Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Paște pustii

● Liderul Partidului Liberal, Orban, și-a făcut socoteala să grebleze niște voturi de la ortodocși. Liderul Partidului BOR, Daniel, vrea să nu piardă închinători.

Niciunul nu a avut în minte, ca să nu mai vorbim de suflet, oamenii, viața și moartea lor. De aici cârdășia profitabilă între Patriarhie și MAI.

● Starețul ratat de la Interne, M. Vela, zice că are el informații cum că primarii PSD se pregătesc să mâne cetățenii de Paște la biserici pentru a provoca „mici evenimente gen 10 august”. Păi, așa zicea și Dragnea, că are el informații că pe 10 august e lovitură de stat – dovezi, canci, ca și Vela.

Dincolo de asta, sinapsele pârâie. Să scuturăm bine din cap și să judecăm: pe 10 august 2018, în Piața Victoriei, s-au adunat, fără să fie aduși de nimeni, manifestanți care au protestat pașnic, drept răspuns fiind bătuți și gazați de jandarmii conduși de PSD. Acum, zice răspopitul Vela, PSD aduce oamenii, iar jandarmii mei o să-i bată și o să-i gazeze, uite de ce era nevoie de protocol...

După ce președintele Iohannis i-a făcut cu ou și cu oțet pe el și pe Orban, Vela a ieșit cu protocolul reșapat. Nu anulat, cum a spus președintele. Poate că soluția cea mai bună era să declare, aidoma unui predecesor al său în fruntea Internelor: „Am fost un dobitoc”.

● Am lăudat până acum conducerea BOR pentru că a acceptat și promovat măsurile de distanțare socială și izolare luate de stat. Prost am fost. Să cred că s-or fi gândit să-i apere de moarte pe credincioși și pe cei fără de credință, pe oameni. Acum, Patriarhia decretează că toți cei care nu primesc „cu recunoștință tăcută” trocul popi-polițiști nu pot fi decât „ideologi anticreștini de serviciu”.

Adică, președintele Iohannis e ideolog anticreștin? Ministrul Tătaru e ideolog anticreștin? Doctorul Rafila? TToți specialiștii care fac apel la menținerea regulilor de izolare? Polițiștii care s-au infectat și urmează să se infecteze? Milionul de români catolici care au stat de Paște departe de biserici, milioanele de români ortodocși care vor aprinde o lumânare la ei în casă, cu Iisus în suflet, sunt ideologi anticreștini de serviciu, băi, tartore Daniel?

● Ce sens are să livrezi lumina acasă la oameni cu Poliția? Lumina Învierii înseamnă lumânare, brichetă, chibrit? A lua și a da lumină presupune o comunitate de credincioși aflați împreună, care își trec unul altuia duhul lui Hristos.

Dacă asta nu se poate, atunci mai bine rămâi singur cu tine și cu Mântuitorul.

● O curiozitate mai am: câte apeluri la 112, nu din cauză de covid, ci din cauză de îndopat cu miel ca un porc, se vor înregistra de Paștele astea pustii?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult