele actuale indică șanse rezonabile de validare a acestora în anii următori, însă nu exclud și poteci descendente în circuitul accidentat al unei dintre cele mai volatile acțiuni majore din bursele americane.

Vulnerabilitatea pe termen scurt e accentuată de exuberanța vizibilă în alte clase de active, inclusiv cea a monedelor virtuale, între altele, cu un salt de peste 135% de la alegeri pentru dogecoin (DOGE). După 4 ani de mandat al lui Trump, Tesla și Musk ar putea fi, de data aceasta, privind în urmă, unii dintre marii câștigători ai unei poziționări politice cu mize economice din istoria pieței de capital americane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult