Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O decizie nepopulară, dar corectă. Președintele vs „lumina de la girofar”

Klaus Iohannis - Biserica - presidency.ro

Foto presidency.ro

Nepopular, dar corect. Chiar dacă mulți credincioşi nu o vor aproba, hotărârea preşedintelui Iohannis e coerentă cu propriile decizii şi cu starea de urgență în care ne găsim:

1. Cu tot entuziasmul, buna credință şi râvna zecilor de mii de voluntari, de polițişti şi jandarmi care ar fi trebuit să împartă din casă în casă lumina de Paşti, Biserica n-ar fi putut garanta că nu răspândeşte accidental virusul. E de ajuns un singur voluntar pozitiv ca să infectezi un cartier întreg. Atenție, aici nu e vorba de Glovo, de Uber eats sau de home delivery, ci de o operațiune logistică impresionantă, cu expunerea şi riscuri însutite. Nu poți să le ceri românilor de 2 luni să se distanțeze social şi să permiți o apropiere socială de o asemenea amploare într-o noapte.

2. Polițistul şi militarul au altă fişă a postului în societate decât să participe la ritualurile bisericeşti. Într-un stat laic, separația "puterilor" e sfântă. Cu toată aprecierea față de organele noastre, mulți români ar fi preferat să rămână pe întuneric decât să ia lumină de la girofar. Pentru că ce e al Cezarului e al Cezarului, ce-i al lui Dumnezeu e al lui Dumnezeu. Una-i una, alta-i alta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Recomand multora sa caute: WHO to publish updated advice on lifting COVID-19 containment measures, Tedros Adhanom Ghebreyesus are cateva lucruri de spus. Abia dupa aceea si cu o suplimentare majora de informatii pe acest subiect plus o bruma de cunoastere despre sanatate cineva poate evalua popularitatea sau corectitudinea unei decizii. asta de la vladica la opinca. Realitatea este, dupa cum a spus Isus Hristos, omul nu traieste doar cu paine ci si cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu. Fara una din cele doua omul moare incet si sigur. Asa ca sa incepem prin a ne lepada de Hristos-Cuvantul lui Dumnezeu dupa care vom face si foamea. Numai asa putem fi siguri ca vom muri in final pe capete la ce seceta si penurie de alimente se prefigureaza la nivel global. Si pentru siguranta vindem si cerealele ramase pe bani buni. Pot intelege ca unii nu vor sa riste pentru ceva ce nu-i intereseaza panicati de o spoiala de cunostinte. Nu pot intelege de ce santem orbi in corpore si nu vrem sa vedem directia gresita in care mergem insotiti tot timpul de un adevar care tipa din toti rarunchii. De Coronavirus o sa tot avem parte tot herd immunity va avea ultimul cuvant sa nu isi faca cineva iluzii, de penurie alimentara, preturi explodate, tulburari sociale so on, tot asa. Cu distantarea sociala se va merge de la minim 1,5 m la miles away cautand de mancare literalmente. Asta daca nu vom ajunge sa ne mancam intre noi literalmente, asa ca fratii.
    • Like 2
    • @ Victorin Borsciov
      Am greșit dând like. Cuvântul lui cristos în nici un caz nu o să-l auzi din gura popilor. Asta auzi cu sufletul după ce primești o educație de la părinții și bunicii tăi. Și bde asta au parte din ce in ce mai puțini.
      • Like 1
  • Reiau mai jos o postare de pe Facebook a lui Barbu Mateescu, mi se pare foarte potrivita in context... Cei mai multi, impresionati de ritual si stiutori de frica, il cauta pe Dumnezeu exact acolo unde e mai putin. Si uita de credinta.

    <<Ieri seară aș fi scris un status, am ezitat, am văzut azi dimineață un interviu scurt cu un preot din Rusia care mi-a confirmat opinia deci revin.
    Exceptând (puținii) fini teologi și misticii, care mai mult echilibrează o situație uluitor de înclinată în sensul opus, credința ortodoxă este în primul și în primul rând ritual identitar. Deci locație, metodă, participanți.
    Nu logos, nu praxis, nu filosofie, nu societate civilă, nu drepturi, nu întrajutorare, nu obligații, nu suferință îndelungată vizavi de propriile păcate, nu norme. Vrei lucrurile astea? Trebuie să traversezi până vizavi la catolici, protestanți și neo-protestanți. Pentru fiecare Steinhardt există un milion de persoane credincioase care fac avorturi, cred în horoscop și farmece, păcătuiesc bonom, nu țin post, înjură, folosesc numele lui Dumnezeu aiurea, n-au habar de nuanțele Bibliei dar cred, se consideră ortodocși și *sunt* ortodocși. Ei sunt masa credincioșilor, ei sunt adevărul ortodoxiei, ei sunt esența comunității.
    Nota bene, faptul că religiozitatea românească e de suprafață nu e un lucru rău neapărat. Suntem o civilizație veselă, ludică, relaxată. Bem alcool, facem amor, Dumnezeu e un bunicuț simpatic și un ersatz Moș Crăciun la care ne gândim din când în când și nu frenetic. Avem o relație amicală cu divinitatea. Sunt civilizații întregi care fac terapie pentru că relația lor cu ființa divină e pe alte coordonate, mai serioase și mai problematice.
    Dar fără mers la biserică măcar... cum e expresia? exact, "din an în Paște", fără ceremonie și această fărâmă de religiozitate se frânge.
    Imaginează-ți că într-o zi, deodată, dispar toate bisericile și toți preoții din toate cultele creștine. Pur și simplu.
    Un protestant sau neo-protestant n-are nicio problemă, legătura sa cu Dumnezeu e neștirbită.
    Pentru un catolic ar fi mai greu, dar iarăși lucrurile continuă.
    Pentru un ortodox autentic religia a dispărut. Total. E hău. N-ai biserică, popă și lumânare de Paști? Dumnezeu nu mai există. Nu poți sta la masă, solo sau cu familia, gândindu-te la Înviere. Nu e ortodox să fie așa. E catolicește, e evanghelic, dar nu e deloc conform ortodoxiei.
    (Decât dacă ești Steinhardt :) ).
    Acest status nu e o scuză ci o explicație pentru toată disputa vizavi de BOR și Paști. Coronavirusul țintește tocmai oamenii extrem de vârstnici - enoriașii fervenți. Orice răspândire a lui înseamnă o lovitură de baros în buzunarele preoților din țara asta. Dar mai relevantă decât banii e existența credinței însăși. Adică, în termeni ortodocși, ritualul. De aceea foarte mulți ortodocși sunt supărați că nu li se permite accesul la ritual. Fără ritual, ei se percep ca fiind într-o lume fără Dumnezeu.>>
    • Like 1
    • @ Cristina Danasel
      Delia MC Delia MC check icon
      Ați pus punctul pe i. Ritualul ( forma ) a devenit mai importantă decât esența. Ritualul are, cum bine se știe, un rol anxiolitic, îndeplinirea lui aduce liniște sufletească. Dar a venit momentul reflecției: cât înseamnă ritual și cât esență ( credința independentă de formă ). Iar acum chiar este TIMP ( și timpul ) pentru asta.

      Mergem la biserică și ni se iartă păcatele? Nu neapărat. Această concepție își are originea în obiceiul "indulgențelor" practicat demult la catolici. Păcatele de orice fel nu au decât în mică parte ( ca să nu spun deloc) echivalent în bani și ritualuri. Mersul la biserică înseamnă doar bunăvoință, încercarea de a se așeza pe drumul cel bun. Nu implică și reușita.
      • Like 0
    • @ Cristina Danasel
      Dacă dispar clădirile bisericești si popii ortodoxi dispare și jaful pe care-l fac la botez, cununie sau înmormântare. Cea ce nu întâlnești la catolici, protestanți, etc. Deci nicio pagubă.
      • Like 1
  • Paul check icon
    Din punctul meu de vedere fiecare poate sa creadă ce vrea și sa își exprime credința cum vrea atâta timp cât respecta regulile societății libere care ii permite sa își practice credința. In momentul in care o credință devine o amenințare pentru societate este responsabilitatea statului sa apere societatea care îl generează - atâta timp cât avem un stat laic, deci o separare a religiei de afacerile statului. Avem suficiente example in acest sens, dacă ne uitam la lupta dusa de diverse state împotriva terorismului motivat religios. Acestea fiind spuse fundamentul Europei este in primul rând greco-roman și apoi creștin, iar acest fapt nu poate fi ignorat. Poate ar trebui sa ne concentram mai mult pe morala creștina decât pe practica creștina.
    • Like 8
    • @ Paul
      check icon
      Intrebarea este ce ne facem daca un stat laic impune practici contrare credintei a 80% dintre cetatenii societatii lui. Si cum se poate ajunge in acest punct, nu cumva dovedeste ca elitele au interese contrare majoritatii membrilor societatii ?
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Votam alt gangster. Sau emigram
      • Like 0
    • @
      Paul check icon
      Te referi cumva la credința ca soarele se învârte in jurul pământului? Exista tot felul de exaltați religioși care abia așteaptă sa se dea victime ale elitelor și mari apărători ai “majorității”, deși nu i-a întrebat nimeni... Este exact tipul de idioți care au contribuit din plin la aducerea a tot felul de lucruri deosebite ca de pilda evul mediu întunecat, sau terorismul religios. Dacă astia s-ar obosi sa întrebe pe bune părerea “majorității” probabil ca ar avea o surpriza.
      • Like 5
    • @ Paul
      Foarte corect si adevarat ce zici , dar morala crestina este f greu de urmat de catre concetatenii nostri , dar sa pupam poala popii este mult mai simplu, mai ales pentru cretinii care cred ca asta le acopera toate bazaconiile pe care le fac zi de zi.
      Daca vedem numarul de crestini practicanti de la noi , te-ai astepta sa vezi cozi la usile spitalelor sa ajute personalul medical , te-ai astepta de fapt sa vezi, tot ce nu vezi in Romania.
      Nu cred ca suntem mai rai decat multe popoare , dar cu certitudine ne credem mult mai buni decat suntem.
      • Like 5
    • @
      Cine impune "practici contrare credinței a 80% dintre cetățeni"? Eu cred că, în acest caz, impune apărarea sănătății majorității intr-un moment critic al umanității. Pandemia respectivă nu costă doar vieți, poate asta nu ar fi marea pagubă, ci și economic. Aici e marea problemă pentru că pe lângă morții loviți de boală vor fi mult mai mulți loviți de economie.
      • Like 0
  • Daca ne uitam imprejur sunt solutii care functioneaza chiar daca nu in mod miraculos dar cel putin economia se misca . Exemple simple de urmat : Taiwan , Coreea de Sud . Solutii : Filtrare foarte serioasa pe zona calatori , testare la greu, TOATA lumea poarta masti si manusi . Te-au prins fara iti iei o amenda babana si data urmatoare mergi la puscarie. Nu s-a inchis nimic in tara si nu s-a oprit nimic.
    Dar nu exista smecheri care umbla fara nici un fel de protectie si-si baga picioarele caci au impresia ca forma fizica sau marimea muschilor ii apara si desigur ii doare in fund de ceilalti. Surprinzator pe unde stau eu am vazut f multi batrani ca umbla fara protectie...
    Eu pe toti Supermanii astia i-as baga la puscarie 3-4 zile , numai asa de control , sa faca niste exercitii de gandire sa vada cum este...
    Din punctul asta de vedere asiaticii sunt mult mai disciplinati si rezultatele se vad.

    Locuiesc intr-un oras foarte grupat pe comunitati , intr-o zona locuiesc asiatici , intr-alta italieni si tot asa : arabi , indieni...
    Daca te uiti la raspandirea comunitara a virusului este foarte simplu sa intelegi ce trebuie facut , mai ales ca intreaga provincie se supune aceluiasi set de "reguli".
    Zonele asiatice au cel mai scazut nivel de raspandire comunitara , foarte mic si controlat . Motivul poarta TOTI masti si manusi . A doua zona cu raspindire lenta este zona suburbana care desi este foarte larga si cu multa populatie , sunt 90% case multe din ele cu curte deci vezi mul mai putina lume pe strazi.
    In rest potopul , in zonele de italieni , europeni in general sunt cele mai ridicate cote de raspandire comunitara. In zonele de arabi ,indieni , la fel ....

    Deci e clar ca protectia ( manusi , masti) functionaeaza foarte bine , dupa cum functioneaza si distantarea si izolarea. Cea din urma insa o sa ne omoare pe toti prin distrugerea economiei,

    Dar trebuie impuse reguli , care trebuie si respectate.
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Corina check icon
      Nu mai strigați, vă rog, la cei care nu poartă măști. Am cules zeci de nu-uri de la farmacii de câte ori am întrebat de măști și mănuși. Cică o să fie de acum. Să vedem...
      • Like 1
    • @ Corina
      Nu vreau sa luati observatia mea ca un indemn sau repros, dar cu un ac si o ata se poate face o masca in 10 minute. Nu conforma cu cerintele dar probabil la fel de buna ca carpele albastre care sunt folosite curent prin spitale. Eu am purtat manusi normale si masca facuta de mine pana am gasit cateva. Dupa ce am iesit le-am spalat pe ambele. S-ar putea ca efortul meu sa fie zadarnic daca macar am incercat.
      in rest sunt de acord ca ar trebui sa se gaseasca masti si manusi de unica folosinta. Sincer, probabil toata lumea si-ar fi putut procura din timp daca nu ar fi existat tot felul de cretini vocali care ne explicau ca acest virus este o gluma . Printre ei si mari doctori...
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Corina check icon
      Ei, cum să-și fi putut procura toți din timp? Gândiți-vă că fiecare am avea nevoie de una la fiecare ieșire. Plus cu alte ocazii. Nu au existat asemenea cantități în farmacii.
      • Like 2
  • Cred ca asta va fi si examenul de tembelism al poporului roman. Dar dupa ce tot felul de animale ( travestiti in ziaristi sau vectori de opinie) le spun ca avem o gena speciala impotriva COVID sau ca Dumnezeu ne apara orice ar fi , nici macar nu pot sa-l invinuiesc pe bizonul carpatin ca se repede sa ia lumina.
    Din nefericire daca se scapa situatia de sub control in Romania o sa fie foarte nasol pentru ca sistemul de sanatate nu are logistica necesara .
    Dar stim vorba aia , ce-si face omul cu mana lui ...
    • Like 5
  • Leo70 check icon
    Eu asteptam de la BOR aceasta decizie. De la Vatican s-a putut...
    • Like 5
  • Corina check icon
    Ba, eu cred că decizia lui Iohannis va fi și populară. E evidentă consecvența cu măsurile anterioare și e în logica celor care țin la viața lor. Adică a majorității. Pe de altă parte, Orban va fi ținut minte cu drag că a fost de partea trecutului iubit, a tradiției, chiar dacă nu i-a reușit. Joacă bine.
    • Like 7
    • @ Corina
      check icon
      Populara printre atei, catolici si protestanti :) Sa fim realisti.
      • Like 2
    • @
      Corina check icon
      Chiar există greco-catolici și ortodocși practicanți care nu vor nimic de Paști. Nimic care-i pune în pericol. Se roagă, mănâncă și folosesc ce au și speră în sărbători viitoare normale.
      • Like 6
    • @ Corina
      check icon
      Si cam ce procent sunt acesti ortodocsi practicanti care nu vor nimic de Pasti ? :)
      • Like 0
    • @
      Corina check icon
      Cred că ne putem baza pe dorința de a trăi a oamenilor. Renunță ei la mai mult decât am presupune, pentru a-și păstra viața. Lumea vede cum se moare și ce oribil e și restul, ca-n vremuri de ciumă. Cei care neagă au tot mai puțină trecere în fața realității.
      • Like 2
  • Nu cred ca-i o problema de popularitate, ci daca sau nu se va respecta carantina in noaptea de inviere. Si din ce-am vazut pana acum, mi-e teama ca nu. Si atunci ce faci daca-ti vin grupuri mari de oameni la biserica? Pui jandarmii sau armata pe ei ca sa nu mai se stranga la biserica?
    • Like 4
    • @ Semirhage
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect. Au gândit (foarte bine de altfel) doar segmentul care vine la om, fără să ia în calcul
      cum va reacționa omul.
      • Like 2
  • Pe bune??? Mai și citiți ce scrieți, sau doar scrieți? Dar în piețe și supermarketuri nu se poate răspândi accidental virsului? Ba se răspândește și chiar s-a răspândit. Dar asta e acceptabil, nu? Pe când organizarea pentru hrana spirituală e inacceptabilă, nu? .
    • Like 5
    • @ Mirela Mihalache
      check icon
      Daca crezi in ceva mai puternic decat statul atunci deja esti periculos pentru ei. Cei care se cred zei pe pamant sunt in general deranjati de conceptul de Dumnezeu.
      • Like 0
    • @ Mirela Mihalache
      In cate zile se moare de foame spirituala?
      • Like 4
    • @ Silviu Pop Sese
      check icon
      Daca este sa ne luam dupa majoritatea credinciosilor, daca ai murit spiritual dupa moartea fizica vei suferi o eternitate de zile. Asa veti intelege mai bine cumportamentul credinciosilor.
      • Like 1
    • @ Mirela Mihalache
      Delia MC Delia MC check icon
      Hrana spirituală ar trebui să vină, cum îi este și numele, din suflet, nu credeți? Aia de care vorbiți e expresia ei lumească.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Aveti foarte mare incredere in sufletul unui om. Eu n-am asa de multa si cred ca hrana spirituala vine din intalnirea cu altii si cu altceva.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Probabil niciodata, daca nu credeti in existenta sufletului.
      • Like 0
  • Așa cum deja am experimentat, în ultimii 50 de ani, legile sunt făcute pentru fraieri. Pedepsele sunt făcute tot pentru unii fraieri, iar găștile, protipendada jegoasă, cu relații ne râde în față și beneficiază de același tratament neconstituțional. În acest sens, trebuie scoase în afara legii toate numirile politice din instituțiile statului, până la nivelul secretarilor de stat. Contorsionarea și jocul profitorilor cu al politrucilor, în tandem cu lipsa de pregătire a maselor duce la abuzarea oricăror norme și drepturi.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult