Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Patriotul de scenă

Mihai Mălaimare

Foto: Cinemagia

Mihai Mălaimare este cunoscut publicului din România ca actor, fost politician (trecut prin PSD și PNL, ca orice om cu convingeri ferme) și fost membru CNA. De la o vreme încoace, la fel ca alți concetățeni, dl M.M. pare să fi devenit patriot profesionist. Se știe, nu poți fi patriot decât dacă clamezi asta, dacă strigi pe la răspântii. Și e obligatoriu să te victimizezi. Asta a făcut conjudețeanul meu (la origine) într-o postare aruncată ieri pe pagina sa de Facebook.

Într-un puseu de iubire și frustrare, dl Mălaimare ne spune că el, ca român, se declară minoritar în România și va lupta împotriva celor care îi îngrădesc drepturile care decurg din această calitate. Și apoi înșiră câteva „fapte” [între paranteze pătrate voi trece câteva comentarii]:

„- să vorbesc limba română”. [S-a interzis cumva? Limba română este limba oficială a statului român, se folosește acasă, pe stradă, oriunde oamenii vor să o vorbească, în diferite forme dialectale.]

„- să iubesc tricolorul meu”. [Cine interzice asta? Oricine poate afișa tricolorul unde și când vrea, îl poate iubi, se poate chiar înfășura în el. Unii – patrioți de profesie, desigur – l-au și privatizat, într-un mod cam abuziv.]

„- să pretind să mi se respecte dreptul la ziua națională”. [Cine interzice acest drept? Ziua națională este zi liberă în România, poți să te uiți la televizor ori să te duci în piață, să privești manifestările oficiale, să asculți discursuri decente sau găunoase, eventual să stai la coadă la fasole cu cârnați.]

„- să pretind să mi se respecte credința”. [Cine nu respectă credința cuiva? Libertatea religioasă este garantată în România. Poți avea o credință, oricare, sau niciuna.]

„- să pretind să mi se respecte obiceiurile.” [S-au interzis tradițiile, folclorul, colindatul de Crăciun, uratul de Anul Nou, purtatul cămeșilor tradiționale, încondeiatul ouălor, salutul creștin de Paști?]

Într-un manual al declamării patriotice aș găsi că e necesar ca faptele să fie prezentate corect. Ah, da, ar fi necesare și logică din abundență, și multă bună-credință.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un artist mic, cu un caracter mai mic si un creier minuscul. Un bufon simpatic inainte de a-si incepe calatoria politica , unde in alta parte decat la PSD , partid care l-ar promova si pe Scaraotchi daca aduce voturi. Concluzia ar fi, in cel mai bun caz nu stie pe ce lume se afla, deci simtamintele sale enorme nu ajuta cauzei. Cum zice si vorba : "Cand te-ai ratacit, sa fugi tare n-ajuta la nimic..."
  • Like 5
 • profun check icon
  Hai, gușaților, luați-i la rând pe toți artiștii români!

  Desigur, voi n-aveți treabă cu cronicile de specialitate din țară sau de-afară (ați fi revărsat desigur cu plăcere așa ceva, fiindcă DOAR VOI sunteți ăia care n-au greșit niciodată). Vouă vă pute spiritul lor național și de-aia vă băloșiți veninos în public la adresa lor.

  Desigur vă bazați și pe hoardele de neica-nime-n-drum (de-pe-aici), care nici n-au nevoie și nici capacitatea de a citi mai mult de doua fraze după ce bâiguie-molfăie cu greutate titlul (sau, se uită numa' la poze) dar care se apucă să le critice și valoarea artistică, deși au ajuns pe la vreun teatru doar dacă „i-a dus cu grădinița”.

  Zice „gușatul” de azi: „aș găsi că e necesar ca faptele să fie prezentate corect. Ah, da, ar fi necesare și logică din abundență, și multă bună-credință”.

  Pe bune, nea Caisă, dacă e pe prezentat datele corect, nu e normal să dai tot textul criticat, sau dacă n-o faci, de ce nu citezi corect sursa (căci, pe FB, unde minți matale, nu e)!? L-ai văzut tu pe la răspântii clamând pe artist sau, delațiunea e nivelul tău de „bună credință”?

  Știu veți reveni alți „gușați” de fiecare dată cu plăcere, să-i terfeliți și pe alții, chiar duși dintre noi: Eminescu, Blaga ... Păunescu.
  • Like 1
  • @ profun
   Dorin check icon
   „să-i terfeliți și pe alții, chiar duși dintre noi: Eminescu, Blaga ...”
   Pomeniți pro domo de dv chiar că sunt terfeliți.
   • Like 4
  • @ profun
   Jigodie, ai prins iar glas?
   • Like 3
  • @ profun
   De parcă nu ne ajungea un purice, iată că s-a umflat mălaiul în alt saltimbanc amărât.

   Domnul cel pro fund se pânge că nu i se oferă sursa textului criticat. Lucru cam greu de făcut, de vreme ce Mălaiul şi-a şters între timp postarea (poate că i se potrivea mai degrabă numele Mălaimic). Dar nu-i nicio problemă, e plin internetul de ea. Ia uite aici:

   https://tinyurl.com/yeyzaszd
   • Like 1
  • @ Rocky's Dad
   profun check icon
   De peste 10 ani, există deep fake - secvențe cu filme în care pui în gura cui vrei și cu vocea „lui”, orice aberații.

   Și vine tata lui... Fură_rața_din_coteț să ne trombonească c-o poză, „de care-i plin internetul”, dar... numai pe contul învinuitului nu există...

   Io-te, 'nea - zice pe internet că tălică ai pus textu' cu pricina...
   tinyurl.com/mws47rrs

   hi, hi, hi!
   • Like 1
  • @ profun
   Delia MC Delia MC check icon
   Like-ul nu-i de la mine dar trebuie să recunosc că vă pricepeți, cum ați editat acea postare fake.
   Ceea ce mă determină să conchid că sunteți un trol meseriaș, din eșalonul superior. Tactica dvs e altfel decât a măciucarilor de rând, troli pălmași la munca de jos.

   Numai că eu sunt imună. Și mai sunt din neamul lui Toma Necredinciosul. Nu cred până nu văd. Așa că m-am uitat pe contul de facebook al dlui Mălaimare, iar tendința se confirmă. Da, dl mare actor a luat-o pe urma puricelui, chiar dacă postarea cu pricina a fost ștearsă ( deși preluată de multe ori ) că în loc să colecteze jdemii de like-uri și urale a stârnit indignarea, reprobiu și oprobiu.
   Un cuib de viespi chiar în inima teatrului românesc.
   Va urma.
   • Like 1
 • Este posibil ca d.. Mălaimare să fie minoritar dar grupul din care crede că face parte nu este tocmai onorabil. Îi suspectez nu de naționalism ci mai mult de prostie.
  • Like 6
 • Nume check icon
  Niste exemple din partea maestrului ar fi binevenite sa intelegem exact daca dansul a fost discriminat sau nu. P.S. Totusi il inteleg cu primul punct, respectiv "sa vorbesc in limba romana", pentru ca in timpul glorioaselor guvernari PNL si PSD unde si dansul a contribuit s-a reusit cu succes cresterea analfabetismului functional, deci de acord boss...
  • Like 6
  • @ Nume
   Dorin check icon
   Creșterea analfabetismului funcțional nu e atât „reușita” guvernărilor PNL și PSD cât a însăși sistemului politic bazat pe partide.
   Adică e o problemă de SISTEM, nu de partide anume.

   Cât timp vor exista partide, care în fond sunt niște găști constituite de ariviști venali, va exista și analfabetism funcțional. pentru că ele, găștile, au nevoie de o populație amorfă, manipulabilă, care să-i susțină și să nu le pună piedici.

   Partidele au avut, în general, rolul lor mai mult sau mai puțin progresist în istorie, dar acum sunt o frână în calea dezvoltării societății. Încă nu e evident dar va fi.
   • Like 0
  • @ Dorin
   Nume check icon
   Inteleg, dar deocamdata un alt sistem mai bun nu s-a inventat, prin urmare trebuie sa lucram cu acest sistem. In alte tari functioneaza, prin urmare nu cred ca este o problema de sistem, ci de oameni care vor sau nu vor schimbe ceva in aceasta tara. Eu as merge chiar mai departe din care o descentralizare si un anumit grad de autonomie in zona serviciilor publice ar ajuta mult mai mult decat acum in a schimba lucrurile in bine in aceasta tara.
   • Like 1
 • Mi se pare mie sau, ușor "ofticat" pe puric, maestrul încearcă o revenire pe turnantă ?
  • Like 5
 • Mi se pare mie sau acesti patrioti sunt doar incasatori de sume de la bugetul de stat? Iar cei care le platesc sinecurile n-au voie sa scoata nici un cuvant fiindca vor fi declarati neomarxisti pe loc si nepatrioti.
  • Like 12


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult