Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lașitatea naționalistă

TNB

(Imagine surprinsă la TNB. „Ziarul antisemit în mâna spectatorilor chiar în fața directorului general interimar al TNB. Direcția TNB cere acum ancheta poliției! Culmea ipocriziei!”, scrie actorul Mihai Călin pe Facebook / Foto: Facebook Mihai Călin)

Naționalismul xenofob, antisemit sau șovin nu s-a bazat niciodată pe acte de curaj, ci pe nenumărate lașități, minciuni și complicități. A fi naționalist nu e un act de bravură, ci o eschivă și o înșelătorie, o fugă de responsabilitate.

Ce anume pare curajos în ceea ce face Dan Puric debitând teorii ale complotului și conspirației, manipulând prin minciuni patetice până la lacrimi publicul emotiv, leneș și incapabil de a gândi cu mintea lui? În ce constă curajul lui? Prin ce anume este curajos George Simion atunci când violentează verbal și fizic oameni și perorează vulgar despre Rrromânia și rrromâni? Ceea ce pare „curaj” la el și la acoliții lui extremiști este tupeu, șmecherie, bravadă, dar nu are nimic din valoarea curajului. 

De foarte mulți ani, nici nu mai știm de când, naționalismul xenofob este refugiul lașilor din politica și cultura românească. Al celor care habar nu au cum sa guverneze, care au participat la toate schemele de jefuire a banilor și bunurilor publice, care au fraudat și au corupt, dar care, iată, își cos la loc virginitatea inventându-se în patrioți și naționaliști.

Mai precis: ceva precum AUR, adică extremismul de azi, complice în multe din felurile sale de a vorbi și a acționa cu Putin, a fost posibil pentru că an după an, sistematic, naționalismul xenofob și șovin a fost un discurs la îndemâna și pe placul politicienilor. Care s-au prefăcut a fi mari figuri democrate șî pro-europene, dar care s-au folosit cu toții de simbolurile naționale, de la drapel la ie, pentru a-și înveli în ele corupția și frauda la care au fost părtași. Și pentru că sistemul de valori al acestei clase politice arată ca un șvaițer, cu mai multe găuri decât materie, în aceste nenumărate găuri și-au găsit loc în timp tot felul de mișcări extremiste și radicalizate, într-o complezență generală a politicii și mediilor românești. Toate au fost tolerate, îngăduite, privite chiar cu oarecare simpatie.

Există cercuri concentrice sau, dacă vreți, straturi suprapuse ale acestor complicități din care crește și se dezvoltă ura și intoleranța. Desigur, nu toți cei care țin discursuri naționaliste sunt la fel de responsabili, dar toți participă, cu contribuții diferite, la întreținerea xenofobiei, a antisemitismului, a șovinismului, a sexismului și a tuturor întruchipărilor posibile ale urii.

Pentru că, încă o dată, ceea ce pare curaj la cei care țipă în gura mare că ei vorbesc în numele românilor oropsiți nu este altceva, decât mereu și mereu, un nou îndemn la ură, la discriminare și la excluziune. 

Cazul de la TNB este exemplar pentru acest gen de comportament: toți mint și se prefac revoltați, de la directorul interimar co-responsabil pentru distribuirea unei fițuici cu iz penal, până la ministrul care mimează surprinderea. Nimeni nu are curajul adevărului în această situație, pentru că toți sunt amestecați în aceste publicații și discursuri și manifestări. Nimeni din Ministerul Afacerilor de Interne nu a luat poziție împotriva nenumăratelor scandaluri și acte de banditism ale extremiștilor, pentru că, nu-i așa, polițiștii, jandarmii și șefii lor sunt cei mai patrioți dintre patrioți, iar cu străinii afară din țară, fie ei unguri sau Fritz.

Cazul de la TNB este exemplar și pentru că totul se leagă, totul e coerent: Dan Puric își ține de multă vreme conferințele delirante în spațiul TNB, directorul interimar este el însuși un admirator al maestrului Puric, iar în redacția scandaloasei publicații se află același inevitabil Dan Puric. Să nu ne facem iluzii deci că în acest circuit vicios al complicității naționaliste și al urii își va găsi loc vreo formă de justiție sau de reparație. Sunt împreună și nu de acum, nu doar de când i-a surprins Mihai Calin într-o poză pe toți, dovedindu-le minciuna și lașitatea.

Lașitatea naționalistă este ceea ce ține această clasă politică laolaltă, în care pesediști, peneliști și auriști sunt de fapt frați de sânge, frați români și patrioți care jefuiesc și confiscă tot ce are mai bun această țară.

Până nu vom avea niște politicieni care să denunțe cu mult curaj aceste complicități și lașități naționaliste, pentru a spune că ele nu ne fac mai puternici, ci ne vulnerabilizează ca popor în fața pericolelor interne și externe, va trebui să îndurăm încă multă vreme ipocrizia cu tricolor și cu costume populare de circ, va trebui să asistăm la multe comedii proaste jucate de saltimbanci cu ochi umezi și mâini pe inimă la intonarea imnului, dar care au contracte de miliarde cu statul pentru ei si famiglia lor cea mare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Până nu vom avea niște politicieni care să denunțe cu mult curaj aceste complicități și lașități naționaliste,.."
  Mi-e teamă că realitatea e un pic mai complexă, decit spuneți dvs. (asta, din omeneasca tendință de a face placere cititorului)...
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Orice „modă” ideologică are, ca orice construcție umană, o viață a ei, FINITĂ. Se naște în chinuri, are o tinerețe zbuciumată, o maturitate înfloritoare, o bătrânețe decrepită și în cele din urmă, firesc, o moarte agonizantă.

  Nici Naționalismul nu va face excepție. El își trăiește acum declinul, undeva, în stadiul penultim, al bătrâneții decrepite, al boșorogismului.
  Caracteristica principală a acestui stadiu este că ideologia respectivă este preluată și promovată strident de elementele declasate ale societății.
  Ceea ce este evident acum, prin confiscarea naționalismului de către formațiunea AURolacă.

  Regret profund această situație pentru că am fost, și încă mai sunt, animat de sentimentul național.
  Dar trebuie să privim înainte. De acum ar trebui să luptăm nu atât pentru Națiune, cât pentru Libertate. Conceptul acesta încă n-a fost confiscat de elementele declasate ale societății, altfel decât sporadic, îngust, neprogramatic.
  Altfel spus, el se află în stadiul maturității înfloritoare, primăvăratice chiar.

  • Like 0
 • NAȚIONALÍSM s. n. Ideologie și politică derivate din conceptul de națiune, care a contribuit în sec. XVIII-XX la cristalizarea conștiinței naționale și la formarea națiunilor și statelor naționale. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. nationalisme.
  Asta este una dintre definițiile naționalismului. Se referă articolu' de mai sus la naționalism ca la ceva negativ? Dacă da, distinsul aftor trebuie sa mai ceteasca, sa mai studieze.
  • Like 0
  • @ Nicolae Condrea
   În orice caz,golănetele lătrău G.Simion,dimpreună cu legionaroizii „naționaliști” Cl.Târziu și S.Lavric NU sunt vreo voce de trezire a conștiinței naționale,ci aduc clar a voce de la Kremlin.
   Adiătelea sunt „decât” niște idioți utili ai Rusiei,aka Coloană a 5-a.
   Restul sunt prostii pe după care unii își ascund limitele inteligenței și ale bunului simț.
   • Like 3
  • @ Nicolae Condrea
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu aș zice că dvs ati pescuit definiția care v-ar susține cel mai bine opinia. Însă cea mai cuprinzătoare e aceasta: "NAȚIONALÍSM (< fr. {i}) s. n. Ideologie și politică derivate din conceptul de națiune, cu diferite accepțiuni, în funcție de condițiile istorice și de obiectivele forțelor politice. În sec. 18-20, n. a contribuit la cristalizarea conștiinței naționale și la formarea națiunilor și statelor naționale, mai întâi în Europa, iar apoi în Africa, Asia și America Centrală. În cursul dezvoltării sociale, n. s-a manifestat și se manifestă cu exaltare excesivă a superiorității unei națiuni față de altele și sub forma exclusivismului național în raport cu alte naționalități, îmbrăcând adesea forme de șovinism, rasism și hegemonism, care au condus la crearea premiselor izbucnirii unor conflicte interne și interstatale."
   Pe scurt, naționalismul include, în proporții variabile și xenofobia, ura față de alte popoare pe când patriotismul înseamnă a-ți iubi țara FĂRĂ componenta negativă față de alte popoare.

   Ce dezastre a produs în istorie știm. Și dacă ne gândim mai bine, o țară naționalistă puternică ajunge să se ducă peste alții (Germania WW1 și 2, Rusia) iar una mai slabă, împinsă de politicieni ce exploatează frustrarea și lipsa de informații și educație a oamenilor, ajunge să iasă din tratate internaționale și să se izoleze și prin asta devine o pradă ușoară, un pește mic pentru un rechin naționalist mare. Am trecut de pericol la mustață în era Dragnea.

   De fapt o țară poate străluci doar printre alte țări la fel cum o perlă mare strălucește printre suratele ei mai mici. A strălucit vreo țară fost " comunistă "? Strălucește azi Rusia ori Coreea de Nord? Un popor mare, realizat, nu disprețuiește alte popoare și nu se izolează. O țară prosperă strălucește printre alte țări și NU în izolare, ură, xenofobie.
   • Like 2
 • La ora actuala in romania oricare dement, oricare degenerat, oricare derbedeu, hot, vanzator si de proprii parinti au ajuns sa fie bagati in seama si considerati oameni. Daca vine un intelevctual, ca plesu spre exemplu, si-ti spune ceva rasar o mie de detractori. Daca nu vorbesti pe placul ticalosilor te sfasie cu salbaticie si cu o satisfactie infioratoare. Mult neaveniti, profitori de pe urma mortii exaltatilor, scuze, din decembrie 89, profitori si ai "vechiului" si pururea noul regim si-au infiintat televiziuni de la care indobitocesc plebea, din ce in ce mai ignoranta si mai dornica de vulgaritati. Asta nu este libertatea exprimarii, a cuvantului, a omului este directionarea catre anrhie si spalare pe creier. La fel ca in rusia, china, coreea de nord dar sub o alta forma, mai poleita. Despre "lasitatea nationala" mai bine nu vorbim ca nu avem nimic bun a spune.
  • Like 0
 • Dragilor , cum bine zice autorul , astia toti sunt niste borfasi , dintre ei numai pe Puric il suspectez ca este complet ticnit. Restul sunt o adunatura de haimanele oportuniste , care-l iubesc pe Putin nu pentru ca si-ar dori sa traiasca in Uniunea Sovietica, ci il iubesc pe Putin pentru ca vad si aud ce frumos se fura in Rusia . Altii pur si simplu vad in nationalism o oportunitate sa manance si ei o paine pentru ca social media ofera aceasta noua oportunitate, sa spui minciuni interesante si sa faci bani din asta.
  Dupa cum am mai spus aici , eu cred ca in Parlamentul Romaniei , Putin are o gramada de simpatizanti . In acest moment ei sunt discreti pentru ca nu da bine in sondaje ...
  • Like 7
 • mRNA check icon
  V-ati gandit cum se simte un roman care trebuie sa paraseasca Romania ca sa supravietuiasca?

  Aici isi are radacina nationalismul. Sa te simti strain si parasit in propria tara.
  Acesti oameni, pe care sistemul de educatie si propaganda TV i-a parasit si amagit, exclusi de la progres, neputinciosi sa paraseasca tara spera intr-o minune nationala.

  Ce amagire/dezamagire sa fi parasit de elita propriei natiuni.
  • Like 1
  • @ mRNA
   Pai credeti ca ceea ce avem la guvernare e elita natiunii?!!! Sunt niste momai confuze, posibil ghidonate de rusi...eu nu am incredere ca nu avem ghidonari moscovite in structurile statului acesta duplicitar...
   • Like 1
  • @ mRNA
   Pai credeti ca ceea ce avem la guvernare e elita natiunii?!!! Sunt niste momai confuze, posibil ghidonate de rusi...eu nu am incredere ca nu avem ghidonari moscovite in structurile statului acesta duplicitar...
   • Like 1
 • Perfect spus. Nenorocirea e ca au ramas prea putini oameni corecti care sa si fie prin structurile statului, SA POATA FACE CEVA :(....De constatat si semnalat inca mai e cine s-o faca. Dar nu si cine sa ia vreo masura...Ar mai ramane calea protestului in strada. Pandemia a anihilat protestele, asa ca au inflorit "nationalistii" putinisti...ce sa-i faci....
  • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Dan check icon
   A aa ,,Cum ce sa-i faci ?
   --Avem ca sa le facem , doar numai sa dorim ,acest lucru !
   -- Acolo la TNB , trebuie ,taiat raul din radacina ! Adica ,;
   --Directori , actorii nationalistii ,,
   --Politica nu se face la teatru ,,d-l puricele cu teoriile SF , influentate de marele calin georgescu ,,alt ultra nationalist ,
   ---Domnule C T Popescu ,astept cu nerabdare , parerea de la Digi 24 ,vineri seara .
   • Like 4
  • @ Dan
   Oare chiar va lua cineva aceste masuri? Cine stie daca Dl Rusu acela nu e agent al rusilor si nu poate fi atins, exact ca Sosoaca....
   • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   Delia MC Delia MC check icon
   Cine? Că infiltrarea psd e masivă, mulți figurează pe lista lui Dughin iar AUR poartă marca made in Rusia. Un articol interesant:
   https://newsweek.ro/actualitate
   /propagandistii-kremlinului-la-bucuresti
   • Like 1
 • Paul check icon
  Eu cred ca aur face bine democratiei românești deoarece ii aduna pe toți zanaticii și pe toți debilii laolaltă.

  Fără aur, ideile propagata de ei ar fi ajuns foarte repede si intr-o forma nefiltrată in discursul mafiotilor jegosi pesedsito-peneliști (cum de-altfel era și cazul în perioada dintre România Mare si aur) care fac orice pentru câteva voturi in plus, iar astia dau guvernul…

  Asa, emanațiile mafiote trebuie sa cânte in principal partitura “pomeni la toata lumea” pentru a ii atrage pe prosti si pe prostiti. Restul componentelor filozofiei populiste/putiniste (nationalismul tembel, anarhismul conspirationist, etc.) îl regăsești si la jegurile mafiote (fiind un mod foarte ușor si eficient de a atrage voturi d’astea) dar rămâne in principal apanajul aur.
  • Like 2
  • @ Paul
   Oarecum, pai PSD-istii si PNL-istii si-au asigurat astfel ponegrirea USR-istilor in care dau toti cu sarg, incat mafia postdecembrista (fosta mafie pcr-isto-securista) conduce tara nestingherita, jucand comedia unei democratii pro-occidentale, bine impanate cu elemente pro-ruse gata oricand sa intoarca macazul catre Rusia (asteapta o oportunitate), ca populatia e manipulata din greu pe linia asta....
   • Like 1
 • Foarte de acord, asta-i situația privită cu luciditate!
  • Like 1


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult