Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Paște pustii

● Liderul Partidului Liberal, Orban, și-a făcut socoteala să grebleze niște voturi de la ortodocși. Liderul Partidului BOR, Daniel, vrea să nu piardă închinători.

Niciunul nu a avut în minte, ca să nu mai vorbim de suflet, oamenii, viața și moartea lor. De aici cârdășia profitabilă între Patriarhie și MAI.

● Starețul ratat de la Interne, M. Vela, zice că are el informații cum că primarii PSD se pregătesc să mâne cetățenii de Paște la biserici pentru a provoca „mici evenimente gen 10 august”. Păi, așa zicea și Dragnea, că are el informații că pe 10 august e lovitură de stat – dovezi, canci, ca și Vela.

Dincolo de asta, sinapsele pârâie. Să scuturăm bine din cap și să judecăm: pe 10 august 2018, în Piața Victoriei, s-au adunat, fără să fie aduși de nimeni, manifestanți care au protestat pașnic, drept răspuns fiind bătuți și gazați de jandarmii conduși de PSD. Acum, zice răspopitul Vela, PSD aduce oamenii, iar jandarmii mei o să-i bată și o să-i gazeze, uite de ce era nevoie de protocol...

După ce președintele Iohannis i-a făcut cu ou și cu oțet pe el și pe Orban, Vela a ieșit cu protocolul reșapat. Nu anulat, cum a spus președintele. Poate că soluția cea mai bună era să declare, aidoma unui predecesor al său în fruntea Internelor: „Am fost un dobitoc”.

● Am lăudat până acum conducerea BOR pentru că a acceptat și promovat măsurile de distanțare socială și izolare luate de stat. Prost am fost. Să cred că s-or fi gândit să-i apere de moarte pe credincioși și pe cei fără de credință, pe oameni. Acum, Patriarhia decretează că toți cei care nu primesc „cu recunoștință tăcută” trocul popi-polițiști nu pot fi decât „ideologi anticreștini de serviciu”.

Adică, președintele Iohannis e ideolog anticreștin? Ministrul Tătaru e ideolog anticreștin? Doctorul Rafila? TToți specialiștii care fac apel la menținerea regulilor de izolare? Polițiștii care s-au infectat și urmează să se infecteze? Milionul de români catolici care au stat de Paște departe de biserici, milioanele de români ortodocși care vor aprinde o lumânare la ei în casă, cu Iisus în suflet, sunt ideologi anticreștini de serviciu, băi, tartore Daniel?

● Ce sens are să livrezi lumina acasă la oameni cu Poliția? Lumina Învierii înseamnă lumânare, brichetă, chibrit? A lua și a da lumină presupune o comunitate de credincioși aflați împreună, care își trec unul altuia duhul lui Hristos.

Dacă asta nu se poate, atunci mai bine rămâi singur cu tine și cu Mântuitorul.

● O curiozitate mai am: câte apeluri la 112, nu din cauză de covid, ci din cauză de îndopat cu miel ca un porc, se vor înregistra de Paștele astea pustii?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • - "Am lăudat până acum conducerea BOR" - ma faci sa ma mir, Popescule, tu cu experienta ta de doua regimuri politice, ai gasit ceva de laudat la asazisa BOR ?? - tu, un ateu convins, dar iata, nu consecvent, de vreme ce intr-un eseutz destul de recent ziceai formula "un Dumnezeu orbete", gasesti ceva de laudat la pacatosii de pe Pamant ?? - ce sa zic, genunile sinapselor omenesti .......
  • Like 0
  • @ Stan Colton
   - si-ar mai fi ceva - "A lua și a da lumină presupune o comunitate de credincioși aflați împreună, care își trec unul altuia duhul lui Hristos." - chiar crezi ca lumina aia din Ierusalim, care se imparte ulterior cu avioanele!! in toata lumea greceasca, lumina aia se coboara din Cer ?? - ar fi culmea, pentru un ateu declarat sau mascat, dar pretins informat, daca nu chiar erudit, (ai auzit vreodata de focul grecesc ??) - si-apoi, treaba despre Duhul Lui Christos circuland de la unii la altii prin lumanari, da-o 'ncolo, mai citeste si altceva decat Iov, daca vrei sa te informezi asupra lucrurilor "sfinte" din partea asta de lume ........................................................
   • Like 0
 • De ce,pentru numele lui dumnezeu, nu au procedat identic cu celelalte nații, fie ele catolici cu derivatele sau ortodoxii greci, bulgari, sârbi ? Cum au putut alții să dea dovada de bun simț și rațiune, iar ai noștri nu? Încă odată ne-am făcut de râs in lume! Rușine bisericii și slugilor ei!
  • Like 0
 • privind imaginile oraselor pustii ,am inteles,e adevarat dupa mai multe zile, ca ade-varata valoare sunt OAMENII,oricat de mici si de neinsemnati,oricat de limitati fizic, moral sau intelectual pt ca fara ei nu numai ca nimic din toate frumusetile si marile realizari tehnice nu numai ca nu ar exista dar nu ar putea fi nici macar muzee pt cine atie ce civilizatie viitoare care ar ajunge pe Pamant, pt. ca in lipsa oamenilor ar ajunge simple ruine ! spun asta,pt. politicienii,locali sau europeni si pt. öamenii de afaceri" care plang de mila "economiei" locale sau mondiale ! nu, dragi politicieni si afaceristi, nu banii sau investitiile vs. sut impor-tante, ci OAMENII !!! asa incat nu-i mai impingeti la munca cu moartea pe urme, unde sarmanii se duc singuri impinsi de nevoi!!! ocrotiti-i ! voi,organizatii europene si mondiale, banci europene, fmi,etc ; investiti in oameni daca vreti ca umanitatea sa mai exista si daca nu functionati pe principiul nazist, cine este bun de munca si, cat este bun de munca,,sa traiasca,restul....la groapa comuna !!!!!
  • Like 0
 • Daca Romania, gradina maicii Domnului, cum i s-a tot spus de diversi guru (in toate acceptiunile ) si chiar de doi PAPA, dupa "90, se pregateste/este pregatita/ sa devina al doilea Athos din UE? N-ar fi mai tare decat orice COVID? Si nici macar SF. Multe s-ar explica atunci: depopulare, desertificare, imbecilizarea maselor si sfintenie maxima. Ramele ar fi fericite, cele vii cu viata lor de afanatoare ale solului, cele moarte cu functia lor de ferilizatoare ale solului.
  • Like 0
 • Gr Mihai Gr Mihai check icon
  Au ajuns ateii sa explice ce inseamna adevarata credinta :)
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Adevărat , preacurvitul Daniel e Tartorul șef a haitei de bărboși nesătui și ahtiați de bani și de putere.
  • Like 3
  • @ Dorin
   1 like . Adaug : si vreo cateva enoriase mai nazdravane ....eventual si vreun poponet de seminarist bucalat ....
   • Like 0
 • si polititicienii si popii au acelasi obiectiv: mulgerea turmei de prosti ..si nu's putini prosti in lumea asta ; ce ma ricaie , e ca poporiul asta e in fruntea listei
  • Like 0
 • Multă URĂ ați putut vărsa în Joia Mare... Păcat... Când veți mai cere solidaritate și civism, să vă amintiți vă rog că de aceste momente în care ați promovat cu furie ura și dezbinarea.
  • Like 0
 • Mamaaaaaa!
  Am cautat in DEX.
  Tartore = capetenia dracilor, Scaraotki!
  Dragul meu Cetepeu, de data asta ma tem ca nu vei mai avea scapare, cum a fost dupa chestia cu maimuta coafata.
  • Like 1
 • Circ grotesc pentru uzul mioritzelor votante! Catolicii si reformatii sunt cu fata intoarsa spre viitor, astialalti calaresc si mulg niste amarati fara speranta, dand la schimb un jalnic spectacol al formelor fara fond! Poate mai au pe cine in urmatorii 10 - 15 ani, dar dupa....ma tem ca nu prea. Chiar si cu biserica goala eI oricum vor trai bine, cu subventii de la stat, cu afaceri, paduri, limuzine si invarteli cu politicieni, sa nu le fie cu deochi nici alora!
  Hai sa fim sanatosi!
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult