Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Patriotul de scenă

Mihai Mălaimare

Foto: Cinemagia

Mihai Mălaimare este cunoscut publicului din România ca actor, fost politician (trecut prin PSD și PNL, ca orice om cu convingeri ferme) și fost membru CNA. De la o vreme încoace, la fel ca alți concetățeni, dl M.M. pare să fi devenit patriot profesionist. Se știe, nu poți fi patriot decât dacă clamezi asta, dacă strigi pe la răspântii. Și e obligatoriu să te victimizezi. Asta a făcut conjudețeanul meu (la origine) într-o postare aruncată ieri pe pagina sa de Facebook.

Într-un puseu de iubire și frustrare, dl Mălaimare ne spune că el, ca român, se declară minoritar în România și va lupta împotriva celor care îi îngrădesc drepturile care decurg din această calitate. Și apoi înșiră câteva „fapte” [între paranteze pătrate voi trece câteva comentarii]:

„- să vorbesc limba română”. [S-a interzis cumva? Limba română este limba oficială a statului român, se folosește acasă, pe stradă, oriunde oamenii vor să o vorbească, în diferite forme dialectale.]

„- să iubesc tricolorul meu”. [Cine interzice asta? Oricine poate afișa tricolorul unde și când vrea, îl poate iubi, se poate chiar înfășura în el. Unii – patrioți de profesie, desigur – l-au și privatizat, într-un mod cam abuziv.]

„- să pretind să mi se respecte dreptul la ziua națională”. [Cine interzice acest drept? Ziua națională este zi liberă în România, poți să te uiți la televizor ori să te duci în piață, să privești manifestările oficiale, să asculți discursuri decente sau găunoase, eventual să stai la coadă la fasole cu cârnați.]

„- să pretind să mi se respecte credința”. [Cine nu respectă credința cuiva? Libertatea religioasă este garantată în România. Poți avea o credință, oricare, sau niciuna.]

„- să pretind să mi se respecte obiceiurile.” [S-au interzis tradițiile, folclorul, colindatul de Crăciun, uratul de Anul Nou, purtatul cămeșilor tradiționale, încondeiatul ouălor, salutul creștin de Paști?]

Într-un manual al declamării patriotice aș găsi că e necesar ca faptele să fie prezentate corect. Ah, da, ar fi necesare și logică din abundență, și multă bună-credință.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un artist mic, cu un caracter mai mic si un creier minuscul. Un bufon simpatic inainte de a-si incepe calatoria politica , unde in alta parte decat la PSD , partid care l-ar promova si pe Scaraotchi daca aduce voturi. Concluzia ar fi, in cel mai bun caz nu stie pe ce lume se afla, deci simtamintele sale enorme nu ajuta cauzei. Cum zice si vorba : "Cand te-ai ratacit, sa fugi tare n-ajuta la nimic..."
    • Like 5
  • Este posibil ca d.. Mălaimare să fie minoritar dar grupul din care crede că face parte nu este tocmai onorabil. Îi suspectez nu de naționalism ci mai mult de prostie.
    • Like 6
  • Nume check icon
    Niste exemple din partea maestrului ar fi binevenite sa intelegem exact daca dansul a fost discriminat sau nu. P.S. Totusi il inteleg cu primul punct, respectiv "sa vorbesc in limba romana", pentru ca in timpul glorioaselor guvernari PNL si PSD unde si dansul a contribuit s-a reusit cu succes cresterea analfabetismului functional, deci de acord boss...
    • Like 6
    • @ Nume
      Dorin check icon
      Creșterea analfabetismului funcțional nu e atât „reușita” guvernărilor PNL și PSD cât a însăși sistemului politic bazat pe partide.
      Adică e o problemă de SISTEM, nu de partide anume.

      Cât timp vor exista partide, care în fond sunt niște găști constituite de ariviști venali, va exista și analfabetism funcțional. pentru că ele, găștile, au nevoie de o populație amorfă, manipulabilă, care să-i susțină și să nu le pună piedici.

      Partidele au avut, în general, rolul lor mai mult sau mai puțin progresist în istorie, dar acum sunt o frână în calea dezvoltării societății. Încă nu e evident dar va fi.
      • Like 0
    • @ Dorin
      Nume check icon
      Inteleg, dar deocamdata un alt sistem mai bun nu s-a inventat, prin urmare trebuie sa lucram cu acest sistem. In alte tari functioneaza, prin urmare nu cred ca este o problema de sistem, ci de oameni care vor sau nu vor schimbe ceva in aceasta tara. Eu as merge chiar mai departe din care o descentralizare si un anumit grad de autonomie in zona serviciilor publice ar ajuta mult mai mult decat acum in a schimba lucrurile in bine in aceasta tara.
      • Like 1
  • Mi se pare mie sau, ușor "ofticat" pe puric, maestrul încearcă o revenire pe turnantă ?
    • Like 5
  • Mi se pare mie sau acesti patrioti sunt doar incasatori de sume de la bugetul de stat? Iar cei care le platesc sinecurile n-au voie sa scoata nici un cuvant fiindca vor fi declarati neomarxisti pe loc si nepatrioti.
    • Like 12


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult